Jump to content

rdi, näringsrik mat


Angelico

Recommended Posts

Jag testade idag att lägga in min mat i cronometer.com, som många här redan tidigare skrivit om. Det såg ganska bra ut, om det räknas som bra att det mesta hamnar på grönt. precis som flera andra skrivit så hamnade jag lågt på kalcium, sodium och potassium...och så carbs såklart :). I övrigt var allt grönt, utom B12 och vitamin A som var rött.

Jag la nu till tahin och lite mer bladspenat för att öka kalcium men kom ändå bara upp till 68%. Ändå äter jag ganska rikligt med broccoli och gröna blad mm.

Skulle vara kul om ni som använt cronometer och försöker komma upp i rdi vill kommentera hur ni utvecklat er kost sedan ni började regga. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Natrium (sodium) brukar inte vara något problem om man bara saltar vanligt. Kalium och kalcium är svårare. Jag lyckades få upp dessa genom svartkålschips och en soppa jag gör på boccoli, spenat och avokado. Jag registrerade senare på en svenska webbsida som använder näringsvärden från norden och då var det lättare att komma upp i rdi. Dels ligger vårt rdi lite annorlunda, sen tror jag grönsakerna här har högre näringstäthet än genomsnittet i USA.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Natrium (sodium) brukar inte vara något problem om man bara saltar vanligt. Kalium och kalcium är svårare. Jag lyckades få upp dessa genom svartkålschips och en soppa jag gör på boccoli, spenat och avokado. Jag registrerade senare på en svenska webbsida som använder näringsvärden från norden och då var det lättare att komma upp i rdi. Dels ligger vårt rdi lite annorlunda, sen tror jag grönsakerna här har högre näringstäthet än genomsnittet i USA.

Okej vad bra Johanna! Vilken svensk websida då?

Link to comment
Share on other sites

Natrium (sodium) brukar inte vara något problem om man bara saltar vanligt. Kalium och kalcium är svårare. Jag lyckades få upp dessa genom svartkålschips och en soppa jag gör på boccoli, spenat och avokado. Jag registrerade senare på en svenska webbsida som använder näringsvärden från norden och då var det lättare att komma upp i rdi. Dels ligger vårt rdi lite annorlunda, sen tror jag grönsakerna här har högre näringstäthet än genomsnittet i USA.

Natrium (sodium) brukar inte vara något problem om man bara saltar vanligt. Kalium och kalcium är svårare. Jag lyckades få upp dessa genom svartkålschips och en soppa jag gör på boccoli, spenat och avokado. Jag registrerade senare på en svenska webbsida som använder näringsvärden från norden och då var det lättare att komma upp i rdi. Dels ligger vårt rdi lite annorlunda, sen tror jag grönsakerna här har högre näringstäthet än genomsnittet i USA.

Seltin innehåller 40% kalium. (Jag har dock inte ätit det på väldigt länge, föredrar havssalt)

Det är intressant med siffror på det man får i sig, ska bara ta tag i det och registrera ngn gång.....

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Seltin innehåller 40% kalium. (Jag har dock inte ätit det på väldigt länge, föredrar havssalt)

Det är intressant med siffror på det man får i sig, ska bara ta tag i det och registrera ngn gång.....

Vad bra för jag äter seltin. Men jag reggade inte mitt salt. Får ta in det nästa gång och se.

Link to comment
Share on other sites

Jag försöker komma på villken tjänst jag använde, får återkomma. Jag var tvungen att betala för att få se micronutrienterna.

 

OK, jag ser nu att jag använde matdagboken (vill du se micronutrienter är det inte gratis). Man kan också använda matkalkyl (gratis).

Aha intressant. Det är ändå konstigt att ingen gjort ett gratis kostverktyg med denna funktion än. Antagligen för att de flesta ännu inte bryr sig om näringsvärde utan bara om kalorier eller kolhydrater och protein och fett.

Matkalkyl verkade jättekrånglig nu när jag försökte. Man ska tydligen först bygga en egen lista med matvaror som är länkade till databas. Och man behövde tydligen navigera fram och tillbaka mellan sidan där man letar matvaror och den där man fyller i dagens mat.

Link to comment
Share on other sites

Aha intressant. Det är ändå konstigt att ingen gjort ett gratis kostverktyg med denna funktion än. Antagligen för att de flesta ännu inte bryr sig om näringsvärde utan bara om kalorier eller kolhydrater och protein och fett.

