Recommended Posts

Intressant ämne! Har inte hunnit grotta in mig i folsyrans egenskaper men skall definitivt göra det nu. Hur mycket D-vitamin äter du?

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack för ett mycket intressant inlägg. Det där ska jag kolla på mer. 

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Intressant ämne! Har inte hunnit grotta in mig i folsyrans egenskaper men skall definitivt göra det nu. Hur mycket D-vitamin äter du?

 

Ja, visst är det intressant! 
 
Det låter perfekt, då kan vi kanske hjälpas åt att förstå den här lilla molekylen mycket bättre, och vad den gör mer exakt. Aminosyran är ju livsviktig, men de där andra två (om jag har förstått det rätt) eh, molekylpluppbitarna är också högst relevanta - någon av dem kanske påverkar insulinet direkt?
 
Jag tar 2000 ie D-vitamin dagligen, och nu även 5000 mikrogram (5mg) folsyra. Bara den detaljen är helt otrolig; att det går att köpa den mängden på ett vanligt apotek eftersom folsyra tydligen är något som en del gravida måste ta extra under graviditeten för att vet-inte. När man läser en del artiklar om ämnet (på engelska i alla fall) så kommer det upp mycket information om just den kopplingen, graviditet+folsyra. Nästintill inget handlar om celldelningen, cellens funktion generellt, insulinet, kopplingen till autoimmunitet (celiaki exempelvis) osv osv såvida man inte specifikt googlar efter just de orden tillsammans......och då finns det en hel del information. 
 
Äter du också D-vitamin?
 
Apropå att du kommer fördjupa dig i ämnet, det hade varit helt bäst i världen ifall du ville dela med dig av din kunskap här på forumet, för det är superintressant och verkar vara riktigt viktigt för LCHF-are/autoimmunare/diabetesare osv. Riktigt kul att ett pro ska fčrdjupa sig! :)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack för ett mycket intressant inlägg. Det där ska jag kolla på mer. 

Åh perfekt! :)
 
Tack själv för din positiva feedback :) Dela gärna med dig sen ifall du får reda på något intressant, själv kommer jag också försöka reda ut vad folsyran handlar om egentligen, men det kan ta ett tag tills den (grundläggande) kunskapen sitter i någorlunda bra. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är för celldelningen som de som tänker bli gravida skall se till att ha tillräckliga Folsyranivåer.

 

Och de skall ha detta innan de blir gravida.. när graviditeten upptäcks är det som regel för sent.

 

Och det handlar om de första veckorna för ett foster, då ryggraden bildas.. då krävs folsyra i tillräcklig mängd.

 

"Först och främst är folsyra (eller des naturliga motsvarighet folat) viktigt för alla människor. Får du i dig för lite av detta ämne kan kroppen inte producera nog med röda blodkroppar och dina celler nybildas sämre. Ämnet är extra viktigt för gravida kvinnor då ämnet – som är ett b-vitamin – är ytterst nödvändigt för att fostret ska utvecklas på ett bra sätt. Det är framförallt när det centrala nervsystemet bildas som folsyra gör sin nytta. Orsaken till att man rekommenderar kvinnor som kan tänkas bli gravida att komplettera med 400 mikrogram folsyra per dag är att det centrala nervsystemet börjar bildas redan under graviditetens första dygn – därför bör ämnet finnas i kroppen redan när graviditeten inleds. Kvinnan bör därför ha tagit folsyra under flera veckors tid i förväg. Eftersom graviditet inte alltid är planerad rekommenderas alla kvinnor som kan tänkas bli gravida att äta folsyra regelbundet. Varje år föds mellan 20 – 25 barn med ryggradsbråck, så följd av att fostret inte fått nog med folsyra under graviditetens inledningsskede. Ytterligare 80 foster aborteras efter man upptäckt missbildningen."

 

http://www.svkyrkan.se/varfor-ar-folsyrafolat-viktigt/

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vill minnas att funktionsmedicindoktorn Cecilia pratade en del om folsyra i sin intervju med Anna Sparre och min minnesbild av detta (mycket intressanta avsnitt!) var att det inte var någon helt enkel fråga det där med folsyra, får nog lyssna om...minns inte riktigt..

