Jump to content

Maglobotomerarna flyttar fram positionerna


patrix

Recommended Posts

Hör just nu på radion att en studie från Sahlgrenska visar att magsäcksoperation halverar risken för diabetes och hjärtkärlsjukdom. Man kan tyvärr bara fantisera om vad en jämförande studie på lågkolhydratkost hade visat. Att amputera ett friskt organ är inte något man borde ta till i första hand eftersom det kan ge svåra biverkningar. Lågkolhydratkost har inte visat några allvarliga biverkningar.

 

I förra veckan var det också en nyhet om familjär hyperkolesterolemi (FH) där en läkare bekymrade sig för att så många med denna åkomma inte diagnostiseras och behandlas med kolesterolsänkande preparat. Jag roade mig med att titta vilka kriterier som används för diagnosen - Ett kraftigt förhöjt LDL-kolesterol samt fettlinlagringar runt ögonlock och leder, verkar räcka för att man ska kunna ställa denna diagnos och skriva ut statiner.

 

Statiner har visat sig orsaka diabetes i 20 gånger större omfattning än det förbygger hjärtkärlsjukdom. Det finns förövrigt inga vetenskpaliga belägg för att sänkning av kolesterol med medicinska preparat förebygger hjärtkärlsjukdom. Därför är det rimligt att anta att det är andra egenskaper hos statinerna som har den marginella effekten på hjärtkärlhälsan.

 

Det vore önskvärt att andra än de som säljer magsäcksoperationer och statiner kunde finansiera och bedriva forskning kring dessa områden.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...