Jump to content

Hjälp med att få till rätt mängder med allt.


jösse

Recommended Posts

Tjena. 

 

Har fastnat lite i detta nu och behöver lite motivation till att komma igång. 

Det enda är att jag är oehört lat och orkar inte hålla på att laga mat och vara så hurtig. 

 

Så därför behöver jag lite stöd med att få till en bra mängd med fett, protein, osv osv. 

 

En vanlig dag för mig ser ut som såhär:

 

Frukost: 2-3 korvar

Lunch. 4-5 korvar

Middag: 4-5 korvar(eller köttfärsås, biff eller jämförbart med lite kolhydrater)

 

Korven jag äter ligger på ca 5kh/100gr så det är ju rätt ok. Men behöver nog få i mig mer fett. Eller? 

Har aldrig haft koll på det innan men har altid gått ner i vikt. Nu gör jag inte det. 

 

 

Ett tips, be mig inte sluta med att äta korv hela tiden för jag orkar inte det. 

Visst, jag kan göra biffar istället och köra det parallellt med korven. 

 

Kom gärna med förslag, desto mer enformigt desto lättare! 

 

Tack så länge! 

Link to comment
Share on other sites

Min spontana tanke är att det låter som om det blir en hel del protein med alla korvar. Vad är det för korvar - ingredienser, protein/fettinnehåll mm?

 

Ja, det blir ju det! Behöver väl troligen betydligt mer fett? 

 

Energi/100g:1099 kJ/ 263 kcal

fett 23g (varav mättat 9g)

kolhydrat 6g(varav sockerart 1g)

protein 8g

salt 1,9g

 

Eller: 

 

Energi 1160kJ/280kcal

Protein 12 g,

Kolhydrat 4 g,

Fett 24 g,

Salt 2.5 g

Link to comment
Share on other sites

Du är lat, vill fortsätta med korv men gå ned i vikt?

Skippa frukosten, ta en halv till en msk mct olja och mixa i vatten eller kaffe. (Är du ovan vid mct så ta bara en tesked) Det går fort, passar en lat, du blir pigg och lite mätt samt har fått i dej lite fett.

Ibland när du känner dej mindre lat, fasa över på köttfärs. Ganska lätt att fräsa till eller lägga i en långpanna med lite bacon ovanpå, så har du för flera dagar.

Link to comment
Share on other sites

Kan du inte köra ägg och komplettera korven med då? Steka och koka ägg eller vispa ihop en fluffig äggröra med grädde är ju ingen rocket science

Det går ju på helgen men kan inte göra det på vardagarna :)

 

Gjorde det förr på helgen och får väl börja igen.

Link to comment
Share on other sites

Du är lat, vill fortsätta med korv men gå ned i vikt?

Skippa frukosten, ta en halv till en msk mct olja och mixa i vatten eller kaffe. (Är du ovan vid mct så ta bara en tesked) Det går fort, passar en lat, du blir pigg och lite mätt samt har fått i dej lite fett.

Ibland när du känner dej mindre lat, fasa över på köttfärs. Ganska lätt att fräsa till eller lägga i en långpanna med lite bacon ovanpå, så har du för flera dagar.

Inte just fortsätta med korv. Lättare alternativ är ju OK. :)

 

Mct-olja passar nog mig väldigt bra! Får köpa hem en dunk sånt. :)

 

Tack för tipset!

Link to comment
Share on other sites

Gör ett gäng köttfärsbiffar i ugnen på helgen och ät med gott kryddsmör under veckan för att variera lite. Kokta ägg kan du ju göra i förväg också. Jag äter ofta kokta ägg mosade med smör och gott salt till frukost

Biffar funkar ju. Dock hjälper det ju inte att det blir lite mycket protein.

 

Äggblandingen funkar ju klart men det är inget jag kommer orka göra.

Flera moment samt det blir disk :)

Link to comment
Share on other sites

Ägg med smör går att fixa jättelätt i micron:

Knäck önskat antal ägg i en skål. Lägg i en klick smör och salt/kryddor efter smak. Kör på full effekt i en minut eller så, rör gärna ett varv i skålen efter halva tiden.

Klart! Rör om och ät.

Att diska efteråt: En skål samt en gaffel.