 

http://4health.se/54-lakaren-cecilia-furst-om-functional-medicine-kost-sjukdomar-och-den-vanliga-varden

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är för celldelningen som de som tänker bli gravida skall se till att ha tillräckliga Folsyranivåer.

 

Och de skall ha detta innan de blir gravida.. när graviditeten upptäcks är det som regel för sent.

 

Och det handlar om de första veckorna för ett foster, då ryggraden bildas.. då krävs folsyra i tillräcklig mängd.

 

"Först och främst är folsyra (eller des naturliga motsvarighet folat) viktigt för alla människor. Får du i dig för lite av detta ämne kan kroppen inte producera nog med röda blodkroppar och dina celler nybildas sämre. Ämnet är extra viktigt för gravida kvinnor då ämnet – som är ett b-vitamin – är ytterst nödvändigt för att fostret ska utvecklas på ett bra sätt. Det är framförallt när det centrala nervsystemet bildas som folsyra gör sin nytta. Orsaken till att man rekommenderar kvinnor som kan tänkas bli gravida att komplettera med 400 mikrogram folsyra per dag är att det centrala nervsystemet börjar bildas redan under graviditetens första dygn – därför bör ämnet finnas i kroppen redan när graviditeten inleds. Kvinnan bör därför ha tagit folsyra under flera veckors tid i förväg. Eftersom graviditet inte alltid är planerad rekommenderas alla kvinnor som kan tänkas bli gravida att äta folsyra regelbundet. Varje år föds mellan 20 – 25 barn med ryggradsbråck, så följd av att fostret inte fått nog med folsyra under graviditetens inledningsskede. Ytterligare 80 foster aborteras efter man upptäckt missbildningen."

 

http://www.svkyrkan.se/varfor-ar-folsyrafolat-viktigt/

Ja, precis det jag också fick reda på när jag gjorde en basic google-sökning. Det som jag tycker är intressant är precis det där om röda blodkroppar - för min del fick jag höra detta av läkaren för ett tag sedan: "du har inte riktig anemi, men anemi som inte är riktig, utan helt enkelt taskiga blodkroppar" 
 
Den här "anemin men inte anemin" hör ihop med autoimmuniteten, fast utan att kunna fastställa vem som driver på vad här, så låter folsyra som någonting riktigt awesome i mitt fall i alla fall. Har även vråltaskig hårkvalitet och har haft det länge, samt torr hud och bara allmänt jobbigt humör. Tills jag började med folsyran för fyra dagar sedan - min omgivning märkte även en stor förändring. 
 
Har köpt Dr. Kharrazians bok "Why Do I Still Have Thyroid Symptoms?" (http://www.amazon.com/Still-Thyroid-Symptoms-Tests-Normal/dp/0985690402) och även där går det att läsa om vikten av folic acid i autoimmunitet och sköldkörtelsammanhang. I boken skriver han exempelvis i ett stycke om "Thyroid hormones and anemia":
 
"Secondly, about 12 % of people with hypothyroidism have pernicious anemia, an autoimmune disorder in which the body's immune system destroys a compound in the stomach lining necessary for the absorption of B12"  (B12 som i folate som i det som kroppen gör om folsyra till) 
 
...vilket för mig personligen låter extremt intressant i alla fall. Tänker fortsätta med den och se hur hälsan utvecklas. 

 

Vill minnas att funktionsmedicindoktorn Cecilia pratade en del om folsyra i sin intervju med Anna Sparre och min minnesbild av detta (mycket intressanta avsnitt!) var att det inte var någon helt enkel fråga det där med folsyra, får nog lyssna om...minns inte riktigt..

 

http://4health.se/54-lakaren-cecilia-furst-om-functional-medicine-kost-sjukdomar-och-den-vanliga-varden

Oh, det låter spännande. Dela gärna med dig av intressant folsyrainformation sedan :) 

 

Vilket fabrikat av folsyra köpte du?

