Bjärn

Eenfeldt och Taubes anklagas på kolhydrater.ifokus

Recommended Posts

Jag gick in på kolhydrater.ifokus och fann det här inlägget, Ancel Keys, död och svartmålad.

 

Där kan man läsa följande stycke:

För er som inte vet vem Ancel Keys är: 
Ancel Keys var en amerikans forskare som är mycket känd för "Minnesota Semi-Starvation Experiment" samt sitt förespråkande för medelhavsdiet. Inom lågkolhydratsvärlden så är han dock mest känd för sitt fusk i sin "Seven country study". Detta fusk bygger helt på anklagelser spridna av lågkolhydratförespråkare så som Andreas Eenfeldt och Gary Taubes. 

 

Jag vet inte om Andreas vill gå i svaromål, men jag gissar att denne Robin som skrivit inlägget kommer få sina fiskar varma

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ancel Keys har av historien visats ha fel. Stora rigorösa moderna undersökningar visar att mättat fet INTE orsakar hjärtinfarkt. Ronald m. Krauss m fl gjorde den första stora meta-analysen som visade att det inte fanns några vetenskapligt trovärdiga studier som visade att mättat orsakade hjärt-infarkt. Det tog tre år inann den publicerades, men det var slutet på en epok.     

  Nutritions forskningen i  USA hade fram till i dess i  hög grad försökt belägga kolesterol hypotesen. Men 2010 släppte proppen, vilket statin tillverkarna förmodligen inte gillar. Så därefter har ett antal stora studier kommit som visar, att det inte finns några vetenskapligt hållbara bevis  för Mättat fet leder till hjärtsjukdom hypotesen. Se t ex:

 

http://www.svd.se/mattat-fett-inte-sa-farligt

 

I Nedanstående studie står t ex det här:  

 

"CONCLUSIONS FROM THE SYMPOSIUM

Does evidence from observational, mechanistic, and intervention studies provide a coherent picture of the effect of SFAs on CHD?

Evidence for fat substitutions from observational studies and intervention trials

In the Seven Countries Study (4), the higher risk of CHD mortality associated with intake of SFAs may be biased because of confounding by many other factors and can only be hypothesis-generating "      

  Från:   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3138219/

 

Det är förmodligen därför astroturfare som Evelyn Joerg-Kocur skriver inlägg, som det, som vill ge sken av att Ancel Keys egentligen hade rätt.

 

Ancel Keys påstod att kritikerna hade fel, men han försökte aldrig visa att så var fallet, utan han gav sig in på en ännu större och dyrare studie "seven countries study". Men Keys valde ut de sju länderna för att få det resultat han önskade, Men problemen bestod, och undersökarna drog fram delresultat som kunde tolkas positivt, men annat i undersökningen talade emot, men det gömdes undan.

 

 Sid 34 - 51 i Nina Teicholz hyllade bok "The Big Fat Surprise" handlar om "The seven countries study". Nina  T har intervjuat Keys "högra hand" vid den tiden Henry Blackburn , och många av den tidens aktörer.

 

Nina Teicholzs bok förtjänar alla lovord den fått.  

 

Att Jacob Gudiol använder Evelyn Joerg-Kocurs usla artikel om Ancel Keys, för att smutskasta LCHF, och det blir bara ett löjligt försök att förvirra debatten, och att rädda hypotesen för en liten tid. Det finns de som vill att hypotesen, att mätta fet leder till högt kolesterol, och att högt kolesterol orsakar hjärtinfarkt skall leva lite till.

 

     Vetenskapligt är hypotesen redan död, men de bolag som säljer statiner vill naturligtvis fortsätta, att tjäna pengar på den, och då får vi räkna med att det dyker upp artiklar, som Evelyn Joerg-Kocurs som syftar till att fördröja det paradigmskifte som är oundvikligt , och att sådana personer som Jacob Gudiol kommer att sprida den.  

 

Se också tråden:  http://forum.kostdoktorn.se/topic/5714-gudiols-teorier/

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag gick in på kolhydrater.ifokus och fann det här inlägget, Ancel Keys, död och svartmålad.

