Gå till innehåll

Recommended Posts

Finns det ål från hållbart fiske? Tror inte det.

Och gurkmeja kommer väl från Långtbortistan?

 

Sorry, nu blev det inte så kreativt, men kul initiativ från dig.  :)

  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ok, tack, ska läsa på om ålfiske.  

 

Gurkmeja från långtbortistan kanske är bra i den mån den kan minska/ersätta mediciner? Nån extra transport är säkert ok i den vinkeln. 

 

Du kanske kan hjälpa till att hitta en lokal ersättare till gurkmeja, vore toppen ;)

 

Ps. Googlade på ålfisket. Verkar som att endast några få har tillstånd att fiska ål - det gör nog att fisket blir hållbart. Så ål får stå kvar på listan. 

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

När det gäller ersättning för K2 är det nog natto som gäller (fermenterade sojabönor), för att vara säker på att få i sig tillräckligt. Fast jag vet inte om det odlas soja i närheten...

 

...eller naturligtvis att dagligen äta gräsbetat kött eller ägg.

  • Gilla 6
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Älgört låter kanon! Läste att samer även använde den som ersättning för kaffe när det var svårt att få tag på.

 

Glasålar odlas väl, om jag minns rätt. Men det kanske ändå är bättre än industriella kosttillskott? Ålen jag föreställde mig först var från Martins lilla rökeri i Yngsjö, på skånes ostkust :D

 

Tänkte inte att man kan odla gurkmeja i sverige, men det går tydligen!

http://www.alternativ.nu/index.php?topic=178575.0

 

Kjell, var kan man läsa hur mycket k2 det finns i kött?

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Här en list som baseras på en amerikansk och en holländsk studie från 2006 resp 2000. Man har använt i handeln förekommande livsmedel.

 

Att jag skriver "gräsbetat kött och ägg" ovan bygger inte på att någon (vad jag vet) mätt innehållet av K2, utan på kunskapen att det är så våra förfäder tillgodosett behovet av K2. Bakterier i djurens magar fermenterar gräs och örter varvid K2 bildas, precis som vid fermentering av sojabönor till natto.

 

 

VitaminK2foodsource.jpg

Här källan till de amerikanska värdena: http://www.ars.usda.gov/SP2UserFiles/Place/80400525/Articles/JAFC54_463-467.pdf

 
De övriga är uppmätta av Schurgers och Vermeer i Maastricht, Holland, men jag finner ingen fulltext på nätet.
  • Gilla 5
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Bra initiativ!  :)  Jag är lite skeptisk mot det här supplementerandet vi håller på med ... bra närodlad mat måste rimligen vara ett otroligt mycket bättre alternativ!

Men  jag har ganska svårt att se mig själv plaska runt i myrarna med gummistövlar och leta efter sniglar och Johannesört.  ;)

  • Gilla 5
  • Haha 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
  • 1 month later...

Vore synd att avstå paprika! Odla den själv, om den köpta är ett problem. Går bra att odla i kruka, blir väldigt goda paprikor.

 

Citrusfrukter tänker jag, att de i vissa rätter kan ersättas av rabarber. Vad tror ni om det? Bra syra och obefintlig sötma i båda...

 

Sen funderar jag om du menar att tandkräm ska ersättas med kokosolja, men kokosolja ska ersättas med smör och ister... Jag vill då inte borsta tänderna med smör. :unsure:

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nollar du kolisarna så räcker det med en tandpetare.

 

Nja, tandköttet mår bra av att borstas, å så blir man av med placken samtidigt.

Tandkräm däremot, gör varken till eller från.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Mig veterligen så får jag ingen plack.

 

Nollar du kolisarna så räcker det med en tandpetare.

 

 

I princip har du rätt. Men då måste du verkligen nolla kolisarna. Lite kh i grönsaker gör att du får lite plack.  :)

Användning av tandpetare / tandsticka är bra!

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vet inte precis att grönsaker orsakar plack, men de har en tendens att fastna mellan tänderna. Plack tror jag bildas av dåliga kolhydrater.