 

Jag bor för tillfället utomlands och köpte en lokalt tillverkad folsyra, men den här låter precis som den som jag konsumerar för tillfället:

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 

Ja, precis det jag också fick reda på när jag gjorde en basic google-sökning. Det som jag tycker är intressant är precis det där om röda blodkroppar - för min del fick jag höra detta av läkaren för ett tag sedan: "du har inte riktig anemi, men anemi som inte är riktig, utan helt enkelt taskiga blodkroppar" 
 
Den här "anemin men inte anemin" hör ihop med autoimmuniteten, fast utan att kunna fastställa vem som driver på vad här, så låter folsyra som någonting riktigt awesome i mitt fall i alla fall. Har även vråltaskig hårkvalitet och har haft det länge, samt torr hud och bara allmänt jobbigt humör. Tills jag började med folsyran för fyra dagar sedan - min omgivning märkte även en stor förändring. 
 
Har köpt Dr. Kharrazians bok "Why Do I Still Have Thyroid Symptoms?" (http://www.amazon.com/Still-Thyroid-Symptoms-Tests-Normal/dp/0985690402) och även där går det att läsa om vikten av folic acid i autoimmunitet och sköldkörtelsammanhang. I boken skriver han exempelvis i ett stycke om "Thyroid hormones and anemia":
 
"Secondly, about 12 % of people with hypothyroidism have pernicious anemia, an autoimmune disorder in which the body's immune system destroys a compound in the stomach lining necessary for the absorption of B12"  (B12 som i folate som i det som kroppen gör om folsyra till) 
 
...vilket för mig personligen låter extremt intressant i alla fall. Tänker fortsätta med den och se hur hälsan utvecklas. 

 

Oh, det låter spännande. Dela gärna med dig av intressant folsyrainformation sedan :)

 

 

Jag bor för tillfället utomlands och köpte en lokalt tillverkad folsyra, men den här låter precis som den som jag konsumerar för tillfället:

 

 

Mm.. och folsyra/folat är bara en av olika vitaminer/mineraler/spårämnen som vi i vårt land rätt ofta lider brist på!

 

Själv rekommenderar jag kycklinglever var 14de dag.. helst varje vecka!

 

Men som jag skrivit i en annan tråd.. jag är bättre på att dela ut råd än att följa dem själv.. däremot tycker jag kycklinglever är godare än annan lever.

 

D3, K2, magnesium, selen är några andra vanliga bristämnen i nordisk kost.

 

Jod tror jag jodtilsatsen i vanligt salt löser.. förutom för dem som gått på bluffen om att salt är farligt?

 

Oandrasidan så bor jag på västkusten så jag får nog Jod från den fisk, skaldjur som finns här i snart varje gathörn.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Mm.. och folsyra/folat är bara en av olika vitaminer/mineraler/spårämnen som vi i vårt land rätt ofta lider brist på!

 

Själv rekommenderar jag kycklinglever var 14de dag.. helst varje vecka!

 

Men som jag skrivit i en annan tråd.. jag är bättre på att dela ut råd än att följa dem själv.. däremot tycker jag kycklinglever är godare än annan lever.

 

D3, K2, magnesium, selen är några andra vanliga bristämnen i nordisk kost.

 

Jod tror jag jodtilsatsen i vanligt salt löser.. förutom för dem som gått på bluffen om att salt är farligt?

 

Oandrasidan så bor jag på västkusten så jag får nog Jod från den fisk, skaldjur som finns här i snart varje gathörn.

selen

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

selen

 

Våra jordar lär vara fattiga på Selen?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Våra jordar lär vara fattiga på Selen?

Ja, det var det jag menade, jag trodde du glömde selen, men jag läste för snabbt.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja, det var det jag menade, jag trodde du glömde selen, men jag läste för snabbt.

 

Vi som bor på västkusten och inte är rädda för färsk fisk och skaldjur tror jag får i oss mer Selen?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vi som bor på västkusten och inte är rädda för färsk fisk och skaldjur tror jag får i oss mer Selen?

Det gäller nog både jod och selen, som svenskar annars kan ha brist på.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Mycket intressant!

 

Jag funderar dock kring detta: "Folsyra består av bland annat L-glutamat, ni vet som i "L-glutamat som alla autoimmuna och icke-brödätande personer har brist på"." Är det säkert att du menar L-glutamat och inte L-glutamin? För i min värld är glutamat en tillsats som bör undvikas, och som snarare triggar sötsug än tvärtom. L-glutamin, däremot kan användas för att stoppa eller lindra akut sötsug. Jag skulle bara vilja veta, om det var en felskrivning och att du egentligen menade L-glutamin, eller om du skrev precis det du menade och att jag har betydligt mer att lära om detta.