 

Där kan man läsa följande stycke:

För er som inte vet vem Ancel Keys är: 

Ancel Keys var en amerikans forskare som är mycket känd för "Minnesota Semi-Starvation Experiment" samt sitt förespråkande för medelhavsdiet. Inom lågkolhydratsvärlden så är han dock mest känd för sitt fusk i sin "Seven country study". Detta fusk bygger helt på anklagelser spridna av lågkolhydratförespråkare så som Andreas Eenfeldt och Gary Taubes. 

 

Jag vet inte om Andreas vill gå i svaromål, men jag gissar att denne Robin som skrivit inlägget kommer få sina fiskar varma

Av vilken anledning tror du att jag kommer få mina "fiskar varma"?

 

Taubes och Eenfeldt har båda hävdat att Keys fuskat med sin forskning.

 

Ancel Keys har av historien visats ha fel. Stora rigorösa moderna undersökningar visar att mättat fet INTE orsakar hjärtinfarkt. Ronald m. Krauss m fl gjorde den första stora meta-analysen som visade att det inte fanns några vetenskapligt trovärdiga studier som visade att mättat orsakade hjärt-infarkt. Det tog tre år inann den publicerades, men det var slutet på en epok.     

  Nutritions forskningen i  USA hade fram till i dess i  hög grad försökt belägga kolesterol hypotesen. Men 2010 släppte proppen, vilket statin tillverkarna förmodligen inte gillar. Så därefter har ett antal stora studier kommit som visar, att det inte finns några vetenskapligt hållbara bevis  för Mättat fet leder till hjärtsjukdom hypotesen...

Tråden handlar inte om huruvida Keys korrelationsdata visar på kausalitet eller inte. För den delen har Keys aldrig förnekat att han arbetade med korrelationsdata. Det handlar om spridningen av Keys som fuskare. Du har bevisligen inte heller bemödat dig att läsa vad jag skrev i den tråden som denna tråd bygger på. Urvalet av de sju studierna i "Seven country study" är väl beskrivna i Seven Countries. A multivariate analysis of death and coronary heart disease och än mer utvecklat i On the trail of heart attacks in seven countries som går att läsa gratis här: http://sph.umn.edu/site/docs/epi/SPH%20Seven%20Countries%20Study.pdf

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hvilken utdannelse hadde Ancel Keys, og var den relevant til å drive forskning på ernæring?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hvilken utdannelse hadde Ancel Keys, og var den relevant til å drive forskning på ernæring?

Herr Keys fullföljde utbildning inom nationalekonomi, statsvetenskap, oceanografi, zoologi, biologi och fysiologi. Han lärde därtill ut fysiologi på universitetsnivå.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

På hvilken måte var det relevant?

Du tycker inte att det är relevant med utbildning inom fysiologi när man studerar fysiologi?

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Mer med tanke på svindelforskningen han stod bak om kosthold og hjertesykdom.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Mer med tanke på svindelforskningen han stod bak om kosthold og hjertesykdom.

Du får gärna förklara vad det är för svindelforskning du talar om. För valet av länder i Keys graf från -53 och Seven country study har tydligt förklarats.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Se HelgeK's post#3, han forklarer det ganske bra.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ancel Keys trodde på sin hypotes i sådan utsträckning, att han saboterade för de som trodde på andra hypoteser än hans egna. Det utgör hans största brott mot vetenskapen. Det är väl belagt.

Keys valde ut vilka länder han skulle visa resultatet för, efter vilket resultat han ville ha. Han visade en korrelation med sina studier, som inte stämde om han tog med data från alla länder där data finns.

 

Keys hypotes var att mätat fet orsakar hjärtsjukdom. Han arbetatde länge för att försöka belägga den. Tyvärr lyckades han påverka så att kostråden behandlade hans hypotes som om den vore belagd. 

  Om du tror att Keys inte påverkade institutioner som utformade kostråd, eller  anslags ansökningar, för att undersöka andra hypoteser än Keys egen, så är du tyvärr väldigt dåligt påläst. 

 

Du ger en länk till en artikel av Henry Blackburn, som var nära medarbetare till Ancel Keys. Du har inte funderat på om den kan vara partisk? 

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ancel Keys trodde på sin hypotes i sådan utsträckning, att han saboterade för de som trodde på andra hypoteser än hans egna. Det utgör hans största brott mot vetenskapen. Det är väl belagt.

Keys valde ut vilka länder han skulle visa resultatet för, efter vilket resultat han ville ha. Han visade en korrelation med sina studier, som inte stämde om han tog med data från alla länder där data finns.

