Popular Post Xiro Posted October 17, 2015 Popular Post Share Posted October 17, 2015 (edited) Vi konsumerar en hel del som transporterats långväga - klurar på vilka lokala produkter man skulle kunna använda istället. Och så köper vi en del som liknar sånt vi bara går förbi i naturen, t ex ogräs. Vi köper även en hel del industriellt framställt, som kan lösas på mer naturlig väg. Vissa saker kanske inte är hundra ekvivalenta, men kanske tillräckliga eller åtminstone en bra bit på väg. Hjälp gärna till med listan nedan, vore en kul gemensam övning och inspiration när man inte vill gå över ån efter vatten... Om listan växer till sig tänker jag mig att den kan sorteras och kategoriseras. Kokosfett - Smör, klarat smör, talg, ister Avokado - ? Paprika (för att piffa sallad, mycket c-vitamin) - Grönkål, rödkål, nypon m fl Ruccola - Maskrosblad Spenat - Kirskål Cashew - Hasselnöt (verkar dock mest importeras från t ex Turkiet) Pasta - Zucchini, vitkål Kaffe, kakao - rostad maskrosrot, älgört, cikoria Gurkmeja - Älgört, eller lokalodlad gurkmeja Insulin - LCHF, potatismjöl Lugnande - Kamomill, johannesört, inte dricka kaffe Smärtstillande - Älgört, gurkmeja (gärna lokalodlad) Blodförtunnande - Omega-3, vatten Blodtryckssänkare - LCHF, magnesium, gurkmeja (gärna lokalodlad), vitlök "Blodproppshämmare" - Gurkmeja (gärna lokalodlad) Multivitamin - Lever, ägg, ål, sill, njure, persilja, torkade tomater? Magnesiumtillskott - Pumpafrö, sniglar, hasselnötter, bondbönor? Omega-3-tillskott - Sill, ål, makrill, lax m fl D-vitamintillskott - Ål, gös, aborre, sill, lax m fl C-vitamintillskott - Nypon, persilja, vinbär, havtorn, grönkål, lever, njure m fl Askorbinsyra - Äppelcidervinäger (1-2 msk i ett glas vatten) B12-tillskott - Blodmat, lever, kött Zinktillskott - Ostron, torkat renkött, kött K2-tillskott - Natto, eller ost, naturbetat kött och ägg dagligen Gel och kräm för ansiktet - kallt/ljummet vatten Hudkräm - Talg! Klarat smör med lavendel/mynta? Tandkräm - Kokosolja med myntaolja och ev gurkmeja (gärna lokalodlad) Tandborste och tandtråd - En tuss ull Sömnpiller - daglig vistelse utomhus och mindre kaffe Tvätta kläder - ullplagg som man vädrar Impregneringsspray - Vax/Fett/Olja (t ex Fjällräven Greenland Wax (~15% bivax, resten paraffin)) Ytterplagg av syntet - Ytterplagg av vaxat/oljat/fettat naturmaterial Tändare/Eldstål - Fire sticks (två enkla pinnar, https://primitivetechnology.wordpress.com/2015/07/12/fire-sticks/) Fiskeutrustning - Deep hole fishing (kolla youtube!) Kniv o eggverktyg - skarpa stenar Gräsklippare - Får Röjsåg - Getter Less is more FTW! Edited February 19, 2017 by Xiro 13 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iAnna Posted October 17, 2015 Share Posted October 17, 2015 Finns det ål från hållbart fiske? Tror inte det. Och gurkmeja kommer väl från Långtbortistan? Sorry, nu blev det inte så kreativt, men kul initiativ från dig. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xiro Posted October 17, 2015 Author Share Posted October 17, 2015 Ok, tack, ska läsa på om ålfiske. Gurkmeja från långtbortistan kanske är bra i den mån den kan minska/ersätta mediciner? Nån extra transport är säkert ok i den vinkeln. Du kanske kan hjälpa till att hitta en lokal ersättare till gurkmeja, vore toppen Ps. Googlade på ålfisket. Verkar som att endast några få har tillstånd att fiska ål - det gör nog att fisket blir hållbart. Så ål får stå kvar på listan. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syster Posted October 18, 2015 Share Posted October 18, 2015 Älgört kanske kan vara ersättare till Gurkmejan. Älgört är antiinflammatoriskt och febernedsättande, på grund av att den innehåller nån form av acetylsalicylsyra 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kattuggla Posted October 18, 2015 Share Posted October 18, 2015 Rolig tråd och bra att tänka till lite! Problemet med ål är väl att det fiskas väldigt mycket glasål i Frankrike? (Glasål är ålyngel) 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vivi Posted October 18, 2015 Share Posted October 18, 2015 kanske man kan odla gurkemaje själv som man kan med ingefära, ska se om jag hittar färsk så jag kan prova, dt går hur b ra som helst med ingefära 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted October 18, 2015 Share Posted October 18, 2015 När det gäller ersättning för K2 är det nog natto som gäller (fermenterade sojabönor), för att vara säker på att få i sig tillräckligt. Fast jag vet inte om det odlas soja i närheten... ...eller naturligtvis att dagligen äta gräsbetat kött eller ägg. 