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Mycket intressant!

 

Jag funderar dock kring detta: "Folsyra består av bland annat L-glutamat, ni vet som i "L-glutamat som alla autoimmuna och icke-brödätande personer har brist på"." Är det säkert att du menar L-glutamat och inte L-glutamin? För i min värld är glutamat en tillsats som bör undvikas, och som snarare triggar sötsug än tvärtom. L-glutamin, däremot kan användas för att stoppa eller lindra akut sötsug. Jag skulle bara vilja veta, om det var en felskrivning och att du egentligen menade L-glutamin, eller om du skrev precis det du menade och att jag har betydligt mer att lära om detta.

 
Hej och tack för din kommentar, 
 
Du har helt rätt i att jag blandande ihop l-glutamin och glutamat, men den här glutamatsaken är inte helt irrelevant, inte alls. Själv blir jag inte klok alls på informationen, men här kommer lite av den info som jag har hittat. Om man tittar här https://en.wikipedia.org/wiki/Glutamic_acidunder rubriken "Metabolism" så står det att glutamat är centralt för metabolismen (cellular metabolism).
 
Och även här står det om glutamat som en eh, viktig grej: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12481981 
 
"Glutamine and glutamate with proline, histidine, arginine and ornithine, comprise 25% of the dietary amino acid intake and constitute the "glutamate family" of amino acids, which are disposed of through conversion to glutamate."
 
Och apropå folsyra så spanade jag in lite mer information om det ämnet idag, från en seriös sajt till skillnad från Wikipedia. Där står det förklarat att folsyra faktiskt skrivs ut till celiakipatienter bland annat, dvs inte bara gravida kvinnor som alla google-artiklar betonar. Ni kan läsa mer här:
 
 
Där står även att folsyra ingår i kategorin Hematinics, som betyder: "Agents which improve the quality of the blood, increasing the hemoglobin level and the number of erythrocytes. They are used in the treatment of anemias. See a list of PubChem compounds matching this category."
 
Sedan går även detta att läsa:
 
"The monoglutamate forms of folate, including folic acid, are transported across the proximal small intestine via a saturable pH-dependent process. Higher doses of the pteroylmonoglutamates, including folic acid, are absorbed via a nonsaturable passive diffusion process. The efficiency of absorption of the pteroylmonoglutamates is greater than that of pteroylpolyglutamates."
 
I princip var det här utdraget enklast att förstå:
 
"Folic acid, as it is biochemically inactive, is converted to tetrahydrofolic acid and methyltetrahydrofolate by dihydrofolate reductase. These folic acid congeners are transported across cells by receptor-mediated endocytosis where they are needed to maintain normal erythropoiesis, synthesize purine and thymidylate nucleic acids, interconvert amino acids, methylate tRNA, and generate and use formate. Using vitamin B12 as a cofactor, folic acid can normalize high homocysteine levels by remethylation of homocysteine to methionine via methionine synthetase."
 
Har inte sökt något mer idag, men kommer att göra det för att försöka förstå det nu ickeexisterande sötsuget. 
 
Det var nog allt jag hade för idag i alla fall. :)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Glutamat är ett viktigt ämmne i kroppen.. och man skall helst få det via vanlig mat och eller låta kroppen syntetisera det själv.

 

När det används som tillsats i mat så kan det lätt bli en överdos som inte alltid är förenlig med god hälsa.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ok nu har jag fått lite kött på benen. Folsyra eller B9-vitamin som det också kallas, har en primär huvuduppgift: Att förse kroppen med "one-carbon units", dvs. molekyler som har en kolatom vilken är lätt utbrytbar från molekylens struktur. Denna lätt utbrytbara kolatom är en förutsättning för det kroppsegna bildande av bland annat aminosyror, DNA, RNA men även röda blodkroppar. Folatmolekylerna är unika i kroppen med denna "one-carbon donor"-struktur då det är absolut vanligast med två sammansatta kolatomer som är lättillgängliga.