 

Keys hypotes var att mätat fet orsakar hjärtsjukdom. Han arbetatde länge för att försöka belägga den. Tyvärr lyckades han påverka så att kostråden behandlade hans hypotes som om den vore belagd. 

  Om du tror att Keys inte påverkade institutioner som utformade kostråd, eller  anslags ansökningar, för att undersöka andra hypoteser än Keys egen, så är du tyvärr väldigt dåligt påläst. 

 

Du ger en länk till en artikel av Henry Blackburn, som var nära medarbetare till Ancel Keys. Du har inte funderat på om den kan vara partisk? 

Men snälla nån. Vem skall beskriva urvalet om inte någon som varit del av att utföra urvalet? Hur föreslår du att någon som inte vet hur urvalet gjorts skall beskriva hur urvalet gjorts? Totalt urlöjlig kritik.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det som framförallt blivit tydligt i de senare årens forskning är att det är viktigt att veta vad man ersätter det mättade fettet med. Bland annat därför har några metaanalyser misslyckats med att se ett samband - eller kanske snarare lyckats med att inte se ett samband, med tanke på att tex Krauss är sponsrad http://livercenter.ucsf.edu/members/rkrauss.html

Dom analyser som däremot tittar på effekt av att byta ut mättat fett mot fleromättat, enkelomättat, raffinerade kolhydrater eller oraffinerade kolhydrater är mycket tydligare i sina slutsatser. 

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

RobinEH skrev: 

 

"Men snälla nån. Vem skall beskriva urvalet om inte någon som varit del av att utföra urvalet? Hur föreslår du att någon som inte vet hur urvalet gjorts skall beskriva hur urvalet gjorts? Totalt urlöjlig kritik."

 

Felet är väl att beskrivningen är så otroligt bristfällig. Det är som en reseskildring med några detaljer.

 

Henry blackburn skriver:  "

 

"But the Seven Countries Study was state ­of ­the­ art for its time, and the concept ahead of its time."

 

Det är typiskt för Keys och hans följare. de hyllar sig själva och avfärdar alla andra utan att gå in på sakfrågorna.

 

Ronald Reiser professor i biokemi hade på ett tidigt stadium mycket kritik. Ett citat från Uffe Ravnskov:

 

"I en grundlig analys av 40 försök med olika kosttyper pekade han på åtskilliga  misstag som forskarna hade gjort i sina  experiment och analyser. I stället för att använda naturligt mättat fet hade många gett försökspersonerna vegetabiliskt fett, som man hade härdat genom hydrogenering, en kemisk process som resulterat uppkomssten av transfetter. Idag vet vi att transfettssyror får kolesterolet att stiga.  Ett annat alvarligt fel var att man antog att ändringarna av kolesterolet berodde på en ändring av mättat fet i maten, när det lika gärna kunde förklaras  med att matens innehåll av fleromättat fett hade ändrats  i motsatt riktning"     från sid 14 i "Fett och kolesterol är hälsosamt" av Uffe Ravnskov

 

 Så kan man fortsätta länge, men de var typiskt Keys och hans följe, att de viftade bort kritik, utan att bemöta den i sak , och påstod saker som:

 

"But the Seven Countries Study was state ­of ­the­ art for its time, and the concept ahead of its time."

 

Det och att det motarbetade och frös ut de som ville testa andra hypoteser. De såg till att de hade svårt att få anslag. det finns mycket skrivit om det här idag .

 

 

Uffe Ravnskov har lagt ut en av sina böcker gratis på nätet. Bra att läsa.   http://www.ravnskov.nu/CM

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Anklagas? Eh... Snarare ett ogenomtänkt försök att smutskasta E & T. Man behöver inte vara en van akademiker för att snabbt förstå att Ancel Keys & Co ställt till med flertalet dumheter som bl.a. i förlängningen kostat både hälsa, lycka och liv.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag orkar inte läsa.  ;)  Men är det Jeremiah Stamlers född 1919 du refererar till? Om så är fallet så säger jag inte att ålder är ett problem ...men om man jobbat med en "övertygelse" under 90 års tid så kan det vara svårt att acceptera en justering av "vetenskapen".

