Jump to content

Fusk eller att frångå kosten..? En moralkaka?


L78

Recommended Posts

Hej.

 

En liten parentes bara. Varför kalla det fusk? Denna kost är ju en tillåtande njutkost. Jag säger att jag frångår kosten när jag äter någonting sockrigt.. (Frångår aldrig eller sällan med "tillsatsmat", bröd, pasta, ris eller potatis). Eller är jag bara språkpolis?

 

Ligger det mer betydelse i ordet fusk? Jag tycker vi är hårda mot oss själva, av naturen. Är det inte så att vi ska skämmas osv. Vi ska vara så duktiga, klara av så mycket på livets alla olika områden. Att vi kallar det fusk innebär att vi tycker att vi alltid ska äta strikt och inte någonsin äta vårt val av godis. Jag äter godis. Jag väljer att äta det, jag gör det medvetet. Det kan hända att jag äter mer eller mindre i perioder men jag tror att vi behöver få äta någonting som vi tycker är gott och inte behöva tyngas så mycket av det. Blir det för mycket kommer vi att känna det och känna av det och sluta förr eller senare. Önskar bara att vi kunde vara lite mildare mot oss själva. Min syster som inte (ännu) är lchf-are har alltid varit extrem och sagt att har jag tagit en godisbit kan jag lika gärna äta hela påsen.. Det skulle vara allt eller inget. Otroligt hårt.

 

Skillnaden för mig, den stora skillnaden nu från förr, är att jag mentalt väljer när jag ska äta. Dvs. det är inte kroppens sockerbehov som bestämmer. Jag äter inte för att det finns, vilket jag märker att de flesta icke-lchf-are runtomkring mig gör till mycket stor del. Jag äter för att det är gott och inte för att jag måste. En kompis sa till mig att "jag skulle aldrig kunna bli lchf-are för jag vill äta godis". Jag skulle önska att det inte var så svart och vitt. Min kompis skulle jag önska kom med på tåget då hon är en sarkastiskt hård matpolis mot sig själv och "gömmer sig" lite bakom "jag är ju som jag är"... Hur kommer vi infrån detta?

 

Kanske är jag ensam om dessa funderingar men då är jag ju orginell om inget annat. Tack för ordet. /L

Link to comment
Share on other sites

Visst är "fusk att frångå det vi tänkt oss" men det är en sådan negativ klang och innebörd i ordet fusk. Skulle (jag vet inte om det är Andreas eller Johan som svarat här) Andreas med denna viktiga och genomslagskraftiga blogg inte använda ordet fusk skulle det nog ha en stor genomslagskraft. Denna blogg är så mycket. Jag hänvisar även till den andra medlem som svarat här. Vi skulle göra en insats i att ta bort skam och borden om vi ändrade sättet att prata runt det felaktiga vi äter. VI är mänskliga och ska inte dömma oss själva.

Link to comment
Share on other sites

jag kan förstås bara tala för mig själv men för mig har ordet "fusk" klart negativa konotationer.. jag associerar det med att falla till föga för något, att ge efter.. men när jag äter mer kolhydrater än vanligt, som t ex nu i julen, är det fullt planerat.. och enligt mitt resonemang kan en felaktig användning av ordet leda till en omedveten, negativ affirmation; att man upprepar något för sig själv tills man tror på det.. för mig känns det som att det öppnar dörren till en mer ohällsosam, tvångsmässig inställning till mat som jag helst är utan.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Fusk i min värld handlar om självbedrägelse. Dvs. att man medvetet bryter sina egna löften som man gett sig själv. Därför säger jag till alla "fuskare" att ge inte några löften, så slipper ni bryta mot dem. Man slipper fuska helt enkelt.

 

Jag själv har gett mig bara ett enda löfte, nämligen att jag vill må bra till varje pris. Varför skulle jag då fuska och skapa onödigt ånger. Jag anser också att man ska aldrig skylla på omgivningen, använda utlandsresor eller vänner och släkt som käpphästar. Det går alltid att hitta något att äta, eller så får man ha egen ölkorv i fickan. Att man vågar inte säga nej, kan jag köpa. Men det går också dra en "vit lögn" t.ex att man blir sjuk av kolhydrater och socker. Det stämmer faktiskt rätt så bra, ty man blir ju sjuk fast på olika sätt. För oss som ligger i farozonen för typ 2 diabeter, är det iofs en del enklare att förklara varför man avstår en viss mat. 