 

Detta leder oss till ett par scenarier där folsyra är superviktigt:

- Vid snabb celldelning där intakt DNA skall föras vidare. Det är därför som gravida rekommenderas ta folsyretillskot, helt enkelt för att "säkra upp" tillgången på fria en-kolmolekyler och undvika utvecklingsskador på foster.

- Vid akut brist på röda blodkroppar (blodbrist, anemi).

 

Just det faktum att snabb celldelning kräver en-kolmolekyler för att kunna fortsätta sin delning gör att nivåerna av B9-vitamin sjunker hastigt vid graviditet och även cancer. Cytostatika (cellgifter) bygger just på att interferera folatmetabolismen i kroppen och blockera de enzymer som tillåter upptaget av folsyra i tarmen och på detta sätt "svälta" cancerns förutsättningar för fortsatt celldelning. Men som man kunnat konstatera drabbar ju detta tyvärr även resten av kroppen, men nedsatt immunförsvar och en massa andra tråkiga komplikationer. Det finns för övrigt ett annat, betydligt vanligare ämne som kraftigt interfererar folatmetabolismen, nämligen ETANOL.

 

Detta innebär även att strikta LCHF:are som trots allt dras med höga värden av LDL-kolesterol som första åtgärd bör testa tillskott av folsyra. Om den förhöjda LDL:en är en respons på pågående infektion i kroppen och det finns för lite röda blodkroppar att bekämpa den, så kommer även här LDL-partiklarna att cirkulera runt tills de oxiderar och fastnar i kärlväggen. Om tillskott av folsyra ej hjälper mot strikt LCHF/Hög LDL är nästa steg kortisolutredning.

 

Detta förklarar också varför tillskott av B9-vitamin är en framgångsrik behandlingsmetod för gikt. Mycket intressant även att de grönsaker som innehåller mest folsyra (spenat och broccoli) nästan helt går förlorat vid uppvärmning/kokning.

  • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja, visst är det intressant! 

 

Det låter perfekt, då kan vi kanske hjälpas åt att förstå den här lilla molekylen mycket bättre, och vad den gör mer exakt. Aminosyran är ju livsviktig, men de där andra två (om jag har förstått det rätt) eh, molekylpluppbitarna är också högst relevanta - någon av dem kanske påverkar insulinet direkt?

 

Jag tar 2000 ie D-vitamin dagligen, och nu även 5000 mikrogram (5mg) folsyra. Bara den detaljen är helt otrolig; att det går att köpa den mängden på ett vanligt apotek eftersom folsyra tydligen är något som en del gravida måste ta extra under graviditeten för att vet-inte. När man läser en del artiklar om ämnet (på engelska i alla fall) så kommer det upp mycket information om just den kopplingen, graviditet+folsyra. Nästintill inget handlar om celldelningen, cellens funktion generellt, insulinet, kopplingen till autoimmunitet (celiaki exempelvis) osv osv såvida man inte specifikt googlar efter just de orden tillsammans......och då finns det en hel del information. 

 

Äter du också D-vitamin?

 

Apropå att du kommer fördjupa dig i ämnet, det hade varit helt bäst i världen ifall du ville dela med dig av din kunskap här på forumet, för det är superintressant och verkar vara riktigt viktigt för LCHF-are/autoimmunare/diabetesare osv. Riktigt kul att ett pro ska fčrdjupa sig! :)

Oj 5 mg det är en hyfsad dos! RDI är väl 400 mikrogram eller nått? Jag käkar 2000 iu D3 nu under vinterhalvåret. Haha jag är verkligen inget pro :) Men har en smått överdriven nyfikenhet på systemfunktioner. Som jag förstått det så är det D3-vitamin genom T-reg (Regulatory T cell) som hjälper till att ställa in siktet och mängden krut för immunförsvaret, medan röda/vita blodkroppar är själva ammunitionen.
  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ok nu har jag fått lite kött på benen. Folsyra eller B9-vitamin som det också kallas, har en primär huvuduppgift: Att förse kroppen med "one-carbon units", dvs. molekyler som har en kolatom vilken är lätt utbrytbar från molekylens struktur. Denna lätt utbrytbara kolatom är en förutsättning för det kroppsegna bildande av bland annat aminosyror, DNA, RNA men även röda blodkroppar. Folatmolekylerna är unika i kroppen med denna "one-carbon donor"-struktur då det är absolut vanligast med två sammansatta kolatomer som är lättillgängliga.