Link to comment
Share on other sites

Ägg med smör går att fixa jättelätt i micron:

Knäck önskat antal ägg i en skål. Lägg i en klick smör och salt/kryddor efter smak. Kör på full effekt i en minut eller så, rör gärna ett varv i skålen efter halva tiden.

Klart! Rör om och ät.

Att diska efteråt: En skål samt en gaffel.

Ja, det är inte svårt.

Men det är bökigt så det kommer inte hända tyvärr.

 

Kommer inte säga att jag kommer testa, för jag vet att jag inte kommer orka.

Link to comment
Share on other sites

Förstår inte syftet med Ditt LCHF-ätande, för ingen kan vara så lat att man svälter ihjäl, räcker inte tiden till rekommenderar ja att du skaffar en "Slow-Cocker" vilken du laddar på morgonen med ett kilo högrev + lite kryddor och vätska, tryck på knappen, 8 timmar senare sätter du till grönsaker vilka värms sakta i en kvart, nu kan du äta en underbar mör stek, med det tillsatta fettet som behövs. Risken för "torrkokning" är minimal då grytans temperatur är ca 50 grader. Disk? inget problem för en lat, det finns inget som bränner fast i en keramisk gryta vid den temperaturen. behöver du mat under tiden, återstår bara dina korvar, kanske en bit Pick-salami tillverkad av 156 gr köttråvara per 100 gr färdig korv. Lycka till ! :)

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Förstår inte syftet med Ditt LCHF-ätande, för ingen kan vara så lat att man svälter ihjäl, räcker inte tiden till rekommenderar ja att du skaffar en "Slow-Cocker" vilken du laddar på morgonen med ett kilo högrev + lite kryddor och vätska, tryck på knappen, 8 timmar senare sätter du till grönsaker vilka värms sakta i en kvart, nu kan du äta en underbar mör stek, med det tillsatta fettet som behövs. Risken för "torrkokning" är minimal då grytans temperatur är ca 50 grader. Disk? inget problem för en lat, det finns inget som bränner fast i en keramisk gryta vid den temperaturen. behöver du mat under tiden, återstår bara dina korvar, kanske en bit Pick-salami tillverkad av 156 gr köttråvara per 100 gr färdig korv. Lycka till ! :)

Syfte?

Att bli mätt och må hyfsat bra med absolut minsta ansträngning så billigt som möjligt. Och att gå ner något i vikt.

 

Det är mitt syfte :)

Link to comment
Share on other sites

Jag tycker korv är för processat. Rena råvaror är bäst för hälsan, och man får bäst kontroll på det man stoppar i sig. iAnnas förslag på avokado, ägg, ost och nötter låter bättre tycker jag.

Jag tycker korv är smidigt. Kanske inte bästa valet om man ska må bra men för min del så räcker det med att må hyfsat.

 

Om man ska se till att ha alla de sakerna så man kan äta dem både på jobbet och hemma så krävs det en massa energi bara på att handla och planera. Den energin lägger jag hellre på något annat.

 

Något som är roligt.

 

Jag vill inte tvunget må så bra sombjag någonsin kan utan det räcker med att få tillräckligt med energi för att klara dagen med ett hyfsat humör.

Link to comment
Share on other sites

Biffar funkar ju. Dock hjälper det ju inte att det blir lite mycket protein.

 

Äggblandingen funkar ju klart men det är inget jag kommer orka göra.

Flera moment samt det blir disk :)

Biffarna blandar jag med ägg och grädde och de går tom att äta kalla. Om du så tar kryddsmör till så är det inga problem.

Kokta ägg blir ingen disk men kör rakt av utan mos med havssaltat Bregott på varje tugga. Det händer att jag kör så också. När jag verkligen är hungrig är det jättegott

Link to comment
Share on other sites

Biffarna blandar jag med ägg och grädde och de går tom att äta kalla. Om du så tar kryddsmör till så är det inga problem.

Kokta ägg blir ingen disk men kör rakt av utan mos med havssaltat Bregott på varje tugga. Det händer att jag kör så också. När jag verkligen är hungrig är det jättegott

Stort plus att man kan äta dem kalla!

Oftast äter jah korvarna kalla för jag inte orkar värma dem i micron eller för jag drar ut och fiskar på lunchen.

 

MCT-olja är beställt nu iaf. Det blir frukost.

Biffar får göras i storpack i ugnen då.