 

Vad jag har förstått, så finns det inga goda eller dåliga kolhydrater. Plack är en bakteriebeläggning. Bakterier i munnen gillar att knapra på kolhydrater - vare sig de kommer från grönsaker, grädde eller godis. 

 

Sorry Xiro, nu blev det lite off topic.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag skulle nog vilja säga att grönsaker tillhör de goda kolhydraterna, medans pasta,bröd osv tillhör de dåliga kolhydraterna. Av någon konstig anledning så har jag ingen plack. Har läst flera som upptäckt samma fenomen när de lämnat kohydratträsket.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
  • 4 months later...

Vi konsumerar en hel del som transporterats långväga - klurar på vilka lokala produkter man skulle kunna använda istället. Och så köper vi en del som liknar sånt vi bara går förbi i naturen, t ex ogräs. Vi köper även en hel del industriellt framställt, som kan lösas på mer naturlig väg. Vissa saker kanske inte är hundra ekvivalenta, men kanske tillräckliga eller åtminstone en bra bit på väg.

 

Hjälp gärna till med listan nedan, vore en kul gemensam övning och inspiration när man inte vill gå över ån efter vatten...

Om listan växer till sig tänker jag mig att den kan sorteras och kategoriseras.

 

Kokosfett - Smör, talg, ister

Avokado - ?

Paprika (för att piffa sallad, mycket c-vitamin) - Grönkål, rödkål, nypon m fl

Ruccola - Maskrosblad

Spenat - Kirskål

Cashew - Hasselnöt (verkar dock mest importeras från t ex Turkiet)

Pasta - Zucchini, vitkål

Kaffe, kakao - rostad maskrosrot, älgört?

Gurkmeja - Älgört, eller lokalodlad gurkmeja

Insulin - LCHF, potatismjöl

Lugnande - Kamomill, johannesört, inte dricka kaffe

Smärtstillande - Älgört, gurkmeja (gärna lokalodlad)

Blodförtunnande - Omega-3, vatten

Blodtryckssänkare - LCHF, magnesium, gurkmeja (gärna lokalodlad), vitlök

"Blodproppshämmare" - Gurkmeja (gärna lokalodlad)

Multivitamin - Lever, ägg, ål, sill, njure, persilja, torkade tomater?

Magnesiumtillskott - Pumpafrö, sniglar, hasselnötter, bondbönor?

Omega-3-tillskott - Sill, ål, makrill, lax m fl

D-vitamintillskott - Ål, gös, aborre, sill, lax m fl

C-vitamintillskott - Nypon, persilja, vinbär, havtorn, grönkål m fl

B12-tillskott - Blodmat, lever, kött

Zinktillskott - Ostron, torkat renkött, kött

K2-tillskott - Natto, eller ost, naturbetat kött och ägg dagligen

Gel och kräm för ansiktet - ljummet vatten

Tandkräm - Kokosolja med myntaolja och gurkmeja (gärna lokalodlad)

Sömnpiller - daglig vistelse utomhus och mindre kaffe

 

Less is more FTW! :D

När jag läste detta, som kom jag direkt att tänka på http://www.skogsskafferiet.se/

Där finns en förteckning över ätliga växter. De är katalogiserade månadsvis, så det är lätt att hitta vad man kan plocka månad för månad. Kan förstås skilja, beroende på var i landet man bor, men är en ledstjärna iaf.

Mina fem ören:

Kaffe - cikoriakaffe, en variant som dracks förr när det var ransonering(eller dålig tillgång) på kaffe. Jag har helt fastnat för denna variant. Tycker det är jättegott.

Lugnande - utöver det som nämns; yoga och meditation

Smärtstillande - pilbark

K2 - syrade grönsaker av alla de slag.

  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Angående natto, det är ju fermenterade sojabönor. Och när man googlar, så står det att de 99% av sojabönorna inom handeln är GMO.

Jag skulle då tacka nej till natto, hur mycket K2 de än hade i sig.