 

Detta leder oss till ett par scenarier där folsyra är superviktigt:

- Vid snabb celldelning där intakt DNA skall föras vidare. Det är därför som gravida rekommenderas ta folsyretillskot, helt enkelt för att "säkra upp" tillgången på fria en-kolmolekyler och undvika utvecklingsskador på foster.

- Vid akut brist på röda blodkroppar (blodbrist, anemi).

 

Just det faktum att snabb celldelning kräver en-kolmolekyler för att kunna fortsätta sin delning gör att nivåerna av B9-vitamin sjunker hastigt vid graviditet och även cancer. Cytostatika (cellgifter) bygger just på att interferera folatmetabolismen i kroppen och blockera de enzymer som tillåter upptaget av folsyra i tarmen och på detta sätt "svälta" cancerns förutsättningar för fortsatt celldelning. Men som man kunnat konstatera drabbar ju detta tyvärr även resten av kroppen, men nedsatt immunförsvar och en massa andra tråkiga komplikationer. Det finns för övrigt ett annat, betydligt vanligare ämne som kraftigt interfererar folatmetabolismen, nämligen ETANOL.

 

Detta innebär även att strikta LCHF:are som trots allt dras med höga värden av LDL-kolesterol som första åtgärd bör testa tillskott av folsyra. Om den förhöjda LDL:en är en respons på pågående infektion i kroppen och det finns för lite röda blodkroppar att bekämpa den, så kommer även här LDL-partiklarna att cirkulera runt tills de oxiderar och fastnar i kärlväggen. Om tillskott av folsyra ej hjälper mot strikt LCHF/Hög LDL är nästa steg kortisolutredning.

 

Detta förklarar också varför tillskott av B9-vitamin är en framgångsrik behandlingsmetod för gikt. Mycket intressant även att de grönsaker som innehåller mest folsyra (spenat och broccoli) nästan helt går förlorat vid uppvärmning/kokning.

Baam! Där ser du, du är ett pro - helt klart! :) 

 

Det du skriver om grönsaker har jag också läst, vilket praktiskt taget innebär att alla egentligen får i sig för lite folsyra (om de inte vräker i sig bröd + pasta, fast då skadas ju ofta upptagningsförmågan av nutrienterna så det blir ändå inte tillräckligt mycket för de flesta...enligt min högst kvalificerade gissning)

 

Martina har skrivit om metylering också, och hon har en illustration på sin blogg (här: http://martinajohansson.se/epigenetik-metylering-bevarar-och-lagar-dina-gener/)med fyra cirklar som måste fungera för att metylering ska ske, och den tredje är just "Folate Cycle". Hon skriver följande om metylering (i blogginlägget som jag länkar till ovan:
 
"En process som kroppen gör för att reparera och avgifta kroppen, men även stänga av och sätta på gener. Nya celler bildas hela tiden i kroppen och för varje gång en ny cell bildas måste hela genetiska materialet kopieras. För att de inte ska bli fel ”korrekturläses” DNA:t och lagas under tiden de kopieras, och om den här processen inte funkar kan DNA-skador uppstå." 
 
Hur intressant är inte detta? :) :) :) :) 
 
Den här lilla folsyran verkar vara en riktigt viktig komponent för att bra saker ska ske i kroppen, och ja, det är väldigt intressant att det inte finns så mycket mer konkret om folks erfarenhet av den på nätet. Det är nog helt enkelt upp till Kostdoktorns forum att vara "the boss" även i det här avseendet. 

 

 

Oj 5 mg det är en hyfsad dos! RDI är väl 400 mikrogram eller nått? Jag käkar 2000 iu D3 nu under vinterhalvåret. Haha jag är verkligen inget pro :) Men har en smått överdriven nyfikenhet på systemfunktioner. Som jag förstått det så är det D3-vitamin genom T-reg (Regulatory T cell) som hjälper till att ställa in siktet och mängden krut för immunförsvaret, medan röda/vita blodkroppar är själva ammunitionen.