Matkalkyl verkade jättekrånglig nu när jag försökte. Man ska tydligen först bygga en egen lista med matvaror som är länkade till databas. Och man behövde tydligen navigera fram och tillbaka mellan sidan där man letar matvaror och den där man fyller i dagens mat.

 

Matkalkyl är lite pyssligt i början, men efter redan ett par dagar så har man definierat upp större delen av vardagsmaten. Och då är det inte alls krångligt längre :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Aha intressant. Det är ändå konstigt att ingen gjort ett gratis kostverktyg med denna funktion än. Antagligen för att de flesta ännu inte bryr sig om näringsvärde utan bara om kalorier eller kolhydrater och protein och fett.

Matkalkyl verkade jättekrånglig nu när jag försökte. Man ska tydligen först bygga en egen lista med matvaror som är länkade till databas. Och man behövde tydligen navigera fram och tillbaka mellan sidan där man letar matvaror och den där man fyller i dagens mat.

 

Vissa svenska sidor som anger micronutrienter listar också bara några få av dem, inte så många som cronometern gör. Bla inte alla mineraler, eller B vitaminer.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Avokado innehåller mycket Kalium tror jag, liksom vitamin E. Hade jättesvårt i somras när det var så varmt (40 grader i Italien) och alla sa att jag skulle äta banan. Men efter att ha kollat upp så verkar det som Avokado innehåller mer kalium per 100 gr än banan. Så en lösning för den som inte kan äta för mycket sött.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Matkalkyl är lite pyssligt i början, men efter redan ett par dagar så har man definierat upp större delen av vardagsmaten. Och då är det inte alls krångligt längre :)

Okej! Det låter ju bra. Ja nu har jag fått till det bättre!  Intressant att de olika kostverktygen säger så olika saker. I matkalkyl blir resultatet helt olika jämfört med  fatsecret som jag brukar använda.

Link to comment
Share on other sites

Vissa svenska sidor som anger micronutrienter listar också bara några få av dem, inte så många som cronometern gör. Bla inte alla mineraler, eller B vitaminer.

Matkalkyl har ju B vitaminerna i sin uträkning men jag blev förvånad över att jag låg på ca 50% av rdi här medans jag låg på 100 och över på cronometer.

Link to comment
Share on other sites

Matkalkyl har ju B vitaminerna i sin uträkning men jag blev förvånad över att jag låg på ca 50% av rdi här medans jag låg på 100 och över på cronometer.

 

Okej det problemet hade inte jag, men jag har inte använt matkalkyl utan matddagboken. I cronometern ljusteras rdi av din vikt och längd (tror jag). En annan sak jag märkte i cronometern var att kött hade högre proteinhalt än svenska motsvarighet, men det är ju inte samma sak som B vitamin. 

Link to comment
Share on other sites

Okej det problemet hade inte jag, men jag har inte använt matkalkyl utan matddagboken. I cronometern ljusteras rdi av din vikt och längd (tror jag). En annan sak jag märkte i cronometern var att kött hade högre proteinhalt än svenska motsvarighet, men det är ju inte samma sak som B vitamin. 

Cronometer verkar ju vara bra val egentligen då. Kalorimängden och proteinet  totalt blev lite olika i de tre kostverktygen också. Antagligen för att olika köttsorter är svåra att hitta exakt rätt variant av i listorna. Ibland står det ju tex ica rökt skinka och då vet man vilken produkt det är. Men tex ekologisk hönsfärs finns inte i någon lista och då får man ju ta nåt man tror är rätt. Men hur man än väljer blir det en del missar verkar det som.Men jag blev förvånad över att jag låg lågt på B1 och B2, trodde min kost var full av dem!

Link to comment
Share on other sites

Avokado innehåller mycket Kalium tror jag, liksom vitamin E. Hade jättesvårt i somras när det var så varmt (40 grader i Italien) och alla sa att jag skulle äta banan. Men efter att ha kollat upp så verkar det som Avokado innehåller mer kalium per 100 gr än banan. Så en lösning för den som inte kan äta för mycket sött.

Bra tips! Jag ska börja lite med avocado igen nu när jag slutat med banan.