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xiro Posted October 18, 2015 Author Share Posted October 18, 2015 Älgört låter kanon! Läste att samer även använde den som ersättning för kaffe när det var svårt att få tag på. Glasålar odlas väl, om jag minns rätt. Men det kanske ändå är bättre än industriella kosttillskott? Ålen jag föreställde mig först var från Martins lilla rökeri i Yngsjö, på skånes ostkust Tänkte inte att man kan odla gurkmeja i sverige, men det går tydligen! http://www.alternativ.nu/index.php?topic=178575.0 Kjell, var kan man läsa hur mycket k2 det finns i kött? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted October 18, 2015 Share Posted October 18, 2015 Här en list som baseras på en amerikansk och en holländsk studie från 2006 resp 2000. Man har använt i handeln förekommande livsmedel. Att jag skriver "gräsbetat kött och ägg" ovan bygger inte på att någon (vad jag vet) mätt innehållet av K2, utan på kunskapen att det är så våra förfäder tillgodosett behovet av K2. Bakterier i djurens magar fermenterar gräs och örter varvid K2 bildas, precis som vid fermentering av sojabönor till natto. Här källan till de amerikanska värdena: http://www.ars.usda.gov/SP2UserFiles/Place/80400525/Articles/JAFC54_463-467.pdf De övriga är uppmätta av Schurgers och Vermeer i Maastricht, Holland, men jag finner ingen fulltext på nätet. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xiro Posted October 18, 2015 Author Share Posted October 18, 2015 Citron och lime, vad farao ersätter man dem med? Kan man göra ceviche med vita vinbär istället? 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted October 18, 2015 Share Posted October 18, 2015 Bra initiativ! Jag är lite skeptisk mot det här supplementerandet vi håller på med ... bra närodlad mat måste rimligen vara ett otroligt mycket bättre alternativ!Men jag har ganska svårt att se mig själv plaska runt i myrarna med gummistövlar och leta efter sniglar och Johannesört. 5 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jamtlandstjej Posted October 19, 2015 Share Posted October 19, 2015 Lugn Peter! Varken sniglar eller johannesört kräver myrar och gummistövlar! 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vivi Posted October 19, 2015 Share Posted October 19, 2015 jag odlar mina egna citroner, och havtorn kanske jag också kan odla lime 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Naturist Posted December 18, 2015 Share Posted December 18, 2015 Vill påminna om grönkålen, som skördas nu. En grönsak som man inte hör så mycket om, tyvärr. - den odlas i Sverige, dvs lokalt. - den odlas på friland och inte i växthus, så det slösas inte med energi för uppvärmning och belysning. - den skördas ända in i december. - den innerhåller massor av nyttigheter, enligt alla tabeller. - man kan tillaga den på så många olika sätt. T ex, fräsa upp lök och vitlök, hacka ner grönkål och låta det puttra en stund. Sen hälla i en skvätt grädde. Det blir jättegott tillbehör till kött/fisk/fågel. Man kan göra chips av grönkål.....finns många olika recept på nätet. Och jag är inte grönkålsodlare 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EVS Posted December 18, 2015 Share Posted December 18, 2015 Vore synd att avstå paprika! Odla den själv, om den köpta är ett problem. Går bra att odla i kruka, blir väldigt goda paprikor. Citrusfrukter tänker jag, att de i vissa rätter kan ersättas av rabarber. Vad tror ni om det? Bra syra och obefintlig sötma i båda... Sen funderar jag om du menar att tandkräm ska ersättas med kokosolja, men kokosolja ska ersättas med smör och ister... Jag vill då inte borsta tänderna med smör. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jala Posted December 18, 2015 Share Posted December 18, 2015 Salt, bikarbonat duger bra till att borsta tänderna. Nollar du kolisarna så räcker det med en tandpetare. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iAnna Posted December 18, 2015 Share Posted December 18, 2015 Nollar du kolisarna så räcker det med en tandpetare. Nja, tandköttet mår bra av att borstas, å så blir man av med placken samtidigt. Tandkräm däremot, gör varken till eller från. