Jump to content

Illamående/magknip av rödvin


Gutterheart

Recommended Posts

Jag undrar om någon kan ge mig lite mer info här. Jag blir lätt illamående av rödvin, även av så lite som en mun. Vid så små mängder så blir det bara en illamåendekänsla, men några gånger har jag efter 1-2 glas även fått magknip i samband med illamåendet (det känns ungefär som att man svalt ett bowlingklot). Detta kommer om jag har druckit vinet på kvällen och efter att jag gått och lagt mig. Det känns lite åt magkatarrhållet och jag kan även få frossa i samband med detta. Det enda som hjälper är att ta en längre promenad, så jag har några gånger fått ta en nattlig promenad på någon timme och då har jag kännt att magen liksom kommit igång igen och magknipet/illamåendet är borta när jag kommit hem igen.

 

Det har inte alltid varit så här, utan det har kommit nu i sommar/höst. Det verkar inte vara alkoholen i sig, för jag kan utan vidare dricka vitt vin, rosé och t o m även starkare utan att må dåligt. Det är just rödvin och det kan alltså räcka med en mycket liten mängd... Vad är det i rödvin som kan ge dessa symptom?

Link to comment
Share on other sites

Inte magknip eller illamående, men frossa har jag fått två gånger på senare tid. Vid båda tillfällena hade jag serverats en god middag med två glas vin till, och när jag kröp till sängs senare på kvällen slog frossan till. Det var intensiv frossa som fick mig att skaka okontrollerat, och jag var tvungen att bädda ned mig under tjocka täcken.

Jag som dricker alkohol väldigt sällan trodde helt enkelt att det berodde på att jag blivit så avvand (och därmed mer lättpåverkad), så att jag fick fyllefrossa så fort jag drack mer än ett glas vin.

Men när jag läser ditt inlägg ovan så inser jag att de där gånger jag har fått frossa, har varit tillfällen när jag druckit just rödvin. Jag dricker sällan dricka rödvin, och dessa två tillfällen är nog de enda på mer än ett halvår. 

 

Faktiskt så drack jag två glas vin utan att få frossa under helgen som var, och noterade då att min teori om fyllefrossa kanske ändå inte stämde. Men skillnaden är att nu i helgen drack jag bara vitt... 

Intressant!

Link to comment
Share on other sites

Det är ju jättetrist att jag reagerat så här på rödvin... jag älskar ju ett gott vin oavsett färg, men numer känner jag ingen längtan efter rött... Vi har en flaska Amarone här hemma och jag har sagt till min man att den kan vi öppna till ett festligt tillfälle, men jag kommer inte dricka något av det på kvällen, för det verkar som att mina problem främst kommer vid sängdags...

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Förexten.. vi har ett utmärkt försäljningsställe ofta benämnt "bolaget", där kan man fråga personalen om just rödvin, Histamin och Sulfit.

 

Såvida man inte kommer under själva rusningstiden altså.

Visst är det så Zepp. Å det bästa för ens hälsa och välmående är att det är jättesvårt att hitta ett ekologiskt vin med låg histamin och sulfithalt som har en sockermängd på under 3g litern och som dessutom smakar gott :-)

Ekologiskt blir det efter att ha varit i Moseldalen i somras och sett besprutningsplanen vräka ner gift över vinodlingarna plus att väldigt många odlingar ligger 2 cm från hårt trafikerade vägar.

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...