Jump to content

Livsmedelsverket vet inte hur mycket kolhydrater det är i valnötter


Per Wikholm

Recommended Posts

I en tidigare tråd här försökte vi reda ut varför kolhydratinnehållet i valnötter skilde sig åt så mycket för olika märken och i olika livsmedelstabeller (från 3,5 till 18 gram kolhydrater per 100 g). Till slut frågade jag Livsmedelsverket. Nu har svaret kommit och kort sammanfattat är det att de heller inte vet. De gör inte ens egna undersökningar.

 

Här är den ursprungliga tråden:

 

http://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10522/Livsmedelsverket-vet-inte-hur-mycket-kolhydrater-det-ar-i-valnotter.aspx

 

Här är min kommentar om det hela på LCHF.se

http://forum.kostdoktorn.se/topic/7138-olika-n%C3%A4ringsdeklaration-valn%C3%B6tter/

 

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Bra jobbat Per!

 

För alla kaloriräknare som tror att kalorier in = kalorier ut , så är ju detta en smärre katastrof. Felmarginalerna blir stora och räknar man bara några kalorier fel om dagen...blir det ju flera kilo på ett år. Det är kanske därför vi har en fetmaepidemi?! ;)

 

Och för oss andra som tycker att det är viktigt att veta vilka näringsämnen vi får i oss så är detta besked också tråkigt...vi vet egentligen inte vad det vi äter innehåller!

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Kul att du fick svar!

 

Jag är inte så insatt i vad den här metoden där kolhydraterna blir en restprodukt går ut på, men rent spontant så borde väl kolhydraterna inte kunna vara mer än det som angetts för ett livsmedel? Jag antar att man räknar ut hur mycket proteiner, fetter och andra ämnen som innehåller kalorier livsmedlet innehåller. Sedan tar man bort detta från totala kcal-innehållet och då antar man att det som är kvar är kolhydrater. Om nu denna restprodukt innehåller något annat än kolhydrater så är det ju faktiskt mindre kolhydrater än det som är angivet!

 

Så för den som äter LCHF så borde det ju duga om man vet att livsmedlet maximalt innehåller så här mycket kolhydrater?

 

Sedan så borde ju ämnen som järn, kalcium etc ändå vara ganska exakt uppmätt, den processen är väl ändå ganska enkel, det som konstateras här är väl att man har dålig koll på kolhydraterna? 

 

Jag tycker ändå det är konstigt att SLV säger att dom har gjort på samma sätt som fineli (dvs snott uppgifter från USDA). Visst var det väl så att SLV hade mycket kolhydrater på många livsmedel där man inte redovisar vad dessa kolhydrater består av (fibrer, socker etc) medans fineli oftast redovisar vad alla kolhydrater består av?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...