Jump to content

Leverskada, fruktos, insulinresistens


KarinK
 Share

Recommended Posts

Zepp - du har inte lust att hjälpa mig tänka färdigt den här tanken? Någon annan?

 

Alltså, om man har nedsatt kapacitet i levern (pga skada av vanliga huvudvärkstabletter, mögelgifter i spannmål, kadmium, alkohol eller liknande), borde man då inte kunna drabbas av fettlever på grund av ett annars hanterbart intag av fruktos? Fettlever kan väl i sin tur ligga bakom insulinresistens?

Link to comment
Share on other sites

Fettlever kan ha flera olika orsaker, några handlar om virus, andra om toxiner eller mediciner!

 

Men de vanligaste är AFLD och NAFLD. dvs i första fallet alkolism i det andra hyperinsulinemi.

 

Hög glykemisk belastning i kombination med fructosbelastningen är ingen höjdare.. läs socker, HFCS, liknande.

Link to comment
Share on other sites

Skulle man kunna säga att en skadad lever i kombination med ett normalt sett hanterbart intag av fruktos kan orsaka insulinresistens?

 

Tja, man kan väl åtminstone säga att en person med nedsatt leverfunktion, snabbare kommer uppnå insulinresistens i levern. Det finns en given mängd receptorer för insulin i levern, och om dessa är blockerade av något virus/leversjukdom etc. så kommer levern ej registrera cirkulerande insulin och feedbackloopen av insulinnivå mellan lever och bukspottskörteln havererar. Samma fenomen uppträder vid långvarig alkoholism eftersom etanol likt fruktos, enbart kan metaboliseras av levern. 

 

Det känns rimligt att anta att människokroppen utvecklat en feedbackloop för förhållandet fruktos : insulin mellan lever - bukspottskörtel eftersom fruktos och glukos i naturen aldrig är helt skiljda åt. Detsamma gäller för förhållandet etanol och glukos (jästa bär/frukter). Detta gör att så fort levern registrerar fruktoset/etanolen (då levern är det enda organ som kan metabolisera det) så larmar den även för ökat glukos, eftersom det alltid förehållit sig så på naturlig väg. 

 

Så vad du än anser som ett "normalt" intag av fruktos, bör även innefattas av vad du anser ett "normalt" intag av alkohol(etanol).

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Detta gör att så fort levern registrerar fruktoset/etanolen (då levern är det enda organ som kan metabolisera det) så larmar den även för ökat glukos, eftersom det alltid förehållit sig så på naturlig väg.

Metaboliserar inte hjärnan också etanol? Jag trodde det var det som skedde när man känner sig berusad, för det gör man ju inte av fruktos.

Link to comment
Share on other sites

Metaboliserar inte hjärnan också etanol? Jag trodde det var det som skedde när man känner sig berusad, för det gör man ju inte av fruktos.

My bad. Helt rätt av dig Kjell, deras påverkan på levern är identiska men den kemiska samansättningen gör att även hjärnan påverkas av etanolet men inte av fruktosen :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Tja, man kan väl åtminstone säga att en person med nedsatt leverfunktion, snabbare kommer uppnå insulinresistens i levern. Det finns en given mängd receptorer för insulin i levern, och om dessa är blockerade av något virus/leversjukdom etc. så kommer levern ej registrera cirkulerande insulin och feedbackloopen av insulinnivå mellan lever och bukspottskörteln havererar. Samma fenomen uppträder vid långvarig alkoholism eftersom etanol likt fruktos, enbart kan metaboliseras av levern. 

 

Det känns rimligt att anta att människokroppen utvecklat en feedbackloop för förhållandet fruktos : insulin mellan lever - bukspottskörtel eftersom fruktos och glukos i naturen aldrig är helt skiljda åt. Detsamma gäller för förhållandet etanol och glukos (jästa bär/frukter). Detta gör att så fort levern registrerar fruktoset/etanolen (då levern är det enda organ som kan metabolisera det) så larmar den även för ökat glukos, eftersom det alltid förehållit sig så på naturlig väg. 

 

Så vad du än anser som ett "normalt" intag av fruktos, bör även innefattas av vad du anser ett "normalt" intag av alkohol(etanol).

Tja, ett normalt intag är väl svårt att nå idag om man med normalt avser vad vi är skapta för att äta (med tanke på hur förädlad all mat är). Men om man är noggrann med maten och äter så mycket fruktos som en frisk kropp borde kunna klara av så kanske man ändå ligger över gränsen på grund av att man har ätit för mycket paracetamol, exempelvis. Det var så jag tänkte, men jag vet inte om jag är rätt ute.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...