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Helge:

 

Två av flera fel är överjustering för LDL-kolesterol och att man inte tar hänsyn till vad man har bytt ut SFA mot. Läs gärna Jeremiah Stamlers kritik av den. http://ajcn.nutrition.org/content/91/3/497.full

Stackars Stamler (och många andra) har ju hävdat det mättade fettets farlighet i decennier. Tyvärr griper de nu efter halmstrån när det visar sig att livsverket förvandlats till en tummetott. Hur man än ser på justeringar, recall bias, publication bias och många andra brister så skvalpar associationerna mellan SFA och [skriv in farlig sjukdom här] mycket nära "neutral" och det är svårt att hitta någon signifikant signal överhuvudtaget. Att folk får hjärtproblem måste helt enkelt ha någon annan orsak  - det siffrorna sammantaget säger är att SFA har, som värst, en högst marginell effekt.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Peter:

Det finns alltid nåt sätt att vifta bort bra argument =)

Helge:

Ett livslångt lågt kolesterol skyddar mot cvd. Små insatser gör små skillnader i resultat.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

@Johan W. "Ett livslångt lågt kolesterol skyddar mot cvd. Små insatser gör små skillnader i resultat."

 

Gör det? Vad verifierar det? Någon person eller undersökning som inte är betald av läkemedelsföretag eller livsmedelsproducenter eller andra med intresse av att hävda detta?

 

Vänligen

Rolle på Österlen

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Peter:

 

Det finns alltid nåt sätt att vifta bort bra argument =)

 

 

 

Exakt det gör man genom att kritisera en välgjord metastudie genom att lyfta fram "1" kritiker som har mycket att vinna på att studien är felaktig ;)

 

Ett livslångt lågt kolesterol skyddar mot cvd. Små insatser gör små skillnader i resultat.

 

En tallriksmodellare som också äter mycket "skräpmat" som byter till strikt vegankost ala Wallström och då får LÄGRE LDL värden...har mycket att vinna vad gäller CVD händelser. :)  Det är jag  övertygad om!

 

 

MEN

 

en tallriksmodellare som också äter mycket "skräpmat" som byter till strikt LCHF ala Eenfeldt och får HÖGRE LDL värden...har mycket att vinna vad gäller CVD händelser. :)   Det är jag också övertygad om!

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Peter:

Jag viftar inte bort den. Det finns goda argument mot den dock, argument som jag har orkat läsa genom.

Minskad mängd skräpmat är väl alltid positivt. Minskad vikt är ju också som bekant en väldigt avgörande faktor. Men det säger inte emot sfa-kopplingen i sig. Om vi bara ska jämföra med skräpmat så ser väl allt bra ut =)

Rolle:

Det känns lite som att vad jag än säger så kommer du inte att acceptera det som bevis... kolla på studier av mendelian randomizations tex; folk med gener som sänker deras LDL något får lägre cvd. Eller jägare/samlare, lågt kolesterol och lågt cvd. 

 

http://www.hhmi.org/news/moderate-lifetime-reductions-ldl-cholesterol-dramatically-reduce-risk-heart-disease
http://www.forbes.com/sites/larryhusten/2014/11/13/newly-identified-gene-mutations-act-like-a-lifetime-of-treatment-with-merck-cholesterol-drug/

Statiner är för lite, för sent, därför inte riktigt effektivt. 

För att citera artikeln:

"One of the key concepts here is that it may not be “how you lower LDL” or “how low you take LDL” but rather “how long the LDL is lowered.” We should think about LDL like we do smoking. Smoking is typically quantified as “pack-years”, a product of the number of years smoked times the number of packs per day. The concept to stress may be “LDL-years”."

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Peter:

 

Minskad mängd skräpmat är väl alltid positivt. Minskad vikt är ju också som bekant en väldigt avgörande faktor. Men det säger inte emot sfa-kopplingen i sig. Om vi bara ska jämföra med skräpmat så ser väl allt bra ut =)

Exakt! Då är vi överrens! LDL kan variera både uppåt och nedåt och beroende på andra omständigheter då ge lägre antal CVD-händelser. :)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Sänkt vikt och kaloriunderskott under en viktnedgång sänker ju LDL i sig. Därför kan du ju till och med se en förbättring i LDL under kraftig viktnedgång på LC. Men jag menade inte att LDL kan variera hur som helst. 