Kryddsmöret blir för jobbigt så blandar i lite extra grädde istället? Kanske creme fraiche istället?

Link to comment
Share on other sites

Att må hyfsat kortsiktigt är en sak, att må hyfsat långsiktigt en annan.

Har käkat röd pölse 2-3ggr om dagen på vardagarna i ca 2år och mått OK på det.

Så ska nog klara något år på biffar. Enda nackdelen är ju att det är mecka att fixa dem.

Link to comment
Share on other sites

Jag brukar ofta äta en bit ekolax från ICA rå med lite tamari (japansk sojasås) och citron på flaska samt typ 30 g smör.

Till det brukar jag äta lite spenatblad (färdigsköljda), några cm purjolök och en bit paprika också till för vitaminernas skull.

Brukar mikra purjo och smör nån minut medan resten är rått.

Tror att grönsakerna behövs för vitaminer och mineraler och för hälsan i längden.

Link to comment
Share on other sites

Om vi säger mängd nu.

 

Kör biffar med något ägg och lite grädde.

En biff är 100gr.

 

Jag är 30år 95kg ca och rör mig knappt alls(just nu på kryckor).

 

Vad är rimligt att man ska mumsa i sig till lunch och middag?

 

Mct-olja till frukost då med ja.

Link to comment
Share on other sites

Jag tycker korv är smidigt. Kanske inte bästa valet om man ska må bra men för min del så räcker det med att må hyfsat.

 

Om man ska se till att ha alla de sakerna så man kan äta dem både på jobbet och hemma så krävs det en massa energi bara på att handla och planera. Den energin lägger jag hellre på något annat.

 

Något som är roligt.

 

Jag vill inte tvunget må så bra sombjag någonsin kan utan det räcker med att få tillräckligt med energi för att klara dagen med ett hyfsat humör.

Jag ser i tråden att du är 30 år. Om jag hade vetat när jag var i din ålder vad jag vet idag (20 år senare) om kost och processad mat så hade jag inte ätit sånt alls. Att sikta på långsiktig hälsa kanske kan verka viktigare i min ålder men jag tror att man behöver tänka på sånt redan tidigare.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Jag ser i tråden att du är 30 år. Om jag hade vetat när jag var i din ålder vad jag vet idag (20 år senare) om kost och processad mat så hade jag inte ätit sånt alls. Att sikta på långsiktig hälsa kanske kan verka viktigare i min ålder men jag tror att man behöver tänka på sånt redan tidigare.

Det är en helt annan diskussion.

Link to comment
Share on other sites

Per dag alltså.

Jaha :(

 

Sikket skit! Men jaja. Man kan inte få allt.

 

Fördelen är ju att jag slipper lägga en massa tid på att äta.

 

En TSK mct frukost

En biff med creme fraishe lunch

En tsk mct till middag och ev en till kvällsmat vid behov.

 

Känns det acceptabelt?

Link to comment
Share on other sites

CF:en får du räkna ut själv. Jag skulle få ont i magen om jag åt så mycket cf varje dag.

Ja, får kika lite mer på vad som är i den.

Men ja, är ju en bra mall detta.

 

 

Tack för hjälpen så länge!

 

Btw, med resten grönsaker menar du väl chips nu va?? :)

Link to comment
Share on other sites

Ja, får kika lite mer på vad som är i den.

 

 

 

Fick du det också till drygt 400 g cf/dag? 

Vet inte hur noga du är, men det blir en del kolhydraterna per dag ... med tanke på att din korv innehåller en del kh också.

 

Ett alternativ kan vara 150 g majonnäs.

Link to comment
Share on other sites

Om jag räknat rätt är energiinnehållet I korvarna

kh 9%

protein 12%

fett 79%.

Men köttfärsbiffar (gjorda på blandfärs) är säkert bättre. Om kryddsmör later för krångligt; har du testat vanligt smör utan smaksättning? Jag är väldigt förtjust I kallt smör till varmt kött.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Fick du det också till drygt 400 g cf/dag? 

Vet inte hur noga du är, men det blir en del kolhydraterna per dag ... med tanke på att din korv innehåller en del kh också.

 

Ett alternativ kan vara 150 g majonnäs.

 

Korven ryker ju och blir ersatt med biffar då. Får se lite hur jag gör med CF. Kan bli att man ersätter en del av den med något annat. 

