Jump to content

Livsmedelsverket kommenterar fruktos


Bengt Nilsson

Recommended Posts

Hej,

 

Vilket är bäst?

 

Öka fruktos:

EU-förordning 432/2012

Intag av livsmedel som innehåller fruktos medför en lägre blodsockerhöjning jämfört med livsmedel som innehåller sackaros eller glukos.

 

Eller minska fruktos:

New Study: Cutting Sugar and NOT Calories Improves Kids’ Health in Just 10 Days!

 

Vänliga hälsningar

Bengt

 

Hej!

 

Tack för ditt mejl med fråga och tips.

 

Det vi säger om fruktos finns på vår webb och lyder som följer:

 

Har olika sorters socker olika effekt på hälsan?

 

Fruktos framställs ibland som är bättre, ibland som sämre för hälsan än glukos. Glukos och fruktos omsätts på olika sätt i kroppen. I normala mängder verkar inte fruktos vara sämre för hälsan än glukos. Däremot tycks stora mängder fruktos kunna påverka fettinlagringen ibland annat levern, och kan även försämra blodfetterna.

 

"High fructose corn syrup", som är vanligt i drycker i USA, är en blandning av fruktos och glukos, ofta i samma proportioner som sackaros. High fructose corn syrup är alltså varken bättre eller sämre än vanligt socker.

 

Socker

 

Längre än så kan vi inte gå i våra "råd" nu.

 

Vänligen

Ingela, rådgivare

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Tja, det blir en tolkningsfråga.

För mig är "normala mängder" om helt friska människor äter säg en frukt om dagen.

Undrar vad Livsmedelsverket anser är "normala mängder"?

Vanligt strösocker är ju 50% fruktos så det blir lätt mer än "normala mängder" för många.

Link to comment
Share on other sites

"High fructose corn syrup är alltså varken bättre eller sämre än vanligt socker."

Lögn! Eftersom alla processade sockerlösningar saknar den kemiska bindningen mellan glukos och fruktosmolekylen så är det VÄSENTLIGT sämre för kroppen än vanligt sackaros, i fråga om hur snabbt det kan tas upp av kroppen.

Link to comment
Share on other sites

Robert Lustig forklarer i "Sugar the Bitter Truth" at den bindingen brytes med en gang sukkeret kommer ned i magen, så det er uvesentlig.

I følge han så er sukker og HFCS det samme for kroppen.

Inte helt oväsentlig skulle jag säga. Lustigs påstående är förvisso sant, att bindningen bryts momentant, men du har en begränsad mängd sackaras (enzymet som bryter bindningen) i tarmfloran. Detta får till följd att endast en begränsad mängd socker kan tillgodogöras eftersom det är beroende av sackarasets verksamhet. Finns det inget tillgängligt sackaras kommer sockret försvinna ut bakvägen med kemiska bindningen intakt.

 

HFCS och andra sockerlösningar där bindningen mellan molekylerna ej finns möjliggör ett högre intag av socker, men med katastrofala effekter på insulinkänsligheten och leverförfettning på sikt.

Link to comment
Share on other sites

Under forutsetning at man har lite eller ingen sackaras, så er jeg helt enig.

Lustig forutsetter nok at man har normalt med enzymet.

 

HFCS og industrielle vegetabilske oljer er hovedårsakene til USAs fedme og sykdomsepidemi.  Hurra for industriens profitt, helt uten tanke på folks helse  :)

Link to comment
Share on other sites

Under forutsetning at man har lite eller ingen sackaras, så er jeg helt enig.

Lustig forutsetter nok at man har normalt med enzymet.

 

HFCS og industrielle vegetabilske oljer er hovedårsakene til USAs fedme og sykdomsepidemi.  Hurra for industriens profitt, helt uten tanke på folks helse   :)

Okej, men då har jag ett experiment du kan testa på dig själv, om du anser dig ha "normal" mängd sackaras: Testa dricka några liter saft gjort på riktigt socker (sackaros), tillräckligt mycket för att få i dig en större mängd, säg 2-300 gram, och se hur din mage kommer reagera. Testa sedan att dricka samma kalorimängd sockerarter via processade monosackarider (läsk), så ska du se att magen kommer bete sig betydligt mer beskedligt!
Link to comment
Share on other sites

Kongenital sackarasbrist är en extremt ovanlig sjukdom som nästan alltid upptäcks i spädbarnsstadiet. Ofta tar det lång tid innan patienterna blir testade för det p.g.a. det är så pass ovanligt. Symptomen är nog mer att likna vid laktosintolerans då det ju är enzymbrist som är den gemensamma nämnaren. IBS som diagnos är ju fullständigt förkastlig - Det finns alltid en bakomliggande orsak till varför saker och ting beter sig som de gör. Däremot "behövdes" väl diagnosen, dels för att lugna den växande allmänheten med symptomen, men kanske främst för att skydda industriella intressen inom läkemedels- och livsmedelsindustrin. Lite samma som med ADHD-diagnosen.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 

 

Längre än så kan vi inte gå i våra "råd" nu.

 

 

Är detta direkt utdraget ur svaret? 

Isåfall är det ju väldigt intressant att hon satte situationstecken på råd, och sa att de inte kunde gå längre nu.

Antyder att de kommer att gå längre framöver och att hon inte själv tycker att råden är vettiga. :)

 

Det börjar röra sig även hos livsmedelsverket.  :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...