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Så du menar på fullt allvar att en person, som slutar äta godis, färdigmat och massor med Coke , som övergår till en strikt LCHF kost med mat lagad från grunden, och vi antar vidare att LDL värdet då stiger något är i en större risk för hjärthändelser än tidigare?

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Antar att du menar i det här exemplet att personen är viktstabil på lagom vikt. Nej, det vågar jag inte påstå. Det blir väl en väldigt näringsfattig kost för godistuggaren. Inga skyddande antioxidanter från grönsaker osv, och mindre vitaminer och mineraler i stort. Grejer som man behöver ha för en fungerande kropp, liksom. Får godisätaren tex väldigt brist på vitaminer kan homocystine kanske orsaka svagare cellväggar. Men socker har väl inga jättestarka mekanistiska direkta effekter på cvd utöver lipidändringar och viktökning. AGE och ROS kan nog bidra, speciellt för diabetiker men det är nog ännu oklart hur viktigt det är, såvtt jag förstår. Djurtester visar tex att hyperglycemia inte kan inducera atherskleros utan hyperlipedemia (men socker är ingen höjdare för lipiderna heller, särskilt HFCS). Epidemiologiska studierna har ju visat att man minskar risken för cvd om man byter ut raffinerade kolhydrater mot mättat fett, men svårt att säga hur mycket som går genom vikt, dnl och lipider. Se om du kan få genom ditt test i en RTC vettja =)
Sen gissar jag väl att godisätaren kommer ha rejält större risk för all cause, oavsett.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Johan Wallström  tror att mättat fett leder till högt LDL och till hjärt- och kärl-sjukdom.

 JW gillar inte Kraus m fl meta-analys för att mjölk industrin skall varit med 

och finansierat.

 

JW, när han får frågan om vad som är  fel i Kraus m. fl. analys från 2010, så nöjer sig JW med att "svara" med att länka till Jeremia Stamlers "svar". 

 

Jeremia Stamlers "svar" är typiskt för hur de ledande kolesterolhypotes förespråkarna

har agerat hela tiden. "Svaret" innehåller påståenden och frågor, men INGA fakta som belägger påståendena. Alltså ren "auktoritets argumentation". 

 

Det fungerade länge. Keys och hans gäng kom att dominera de viktiga institutionernas ledning genom att agera, som om kolesterolhypotesen var bevisad och sann, vilket de använde mot anhängare av andra alternativa hypoteser. De andra hypoteserna kom att stämplas som felaktiga, utan att de bevisades med en sak argumentation. JW agerar på samma sätt.

 

Att boken "The big fat surprise" fått så fantastiska lovord av framstående forskare och tidningar beror på att den den så noga går igenom historien om hur kolesterolhypotesen kom att dominera, så att mönstret blir tydligt. 

 

Nåväl SBU rapporten "Mat vid fetma" betalades av de svenska skattebetalarna.     Den kom fram till att lågkolhydratkost(med mycket naturligt mättat fet)ledde till BÄTTRE hälsovärden. Läs citatet från s. 35 i artikeln: 

 

http://www.kostdoktorn.se/lagkolhydratkost-effektivast-for-viktnedgang-enligt-svensk-expertutredning

 

Det här ett forum som hör till en lågkolhydratblogg, där väldigt många upplevt just det som sägs i SBU-rapporten, att: 

 

"…större ökning av HDL-kolesterol (”det goda kolesterolet”) utan att ha några negativa effekter på LDL-kolesterol (”det onda kolesterolet”). Detta gäller både den måttliga lågkolhydratkosten, med ett kolhydratintag som underskrider 40 procent av det totala energiintaget, och den strikta lågkolhydratkosten,

där kolhydratintaget uppgår till högst 20 procent av det totala. Den strikta lågkolhydratkosten leder på kort sikt dessutom till förbättrade glukosvärden för personer med fetma och diabetes, och till marginellt minskade triglycerider."

 

Så här har SBU gjort en stor utvärdering som också kommit fram till att mättat fett

har en positiv effekt  på hälsovärdena tvärtemot vad kolesterolhypotesen säger.

 

  Som sagt har många andra undersökningar har kommit till liknande resultat efter Krauss m. fl . 2010 meta-analys.

  

    Naturligtvis finns det de som är emot  t. ex. Swedish  Nutrition Foundation SNF.

