Jump to content

Upphettad mat eller raw?


Angelico
 Share

Recommended Posts

Jag funderar nu på sådant jag läst här och andra ställen om näringsinnehållet i tillagad mat. Ofta skrivs det att olika näringsämnen försvinner när man hettar upp tex olika grönsaker. Samtidigt tänker jag på  traditionella maträtter från många länder ofta är långkok av olika slag. Grönsaksgrytor och soppor av olika slag, köttgrytor, fisksoppor osv. Hur kan det vara möjligt att man levt så gott på mat som ofta kokas flera timmar om det nu försvinner så mkt näring?

Link to comment
Share on other sites

Andra näringsämnen frigörs vid tillagning.

 

Och sen så handlar det väl om olika sorters grönsaker/rotfrukter.

 

Och så handlar det om olika tillagningstid, man slänger i de olika komponenterna allt eftersom beroende på tillagningstid.

Link to comment
Share on other sites

Om man kokar i vatten och sedan häller av vattnet försvinner en del där. Detta motverkas delvis om man saltar vattnet då det blir mindre skillnad i osmos mellan in och utsida på cellen. Detta verkar vara gammal kunskap för min gammelfarmor, som var född i slutet på 1800-talet, sa man skulle salta för vitaminerna skull. Önskar jag hade frågat hur hon kunde veta detta. 

 

Generellt förstör inte kokning så mycket eftersom de flesta näringsämnen klarar av 100 grader. Om man steker eller friterar blir det värre. 

Intressant! Jag tänker att det måste finns en hel del sådana knep eftersom som sagt massor av mat förr just varit långsamt tillagat.

Men stekte man inte mycket förr också föresten eller ugnsbakade?

Link to comment
Share on other sites

Enzymernas förmågor försämras av uppvärmning.

http://www.bbc.co.uk/schools/gcsebitesize/science/add_aqa_pre_2011/enzymes/enzymes1.shtml

 

Mineraler klara sig bra utom kalium.

 

Vitaminer är lite blandat och verkar vara en vetenskap i sig. C-vitamin är flyktigt. Koka rötter med skalet på och ånga kål istället för koka.

 

Mättade fetter blir inte förstörda.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Matens ensymer denatureras i magen hur som helst.. du vill inte ha in vegetabiliska ensymer i din kropp!

 

Betyder det att det är meningslöst att äta matsmältningshjälpande enzymer i tex tablettform ? Är det bara de enzymer vi producerar själva som kan arbeta och om man har problem att själv producera vissa enzymer går det inte att fixa ?

Link to comment
Share on other sites

Betyder det att det är meningslöst att äta matsmältningshjälpande enzymer i tex tablettform ? Är det bara de enzymer vi producerar själva som kan arbeta och om man har problem att själv producera vissa enzymer går det inte att fixa ?

 

Matsmältningsensymer är kapslade.. som regel.. för att överleva magsyran.

 

Du vill varken ha vegetabiliska ensymer eller animaliska som fyller annan funktion i kroppen än just matsmältningsensymer i din magtarmkanal.

Link to comment
Share on other sites

Matsmältningsensymer är kapslade.. som regel.. för att överleva magsyran.

 

Du vill varken ha vegetabiliska ensymer eller animaliska som fyller annan funktion i kroppen än just matsmältningsensymer i din magtarmkanal.

 

Spännande spännande. Enzymtabletter verkar ha ett innehåll som utvunnits ur just växter och tex gris-pankreas, hur fungerar det i så fall ?

Link to comment
Share on other sites

Spännande spännande. Enzymtabletter verkar ha ett innehåll som utvunnits ur just växter och tex gris-pankreas, hur fungerar det i så fall ?

 

Näe de är GMO-ensymer utvunna ur mögel.

 

Dvs man har planterat in de gener som krävs, dvs humana gener i svartmögel.

Link to comment
Share on other sites

Näe de är GMO-ensymer utvunna ur mögel.

 

Dvs man har planterat in de gener som krävs, dvs humana gener i svartmögel.

 

Det låter inget bra. På den här FASS sidan står det: "Creon innehåller pankreatin, som är en ezymblandning. Enzymerna utvinns ur bukspottkörteln hos svin.

Pankreatin hjälper din kropp att bryta ner fett, stärkelse och protein i den mat som du ätit när den passerar genom tarmarna."

http://www.fass.se/LIF/product?userType=2&nplId=19910705000053#product-information

Inget svartmögel. 

Link to comment
Share on other sites

Det låter inget bra. På den här FASS sidan står det: "Creon innehåller pankreatin, som är en ezymblandning. Enzymerna utvinns ur bukspottkörteln hos svin.

Pankreatin hjälper din kropp att bryta ner fett, stärkelse och protein i den mat som du ätit när den passerar genom tarmarna."

http://www.fass.se/LIF/product?userType=2&nplId=19910705000053#product-information

Inget svartmögel. 

 

Ja sådant som är subventionerat som läkemedel då.. men inte det som du köper i hälsokosten iomed att svinpankretin är dyrt som guld!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...