 

Som sagts innan, förbjuder ju egentligen LCHF inget, utan går ut på att minska kolhydraterna. Förbjuder man inte sig själv något, kan man inte heller fuska. Jag har vänt på steken. Jag äter det jag gillar. Jag har listat all den mat jag älskar och strykit kolhydraterna. Kvar blev allt som jag älskar, men inte åt när jag led av fettskräcken. Jag har också anpassat livet runt om mig till min verklighet. Jag berättar öppet att jag ändrat livstil samt varför och får även respekt för mitt sätt och leva och äta.

 

Snart är det nyår igen... ge er inga löften ;)           

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Det där med språk är lustigt... Jag har min egen variant av vad som är fusk eller avsteg... Efter att jag börjat med min blog har jag dock (efter lite kommentarer) tonat ner just ordet "fusk" en aning. Fusk var för mig ganska oskyldigt men jag har förstått att det har en mycket mer negativ innebörd för många när det gäller mat. För mig personligen så ser jag godis, läsk och bröd/pasta/ris/potatis som fusk medan någon annan rotfrukt är mer av "avsteg"...

 

I övrigt skriver Limp precis det jag tänkte skriva... Mycket bra skrivet!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Fusk för mig är att skaffa sig en fördel på ett otillbörligt sätt. Att äta socker vid LCHF torde vara ett exempel på raka motsatsen... Inte så lätt att komma på något "realistiskt"/vardagligt sätt att fuska vid LCHF - kanske något kolhydratblockerande läkemedel? Att äta kakor och sedan stoppa fingrarna i halsen för att... skulle ju kunna betraktas som fusk - och ironiskt nog ett sätt att äta kakan och fortfarande ha den kvar... ;-) 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jag använde ordet fusk i mitt tidigare inlägg, och det är för mig ett ord som jag använder för att jag trillat dit och ätit fel och för mig är det mycket svårt att ta mig ur detta fuskande när jag väl börjat.. så ja det är väldigt negativt laddat. jag kan inte fuska lättvindigt med socker utan trillar dit big time.  för mig betyder att fuska, att göra något som man vet att man inte borde, som känns bra för stunden men leder till elände. kanske inte helt rätt språkmässigt men det var så jag menade i alla fall.

Link to comment
Share on other sites

Tycker tyvärr det är ett väldigt "moraliserande" av många LCHF:are, både på bloggen och tydligen här också - redan nu. Använd "rätt" ord, ät bara naturbeteskött och ekologiska grönsaker osv. osv.. Desvärre är jag då tydligen inte någon "renlärig" person trots varierande strikt LCHF kost sedan flera år. Frågan är om man har "här att göra "då? Det känns isf. som ett forum för fanatiker snarare än "normala" människor vilket inte är positivt. Jag köper det kött och de grönsaker ekonomin tillåter och FUSKAR när det passar mig. För mig är att fuska i detta samanhang att inte göra som jag borde (enl. mitt förstånd) men då detta bara drabbar mig själv så är det verkligen inget för andra att uppröras över oavsett vad man väljer att kalla det. Olika personer/familjer har, har jag erfarit, väldigt olika tolkning av olika ords betydelse likväl som tolkning av ord är mycket avhängigt av samanhanget. Att uppröras över ordet fusk i LCHF samanhang är enl. mig att göra en höna av en fjäder.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Det är handlar ju om moral och ideologi. Vem vill inte handla moraliskt rätt? Jag vill det. Jag vill handla rätt utifrån mina medmänniskors väl och ve, även barnarbetare i fjärran länder. Jag vill ta hänsyn till hur slaktdjuren haft det i sina liv. Osv. Det är mitt mål, att handla utifrån min övertygelse. Men ibland tar jag genvägar, "fuskar", och tänker mer på mig själv och min egen bekvämlighet just i ögonblicket. För mig är moral/etik alltså ett fint ord, inte fanatism.

Sedan är det skillnad på fusk och fusk! Somliga fusk är oskyldiga. Just idag mår magen inte så bra eftersom jag inte handlade rätt och åt en stor potatis igår. Gott i några minuter, ont i en dag. Jävligt dumt...

Men andra fusk är mer oförlåtliga, eller hur? Vi vill väl ha en mer rättvis och bättre värld? Åt var och en efter förmåga naturligtvis.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...