BIG-Food, som de brukar kallas, där Nordic Sugar, CocaCola, KRAFT food(Där  Philip Morris är storägare) ingår bland andra.

 

   På läkarstämman  kom bägge åsikterna fram. I Läkartidningen redogjorde Jonas Lindblom från SBU  för SBUs kritik mot NNR5s synsätt på mättat fett( Den är väldigt lika  SNFs ). NNR5s  representanterna var där, men avstod från att kommentera docent Lindbloms kritik.  

 

Läs SBUs Jonas Lindbloms kommentar om varför varför Nordiska närings rekommendationerna kommer till en felaktig ståndpunkt om mättat fet och hjärtsjukdom.

 

Se:  http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Kommentar/2014/06/Fettintag-och-hjartsjukdom-i-omstridd-metaanalys/#comments

 

Så det finns massor av studier som visar att mättat fet INTE är skadligt för hjärthälsan.

 

JWs synsätt påminner mycket om Statinförsäljarnas argument, men det kan vara en tillfällighet. Statinförsäljarna behöver kolesterolhypotesen, för att kunna sälja sina kolesterolsänkande preparat, och de gör de med hjälp av braskande reklam.

 

 

PS En bra sammanfattning av av diskusionen runt USAs  kostråd:

 http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/10/05/us-dietary-guidelines.aspx

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hans svar är välformulerat med relevanta argument. 

Att du skriver citationstecken runt ordet svar är ju märkligt. Ett svar är det väl oavsett du håller med eller inte. En liten härskarteknik kanske, liksom din jämförelse med mig och statinförsäljare.

Du vet, jag har kanske inte tid att skriva en essä om den där metastudien varje gång den tas upp, jag har diskuterat den flera gånger tidigare. Jag har inte tid att försöka "vinna debatten" varje gång. Om folk inte vill ta sig tid att faktiskt förstå hans kritik är inte mitt fel, men jag kan åtminstone ge folk en rimlig chans att inte bli lurad av såna svaga studier med överdrivet breda slutsatser. Men det händer bara om dom vågar släppa på sina bias en stund och faktiskt läsa genom artikeln - som är full med fakta, till skillnad från kommentaren från Lindholm. Att du accepterar hans kritik över metodiken i cochrane review, men inte Stamlers över meta-analysen, är ju lite ironiskt. 

Att en del folk lyckas köra en LC-kost utan att höja LDL-kolesterolet är ju jättebra (ännu bättre vore om dom valde en kost som innebar en sänkning). I linje med lipid-hypotesen, så att säga... Allt fett är ju inte mättat fett. Om du vill däremot påstå att mättat fett inte höjer LDL-kolesterol tror jag att du kommer att märka att du är ute på hal is.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Johan Wallström skrev  : "Att en del folk lyckas köra en LC-kost utan att höja LDL-kolesterolet är ju jättebra"

Faktiskt så är det de normala när man äter LCHF-kost, att LDL går ner. Se t ex   Tommy Runesson  som bokfört sina värden noga,:  http://www.kostdoktorn.se/ 

och det finns många fler om du tittar på sidan :  http://www.kostdoktorn.se/nystart

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Helt förväntat och toppenbra förändring från 90kg övervikt. Allt är relativt. Jag har lite högre förväntningar själv än att bara klara mig bättre än sådan allvarlig övervikt.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Johan Wallström påstod att mättat fet leder till höga LDL nivåer, men han kan inte vissa det av den enkla anledningen att det är fel, och i stället för att erkänna att han har fel, så väljer han att tramsa.

 

Pinsamt, Johan Wallström!  

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

RobinEH skrev: 

 

"Men snälla nån. Vem skall beskriva urvalet om inte någon som varit del av att utföra urvalet? Hur föreslår du att någon som inte vet hur urvalet gjorts skall beskriva hur urvalet gjorts? Totalt urlöjlig kritik."

 

Felet är väl att beskrivningen är så otroligt bristfällig. Det är som en reseskildring med några detaljer...

Bristfällig? Det är tydliga stycken om val av land. Vill du läsa metodikdelen för Seven country study, ja då får du läsa rapporten i sin helhet. Är det nu plötsligt okej för någon som har vetskap om metodiken att skriva om metodiken?