Link to comment
Share on other sites

Cronometer verkar ju vara bra val egentligen då. Kalorimängden och proteinet  totalt blev lite olika i de tre kostverktygen också. Antagligen för att olika köttsorter är svåra att hitta exakt rätt variant av i listorna. Ibland står det ju tex ica rökt skinka och då vet man vilken produkt det är. Men tex ekologisk hönsfärs finns inte i någon lista och då får man ju ta nåt man tror är rätt. Men hur man än väljer blir det en del missar verkar det som.Men jag blev förvånad över att jag låg lågt på B1 och B2, trodde min kost var full av dem!

 

B1 låg jag också lågt på tills jag la till lite fläsk här och där. Kommer inte ihåg vad jag fick B2 ifrån, men minns inte att det var problem.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

B1 låg jag också lågt på tills jag la till lite fläsk här och där. Kommer inte ihåg vad jag fick B2 ifrån, men minns inte att det var problem.

Ja man kan väl knappast komma upp i full pot på allt varje dag? Igår åt jag stor portion fläsklägg tex så då blev det väl gott om b vitamin men sämre med något annat.

Link to comment
Share on other sites

Ja man kan väl knappast komma upp i full pot på allt varje dag? Igår åt jag stor portion fläsklägg tex så då blev det väl gott om b vitamin men sämre med något annat.

 

Jag brukar titta på medelvärdet över en vecka. Men under denna tid jag registrerade min mat så åt  jag fröknäcke med leverpastej varje dag (hemmagjord på kycklinglever) och det hjälpte mycket. Sen listade jag ut andra "shortcuts" för minderalerna, bla svartkålschips och soppan på spenat, broccoli och avokado samt bacon.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag brukar titta på medelvärdet över en vecka. Men under denna tid jag registrerade min mat så åt  jag fröknäcke med leverpastej varje dag (hemmagjord på kycklinglever) och det hjälpte mycket. Sen listade jag ut andra "shortcuts" för minderalerna, bla svartkålschips och soppan på spenat, broccoli och avokado samt bacon.

Ja det låter ju bättre att slå det på en vecka istället! Tack för shortcutstipsen! Gör du mejerifri leverpastej?

Link to comment
Share on other sites

Ja det låter ju bättre att slå det på en vecka istället! Tack för shortcutstipsen! Gör du mejerifri leverpastej?

 

Ett tag använde jag ghee och kokosmjölk, senare när magen blev bättre använde jag smör och kokosmjölk. Har hört att späck ska vara gott att göra leverpastej på men aldrig provat.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ett tag använde jag ghee och kokosmjölk, senare när magen blev bättre använde jag smör och kokosmjölk. Har hört att späck ska vara gott att göra leverpastej på men aldrig provat.

Spännande! Ska testa detta, jag saknar leverpastejen sedan jag slutat med grädde.

Så gröna blad och lever it is!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Nu har jag gjort ett genomsnitt på två dagar i matkalkyl.

Jag ligger på ca 50% av A vitamin, kalcium och järn, B2 ligger på 68% annars är allt på grönt.

Bra så långt. Men det mesta ligger 150-400 % över rdi. Tex C , B12, B6, E, Fosfor, mfl.

Hur är det möjligt? Äter iofs jättestora portioner grönsaker och rejält med protein, men samtidigt så äter jag sammanlagt bara 1800 kcal och det blir ju inga överdrifter som jag ser det. 

Link to comment
Share on other sites

Nu har jag gjort ett genomsnitt på två dagar i matkalkyl.

Jag ligger på ca 50% av A vitamin, kalcium och järn, B2 ligger på 68% annars är allt på grönt.

Bra så långt. Men det mesta ligger 150-400 % över rdi. Tex C , B12, B6, E, Fosfor, mfl.

Hur är det möjligt? Äter iofs jättestora portioner grönsaker och rejält med protein, men samtidigt så äter jag sammanlagt bara 1800 kcal och det blir ju inga överdrifter som jag ser det. 

 

Alltså det är ingen fara om du ligger över generellt. A vitamin ska inte ligga för högt för ofta men B12 tex är bara bra om det är högt. Jag brukar ligga skyhögt på både K1 och B12. Trots det är mina B12 värden inte höga utan de ligger i undre mitten av intervallet. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Alltså det är ingen fara om du ligger över generellt. A vitamin ska inte ligga för högt för ofta men B12 tex är bara bra om det är högt. Jag brukar ligga skyhögt på både K1 och B12. Trots det är mina B12 värden inte höga utan de ligger i undre mitten av intervallet. 

