Jump to content

torkad fisk


Angelico
 Share

Recommended Posts

När jag bodde I Bollebygd vet jag att folk köpte torkad fisk från Grimsås gård (som importerar fisk från Island; kolla på grimsis.se) och hade som snacks att tugga på. Jag tyckte det var lite märkligt. Idag hade jag nog handlat det jag oxå.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Torkad fisk är en stark och högst levande tradition i Portugal, ätes till både fest och vardag. Är gjord på torsk och kallas bacalhau (uttalas bakaljau ungefär, med emfatiskt l (tänk ett härligt ryskt tjockt l) och nasalt avslut om man vill stila). Serveras på massor av olika sätt, har själv smakat många riktigt smarriga varianter. Favoriten var nog farmors pastéis de bacalhau - underbara kroketter!

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Torkad fisk är en stark och högst levande tradition i Portugal, ätes till både fest och vardag. Är gjord på torsk och kallas bacalhau (uttalas bakaljau ungefär, med emfatiskt l (tänk ett härligt ryskt tjockt l) och nasalt avslut om man vill stila). Serveras på massor av olika sätt, har själv smakat många riktigt smarriga varianter. Favoriten var nog farmors pastéis de bacalhau - underbara kroketter!

Intressant! Kan du beskriva hur den torkade fisken används? Är den i smulor eller äter man faktiskt bitar med tuggmotstånd liksom?

Link to comment
Share on other sites

Jag tyckte det lät intressant med tunn torkad fisk med smör på. Om någon testat / testar så återkom gärna!

Ja, vad gott! Det var det jag blev nyfiken på också. Vore kul med en snacks/snabbmatsprodukt på fisk, liknande wildchips på torkat viltkött som jag brukar äta när jag ska äta mkt enkelt. Eftersom torkad fisk är en traditionell matvara så borde det gå att komma tillbaks till den nu i hipstertid! :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Testa gärna.. men som regel så innebär torkad fisk att man blötlägger i åtskilliga veckor för att det skall bli ätbart!

 

Och det är en av anledningarna till att torkning till största delen har ersatts utav fryst fisk!

 

Kabeljo är det som Xiro nämner som Bachalahu!

 

Lutfisk är litta samma grej faktist fast i sverige skall den helst vara gjord av långa!

 

https://sv.wikipedia.org/wiki/Kabeljo

Link to comment
Share on other sites

Det var lite spännande med torkad fisk, så jag letade lite och hittade detta . . .

 

http://www.islandsfisk.se/se/varor/alla-varor/index/fiskur

Den torkade fisken finns ganska långt ner på sidan.

 

Dom verkar ha utkörning på många ställen i landet :)

 

Trevligt! Men priserna fick min plånbok att kubba tillbaks till byrålådan. För de kilopriserna får man mellan ett och tre kilo prima gräsbetesoxfile :unsure:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...