 

Ja, du har rätt, det är att ta i lite med den dosen. När jag gick till apoteket här borta så sa de direkt att "jaha, ja, klart att  vi har folsyra, för graviditet eller hur?" och eh, jag köpte bara burken utan vidare utläggning. Det är ingen idé att försöka förklara att celldelning kan vara viktigt även när man inte är gravid också, att den möjligheten finns. 

 

Har nu tagit en sådan 5mg-tablett varje dag i 20 dagar, och har märkt av så mycket bra saker i det fantastiskt mycket mer stabila humöret, och i att sockersuget inte finns. Det finns alltså inte alls mer. Det har aldrig hänt mig förut att det inte finns.... och eftersom det är det enda jag har ändrade i kosten under den här perioden så är korrelationen ganska uppenbar - vilket är grymt kul! Loggar allting, och kommer fortsätta så länge kroppen vill ha folsyra och mår bra av den. 

 

Haha, jag gillar hur du beskriver dig själv, att du är "smått överdriven nyfikenhet". Eftersom jag nu pratar en del engelska för det mesta så brukar jag benämna mitt sådana intresse (eller, det finns flera stycken egentligen) som "compulsive/obsessive behavior", med riktigt kul efterföljande resultat. :D 

 

Det är precis det som är ett riktigt pro - en person som har det här ständiga behovet att utvecklas, läsa och veta mer - och du stämmer verkligen in på den beskrivningen. :)

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag säger som Johanna!

 

Grejen är att vi vet rätt lite faktiskt.. dock så förefaller det som att äta en hel del grönsaker av olika sorter är en av de faktorer som skyddar oss.

 

Antagligen skyddar det oss på olika sätt.. utan att vi tänker på det?

 

Bra grej med andra ord i ett samhälle där vi har allt mindre tid att tänka på och planera för att göra allt rätt!

 

Tänk då gärna ekologiskt, för mindre miljöbelastning och mindre obekanta kemikalier i maten.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ät mycket råa grönsaker?

Ja precis, det låter som ett väldigt bra råd till folk som kan äta den mängden och de grönsakerna vars innehåll av folsyra/folate är signifikant. 

 

Jag kollade upp vilka grönsaker som innehåller folsyra, och för min del personligen så får jag i mig en av dem varje dag, och resten inte alls, av anledningar. Så därför är tillskott en riktigt bra idè i mitt fall i alla fall.

 

Kan tänka mig att många som har någon form av autoimmun sjukdom har problem liknande mina och därför avstår från en hel del livsmedel (förutom de som faller bort med LCHF), och därför även kan dra nytta av tillskott som exempelvis folsyra. Det fungerar för mig än så länge i alla fall. :)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag säger som Johanna!

 

Grejen är att vi vet rätt lite faktiskt.. dock så förefaller det som att äta en hel del grönsaker av olika sorter är en av de faktorer som skyddar oss.

 

Antagligen skyddar det oss på olika sätt.. utan att vi tänker på det?

 

Bra grej med andra ord i ett samhälle där vi har allt mindre tid att tänka på och planera för att göra allt rätt!

 

Tänk då gärna ekologiskt, för mindre miljöbelastning och mindre obekanta kemikalier i maten.

 

Ni har båda riktigt bra och hälsosamma perspektiv, men som jag nämnde ovan så fungerar exempelvis långt ifrån alla grönsaker som innehåller bra mängd folsyra, för människor med vissa autoimmuna tillstånd + besvär som medföljer. 
 
Dock är det förmodligen en riktigt bra idè att hålla sig till en grönsaksrik kost om man är relativt frisk i övrigt, definitivt. Det är upp till var och en att känna efter hur deras kropp reagerar och mår. 
  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 

Ni har båda riktigt bra och hälsosamma perspektiv, men som jag nämnde ovan så fungerar exempelvis långt ifrån alla grönsaker som innehåller bra mängd folsyra, för människor med vissa autoimmuna tillstånd + besvär som medföljer. 
 
Dock är det förmodligen en riktigt bra idè att hålla sig till en grönsaksrik kost om man är relativt frisk i övrigt, definitivt. Det är upp till var och en att känna efter hur deras kropp reagerar och mår. 

 

 

Kycklinglever/annan lever och äggula är andra källor till folsyra!