Jaha intressant! Då tar man inte upp så mkt av vitaminerna trots allt. Jag antar att det är så med D vitamin också att man kan äta mkt Dvitamin kost  men ha låga värden.

Link to comment
Share on other sites

Jaha intressant! Då tar man inte upp så mkt av vitaminerna trots allt. Jag antar att det är så med D vitamin också att man kan äta mkt Dvitamin kost  men ha låga värden.

 

B12 bildas på ett krångligt sätt i kroppen, jag tror det är en trestegs process och allt ska klaffa. Jag fick tom B12 sprutor efter att ha visat hur mycket B12 jag får i mig i kosten samt att jag tog tillskott och min läkare misstänkte glutenintolerans. Det är bra att ligga på övre intervallet för B12, speciellt om man har MS. Har legat över intervallet också en gång, men min neurolog tyckte inte det var något problem. Han var inte orolig för att man skulle få i sig för mycket av någon av B vitaminerna. Man har också gjort tester med högdos av biotin hos ett litet antal MS patienter med positiv verkan.

 

Jag är tveksam till tillskott i höga doser, eller jag tror det är bra att vara försiktig, men jag är inte alls lika orolig när det gäller att få i sig dem via mat. De kommer då ofta i rätt proportioner. Vitamin A däremot är inte bra att överdosera. Som du märker så är mineralerna svårt att överdosera (förutom natrium via salt). 

Link to comment
Share on other sites

B12 bildas på ett krångligt sätt i kroppen, jag tror det är en trestegs process och allt ska klaffa. Jag fick tom B12 sprutor efter att ha visat hur mycket B12 jag får i mig i kosten samt att jag tog tillskott och min läkare misstänkte glutenintolerans. Det är bra att ligga på övre intervallet för B12, speciellt om man har MS. Har legat över intervallet också en gång, men min neurolog tyckte inte det var något problem. Han var inte orolig för att man skulle få i sig för mycket av någon av B vitaminerna. Man har också gjort tester med högdos av biotin hos ett litet antal MS patienter med positiv verkan.

 

Jag är tveksam till tillskott i höga doser, eller jag tror det är bra att vara försiktig, men jag är inte alls lika orolig när det gäller att få i sig dem via mat. De kommer då ofta i rätt proportioner. Vitamin A däremot är inte bra att överdosera. Som du märker så är mineralerna svårt att överdosera (förutom natrium via salt). 

Ja då förstår jag att det måste vara svårt för veganer att få i sig tillräckligt med B12. Jag tror som du att naturlig mat är svår att överdosera. Om man inte börjar äta mycket ensidigt av något. 

Intressant att försöka hitta en matsedel som täcker upp även de som verkar svåra att nå upp i, kalcium och B2 tex.

Link to comment
Share on other sites

Jag har valt att inte använda såna här tjänster alls, därför att de för med sig alltför stora osäkerheter och det är alldeles för lätt att tro på en siffra som en dator spottar ur sig och att man tar den för sanning. Samtidigt är de ett stöd medan man ställer om därför att de kan ge en indikation på var man ligger och vart man är på väg. Men man får som sagt inte tro att datorn säger sanningen. En modell kan inte mer än den som skapade den. Vilka har gjort de olika modellerna som nämns i den här tråden? De variationer i värdena som rapporterats beror antagligen på såna skillnader.

 

Mätningar på näringsinnehåll i mat under 1900-talet pekar ju på att näringsinnehållet i "vanlig mat" har gått ner katastrofalt sedan konstgödsling och industriella bekämpningsmedel introducerades. Äter man däremot egenodlade saker som vuxit i organisk och bakterierik jord så blir det en helt annan sak. Sånt tar sällan formulär av den här typen någon hänsyn till.

 

Överdosering enligt RDI tror jag tyvärr är det man ofta måste uppfatta som normalläge idag. Om man t ex tittar på C-vitamin är ju rekommendationen 60 mg per dag har jag nu hört är galet från många olika håll. Den nivån innebär att man inte får skörbjugg, men det lär inte vara optimalt i långa loppet. Enligt en forskare på Karolinska som jag lyssnade på i mitten på 90-talet (jag kommer inte ihåg vad hon hette, tyvärr), menade att människan tillhör de mycket få arter som inte kan tillverka kroppseget C-vitamin. På forskningslabb får försöksdjur med sån metabolism 60 mg per kilo kroppsvikt och dag. Det innebär flera gram om dagen, inte milligram. C-vitamin tillhör dessutom gruppen som raskt kissas ut om man har överskott. Om man får i sig för mycket får man diarré, en signal jag använt vid åtskilliga tillfällen för att bli kvitt begynnande influensor och förkylningar. (För övrigt innehåller naturligt kiss i princip all den näring vi behöver för att må bra. Näringsämnen omsätts i kroppen och gör sitt jobb. Sen ska det kissas ut i naturen igen så att vi kan äta växter och djur som tagit upp näringsämnena. Kretslopp kallas det visst ;). )