 

Om jag räknat rätt är energiinnehållet I korvarna

kh 9%

protein 12%

fett 79%.

Men köttfärsbiffar (gjorda på blandfärs) är säkert bättre. Om kryddsmör later för krångligt; har du testat vanligt smör utan smaksättning? Jag är väldigt förtjust I kallt smör till varmt kött.

 

Ja, biffar får det bli. Vanligt smör är ju inga problem att äta. Har väl inte testat till kött men får ju göra det! 

Link to comment
Share on other sites

Har du funderat på varför du är så lat? Varför mat inte får ta någon tid alls? Är det en principsak för dig att inte låta maten ta någon tid?

 

Hur fick du i dig mat innan LCHF och vad fick den kosta i tid och pengar då?

 

 

Lat är väl kanske fel ord. Lat när det gäller mat är det väl mer. 

Det ger mig inte så mycket att äta mer än att jag blir mätt. Just nu ger det inte mig någon glädje att äta en god måltid. 

Ännu mindre lägga en massa tid för att få till denna måltid.... som jag inte ens uppskattar fullt ut. 

 

Innan så var det väl ungefär samma tidshantering gällande mat. Dock kostade det mer innan men nu lägger jag hellre pengarna på något annat än "hämtmat" 2ggr om dagen. Som smakar samma varje gång och som ger mig lika lite glädje som att äta mig mätt på knäckebröd. 

 

Mat är ett nödvändigt ont och hade jag kunnat hade jag bara druckit mig mätt och gjort något roligt samtidigt. 

 

Varför spendera 1h på att laga mat och äta den när jag istället kan äta ett paket korv på 5minuter och skruva isär något roligt i 55minuter? 

 

... och varför började du med lchf? *just asking*

 

I början var det för att gå ner i vikt. Vilket jag gjorde. Men det gick åt så mycket tid med att planera, laga, frakta, värma så jag tappade suget efter ett halvår. 

 

Sen blev min korv-LCHF dels en vana och ett smidigt sätt att äta hyfsat rätt utan att behöva anstränga sig. Dock har jag inte orkat få i mig tillräckligt med fett troligen för att LCHF-magin ska fungera så jag har gått upp lite långsamt under 1,5-2år (dock bara 7kg eller så) men nu behöver jag ta nya ryck. 

Anledningen till att jag har fortsatt är dels för det är smidigt och dels för humöret blir bättre av LCHF och man blir inte panikhungrig som man blir när man moffar bröd hela dagarna. 

 

Och istället för att gå ut hårt och tro att jag ska orka anstränga mig en massa och fixa massa fräsiga rätter så väljer jag att acceptera hur jag fungerar och bygger det runt det. Detta för att det faktiskt ska bli hållbart i längden. 

 

Många andra sätter orimliga krav och vissa nivåer som man ska uppnå, jag väljer i detta fallet att inte göra det utan väljer att inse hur jag fungerar. :)

 

 

Jag ser inte mitt sätt att se på mat som en nackdel eller ett fel. Utan det är en prioritering som jag gör. Hade jag velat ändra på det så hade jag säkert kunnat göra det. Men ser ingen anledning till att göra det just nu. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

"Mat är ett nödvändigt ont och hade jag kunnat hade jag bara druckit mig mätt och gjort något roligt samtidigt".

 

Här kommer ett tips på mättande dryck

Äggmjölk:

1 ägg

30 g smör

1,5 dl vatten

Koka upp vattnet så att smöret smälter. Häll sedan den kokande vätska i en jämn stråle över ägget samtidigt som du mixar ihop allt.

Gott, mättande och ca. 300 kcal

 

Jag gör tredubbel sats och dricker detta tll frukost i tre dagar, men det är ju inget som säger att man inte kan dricka allt på en dag :-)

Link to comment
Share on other sites

Om du gärna vill gå ner i vikt så ta smör, inte grädde eller cf. Du kan ju strunta i kryddorna, kanske hittar du smör med havssalt, det är supergott.

Bra tanke där. Kan ju likaväl äta smör som CF. Lite CF till biffarna och sedan en sked smör efteråt :) 

Link to comment
Share on other sites

Jag tror att din inställning behöver ändras.. och mycken mat lagar sig själv medans man skruvar isär något roligt under 60 minuter!

