Jump to content

Fet mat leder till diabetes!


Zepp

Recommended Posts

Hur mäter man insulinresistensen efter 2 dagar? Brukar man inte kolla det med glukosbelastning? 

 

"Fråga: Jag undrar hur man kan ta reda på om man är insulinresistent?

Svar: Inom forskningen finns det metoder för att mäta insulinresistens, så kallad clampteknik.

Den innebär att man mäter hur mycket glukos som tas upp från blodet i förhållande till en viss mängd insulin. Om man tar upp en liten mängd glukos i cellerna är insulinkänsligheten försämrad, det vill säga man är insulinresistent.

Clamptekniken är komplicerad och dyr därför använder man inom sjukvården en annan metod som dock inte är lika exakt.

Metoden går ut på att man i ett vanligt blodprov mäter nivån av insulin i blodet och sätter det i förhållande till blodsockernivån. Ju mer insulin i blodet desto mer insulinresistens."

http://diabetesportalen.se/om-oss/fraagelaadan/besvarad-fraaga/kan-man-maeta-insulinresistens/

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Erik Edlund fra Matfrisk Blogg(http://matfrisk.com) skrev dette på Annikas Dahlqvists blogg, men jeg husker ikke hvilken artikkel det var til  :blink:

 

 

 ”Insulinresistens” karakteriseras av att blodsocker inte sjunker i paritet med förhöjt insulin. Om man äter fett och försörjer sina celler med energi från detta eller kroppens egna fettdepåer kommer inte cellerna att ha plats för mer energi i form av glukos + vatten vilket ”sänker” det man kallar insulinkänslighet.

Den som konsekvent äter LCHF och plötsligt konsumerar kolhydrater har en eftersläpande nedsättning i anpassningen till användning av glukos och därför uppfattas deras ”insulinkänslighet” som nedsatt.

Kolhydrater anges ofta (av s.k. experter) som kroppens föredragna energikälla, något jag betvivlar. I storleksordningen 25% av energin bildar värme under anpassningen till kroppens faktiska behov mot 5-10% hos fett. Detta räknas till kolhydraters fördel när dessa experter ger råd för viktnedgång. -”Fett är så lättillgängligt medan en hel del av kolhydraterna bränns som värme.”

/ Erik Edlund

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Någon form av vetenskaplig studie kan man ju säga att det är. Om alla (även om de är få) förändrade sina värden på samma sätt så visar det ju att skräpmat i överflöd inte är nyttigt och att man kan utveckla diabetes.

 

Felet är kanske att det presenteras som en nyhet.

 

I USA och många andra länder har ju samma experiment gjorts på totalpopulationen och det resultatet visar ju samma sak! De som äter ett överflöd av skräpmat får diabetes.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Nya rubriken är bättre! I ingressen ger de intryck av att det just är högkalori som är huvudaspekten, ytterligare en vinkel. Det är en näringsoriktig, inflammatorisk extremkalorikost de studerat i några dagar. Sam Feltham provade 6000 kcal i tre veckor och fick andra resultat ;) (Inte för att jag tror extremkalori är bra, men det är inte så enkelt som journalisten/studien vill påskina.)

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Han glömde att nämna att de som åt mindre kolhydrater gick ner mer i vikt.. men det beror som alla här inne vet på vattenförluster i början!

 

De försökte bevisa att man inte gör av med mer kalorier på en viss diet.. om man drastiskt minskar en macronutrient och i övrigt bibehåller samma mängd kalorier!

 

Det kunde de oxå ha läst sig till i rätt många böcker om biokemi.. det som krävs är att aptiten sjunker.. och det gör den när man inte längre hindrar kroppen från att nalla från fettlagret!

 

Vet inte varför alla som är skeptiska till LCHF hela tiden försöker bevisa att det handlar om kalorier.. det vet vi redan.. det borde de oxå begripa.

 

Grejen med kalorierna är att det är en tautologi.. dvs ord som på inget vis hjälper den som vill/behöver gå ner i vikt.. dvs tror de folk är dumma?

 

Man måste oxå komma med någon form av hjälp för att de skall förstå hur de skall äta/vad de skall äta för att få till den kalorirestriktionen som behövs.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...