 

Henry blackburn skriver:  "

 

"But the Seven Countries Study was state ­of ­the­ art for its time, and the concept ahead of its time."

 

Det är typiskt för Keys och hans följare. de hyllar sig själva och avfärdar alla andra utan att gå in på sakfrågorna.

Hylla sig själva? Det är fullt korrekt det han skriver. Seven country study var den första studien av sitt slag.

 

Ronald Reiser professor i biokemi hade på ett tidigt stadium mycket kritik. Ett citat från Uffe Ravnskov:...

Och så tar vi ännu en gång och undviker sakfrågan. Det jag har skrivit har inget med Keys fynd att göra, det har att göra med anklagelserna om forskningsfusk.

 

 

Anklagas? Eh... Snarare ett ogenomtänkt försök att smutskasta E & T. Man behöver inte vara en van akademiker för att snabbt förstå att Ancel Keys & Co ställt till med flertalet dumheter som bl.a. i förlängningen kostat både hälsa, lycka och liv.

På vilket sätt smutskastar jag Eenfeldt och Taubes? Båda har i sina böcker anklagat Keys för forskningsfusk utan att läsa igenom relevant litteratur.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

RobinEH avfärdar professor Reissers kritik( Se #15 )mot användningen av värmebehandlat fleromättat fet, när undersökningen skulle handla om mättat fet.

 

Som svar på det skriver RobinEH: "Och så tar vi ännu en gång och undviker sakfrågan. Det jag har skrivit har inget med Keys fynd att göra, det har att göra med anklagelserna om forskningsfusk."

 

Jag tror DU överhuvudtaget inte är inläst på den omfattande kritiken mot Ancel Keys  Seven Countries studien. Du verkar se Henry Blackburns lilla skrift som en religiös urkund som inte får ifrågasättas. Du verkar okunnig om de vetenskapliga krav som gäller för historieforskning. Så lycka till med studierna.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

RobinEH, det framgår tydligt att det är bl.a. din åsikt och inte fakta du presenterar. Så på så sätt.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

RobinEH avfärdar professor Reissers kritik( Se #15 )mot användningen av värmebehandlat fleromättat fet, när undersökningen skulle handla om mättat fet.

 

Som svar på det skriver RobinEH: "Och så tar vi ännu en gång och undviker sakfrågan. Det jag har skrivit har inget med Keys fynd att göra, det har att göra med anklagelserna om forskningsfusk."

 

Jag tror DU överhuvudtaget inte är inläst på den omfattande kritiken mot Ancel Keys  Seven Countries studien. Du verkar se Henry Blackburns lilla skrift som en religiös urkund som inte får ifrågasättas. Du verkar okunnig om de vetenskapliga krav som gäller för historieforskning. Så lycka till med studierna.

 

...och du fortsätter med samma nonsens.

 

RobinEH, det framgår tydligt att det är bl.a. din åsikt och inte fakta du presenterar. Så på så sätt.

Då råder jag att du läser igenom tråden.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Helge, ta det lugnt nu och kasta inte sten i glashus. Att mättat fett höjer kolesterol är visat i hundratals välkontrollerade studier. Man hara även kollat i detalj vilka av dom mättade fettsyrorna som höjer (palmitic, myristic och lauric acid) och vilka som är mer neutrala (stearic acid). Meta-analys över 395 studier på det publicerades i BMJ, scrolla ner så hittar du den: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2125600/pdf/9006469.pdf
Detta är ställt utom allt tvivel, vilket även dom flesta LC:are håller med om.

Här är en till grupp av forskare som inte är födda 1917 som kritiserar Krauss för överjustering: http://ajcn.nutrition.org/content/92/2/458.full

Men nu släpper jag den delen av diskussionen, det handlar ju om Keys här

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

RobinEH, jag råder dig att i.a.f. på ett ungefär försöka sätta dig in i den vetenskapliga biten. Testa att delvis utgå från denna så kommer du en bit på väg: "Forskningsfusket", av docenten och läkaren Ralf Sundberg.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

http://www.kostdoktorn.se/livsmedelsverket-avfardas-i-dagens-medicin

 

 

JW drömmer sig tillbaka till den tiden när många trodde att mättat fet och kolesterol var farligt. Innan den vetenskapliga forskningen blev så bra, att man kunde avfärda

hypotesen om det naturliga fettets farlighet. Om den hypotesen varit sann, så hade mänskligheten dött ut före jordbrukets införande, eftersom våra förfäder då levde på  jakt och insamlande av föda. Men idag är den teorin visad vara felaktig.

http://www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx?articleId=8

 

Se de interessanta diagrammen i  ovanstående länk. Några artiklar som Johan 

Wallström uppenbarligen missat.  

