Popular Post Zepp Posted September 10, 2015 Popular Post Share Posted September 10, 2015 Efter bara två dagars överkonsumtion av fet mat utvecklas tecken på diabetes. Det konstaterar forskare efter att ha låtit försökspersoner frossa i pizza och hamburgare. "Övervikt och fetma kan leda till nedsatt känslighet för det blodsockerreglerande hormonet insulin (insulinresistens) med diabetes som följd. Men hur insulinresistensen uppkommer vet man inte riktigt. Forskare vid Temple University i Philadelphia i USA lät därför sex frivilliga män frossa i typisk snabbmat, som pizza, pommes frites och hamburgare i en vecka. Deltagarna åt motsvarande 6 000 kalorier varje dag, det vill säga 2,5 gånger så mycket som man "bör" äta. I slutet av veckan hade de gått upp 3,5 kilogram i genomsnitt. Men bara efter två dagar hade samtliga deltagare utvecklat insulinresistens. Under veckan som gick ökade mängden oxiderade fettmolekyler i urinen gradvis. Även i deltagarnas fettväv hittade forskarna tecken på oxidativ stress, ett tillstånd då skadliga reaktiva syreföreningar uppstår. Forskarna, som redovisar sina resultat i Science Translational Medicine, tror nu att dessa föreningar påverkar det protein som ska föra bort glukos från blodet, så att det inte fungerar som det ska." http://www.dn.se/nyheter/varlden/tva-dagars-frossa-i-skrapmat-gav-diabetes/ Om de sk forskarna hade kikat i sina skolböcker, de som handlar om human biokemi och ämnesomsättning så har de svaret där! Möjligen.. möjligen var de frånvarande vid de lektionerna eller så har de glömt. 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xiro Posted September 10, 2015 Share Posted September 10, 2015 Wow, två dagars studie! Nyligen var det en 6-dagars på tapeten. De blir allt effektivare dessa forskare, förutom alla andra aspekter de briljerar på... tillsammans med de vetenskapliga journalisterna 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MickeB Posted September 10, 2015 Share Posted September 10, 2015 Hur mäter man insulinresistensen efter 2 dagar? Brukar man inte kolla det med glukosbelastning? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Kjell Granelli Posted September 10, 2015 Popular Post Share Posted September 10, 2015 Märklig rubrik. Varför kalla det "fet" mat? Det rörde ju sig om överkonsumtion av mat och alla tre makronutrienter... EDIT: Abstractet i original nämner inte fett särskilt utan "excessive caloric intake", "overfeeding" och "overnutrition": http://stm.sciencemag.org/content/7/304/304re7 EDIT 2: Förmodar att TT:s rubriksättning används slentrianmässigt av nyhetsredaktionerna runtom, så jag skrev till dem och bad om dementi och ändring 9 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Tuva Posted September 10, 2015 Popular Post Share Posted September 10, 2015 Vad trött jag blir. Ja deras triglycerider sköt antagligen i höjden. P.g.a. alla urusla, näringsbefriade, blixtsnabba kolhydrater och antagligen påhejat av horribla växtfetter. Jodåsåtte. Det är nog köttet och det mättade fettet som är boven. När jag ser en pizza ser jag inte "fet mat", jag ser en urusel kolhydratsbomb simmande i usel olja. (Om den inte är hemgjord förstås, med blomkålsbotten. Grönsaker FTW. ) 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted September 10, 2015 Author Share Posted September 10, 2015 Hur mäter man insulinresistensen efter 2 dagar? Brukar man inte kolla det med glukosbelastning? "Fråga: Jag undrar hur man kan ta reda på om man är insulinresistent? Svar: Inom forskningen finns det metoder för att mäta insulinresistens, så kallad clampteknik. Den innebär att man mäter hur mycket glukos som tas upp från blodet i förhållande till en viss mängd insulin. Om man tar upp en liten mängd glukos i cellerna är insulinkänsligheten försämrad, det vill säga man är insulinresistent. Clamptekniken är komplicerad och dyr därför använder man inom sjukvården en annan metod som dock inte är lika exakt. Metoden går ut på att man i ett vanligt blodprov mäter nivån av insulin i blodet och sätter det i förhållande till blodsockernivån. Ju mer insulin i blodet desto mer insulinresistens." http://diabetesportalen.se/om-oss/fraagelaadan/besvarad-fraaga/kan-man-maeta-insulinresistens/ 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tor H Posted September 10, 2015 Share Posted September 10, 2015 Erik Edlund fra Matfrisk Blogg(http://matfrisk.com) skrev dette på Annikas Dahlqvists blogg, men jeg husker ikke hvilken artikkel det var til ”Insulinresistens” karakteriseras av att blodsocker inte sjunker i paritet med förhöjt insulin. Om man äter fett och försörjer sina celler med energi från detta eller kroppens egna fettdepåer kommer inte cellerna att ha plats för mer energi i form av glukos + vatten vilket ”sänker” det man kallar insulinkänslighet. Den som konsekvent äter LCHF och plötsligt konsumerar kolhydrater har en eftersläpande nedsättning i anpassningen till användning av glukos och därför uppfattas deras ”insulinkänslighet” som nedsatt. Kolhydrater anges ofta (av s.k. experter) som kroppens föredragna energikälla, något jag betvivlar. I storleksordningen 25% av energin bildar värme under anpassningen till kroppens faktiska behov mot 5-10% hos fett. Detta räknas till kolhydraters fördel när dessa experter ger råd för viktnedgång. -”Fett är så lättillgängligt medan en hel del av kolhydraterna bränns som värme.” / Erik Edlund 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trollmormor Posted September 10, 2015 Share Posted September 10, 2015 Hur vetenskaplig är en studie med 6 personer? I 1 vecka? Har den nåt värde över huvud taget? 