Jump to content

Paleo Crunch


RolleE
 Share

Recommended Posts

Jag kollade ingredienslistan:

 

Ingredienser: Dadlar*, mandel*, cashewnöt*, paranöt, hallonpulver*, pumpakärna*, sesamfrön*, Solrosfrön*, Vaniljpulver*, Himalayan salt. 

 

Det är väl paleo, om något. Säkert väldigt gott, men visst är det mycket kolhydrater.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Innehåll: 

Paleo Crunch Raw Raspberry 47 gram

Näringsinformation: 100g / 47g (en bar)

Energi 1658kJ / 779kJ
398kcal / 187kcal
Fett 19g / 9g
varav mättat fett/ 3g / 1g
Kolhydrater/ 45g / 22g
varav sockerarter/ 39g / 18g
Fibrer 10g / 5g
Protein 8g / 4g
Salt 0,02g / 0,01g

 

Rolle på Österlen

Link to comment
Share on other sites

Man hade förstås inte barer på stenåldern så ur det perspektivet är det inte paleo. Men innehåller är fritt från tillsatser och raffinerade ämnen så då räknar en del det som paleo. Å andra sidan hittar man nog inte hela innehåller på ett ställe och kunde äta det i ett svep. Ännu mindre torka det vilket i sig ger det onaturligt höga värdet av 40% kolhydrater (förutom honung finns inte så höga värden i naturen). Bodde man här uppe fanns inte allt att få tag på heller så det beror i slutändan på hur man definerar paleo.

 

När folk frågar mig "kan du läsa ingredienslistan och kolla om det är paleo". Brukar jag svara, behövs inte, har det en sån lista är det inte paleo. Kött, fisk, ägg, grönsaker, frukt har ingen ingredienslista eftersom lagen bara kräver det på tillverkad/processad mat.

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Paleo har inget att göra med kolhydratsbegränsning.

 

Sen blir det oftast kolhydratsreducerat eftersom de flesta äter kött och fett och inte kommer i närheten av de två stora kolhydratskällorna spannmål och socker.

Personligen äter jag åt det hållet (fast jag tål mjölkvaror så det avstår jag inte från och ibland äter jag bönor). Jag KAN inte komma upp i mer än 120 gr kolhydrater om dan hur jag än äter frukt och rotfrukter. Den traditionella kosten på Hawaii var hög kolhydrat, lite protein och lite fettr. De var friska som nötkärnor och blir även idag friska från t.ex. diabetes (eller ja, symptomfria/re) om de återgår till sin gamla kost. (https://paleomagonline.com/review-of-the-hawaii-diet-what-the-ancient-hawaiians-can-offer-paleo/ )

De populära inuiterna åt precis tvärtom. De var också friska. :-)

 

Den gemensamma nämnaren verkar vara mer vad de INTE åt: socker, söndermanipulerade livsmedel, stora mängder acellulära spannmål (skumma växtöljor o.s.v.)

 

"Due to being made up of cells, virtually all “ancestral foods” have markedly lower carbohydrate densities than flour- and sugar-containing foods, a property quite independent of glycemic index. Thus the “forgotten organ” of the gastrointestinal microbiota is a prime candidate to be influenced by evolutionarily unprecedented postprandial luminal carbohydrate concentrations. The present hypothesis suggests that in parallel with the bacterial effects of sugars on dental and periodontal health, acellular flours, sugars, and processed foods produce an inflammatory microbiota via the upper gastrointestinal tract, with fat able to effect a “double hit” by increasing systemic absorption of lipopolysaccharide. " (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3402009/)

 

Alltså, återigen pusselbit som pekar på att det inte är en fråga om macronutrientförhållande (och alltså inte så enkelt som att "kolhydrater är djävulen") utan mer en fråga om KVALITETEN på de födoämnen vi äter. Stenmalet dinkel i en surdegslimpa är antagligen galaxer från en Skogaholmslimpa med sitt acellulära mjöl (det blir det när det pulveriseras i stålkvarnarna) bakat på industrijäst och socker.

 

Vi lever i spännande tider, eller hur?  :)

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Det är ganska tröttsamt när man trycker i en massa torkade dadlar för att få produkten att smaka sött och samtidigt verkar påstå att man säljer något "nyttigt"  (verkar inte vara ovanligt för Paleo produkter)...de kunde nästan lika gärna använda vanligt socker....

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

För att den crunch-baren ska vara super-äkta paleo måste man innan man äter en sådan

 

1. klättra upp i en dadelpalm

2. varsamt plocka dadlarna

3. klättra ner, med famnen full av dadlar (om man inte har en allierad nere på marken som man kastar dadlarna till - då behöver man bara klättra ner)

3. lägga ut dadlarna på torkning

4. vänta (här kan det passa bra att ta en rast och äta något, som en uppgrävd vild rot eller så) samt skydda dadelskörden från hungriga vilda djur

5. repetera alla stegen ovan, men för cashewnöts-trädet och paranöts-trädet

6. vänta på att pumporna, solrosorna och hallonen mognar

7. uppfinna ett sätt att pulvrisera hallonen på

...

steg 8-99 inbegriper bland annat en färd till Himalayas saltgruvor (kom ihåg att passera Irans vaniljkrokusåkrar på vägen), samt semsamfrö-plockning

...

100. baka ihop alltihopa till en "bar"

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Så om jag fattat det rätt så är det inga problem att slänga i sig runt 40% socker i det man äter om man äter paleo?

 

Rolle på Österlen

 

På samma sätt som man kan äta Atkins-godis när man följer Atkinsdieten, ja. Det handlar nog mest om att någon tjänar pengar på detta, och att folk gärna vill lura sig själva.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

På samma sätt som man kan äta Atkins-godis när man följer Atkinsdieten, ja. Det handlar nog mest om att någon tjänar pengar på detta, och att folk gärna vill lura sig själva.

 

Ville inte säga det men misstänkte att det är så B) Man stimulerar den Hedoniska hungern ;)

 

Rolle på Österlen

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...