Jump to content

Kolhydrat, kalorier och socker


ecilak

Recommended Posts

Många gånger när jag står i mataffären och väljer på produkter så kan tex ett bröd ha mer kolydrater men färre kalorier än det andra.
Vad är nu skillnaden? Vilket bör man i den situationen välja, dvs vilket är lite bättre än det andra?
Och vill någon dra skillnaden mellan just socker, kolhydrater och kalorier? För mig låter allt som något under rubriken energi..
Rent socker bättre än ex. kolhydrater?

Tacksam för svar för mindre förvirring i nästa gångs mataffärsbesök.

Link to comment
Share on other sites

Det är enkelt.. enda tills jag förklarat!   :blink:

 

Man mäter per 100 gram.. en del fabrikanter luras och redovisar per serving.. och den bestämmer de själva!

 

Hur som helst skit i kalorierna.. skit i att köpa bröd.. nämenaltså ett bröd med mer kolhydrater men mindre kalorier består energimässigt utav mest kolhydrater.. mest troligt mjöl och socker! :o

 

Socker är en kolhydrat.. däremot så redovisas alla digesterbara kolhydrater även om de är socker som kolhdrater.. det är en extra uppgift.. "varav socker" precis som om det vore någon skillnad för din kropp, det blir blodsocker hur som helst!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Kolhydrater är en grupp livsmedel som är uppbyggda av sockermolekyler. De enklaste kolhydraterna är de där sockermolekylerna finns en och en (sk monosaccharider), t ex druvsocker (glukos), fruktsocker (fruktos). Sen kan de där sockermolekylerna förekommer två och två (sk disaccharider), t ex i vanligt (rör-)socker, mjölksocker, maltsocker. Det finns huvudsakligen tre olika sockermolekyler (monosaccharider) och beroende på hur de sätts ihop till två, så får de olika namn.

Sen kan disacchariderna sättas ihop till större molekyler - till långa kedjor eller förgrenade, t ex stärkelse, cellulosa. Allt benämns med samlingsnamnet "kolhydrater"...Även fibrer är en typ av kolhydrater (långkedjade sådana, med riktigt långa kedjor), men eftersom de inte (eller bara delvis) kan smältas i vårt system räknas dom inte in i kolhydratmängden här i Sverige.  Sen innehåller sockermolekylerna (oavsett om det är en, två eller många) energi när man eldar upp dom, nämligen 4 Kcal per 100 g. 

 

Att det är olika kalorimängd i olika bröd beror på att det förutom kolhydrater även finns protein och fett i brödet. Protein ger också 4 kcal/100 g och fett 9 kcal/100 g. 

 

En tumregel för livsmedel inom LCHF är att de inte bör innehålla mer än 5 g kolhydrater/100 g. Dvs man tar inte hänsyn till mängden kalorier, utan det är innehållet av kolhydrater som är väsentlig. Det är ju tänkt att du ska äta lika mycket energi (kalorier) med LCHF som innan, men med en annan fördelning av var energin kommer ifrån - energin från kolhydrater ersätts mestadels med energi från fett. Mängden protein förblir samma. 

 

Om man t ex utgår från tallriksmodellen ska ju ca 55% av energin i maten komma från kolhydrater, 20% från protein och 15% från fett. Om du äter 2000 kcal per dag blir det ca:

55% Kolhydrater: 1100 kcal, ca 275 g

20% protein: 400 kcal, 100 g protein (sen innehåller kött ca 20% protein/100 g kött, dvs 100 g rent protein blir ca 500 g kött)

15% fett: 300 kcal, ca 33 g fett. 

 

För LCHF vill man gärna ha att man äter max 50 g kolhydrater (många ligger runt 20 g), samma proteinmängd, resten fett. Då blir det så här om man äter 2000 kcal:

50 g KH = 200 kcal

100 g protein = 400 kcal

för att fylla upp till 2000 behövs det 1400 kcal.

1400 kcal fett blir 155 g fett. 

Då blir fördelningen av energimängd detta:

1400 kcal fett: 70%

400 kcal protein: 20%

200 kcal kolhydrater: 10%

 

Har man fett "på lager" i kroppen kan man äta mindre fett och låta kroppen ta "av lagret", då äter man oftast färre kalorier....inte alltid det fungerar, men principen är tänkt så ungefär.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...