  • Gilla 3
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
  • 1 month later...

Idag fick jag för mig att testa borsta tänderna med smör. Det var svårt att inte svälja allt på en gång då det är så himla gott! Körde med ett osaltat lokalproducerat Marockanskt smör med runt 80% fett. Känns jättefräscht i munnen, ungefär som med kokosolja fast godare smak tycker jag. Smör innehåller ju K2-vitamin som ser till att kalcium hamnar där det ska, t ex i tänderna, så det kanske är extra bra?

 

Jag googlade om borstning med smör men hittade inget. Hittade dock denna intressanta artikel http://www.mintandchili.com/why-i-dont-use-toothpaste. Den säger att vanlig tandkräm hindrar återuppbyggnaden av emaljen genom att tänderna täcks med ett lager glycerin som tar typ 40 borstningar att bli av med. Jag är så glad att mina barn nu börjat insistera på att borsta med kokosolja! Särskilt då min äldste har mineraliseringsstörningar. Artikeln länkar till gratis läsning av en bok på 306 sidor om hur man kan borsta med naturtvål för att behålla sina tänder friska genom hela livet.

 

Undrar om kokosolja/smör främjar eller hämmar återuppbyggnad av emaljen, nån som vet?

 

Ps. Det blev väldigt kul när jag med allvarlig min sa till frus släktingar att jag borstade tänderna med smör för hennes ära. Efter nån sekunds tystnad skrattade vi alla så vi kiknade - smör förenar människor och ger glädje :D

  • Gilla 4
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Mina barns tandvårdspersonal känner inte ens till K2-vitamin. Roar mig med att fråga dem vid varje besök, och dessutom påminna dem om lästipsen jag gett vid alla föregående besök :D

 

Har en vän som är tandläkare med egen klinik. Han verkar ligga i teknikens framkant, men kände inte heller till K2 när jag pratade med honom för ett tag sedan.

 

Ps. Tänderna känns fortfarande lena sedan jag igår borstade dem med smör, har varken borstat eller ätit/druckit sedan dess. Känns möjligen som att den lena känslan håller ännu längre än med kokosolja,men det är för tidigt att säga. Ingen kostig bismak heller.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tidigare testade jag kokosfett vid tandborstning, men jag fick kväljningar. Nu har jag prövat smör i stället. Mums!

 

Tack för tipset, Xiro :)

  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
  • 5 months later...

Kompletterade nyss första inlägget med cikoria som kaffeersättning. Min mormor tipsade mig om det härom veckan :)

 

Btw så slarvar jag med smör på tandborsten, blir kokosolja på slentrian, måste skärpa mig där. Nån av er som borstar med smör?

 

Vidare funderar jag på om man kan smörja huden med smör utan att det luktar konstigt. Kanske ska det vara klarat smör? Eller talg? Och man kanske kan blanda i nån ört för mild och fin doft?

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 

 

Citrusfrukter tänker jag, att de i vissa rätter kan ersättas av rabarber. Vad tror ni om det? Bra syra och obefintlig sötma i båda...

 

Sen funderar jag om du menar att tandkräm ska ersättas med kokosolja, men kokosolja ska ersättas med smör och ister... Jag vill då inte borsta tänderna med smör. :unsure:

 

Vilken bra idé- jag ska absolut prova med rabarber! Älskar rabarber, men har slutat äta det eftersom det oftast förekommer i rätter med socker. Men nu ska det bli av!

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Mitt problem med att borsta tänderna med smör är att inte svälja allt genast, för det är så gott! :D

Kan även bli viss smördoft kvar - kanske klarat smör piffat med mynta vore bättre?

 

Btw - tackar för iAnnas tips om örtpiffat klarat smör - har lagt in i första inlägget!

 

Ps. Har även kompletterat första inlägget med annat nyss.