 

http://www.kostdoktorn.se/livsmedelsverket-inkompetenta

 

http://www.kostdoktorn.se/livsmedelsverket-svarar-goddag-yxskaft

 

http://www.kostdoktorn.se/mattat-fett-helt-ofarligt-enligt-ytterligare-en-ny-stor-genomgang-av-vetenskap

 

JW tror bara på sådana artiklar som kan försvara statinförsäljning, men det kanske bara är en ren tillfällighet. Fetma och diabetes typ2 explosionen som följt i spåren av kostråden som JW(och SLV)  förespråkat, högkolhydrat och låg-fett kost, har lett till den nuvarande epidemiska spridningen av diabetes och fetma. 

   Det är tack och lov allt färre som delar JWs tro på dessa gamla sjuka kostråd.

.

 

Tack för mig!

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Som vanligt kan du inte hålla dig till ämnet. Jag pratade om det mättade fettets effekt på kolesterolnivåer, något som vi bör kunna vara överens om oberoende om vad vi tror om kolesterolets påverkan på årderförkalkning.

Kolla på dagens jägare/samlare. Dom har LÅGT kolesterol, inte högt. Det är ytterligare bevis för lipid-hypotesen. Vad ger dom lågt kolesterol? Mer motion, lägre kaloriintag, högre last av infektioner osv. Detsamma ser du hos andra arter. Kroppen är inte anpassad för ett högt kolesterol.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Mindre raffinerte karbohydrater, vegetabilske industrioljer og betennelse (inflamation) i kroppen hadde de også.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Som vanligt kan du inte hålla dig till ämnet. Jag pratade om det mättade fettets effekt på kolesterolnivåer, något som vi bör kunna vara överens om oberoende om vad vi tror om kolesterolets påverkan på årderförkalkning.

 

Kolla på dagens jägare/samlare. Dom har LÅGT kolesterol, inte högt. Det är ytterligare bevis för lipid-hypotesen. Vad ger dom lågt kolesterol? Mer motion, lägre kaloriintag, högre last av infektioner osv. Detsamma ser du hos andra arter. Kroppen är inte anpassad för ett högt kolesterol.

 

Vilka kolesterolnivåer talar vi om? Det framräknade totala, antalet partiklar, LDL, HDL, triglyceriderna m. fl.

Vad innebär hög risk, högt kolesterol med höga värden på Apkvot och triglycerider eller högt kolesterol med låga värden på Apkvoten och triglyceriderna B)

 

Rolle på Österlen

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det var det jag misstänkte, enligt senaste årens undersökningarna säger det inte mycket. Länken du gav är 11 år gammal och det framgår inte vem som betalat för den B)

 

Mvh

Rolle på Österlen

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Våra förfäder och dagens jägare/samlare kanske har ökat sina kolesterolnivåer de senaste 11 åren? Snacka om att vifta bort data. Finns det någon rationell anledning att du inte tror på att dom har lågt kolesterol? Skulle man behöva upprepa samma studie om och om igen kanske? På vilket sätt skulle olika meta-analyser av observatonsstudier invalidera en studie över kolesterol-nivåer hos olika folkslag? 11 år är ju för övrigt inte ens en lång tid. Om vi ska slänga ut alla studier som är äldre än 10 år så kommer vi inte att kunna föra vetenskapen frammåt alls. 

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Fortfarande undviker du huvudsakliga frågan, vad har LDL och totalen för inverkan om övriga värden är bra?

Och vem har betalat för undersökningen?

 

Rolle på Österlen

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kan inte se att du ställt den frågan alls, men LDL är den drivande faktorn bakom åderförkalkning. 

# 47

Drivande faktorn, det är väl just det de icke av livsmedelsproducenter och läkemedelsföretag sponsrade undersökningar visar att så inte är fallet.

För övrigt anser jag att de som betalt undersökningen direkt eller indirekt bör anges innan man ödslar tid.

 

Rolle på Österlen

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.