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jala Posted December 18, 2015 Share Posted December 18, 2015 Mig veterligen så får jag ingen plack. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iAnna Posted December 18, 2015 Share Posted December 18, 2015 Mig veterligen så får jag ingen plack. Nollar du kolisarna så räcker det med en tandpetare. I princip har du rätt. Men då måste du verkligen nolla kolisarna. Lite kh i grönsaker gör att du får lite plack. Användning av tandpetare / tandsticka är bra! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jala Posted December 19, 2015 Share Posted December 19, 2015 Vet inte precis att grönsaker orsakar plack, men de har en tendens att fastna mellan tänderna. Plack tror jag bildas av dåliga kolhydrater. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iAnna Posted December 19, 2015 Share Posted December 19, 2015 Vet inte precis att grönsaker orsakar plack, men de har en tendens att fastna mellan tänderna. Plack tror jag bildas av dåliga kolhydrater. Vad jag har förstått, så finns det inga goda eller dåliga kolhydrater. Plack är en bakteriebeläggning. Bakterier i munnen gillar att knapra på kolhydrater - vare sig de kommer från grönsaker, grädde eller godis. Sorry Xiro, nu blev det lite off topic. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jala Posted December 19, 2015 Share Posted December 19, 2015 Jag skulle nog vilja säga att grönsaker tillhör de goda kolhydraterna, medans pasta,bröd osv tillhör de dåliga kolhydraterna. Av någon konstig anledning så har jag ingen plack. Har läst flera som upptäckt samma fenomen när de lämnat kohydratträsket. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xiro Posted May 18, 2016 Author Share Posted May 18, 2016 Jag lägger till daglig vistelse utomhus för god sömn http://4health.se/dagsljus-gor-att-du-sover-battre och mindre kaffe för mer djupsömn http://martinajohansson.se/2-nya-fordelar-kaffeslut/ 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Naturist Posted May 18, 2016 Share Posted May 18, 2016 Vi konsumerar en hel del som transporterats långväga - klurar på vilka lokala produkter man skulle kunna använda istället. Och så köper vi en del som liknar sånt vi bara går förbi i naturen, t ex ogräs. Vi köper även en hel del industriellt framställt, som kan lösas på mer naturlig väg. Vissa saker kanske inte är hundra ekvivalenta, men kanske tillräckliga eller åtminstone en bra bit på väg. Hjälp gärna till med listan nedan, vore en kul gemensam övning och inspiration när man inte vill gå över ån efter vatten... Om listan växer till sig tänker jag mig att den kan sorteras och kategoriseras. Kokosfett - Smör, talg, ister Avokado - ? Paprika (för att piffa sallad, mycket c-vitamin) - Grönkål, rödkål, nypon m fl Ruccola - Maskrosblad Spenat - Kirskål Cashew - Hasselnöt (verkar dock mest importeras från t ex Turkiet) Pasta - Zucchini, vitkål Kaffe, kakao - rostad maskrosrot, älgört? Gurkmeja - Älgört, eller lokalodlad gurkmeja Insulin - LCHF, potatismjöl Lugnande - Kamomill, johannesört, inte dricka kaffe Smärtstillande - Älgört, gurkmeja (gärna lokalodlad) Blodförtunnande - Omega-3, vatten Blodtryckssänkare - LCHF, magnesium, gurkmeja (gärna lokalodlad), vitlök "Blodproppshämmare" - Gurkmeja (gärna lokalodlad) Multivitamin - Lever, ägg, ål, sill, njure, persilja, torkade tomater? Magnesiumtillskott - Pumpafrö, sniglar, hasselnötter, bondbönor? Omega-3-tillskott - Sill, ål, makrill, lax m fl D-vitamintillskott - Ål, gös, aborre, sill, lax m fl C-vitamintillskott - Nypon, persilja, vinbär, havtorn, grönkål m fl B12-tillskott - Blodmat, lever, kött Zinktillskott - Ostron, torkat renkött, kött K2-tillskott - Natto, eller ost, naturbetat kött och ägg dagligen Gel och kräm för ansiktet - ljummet vatten Tandkräm - Kokosolja med myntaolja och gurkmeja (gärna lokalodlad) Sömnpiller - daglig vistelse utomhus och mindre kaffe Less is more FTW! När jag läste detta, som kom jag direkt att tänka på http://www.skogsskafferiet.se/Där finns en förteckning över ätliga växter. De är katalogiserade månadsvis, så det är lätt att hitta vad man kan plocka månad för månad. Kan förstås skilja, beroende på var i landet man bor, men är en ledstjärna iaf. Mina fem ören: Kaffe - cikoriakaffe, en variant som dracks förr när det var ransonering(eller dålig tillgång) på kaffe. Jag har helt fastnat för denna variant. Tycker det är jättegott. Lugnande - utöver det som nämns; yoga och meditation Smärtstillande - pilbark K2 - syrade grönsaker av alla de slag. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Naturist Posted May 18, 2016 Share Posted May 18, 2016 Angående natto, det är ju fermenterade sojabönor. Och när man googlar, så står det att de 99% av sojabönorna inom handeln är GMO. Jag skulle då tacka nej till natto, hur mycket K2 de än hade i sig. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xiro Posted July 4, 2016 Author Share Posted July 4, 2016 Idag fick jag för mig att testa borsta tänderna med smör. Det var svårt att inte svälja allt på en gång då det är så himla gott! Körde med ett osaltat lokalproducerat Marockanskt smör med runt 80% fett. Känns jättefräscht i munnen, ungefär som med kokosolja fast godare smak tycker jag. Smör innehåller ju K2-vitamin som ser till att kalcium hamnar där det ska, t ex i tänderna, så det kanske är extra bra? Jag googlade om borstning med smör men hittade inget. Hittade dock denna intressanta artikel http://www.mintandchili.com/why-i-dont-use-toothpaste. Den säger att vanlig tandkräm hindrar återuppbyggnaden av emaljen genom att tänderna täcks med ett lager glycerin som tar typ 40 borstningar att bli av med. Jag är så glad att mina barn nu börjat insistera på att borsta med kokosolja! Särskilt då min äldste har mineraliseringsstörningar. Artikeln länkar till gratis läsning av en bok på 306 sidor om hur man kan borsta med naturtvål för att behålla sina tänder friska genom hela livet. Undrar om kokosolja/smör främjar eller hämmar återuppbyggnad av emaljen, nån som vet? Ps. Det blev väldigt kul när jag med allvarlig min sa till frus släktingar att jag borstade tänderna med smör för hennes ära. Efter nån sekunds tystnad skrattade vi alla så vi kiknade - smör förenar människor och ger glädje 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iAnna Posted July 4, 2016 Share Posted July 4, 2016 Min tandläkare säger att det är just fluoret som reparerar emaljen. ? 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xiro Posted July 4, 2016 Author Share Posted July 4, 2016 Mina barns tandvårdspersonal känner inte ens till K2-vitamin. Roar mig med att fråga dem vid varje besök, och dessutom påminna dem om lästipsen jag gett vid alla föregående besök Har en vän som är tandläkare med egen klinik. Han verkar ligga i teknikens framkant, men kände inte heller till K2 när jag pratade med honom för ett tag sedan. Ps. Tänderna känns fortfarande lena sedan jag igår borstade dem med smör, har varken borstat eller ätit/druckit sedan dess. Känns möjligen som att den lena känslan håller ännu längre än med kokosolja,men det är för tidigt att säga. Ingen kostig bismak heller. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jala Posted July 4, 2016 Share Posted July 4, 2016 Min tandläkare säger att det är just fluoret som reparerar emaljen. Om flours skadeverkan kan du läsa här. http://www.2000taletsvetenskap.nu/special/fluor.htm http://annikadahlqvist.com/2013/07/04/fluor-har-storre-effekt-an-du-anar/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inez Posted July 4, 2016 Share Posted July 4, 2016 Tidigare testade jag kokosfett vid tandborstning, men jag fick kväljningar. Nu har jag prövat smör i stället. Mums! Tack för tipset, Xiro 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xiro Posted July 4, 2016 Author Share Posted July 4, 2016 LOL! Har jag startat en trend? Kanske dags att köpa aktier i smör? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xiro Posted December 5, 2016 Author Share Posted December 5, 2016 Kompletterade nyss första inlägget med cikoria som kaffeersättning. Min mormor tipsade mig om det härom veckan Btw så slarvar jag med smör på tandborsten, blir kokosolja på slentrian, måste skärpa mig där. Nån av er som borstar med smör? Vidare funderar jag på om man kan smörja huden med smör utan att det luktar konstigt. Kanske ska det vara klarat smör? Eller talg? Och man kanske kan blanda i nån ört för mild och fin doft? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iAnna Posted December 6, 2016 Share Posted December 6, 2016 Då skulle jag nog välja klarnat smör (ghee) med lavendel, rosmarin eller mynta. ? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inez Posted December 6, 2016 Share Posted December 6, 2016 Citrusfrukter tänker jag, att de i vissa rätter kan ersättas av rabarber. Vad tror ni om det? Bra syra och obefintlig sötma i båda... Sen funderar jag om du menar att tandkräm ska ersättas med kokosolja, men kokosolja ska ersättas med smör och ister... Jag vill då inte borsta tänderna med smör. Vilken bra idé- jag ska absolut prova med rabarber! Älskar rabarber, men har slutat äta det eftersom det oftast förekommer i rätter med socker. Men nu ska det bli av! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xiro Posted December 6, 2016 Author Share Posted December 6, 2016 Mitt problem med att borsta tänderna med smör är att inte svälja allt genast, för det är så gott! Kan även bli viss smördoft kvar - kanske klarat smör piffat med mynta vore bättre? Btw - tackar för iAnnas tips om örtpiffat klarat smör - har lagt in i första inlägget! Ps. Har även kompletterat första inlägget med annat nyss. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xiro Posted December 8, 2016 Author Share Posted December 8, 2016 "Miljögifter i 81 procent av undersökta grundvattenprov i Skåne" - Länsstyrelsen Skåne 2016-12-07 http://www.lansstyrelsen.se/skane/sv/nyheter/2016/pages/milj%C3%B6gifter-i-81-procent-av-unders%C3%B6kta-grundvattenprov-i-sk%C3%A5ne-.aspx/ Oroväckande! Snart räcker det inte att gå över ån efter vatten... Ekonomisterna, teknikoptimisterna och konsumisterna måste inse att ekologin har veto. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xiro Posted December 16, 2016 Author Share Posted December 16, 2016 För en vecka sedan gjorde jag en provsats tand- och hudkräm på klarat smör. Klarade gissningsvis 50 gram osaltat smör, blandade i 5 droppar myntaolja samt 3 droppar oreganoolja. Förvarar i återanvänd glasburk. Luktar o smakar rätt fräscht, och funkar bra. Nästa provbatch får några droppar till. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xiro Posted December 26, 2016 Author Share Posted December 26, 2016 Har lagt till äppelcidervinäger som alternativ till askorbinsyra. Samt lever och njure som alternativ till c-vitamintillskott. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xiro Posted February 19, 2017 Author Share Posted February 19, 2017 Har lagt till Talg som hudkräm. Provade nyss på händerna, med några småbitar som blev över när jag gjorde äggröra. Känner ingen konstig lukt, verkar helt luktneutral. Man gno lite extra såklart så att det smälter in ordentligt, men då sitter det extra bra också. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iAnna Posted September 13, 2017 Share Posted September 13, 2017 För er som vill gå all in, så finns en kurs i självhushållning. Jag är själv sugen på att gå kursen ... sen när jag tar ut mitt sabbatsår. "Småbrukarlinjen är en bred kurs för dig som vill lära dig om självhushållning och hållbar livsstil." Allmogegården 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Tureborgaren Posted September 13, 2017 Share Posted September 13, 2017 Jag har plockat nässlor nästgårds hela sommaren. Där jag plockat kommer hela tiden upp nya späda skott att skörda. Massor av nyttigheter! http://www.skogsskafferiet.se/brannassla/ : "Mycket rik på C-vitamin (särskilt tidigt på våren). Innehåller även järn, kalcium, fosfor, kisel, mangan och svavel. Brännässlan är även relativt proteinrik." https://kurera.se/darfor-ska-du-ata-nasslor/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted September 13, 2017 Share Posted September 13, 2017 4 minuter sedan, Tureborgaren sade: Jag har plockat nässlor nästgårds hela sommaren. Där jag plockat kommer hela tiden upp nya späda skott att skörda. Massor av nyttigheter! Jag lärde mig i somras att se skillnad på han och honblommor. Tydligen ska fröna vara riktiga hälsobomber, precis som plantan. Jag hittade några stånd (de jag har på tomten klipper jag så de hinner inte sätta frö) med jättetjocka fröställningar men av nån orsak jag inte kan förklara blev det inte av att jag skördade dessa. Ångrar mig. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kattuggla Posted September 17, 2017 Share Posted September 17, 2017 Nästa år blir definitivt nässlornas år för mig! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Tureborgaren Posted August 1, 2018 Share Posted August 1, 2018 På dagens långpromenad upptäckte jag att det är otroliga mängder med nypon på buskarna. Rafsade ihop ett gäng som nu kokar till mos. Tar med mig större påse nästa gång! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.