  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

"Miljögifter i 81 procent av undersökta grundvattenprov i Skåne" - Länsstyrelsen Skåne 2016-12-07

http://www.lansstyrelsen.se/skane/sv/nyheter/2016/pages/milj%C3%B6gifter-i-81-procent-av-unders%C3%B6kta-grundvattenprov-i-sk%C3%A5ne-.aspx/

 

Oroväckande! Snart räcker det inte att gå över ån efter vatten... B) Ekonomisterna, teknikoptimisterna och konsumisterna måste inse att ekologin har veto.

  • Gilla 3
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
  • 2 weeks later...

För en vecka sedan gjorde jag en provsats tand- och hudkräm på klarat smör. Klarade gissningsvis 50 gram osaltat smör, blandade i 5 droppar myntaolja samt 3 droppar oreganoolja. Förvarar i återanvänd glasburk. Luktar o smakar rätt fräscht, och funkar bra. Nästa provbatch får några droppar till.

  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

I Sverige är det förbjudet, att tillsätta fluorid till dricksvattnet. Men för en tid sedan länkade "Larhammar följarna" Amina Manzoor och Hanna

Brus till en artikel, som påstod att det var ofarligt att tillsätta fluorid till dricksvattnet. Detta trots att det är väl belagt att det är socker som är värst

för tänderna. Alltså nolla/minimera sockret borde vara råd nummer ett, och det är känt sedan länge att sockerindustrin propagerar för att använda fluorid

för att hindra karies, och det fastän effekten är dålig, och nackdelarna många.

 

Ann Fernholm har lagt ut början på "ett sötare blod", där Vipeholms experimentet, på ett förskräckligt sätt visar att socker orsakar karies.:

'

 http://ettsotareblod.se/wp-content/uploads/2014/09/Det-sötaste-vi-har_första-kapitlet.pdf

 

 

Här är en bra sajt om fluorid:  https://fluoridealert.org 

 

 

Här är en bra genomgång om fluorid och hälsa :  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3956646/

 

 

PS.  Det kan tillägas att SBU har en dålig artikel om fluorid på hemsidan, där man inte tar upp nackdelarna med fluor, och inte tar upp det självklara,

att man bör dra ned på sockerkonsumtionen för det minskar karies, och har ett antal andra positiva hälsoeffekter. SBU borde uppdatera! 

  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
  • 1 month later...

Har lagt till Talg som hudkräm. Provade nyss på händerna, med några småbitar som blev över när jag gjorde äggröra. Känner ingen konstig lukt, verkar helt luktneutral. Man gno lite extra såklart så att det smälter in ordentligt, men då sitter det extra bra också.

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
  • 6 months later...

För er som vill gå all in, så finns en kurs i självhushållning. Jag är själv sugen på att gå kursen ... sen när jag tar ut mitt sabbatsår. -_-

"Småbrukarlinjen är en bred kurs för dig som vill lära dig om självhushållning och hållbar livsstil."

Allmogegården

  • Gilla 2
  • Tack! 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har plockat nässlor nästgårds hela sommaren. Där jag plockat kommer hela tiden upp nya späda skott  att skörda. Massor av nyttigheter!

http://www.skogsskafferiet.se/brannassla/ : "Mycket rik på C-vitamin (särskilt tidigt på våren). Innehåller även järn, kalcium, fosfor, kisel, mangan och svavel. Brännässlan är även relativt proteinrik."

https://kurera.se/darfor-ska-du-ata-nasslor/

  • Gilla 4
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
4 minuter sedan, Tureborgaren sade:

Jag har plockat nässlor nästgårds hela sommaren. Där jag plockat kommer hela tiden upp nya späda skott  att skörda. Massor av nyttigheter!

Jag lärde mig i somras att se skillnad på han och honblommor. Tydligen ska fröna vara riktiga hälsobomber, precis som plantan. Jag hittade några stånd (de jag har på tomten klipper jag så de hinner inte sätta frö) med jättetjocka fröställningar men av nån orsak jag inte kan förklara blev det inte av att jag skördade dessa. Ångrar mig. :(

  • Gilla 3
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
  • 10 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa nytt...