Gå till innehåll

Recommended Posts

Har någon några goda recept att tipsa om här? Kom just hem med ett fynd! 3 kg bit av  krav-rostbiff.

Vad är godast att göra på en sån jättebit? Funderar på någon slags pulled beef variant i lergrytan, men är det bättre att hantera rostbiff mer varsamt?

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är jättesynd att göra pulled beef av rostbiff.. borde vara straffbart!

 

Rostbiff görs på låg värme under lång tid.. typ kjälknul!

 

75 grader och 12 timmar i ugnen!

  • Gilla 3
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Eh.. 75 grader var julskinka.. syster har rätt!

 

Principen vad gäller Tjälknul, Rostbiff, och Julskinka är att man ställer ungen på den temperatur som man vill att köttet skall uppnå längst in!

 

75 för fläsk och 60-65 för nöt!

 

Tänk bara på att temperaturen brukar stig cirka 5 grader efter att du har plockat ut den ur ugnen!

 

Dvs jag har alldrig gjort rostbiff.. bara julskinka.. principen är dock den samma.. och det tar tid.. men blir det saftigaste/möraste kött du någonsin har ätit!

 

Har alldrig gjort Tjälknul heller.. där brukar man utgå från djupfryst älgkött, som får stå i ugnen ett helt dygn!

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Inspirerad av Angelico så gjorde jag en Rostbiff idag på Tjälknulsvis, det vill säga att jag satte in köttet fruset i ugnen på 90 grader och lät det stå till dess termometern visade 62 grader. 

Då la jag ner köttet i en saltlag (1 liter vatten, 1 dl salt och kryddor) i 3 timmar. Sedan skivade jag det mycket tunt (har en skärmaskin) och det blev fantastiskt bra.

Nu använde jag innanlår, en liten bit på 1 kilo, så det tog inte så många timmar innan det var klart, ca 3 tror jag. Och köttet fick ligga i kylen under natten, så det var inte helt "bottenfruset"  :)

  • Gilla 6
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag gjorde lite annorlunda med min. Salt och  peppar och sen brynte hela köttbiten i stekpanna. Sen köttermometer och bakade i  125 grader i lergryta. Det tog ca 2 timmar till 58 grader. Sen vila i plastpåse. Skar upp den i ganska tjocka skivor som stek. Den var rosa-röd i mitten och blev mycket god. Skyn frös jag in.

  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa nytt...