 

B12 tillhör också en av de kinkigare vitaminerna. Meningarna går isär om vilken form som behövs, var man hittar den och hur mycket man behöver. Den billigare varianten (cyanokobalamin) undviker jag till förmån för metylkobalamin som kroppen lär ta upp mycket lättare. B12 finns i jäst, men på några håll har jag sett informationen att det är en form av B12 som vi inte kan ta upp. Det sägs att vi behöver den animaliska varianten. Sånt har jag också svårt att tro att modellerna tar någon hänsyn till. Det bästa tecknet på brist som jag har märkt är hur torr huden är. Förr hade jag torrsprickor som kliade och till och med sprack upp, men efter en burk metylkobalamin på 5000 mikrogram har trenden vänt. Händerna är lena som barnrumpor utan krämer och oljor. Nu fyller jag på i dagligdoser för att hålla det uppe över tid.

 

Sen är det ju så att vi inte är identiska. Vissa kan behöva mer än genomsnittet av vissa saker, pga av t ex stress eller alkohol som kan dra näring ur kroppen i snabbare takt än "normalt". En C-vitaminkur tenderar att förbruka mer B-vitaminer än normalt också, så man behöver hålla koll på vilka näringsämnen som stödjer varandra och vilka som motarbetar/förbrukar varann. För min egen del har jag lärt mig att jag måste "överdosera" zink för att vara klar i skallen. Tecknen på brist är bl a att hår börjar falla av, att jag börjar bita på fingrarna och det känns som om jag befinner mig i en bubbla. Gränsen enligt RDI går vid 15 mg/dag för kvinnor, men under en period när jag länge ätit 60 mg/dag togs ett blodprov som visade att jag låg på den allra nedersta gränsen. (Läkaren sa att jag skulle sluta ta zink eftersom jag ändå låg inom intervallet. När jag sa att jag kanske låg inom intervallet därför att jag tar extra zink tittade han bara oförstående på mig...)

 

För några dagar sen startade jag en kur med B-vitaminkomplex där det anges att ett piller om dagen räcker. Jag tar ett per måltid och tänker göra så en burk eller två innan jag planar ut och försöker hitta min optimala nivå. På några få dagar har grubbelkvarnen med nedstämdhet och ständigt stresspåslag lugnat ner sig betydligt. Samma tankar finns kvar, men de känns inte betungande på samma sätt. Hur mycket depression är bara näringsbrist?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag har valt att inte använda såna här tjänster alls, därför att de för med sig alltför stora osäkerheter och det är alldeles för lätt att tro på en siffra som en dator spottar ur sig och att man tar den för sanning. Samtidigt är de ett stöd medan man ställer om därför att de kan ge en indikation på var man ligger och vart man är på väg. Men man får som sagt inte tro att datorn säger sanningen. En modell kan inte mer än den som skapade den. Vilka har gjort de olika modellerna som nämns i den här tråden? De variationer i värdena som rapporterats beror antagligen på såna skillnader.

 

Jag tycker inte riktigt modell är rätt ord. Cronometern är ett webbprogram som beräknar näringsmängden i den mat du registrerar (inga krånglig beräkning, kan göras manuellt) utifrån amerikanska och kanadensiska databaser för hur mycket näring olika mat innehåller. Svenska motsvarigheter använder svenska databaser eller fineli.

 

Det jag har märkt som skillnad mellan dessa är att svenska databaser visar på bättre näringsvärde hos grönsaker tex. Jag gissar att det är för de nordamerikanska värdena är medelvärden. De har mycket dålig mat, men också mycket bra. De vanliga värdena är tex inte tagna på ekologiska grönsaker vad jag vet. En annan skillnad är att de har högre proteinhalt i kött, men det är ju också något som deras köttindustri strävar efter.

 

Håller med om att RDI ofta är en undre gräns.

