Jump to content

Ketoner (nivåer & effekt) & proteinkällor


Swester

Recommended Posts

Hej!

 

Mitt intresse för LCHF omfattar inte bara kosten, även ketosen smulan djupare i maskineriet. Som ungdomsdiabetiker (Typ 1) så är jag givetvis helt införstådd med riskerna bakom ketos och ketoner i kroppen, i kombination med för högt blodsocker. Så blodsockernivån har jag stadig kontroll på!

 

Jag blev dock lite skärrad häromveckan när jag först mätte 2,4 i blodketoner på måndagsmorgonen (blodsocker på 5,3). På onsdagen var morgonblodketonerna uppe på 3,8 - med blodsocker under 6,0. Och i fredags så vaknade jag med blodketoner på 6,8. Fortfarande med hälsosamt blodsocker. Och det var där jag började bli lite skärrad. Ty jag vet om att det så kallade optimala ketonintervallet ligger mellan 1,5 - 3,0.

 

Jag äter enligt striktaste periodiska fastan med endast ett mål mat per dygn (kvällsmat) och håller kolhydraterna under 25g per dygn. Andel protein, fett och kaloriintag har jag ej brytt mig om att kontrollera. (Men bör kanske börja...) Dessutom har jag en daglig aktivitet som endera består av 60 minuter jogging (amatörnivå) eller medeljympapass på Friskis (då jag tycker om bägge motionstyperna). Ej något gymmande dock, endast cardio-orienterad motion.

 

Men hur är det egentligen med ketonnivåerna? På Kostdoktorn står det att det optimala intervallet är mellan 1,5 - 3,0 och att nivåer över 3,0 ej nödvändigtvis är dåliga, de ger bara relativt mindre utdelning. På andra ketonskalor jag skådat så står det istället att omedelbart över 3,0 så uppnår man svältketos, vilket såklart är negativt för kroppen. Så vilken är sanning? Skadar man kroppen vid allt över 3,0 i blodketoner? Eller behöver man inte oroa sig förrän avsevärt högre nivåer?

 

Men blodketoner på 6,8 bör ju sänkas känns det som. Gör man då det via ökat protein- och fettintag? (Vilket resulterar i ett högre energiintag med andra ord.) Känns lite trist att behöva börja räkna makron igen (utöver kolhydraterna). Det sägs ju att man inte skall behöva räkna en massa med LCHF. Men å andra sidan, är man ute efter optimala resultat så kanske matmatte är ett nödvändigt ont.

 

Proteinkällor

Jag tror inte att jag kommer upp i rekommenderad proteinnivå om dagarna med mitt enda mål mat per dygn. Vad jag förstått så skall man räkna nödvändig proteinnivå på cirka 1g protein per "lean body mass". Vilket för min del bör landa på cirka 75 - 80g protein per dygn. Varje dag konsumerar jag tre ägg (i valfri tillagad form) = ~17g protein. Samt valfritt kött på inget mer än maximalt 25 - 30g protein. Ett par ostskivor med sammanlagt ~15g protein. Eventuellt några skedar keso ~8 - 10g protein. Sammanlagt landar detta på omkring 65 - 70g protein (om ens det många gånger).

 

Finns det något annat proteinrikare man kan äta för att höja proteinintaget effektivt? (Ungefär motsvarande som att slurpa i sig ett par skedar kokosolja för att effektivt höja fettintaget.)

Link to comment
Share on other sites

I ditt fall sänks ketonerna via insulinintag.. ketoner regleras utav insulin!

 

Insulin reglerar lipolys och bildande utav FFA!

 

Jag hoppas du inser skillnaden mellan friska och dig själv?

 

Hos friska stiger insulin automatiskt om ketonhalten skulle stiga för mycket.. vilket leder till minskad lipolys!

 

Sen det där med optimal ketos.. det är ett område som man kan ligga inom via dietinducerad ketos.. utan ansträngning!

 

Under tyder på för mycket kolhydrater eller hyperinsulinemi/insulinresistens.. över tyder på svält/kalorireduktion/post excersice ketosis.. eller typ 1 som inte är rätt reglerad!

Link to comment
Share on other sites

Hej!

 

Mitt intresse för LCHF omfattar inte bara kosten, även ketosen smulan djupare i maskineriet. Som ungdomsdiabetiker (Typ 1) så är jag givetvis helt införstådd med riskerna bakom ketos och ketoner i kroppen, i kombination med för högt blodsocker. Så blodsockernivån har jag stadig kontroll på!

 

Jag blev dock lite skärrad häromveckan när jag först mätte 2,4 i blodketoner på måndagsmorgonen (blodsocker på 5,3). På onsdagen var morgonblodketonerna uppe på 3,8 - med blodsocker under 6,0. Och i fredags så vaknade jag med blodketoner på 6,8. Fortfarande med hälsosamt blodsocker. Och det var där jag började bli lite skärrad. Ty jag vet om att det så kallade optimala ketonintervallet ligger mellan 1,5 - 3,0.

 

Jag äter enligt striktaste periodiska fastan med endast ett mål mat per dygn (kvällsmat) och håller kolhydraterna under 25g per dygn. Andel protein, fett och kaloriintag har jag ej brytt mig om att kontrollera. (Men bör kanske börja...) Dessutom har jag en daglig aktivitet som endera består av 60 minuter jogging (amatörnivå) eller medeljympapass på Friskis (då jag tycker om bägge motionstyperna). Ej något gymmande dock, endast cardio-orienterad motion.

 

Men hur är det egentligen med ketonnivåerna? På Kostdoktorn står det att det optimala intervallet är mellan 1,5 - 3,0 och att nivåer över 3,0 ej nödvändigtvis är dåliga, de ger bara relativt mindre utdelning. På andra ketonskalor jag skådat så står det istället att omedelbart över 3,0 så uppnår man svältketos, vilket såklart är negativt för kroppen. Så vilken är sanning? Skadar man kroppen vid allt över 3,0 i blodketoner? Eller behöver man inte oroa sig förrän avsevärt högre nivåer?

 

Men blodketoner på 6,8 bör ju sänkas känns det som. Gör man då det via ökat protein- och fettintag? (Vilket resulterar i ett högre energiintag med andra ord.) Känns lite trist att behöva börja räkna makron igen (utöver kolhydraterna). Det sägs ju att man inte skall behöva räkna en massa med LCHF. Men å andra sidan, är man ute efter optimala resultat så kanske matmatte är ett nödvändigt ont.

 

Proteinkällor

Jag tror inte att jag kommer upp i rekommenderad proteinnivå om dagarna med mitt enda mål mat per dygn. Vad jag förstått så skall man räkna nödvändig proteinnivå på cirka 1g protein per "lean body mass". Vilket för min del bör landa på cirka 75 - 80g protein per dygn. Varje dag konsumerar jag tre ägg (i valfri tillagad form) = ~17g protein. Samt valfritt kött på inget mer än maximalt 25 - 30g protein. Ett par ostskivor med sammanlagt ~15g protein. Eventuellt några skedar keso ~8 - 10g protein. Sammanlagt landar detta på omkring 65 - 70g protein (om ens det många gånger).

 

Finns det något annat proteinrikare man kan äta för att höja proteinintaget effektivt? (Ungefär motsvarande som att slurpa i sig ett par skedar kokosolja för att effektivt höja fettintaget.)

Stirra dig inte blind på siffror, eftersom du har koll på ditt blodsocker. Om du skulle börja må dåligt när du har höga ketonvärden så kan du äta mer protein så tar det ned ketonerna. Så länge du mår bra så kör på. Jag tycker att det finns bra info dock för friska på http://martinajohansson.se 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...