 

Vad det handlar om är kunskap.. om matlagning.

 

Man behöver inte stå och stirra på maten medans den lagas till.

 

Ugnen är en underskattad del av köket!

 

Likaså grytan.

 

Tja, du får ju självklart tro precis vad du vill. Faktum är att det inte är något problem utan det fungerar bra för mig. 

Det är inte så att jag inte kan laga mat, är rätt ok på det. Det är bara som så att jag tycker det är tråkigt att laga mat när jag ändå inte uppskattar det. 

Det är ju ganska ogjort arbete så att säga. 

 

Jag lägger hellre tiden på något som ger mig glädje och om du tror att jag behöver ändra den attityden för att få vilja att laga mat så är det helt ok. 

Mest för att jag inte bryr mig det minsta. :) 

 

Och det är inte så att jag ber om tips om hur jag ska ändra min attityd, hade jag bett om tips för det så hade ditt inlägg varit bra. 

Nu är det bara..... ett inlägg utan värde. Tyvärr. 

Link to comment
Share on other sites

Om jag vore du skulle jag satsa på färsbiffar med kryddsmör. Laga ett lass på helgen så att det räcker hela vecka.

Jag gör det också gärna lätt för mig i matlagningen men vill inte vara utan min dagliga avokado och mina ägg.

 

Lite inspiration kanske du hittar hos Tommy:

http://www.tommytappar.se/?page_id=64

 

Köpte på mig några kilo köttfärs igår men orkade inte fixa med det efter att barnen somnat. 

Men snart så ska det göras biffar så det sprutar ur ögonen! 

 

(fick bli rå falukorv idag igen på grund av min avsaknad av ork)

 

"Mat är ett nödvändigt ont och hade jag kunnat hade jag bara druckit mig mätt och gjort något roligt samtidigt".

 

Här kommer ett tips på mättande dryck

Äggmjölk:

1 ägg

30 g smör

1,5 dl vatten

Koka upp vattnet så att smöret smälter. Häll sedan den kokande vätska i en jämn stråle över ägget samtidigt som du mixar ihop allt.

Gott, mättande och ca. 300 kcal

 

Jag gör tredubbel sats och dricker detta tll frukost i tre dagar, men det är ju inget som säger att man inte kan dricka allt på en dag :-)

 

Tar det till mig och ska se om jag inte kan testa det någon dag. 

Känns som om det skulle kunna passa mig :) 

Link to comment
Share on other sites

Att vara lat eller minimalistisk, konceptet tilltalar mig. Man ska inte överdriva behovet av att märkvärdisera mat. Mätt och frisk, helst på något gott. Dock, korv och chark är inte optimalt utan goda tillbehör eller nödmat. Kokta ägg är lätt att ta med. Biffar också. Men du behöver ju inte ändra alla vanor på en gång. Gör det när du får feeling.

 

Om du är noga med vikten kanske du behöver välja smör istället för grädde/cf.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag är inte överviktig eller så, men jag har ungefär samma inställning som dig när det kommer till att laga mat. Lagade mycket mat förrut när jag bodde hos föräldrarna fortfarande. Nu käkar jag banan pannkaka varje dag med smör och riven ost. Varierar köttet som jag har till, nötfärsbiffar, kyckling, gravad lax.

 

Recept:

Mixa/mosa 1 banan, och vispa ihop med 12 ägg samt 2msk kokosolja och salt.

Smöra en djup plåt eller liknande som du kan stoppa i ugnen. Häll över smeten och lägg i ugnen. ca 20-30min 200grader

 

Blir bara 4 portioner, så lite omständigt är det, funderar på att göra storkok så att jag har bananpannkaka för en hel vecka så jag slipper göra en ny varannan/tredje dag.

Blir en del disk om man inte har diskmaskin, ska installera en snart å andra sidan.

 

Jag äter 1 slice och lägger de resterande 3 portionerna i en matlåda.

Serverar med smör och riven ost.

River 300g ost eller något sånt i en food processor och lägger i en matlåda så att jag bara kan ta en nypa när jag micrar pannkakan vid senare tilfälle

 

Käkar det till frukost och middag, lunch äter jag ute på jobbet.

 

Servera med korvar eller nötbiffar vilket det nu blir.

En pannkaks slice med rimlig mängd smör och ost hamnar på ca 500-700kcal.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...