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted September 10, 2015 Author Share Posted September 10, 2015 Hur vetenskaplig är en studie där man tvingar folk att äta 6000 Kcal om dagen utav skräpmat! Hade den handlat om kräkreflexer skulle jag sett annorlunda på den! 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iAnna Posted September 10, 2015 Share Posted September 10, 2015 Hur vetenskaplig är en studie med 6 personer? I 1 vecka? Har den nåt värde över huvud taget? Då är nog vår samlade kunskap på det här forumet mer vetenskaplig. Hur många år sammanlagt har vi på forumet ätit nyttig mat? 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kattuggla Posted September 11, 2015 Share Posted September 11, 2015 Ja, vi här på forumet borde väl vara perfekta studieobjekt, vi mäter väger sticker och klämmer.. 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kareng Posted September 11, 2015 Share Posted September 11, 2015 Någon form av vetenskaplig studie kan man ju säga att det är. Om alla (även om de är få) förändrade sina värden på samma sätt så visar det ju att skräpmat i överflöd inte är nyttigt och att man kan utveckla diabetes. Felet är kanske att det presenteras som en nyhet. I USA och många andra länder har ju samma experiment gjorts på totalpopulationen och det resultatet visar ju samma sak! De som äter ett överflöd av skräpmat får diabetes. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HelenaB Posted September 11, 2015 Share Posted September 11, 2015 "Felet är kanske att det presenteras som en nyhet." Ja, det och att det presenteras som fet mat... Just den kombinationen är infernaliskt tröttsam. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johan Wallström Posted September 11, 2015 Share Posted September 11, 2015 Dom verkar ha ändrat rubriken nu 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xiro Posted September 11, 2015 Share Posted September 11, 2015 Nya rubriken är bättre! I ingressen ger de intryck av att det just är högkalori som är huvudaspekten, ytterligare en vinkel. Det är en näringsoriktig, inflammatorisk extremkalorikost de studerat i några dagar. Sam Feltham provade 6000 kcal i tre veckor och fick andra resultat (Inte för att jag tror extremkalori är bra, men det är inte så enkelt som journalisten/studien vill påskina.) 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted September 11, 2015 Author Share Posted September 11, 2015 Två dagars frossa i skräpmat gav diabetes http://www.dn.se/nyheter/varlden/tva-dagars-frossa-i-skrapmat-gav-diabetes/ Nu inbillar jag mig att man hade fått samma eller liknade resutat oavsett vad de hade ätit? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Melker Posted September 11, 2015 Share Posted September 11, 2015 Äsch, även Mr Zepp har ändrat sin rubrik... Den var mycket roligare när det stod " Fet man leder till diabetes" 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kahavia Posted October 3, 2015 Share Posted October 3, 2015 I Aftonbladet diskuterar Jacob Gudiol en studie som jag antar är den som även diskuteras här ovan. Om det är samma studie, vad anser ni om Jacobs slutsatser? http://viktklubb.aftonbladet.se/kampanj/artikel/21432004/hem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted October 3, 2015 Author Share Posted October 3, 2015 Han glömde att nämna att de som åt mindre kolhydrater gick ner mer i vikt.. men det beror som alla här inne vet på vattenförluster i början! De försökte bevisa att man inte gör av med mer kalorier på en viss diet.. om man drastiskt minskar en macronutrient och i övrigt bibehåller samma mängd kalorier! Det kunde de oxå ha läst sig till i rätt många böcker om biokemi.. det som krävs är att aptiten sjunker.. och det gör den när man inte längre hindrar kroppen från att nalla från fettlagret! Vet inte varför alla som är skeptiska till LCHF hela tiden försöker bevisa att det handlar om kalorier.. det vet vi redan.. det borde de oxå begripa. Grejen med kalorierna är att det är en tautologi.. dvs ord som på inget vis hjälper den som vill/behöver gå ner i vikt.. dvs tror de folk är dumma? Man måste oxå komma med någon form av hjälp för att de skall förstå hur de skall äta/vad de skall äta för att få till den kalorirestriktionen som behövs. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.