 

Grejen är att när man har speciella problem så blir man tvungen att både tänka till och välja sina källor till olika näringsämnen!

 

Dock så framstår det utifrån vad man nu vet att att grönsaker i olika former verkar ha någon form av skyddande effekt.. utan att vi har helt koll på allt!

 

Det kan rent utav av vara som så.. att de ersätter något annat som inte är lika hälsosamt, som bidrar till ohälsa?

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja precis, det låter som ett väldigt bra råd till folk som kan äta den mängden och de grönsakerna vars innehåll av folsyra/folate är signifikant. 

 

Jag kollade upp vilka grönsaker som innehåller folsyra, och för min del personligen så får jag i mig en av dem varje dag, och resten inte alls, av anledningar. Så därför är tillskott en riktigt bra idè i mitt fall i alla fall.

 

Kan tänka mig att många som har någon form av autoimmun sjukdom har problem liknande mina och därför avstår från en hel del livsmedel (förutom de som faller bort med LCHF), och därför även kan dra nytta av tillskott som exempelvis folsyra. Det fungerar för mig än så länge i alla fall. :)

 

Jag har ju registrerat vad jag ätit under ett par veckor och jag låg alltid skyhögt i folsyra, men jag äter kanske 1-1.5 kg grönsaker per dag, samt lever.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kycklinglever/annan lever och äggula är andra källor till folsyra!

 

Grejen är att när man har speciella problem så blir man tvungen att både tänka till och välja sina källor till olika näringsämnen!

 

Dock så framstår det utifrån vad man nu vet att att grönsaker i olika former verkar ha någon form av skyddande effekt.. utan att vi har helt koll på allt!

 

Det kan rent utav av vara som så.. att de ersätter något annat som inte är lika hälsosamt, som bidrar till ohälsa?

Ja, exakt, du har helt rätt där, och sådana människor måste (precis som alla andra) verkligen fokusera på att lyssna på sin egen kropp i första hand. 

 

Ja, precis så, det finns så mycket som vi inte har en aning om gällande grönsaker (eller kost generellt för den delen). 

 

Det sista du nämnde där.....du har nog helt rätt :) :)

 

Jag har ju registrerat vad jag ätit under ett par veckor och jag låg alltid skyhögt i folsyra, men jag äter kanske 1-1.5 kg grönsaker per dag, samt lever.

Ja, det låter verkligen riktigt bra - fler borde äta den mängden grönsaker om de mår bra av det, absolut. Och, grymt bra jobbat! :)

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej!

 

Tänkte bara göra en snabb uppdatering här och säga att jag fortfarande tar samma mängd folsyra varje dag (5mg) och nu efter två månader (något sådant) så känns det toppen. Inget sötsug alls fortfarande, vilket jag har gått runt och väntat på ska hända i princip hela tiden. Ingenting alls.

 

Har aldrig någonsin läst någonstans om folsyra och sötsug, det nämnde jag säkert innan men det är värt att nämna igen. Hur är det möjligt eftersom det helt uppenbart finns en koppling? Och sötsug (som alla LCHF-are vet) är inget att leka med, det är inte bara att "stå emot", det går ju inte. 

 

Hoppas att ni som äter LCHF och har galet sötsug som jag också hade, tar en titt här på forumet och spanar in folsyran - vad det än är som den gör så kanske det kan hjälpa någon annan utöver mig. :)

 

Ha en trevlig helg allihop! :)

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag vet att jag är jääääääättesen i denna tråd men det kan ju vara fler än jag som snurrar runt här i cyberrymden så jag lägger in min synpunkt.

Jag har diagnostiserats med folsyrebrist och jag har ett tag ätit folsyra enligt recept. 

 

Jag känner absolut ingen som helst skillnad av intaget av folsyra och jag måddeibte heller dåligt av bristen.

 

Jag anser att man skall söka läkare om man mår dåligt. Ett blodprov kan ge svar på mycket. Att själv experimentera med tillskott av olika slag utan att först ta reda på om man verkligen behöver tillskottet och om det är så att man har brist ska man ta reda varför. Det kan mycket väl ligga något allvarligt i botten.   Kosttillskott kan också precis som läkemedel ge biverkningar och det är inte så att man per automatik mår bättre för att man har ett större intag än man behöver.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.