 

Osäkerheter som finns när man tittar på hur mycket näring man får i sig är bla  i hur man mäter näringsvärdet hos olika mat (kvaliteten på databaserna), naturliga variationer i näringsvärde, uppskattningen av RDI osv. Det som är intressant är att nutida jägar och samlarfolk, antagligen bedömda utifrån samma maskineri, har så högt näringsintag. Att registrera vad man äter är en väldigt bra övning för det ger en fingervisning om vilket mat innehåller vilka näringsämnen och du ser också vad du har en tendens att ligga lågt på. Lågkolhydratkost/LCHF kan tex ofta ligga lågt i mineraler, men också vitaminer som K1, C och E.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Nyfikna lilla jag gick ändå in på minmat.net och fyllde i dagens frukostlunch. 10% kolhydrat, 27% protein och 63% fett tyckte jag såg ganska bra ut. Kosttillskotten hade jag inte skrivit in, men det blev minus för ungefär det jag ändå tillför, så så långt har jag landat mjukt. Kände att en gång räcker, men det gav ju en fingervisning om att jag inte är helt ute och cyklar i alla fall. Och det är ju bra. Sen vet jag att det borde vara en aning mer fett och lite mer mikronäringsämnen eftersom den "Mjölk 3%" jag valde ur LMVs lista är fel. Jag drack alldeles nyhämtad gårdsmjölk nämligen. Exakt fetthalt okänd, antagligen 4,5-4,8%.

 

Jag konstaterar att det är knivigt och att man skulle behöva lägga ner en ganska noggrann injustering av hur man uppskattar vad och hur mycket man äter för att mätvärdena ska bli någorlunda tillförlitliga. Som vid all mätning gäller ju "skit in - skit ut". Men med det i minnet är det ju ändå bra att det finns hjälpmedel som det här.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Nyfikna lilla jag gick ändå in på minmat.net och fyllde i dagens frukostlunch. 10% kolhydrat, 27% protein och 63% fett tyckte jag såg ganska bra ut. Kosttillskotten hade jag inte skrivit in, men det blev minus för ungefär det jag ändå tillför, så så långt har jag landat mjukt. Kände att en gång räcker, men det gav ju en fingervisning om att jag inte är helt ute och cyklar i alla fall. Och det är ju bra. Sen vet jag att det borde vara en aning mer fett och lite mer mikronäringsämnen eftersom den "Mjölk 3%" jag valde ur LMVs lista är fel. Jag drack alldeles nyhämtad gårdsmjölk nämligen. Exakt fetthalt okänd, antagligen 4,5-4,8%.

 

Jag konstaterar att det är knivigt och att man skulle behöva lägga ner en ganska noggrann injustering av hur man uppskattar vad och hur mycket man äter för att mätvärdena ska bli någorlunda tillförlitliga. Som vid all mätning gäller ju "skit in - skit ut". Men med det i minnet är det ju ändå bra att det finns hjälpmedel som det här.

 

Bara för att det inte är exakt är det inte ointressant. Makronutrienter är ju inte heller det vi pratar om i denna tråd, utan mikronutrienter. Två koster kan vara näringstäta fast de har olika fördelning av protein, fett och kolhydrater. Generellt innehåller inte fett mycket näring, så vad som kan hända om man ersätter kolhydrater med fett är att kosten blir näringsfattig. Som tur är innehåller grönsaker ganska lite kolhydrater men mycket näring.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Jag tycker inte riktigt modell är rätt ord. Cronometern är ett webbprogram som beräknar näringsmängden i den mat du registrerar (inga krånglig beräkning, kan göras manuellt) utifrån amerikanska och kanadensiska databaser för hur mycket näring olika mat innehåller. Svenska motsvarigheter använder svenska databaser eller fineli.

 

Det jag har märkt som skillnad mellan dessa är att svenska databaser visar på bättre näringsvärde hos grönsaker tex. Jag gissar att det är för de nordamerikanska värdena är medelvärden. De har mycket dålig mat, men också mycket bra. De vanliga värdena är tex inte tagna på ekologiska grönsaker vad jag vet. En annan skillnad är att de har högre proteinhalt i kött, men det är ju också något som deras köttindustri strävar efter.

 

Håller med om att RDI ofta är en undre gräns.

