Bengt Nilsson Posted October 30, 2015 Share Posted October 30, 2015 Hej, Vilket är bäst? Öka fruktos: EU-förordning 432/2012 Intag av livsmedel som innehåller fruktos medför en lägre blodsockerhöjning jämfört med livsmedel som innehåller sackaros eller glukos. Eller minska fruktos: New Study: Cutting Sugar and NOT Calories Improves Kids’ Health in Just 10 Days! Vänliga hälsningar Bengt Hej! Tack för ditt mejl med fråga och tips. Det vi säger om fruktos finns på vår webb och lyder som följer: Har olika sorters socker olika effekt på hälsan? Fruktos framställs ibland som är bättre, ibland som sämre för hälsan än glukos. Glukos och fruktos omsätts på olika sätt i kroppen. I normala mängder verkar inte fruktos vara sämre för hälsan än glukos. Däremot tycks stora mängder fruktos kunna påverka fettinlagringen ibland annat levern, och kan även försämra blodfetterna. "High fructose corn syrup", som är vanligt i drycker i USA, är en blandning av fruktos och glukos, ofta i samma proportioner som sackaros. High fructose corn syrup är alltså varken bättre eller sämre än vanligt socker. Socker Längre än så kan vi inte gå i våra "råd" nu. Vänligen Ingela, rådgivare 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tobias Posted October 30, 2015 Share Posted October 30, 2015 Tja, det blir en tolkningsfråga. För mig är "normala mängder" om helt friska människor äter säg en frukt om dagen. Undrar vad Livsmedelsverket anser är "normala mängder"? Vanligt strösocker är ju 50% fruktos så det blir lätt mer än "normala mängder" för många. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tor H Posted October 30, 2015 Share Posted October 30, 2015 Fruktose alene, uten medfølgende fiber er skadelig uansett, og bør ikke inntas. Altså bør alle unngå sukker i alle former og honning. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rolf Löfgren Posted October 31, 2015 Share Posted October 31, 2015 Jag har lärt mig att fruktos är favorit maten för cancer celler. I och med det så undviker jag fruktos på alla sätt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andush Posted November 1, 2015 Share Posted November 1, 2015 "High fructose corn syrup är alltså varken bättre eller sämre än vanligt socker." Lögn! Eftersom alla processade sockerlösningar saknar den kemiska bindningen mellan glukos och fruktosmolekylen så är det VÄSENTLIGT sämre för kroppen än vanligt sackaros, i fråga om hur snabbt det kan tas upp av kroppen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tor H Posted November 1, 2015 Share Posted November 1, 2015 Robert Lustig forklarer i "Sugar the Bitter Truth" at den bindingen brytes med en gang sukkeret kommer ned i magen, så det er uvesentlig. I følge han så er sukker og HFCS det samme for kroppen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andush Posted November 1, 2015 Share Posted November 1, 2015 Robert Lustig forklarer i "Sugar the Bitter Truth" at den bindingen brytes med en gang sukkeret kommer ned i magen, så det er uvesentlig. I følge han så er sukker og HFCS det samme for kroppen. Inte helt oväsentlig skulle jag säga. Lustigs påstående är förvisso sant, att bindningen bryts momentant, men du har en begränsad mängd sackaras (enzymet som bryter bindningen) i tarmfloran. Detta får till följd att endast en begränsad mängd socker kan tillgodogöras eftersom det är beroende av sackarasets verksamhet. Finns det inget tillgängligt sackaras kommer sockret försvinna ut bakvägen med kemiska bindningen intakt. HFCS och andra sockerlösningar där bindningen mellan molekylerna ej finns möjliggör ett högre intag av socker, men med katastrofala effekter på insulinkänsligheten och leverförfettning på sikt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tor H Posted November 1, 2015 Share Posted November 1, 2015 Under forutsetning at man har lite eller ingen sackaras, så er jeg helt enig. Lustig forutsetter nok at man har normalt med enzymet. HFCS og industrielle vegetabilske oljer er hovedårsakene til USAs fedme og sykdomsepidemi. Hurra for industriens profitt, helt uten tanke på folks helse Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andush Posted November 1, 2015 Share Posted November 1, 2015 Under forutsetning at man har lite eller ingen sackaras, så er jeg helt enig. Lustig forutsetter nok at man har normalt med enzymet. HFCS og industrielle vegetabilske oljer er hovedårsakene til USAs fedme og sykdomsepidemi. Hurra for industriens profitt, helt uten tanke på folks helse Okej, men då har jag ett experiment du kan testa på dig själv, om du anser dig ha "normal" mängd sackaras: Testa dricka några liter saft gjort på riktigt socker (sackaros), tillräckligt mycket för att få i dig en större mängd, säg 2-300 gram, och se hur din mage kommer reagera. Testa sedan att dricka samma kalorimängd sockerarter via processade monosackarider (läsk), så ska du se att magen kommer bete sig betydligt mer beskedligt! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tor H Posted November 1, 2015 Share Posted November 1, 2015 Næh, jeg vil ikke utsette min egen kropp for alt det sukkeret, jeg velger heller å tro på deg Kan det være at de med IBS har lave nivåer av sackaras? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andush Posted November 1, 2015 Share Posted November 1, 2015 Dubbelpost Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andush Posted November 1, 2015 Share Posted November 1, 2015 Kongenital sackarasbrist är en extremt ovanlig sjukdom som nästan alltid upptäcks i spädbarnsstadiet. Ofta tar det lång tid innan patienterna blir testade för det p.g.a. det är så pass ovanligt. Symptomen är nog mer att likna vid laktosintolerans då det ju är enzymbrist som är den gemensamma nämnaren. IBS som diagnos är ju fullständigt förkastlig - Det finns alltid en bakomliggande orsak till varför saker och ting beter sig som de gör. Däremot "behövdes" väl diagnosen, dels för att lugna den växande allmänheten med symptomen, men kanske främst för att skydda industriella intressen inom läkemedels- och livsmedelsindustrin. Lite samma som med ADHD-diagnosen. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
enahel Posted November 1, 2015 Share Posted November 1, 2015 Längre än så kan vi inte gå i våra "råd" nu. Är detta direkt utdraget ur svaret? Isåfall är det ju väldigt intressant att hon satte situationstecken på råd, och sa att de inte kunde gå längre nu. Antyder att de kommer att gå längre framöver och att hon inte själv tycker att råden är vettiga. Det börjar röra sig även hos livsmedelsverket. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.