Gå till innehåll

"That sugar film" stream


Recommended Posts

Filmen finns även på youtube:

 

https://www.youtube.com/watch?v=hYZaYFkxqwg

 

FIlmen väldigt bra. Den handlar om en som äter paleo/liberal LCHF (24 % kolydrater, 50 % fett) och som inte har ätit socker på flera år. Han går över till att börja äta lika mycket socker som den genomsnittliga Australiensaren. Sockret får inte komma från läsk, godis eller kakor utan från mat som anses hälsosam. Det inkluderar mat som flingor, lightprodukter etc. Han blir förvånad över hur lätt det är att komma upp i den sockermängden. Hans hälsa försämras kraftigt när han börjar på den nya "socker" dieten.

 

Här är en annan liknande dokumentär:

 

 

Den handlar om en fotomodell som går från att vara smal och äta normalt till en lågfett diet. Även hennes hälsa försämras kraftigt

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har då aldrig sett "nothing but prepackaged low fat products" rekommenderas i kostråd. Är det inte lite av en halmgubbe det där?

Det är inte något kostråd som specifikt rekommenderar färdigrätter. Men nyckelhålsmärkningen finns ju på många färdigrätter. Eftersom livsmedelsverket säger att nyckelhålsmärkningen är till för att folk ska kunna välja hälsosamma produkter så rekommenderar det de rätterna indirekt. Nyckelhålsmärkningen är ju också kritiserad för att tillåta en del socker i vissa av produkterna. Om du ser i länken nedan så väljer hälften av konsumenterna nyckelhålsmärkta färdigrätter. Det är många som väljer lågfett med relativt mycket socker i tron om att det är hälsosamt. Det är just det de två dokumentärerna försöker att visa, det vill säga att man inte mår bra på en kost som många tror är hälsosam.

 

 

http://lantmannen.se/omlantmannen/press--media/nyheter-arkiv/pressmeddelande/varannan-konsument-valjer-nyckelhalsmarkta-fardigratter/

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag håller med om att det blir bakvänt att sätta nyckelhålsmärkning på färdigrätter. Det är väl tänkt att funka som en guide för att inte vara alltför dåliga jämfört med dom värsta, men det slår fel. 

 

Jo, håller med om att industrin inte är så bra på att laga hälsosam mat. Speciellt i de länderna som dokumentärerna utspelar sig i, där verkar produkterna inte ha samma begränsning i tillsatt socker som nyckelhålsmärkningen har. Även om man kan tycka att nyckelhålsmärkningen tillåter för mycket socker så är det ändå en begränsning i hur mycket som får användas.

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Som sagt, alldeles för lång och "tramsig" för att jag ska rekommendera den till kompisar.

 

Tänk om nån kunde göra en kort och kärnfull film som dessutom är pedagogisk, och som inte mest handlar om nån huvudperson. Max 30 min. Man kan ju alltid önska ...  :)

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
  • 2 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa nytt...