 

Osäkerheter som finns när man tittar på hur mycket näring man får i sig är bla  i hur man mäter näringsvärdet hos olika mat (kvaliteten på databaserna), naturliga variationer i näringsvärde, uppskattningen av RDI osv. Det som är intressant är att nutida jägar och samlarfolk, antagligen bedömda utifrån samma maskineri, har så högt näringsintag. Att registrera vad man äter är en väldigt bra övning för det ger en fingervisning om vilket mat innehåller vilka näringsämnen och du ser också vad du har en tendens att ligga lågt på. Lågkolhydratkost/LCHF kan tex ofta ligga lågt i mineraler, men också vitaminer som K1, C och E.

Jag ligger högt på E och mycket högt på C men jag äter ju inte LCHF utan Paleo så det blir ju mer grönsaker av olika sort och färg.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag ligger högt på E och mycket högt på C men jag äter ju inte LCHF utan Paleo så det blir ju mer grönsaker av olika sort och färg.

 

Paleo har inte all samma problem som LCHF. Men det är ändå svårt ibland med mineralerna. Kom på nu att en bra sak är alger. Lägg dom  buljong, soppa, smoothie och dölj smaken/struktur.

Link to comment
Share on other sites

Efter att jag stötte på uttrycket näringstäthet och började med paleo så har jag jagat bra rdi-värden. Inte så att jag reggar varje dag, men ibland kollar jag vad jag får i mig så att jag ser hur jag ligger till. Man lär sig ju snabbt vilka livsmedel som kompletterar varanda.

 

Jag använder den här eftersom jag får bra koll på micronutrienterna då: http://livsmedelsinfo.nu/matlabb.aspx

Långt ifrån någon fulländad kostdagbok, men för mig är den guld värd! Bara det att man kan söka på vilken mat som kompletterar måltiden bäst är nice.

 

Jag ligger också lågt på kalcium så klart, men även fettsyra 18:3, är inte den en "dålig" fettsyra (som finns i rapsolja), hur går det ihop att den är essentiell, låter lite motsägelsefullt?

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Nu har jag reggat min mat i 6 dagar i matkalkyl. Man kan få en sammanställning av genomsnittet för en period, så jag kan nu se hur de sex dagarna täcker upp rdi för vitaminer och mineraler. Intressant! Men lite hypokondriskapande också.

I genomsnittet ligger jag på, eller oftast över, rid på allt utom Kalcium (65% av rdi) och D vitamin (66%av rdi) samt B1 (97% av rdi).

På vissa ligger jag ganska mkt över rdi: E, C, B12, Fosfor,Selen och Zink. A vitamin ligger på rdi 113%.

 

När det gäller fosfor och selen blir jag lite fundersam eftersom allt jag kan läsa ut är att det kan vara skadligt att överdosera, men hittar inte info om vad som räknas som överdos.

När det gäller A så verkar det lugnt eftersom man skiljer på Retinol och betakaroten. Retinol kan vara skadligt att ha för högt rid på, men inte betakaroten, och min kost innehåller mycket betakaroten men inte så högt retinol.

 

Funderar på att slänga in lite vällagrad parmesanost ibland för kalcium. Men undrar om jag ska bry mig om Selen och fosformängden? Det är ju så att jag äter mycket sill och musslor där det finns selen tydligen.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Om det är A vitamin från vegetabiliska källor behöver du nog inte vara orolig, kroppen har svårt att ta upp den (kan tom vara så att du behöver mer animaliskt vitamin A).  D-vitamin tror jag du kan få upp via äggula och svamp, men där är ju solen viktigast. Du kan också ta fiskolja som tillskott, då får du i dig båda.

 

Man blir förvånad att B1 är så kinkigt, men 97% är inget problem, det är bra. 

 

Kalcium skulle jag inte vara orolig över. Inte heller att du ligger högt på E, C och B12, tror det bara är bra.

 

Känns inte som högt fosfor, selen och zink vore något problem heller. Vad låg du på för procent? Vet du vilken mat som gjorde att selen och zink blev högt?

 

En bra grej med cronometern är att markören blir röd om man ligger extremt över. Tänk på att i många fall är RDI en sorts lägsta gräns.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Om det är A vitamin från vegetabiliska källor behöver du nog inte vara orolig, kroppen har svårt att ta upp den (kan tom vara så att du behöver mer animaliskt vitamin A).  D-vitamin tror jag du kan få upp via äggula och svamp, men där är ju solen viktigast. Du kan också ta fiskolja som tillskott, då får du i dig båda.

 

Man blir förvånad att B1 är så kinkigt, men 97% är inget problem, det är bra. 

 

Kalcium skulle jag inte vara orolig över. Inte heller att du ligger högt på E, C och B12, tror det bara är bra.

 

Känns inte som högt fosfor, selen och zink vore något problem heller. Vad låg du på för procent? Vet du vilken mat som gjorde att selen och zink blev högt?

 

En bra grej med cronometern är att markören blir röd om man ligger extremt över. Tänk på att i många fall är RDI en sorts lägsta gräns.

Intressant det du skriver om A vitamin. Jag har inte fattat det innan att det är så stor skillnad på animalisk och vegetarisk källa där. Men jag har inte kunnat få fram vad rdi är just specifikt för retinol, utan bara vad retinol ligger på i min beräkning och sen Retinolekvivalenters rdi som ju tydligen är retinol och betakaroten tillsammans i någon formel. När jag ser att man mest får A vitamin från mjölkprodukter och lever så kan jag ana att jag behöver mer A vitamin isåfall, ,men utan mjölkprodukter så återstår då bara att äta lever. Gott iofs men räcker det?

Selen och Zink får jag nog mkt genom musslor och fisk som jag äter mkt av. Sen även Tahin och mandelsmör kanske.

Jag ligger på Fosfor 213% av rdi, Zink 174% och selen 238%.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Intressant det du skriver om A vitamin. Jag har inte fattat det innan att det är så stor skillnad på animalisk och vegetarisk källa där. Men jag har inte kunnat få fram vad rdi är just specifikt för retinol, utan bara vad retinol ligger på i min beräkning och sen Retinolekvivalenters rdi som ju tydligen är retinol och betakaroten tillsammans i någon formel. När jag ser att man mest får A vitamin från mjölkprodukter och lever så kan jag ana att jag behöver mer A vitamin isåfall, ,men utan mjölkprodukter så återstår då bara att äta lever. Gott iofs men räcker det?

Selen och Zink får jag nog mkt genom musslor och fisk som jag äter mkt av. Sen även Tahin och mandelsmör kanske.

Jag ligger på Fosfor 213% av rdi, Zink 174% och selen 238%.

D vitamin tar jag ju extra som kosttillskott föresten. 

Link to comment
Share on other sites

Apropå att A vitaminet kanske inte uppnås med vegetabilier, om jag förstod dig rätt Johanna? Jag ser ju att mejeriprodukter och inälvsmat är de livsmedel som har mycket animaliskt A. Livsmedelsverket säger att A vitaminbrist är mycket sällsynt i Sverige  och jag antar att det beror på att det äts mycket A-vitaminberikade mjölkprodukter då, eftersom lever inte är någon speciellt vanligt förekommande middagsingrediens. Men det verkar konstigt att ett essentiellt vitamin bara kan uppnås genom mjölkprodukter som vi inte ätit speciellt länge. 

Link to comment
Share on other sites

Apropå att A vitaminet kanske inte uppnås med vegetabilier, om jag förstod dig rätt Johanna? Jag ser ju att mejeriprodukter och inälvsmat är de livsmedel som har mycket animaliskt A. Livsmedelsverket säger att A vitaminbrist är mycket sällsynt i Sverige  och jag antar att det beror på att det äts mycket A-vitaminberikade mjölkprodukter då, eftersom lever inte är någon speciellt vanligt förekommande middagsingrediens. Men det verkar konstigt att ett essentiellt vitamin bara kan uppnås genom mjölkprodukter som vi inte ätit speciellt länge. 

 

Ja precis, får du vitamin A från animaliska källor så är det bra. Bästa källan är lever, inte mejerier, men också ägg och fisk. Vitamin A är mer ett problem om du äter vegansk kost. Ett tips för detta är att använd matkalkyl, man kan söka livsmedel rangordnade efter hur mycket av olika ämnen de innehåller.

 

http://matkalkyl.se/naringsamnen39.php

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ja precis, får du vitamin A från animaliska källor så är det bra. Bästa källan är lever, inte mejerier, men också ägg och fisk. Vitamin A är mer ett problem om du äter vegansk kost. Ett tips för detta är att använd matkalkyl, man kan söka livsmedel rangordnade efter hur mycket av olika ämnen de innehåller.

 

http://matkalkyl.se/naringsamnen39.php

Men vad äter veganer då för att få i sig A vitamin? 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...