Peter B Posted December 15, 2015 Share Posted December 15, 2015 Nej...jag har inget provsvar på C-peptid värdet. Men det jag funderade på om det finns någonstans man kan köpa sig ett sådant test? Vi pratar ju om insulinresistens ganska ofta...men är det någon som mätt IR som inte redan är diagnostiserad diabetiker. Säger värdet något om insulinresistens? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted December 15, 2015 Share Posted December 15, 2015 Näe det funkar litta samma som HBA1c, dvs c-peptid är en restprodukt av insulinproduktion. Medans insulin har en halveringstid på någon minut så har c-peptid en betydligt längre halveringstid.. timmar tror jag? Det är främst vid typ 1 man mäter sådant.. för att se vilken restproduktion av insulin man har kvar. För den insulin man sprutar in har ingen C-peptid alls. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jala Posted December 15, 2015 Share Posted December 15, 2015 Är insulinet egentligen så intressant? http://www.smartadiabetiker.com/wp/nyheter/ar-det-glukagonet-och-inte-insulinet-som-ar-problemet/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anna_qs Posted December 15, 2015 Share Posted December 15, 2015 Nej...jag har inget provsvar på C-peptid värdet. Men det jag funderade på om det finns någonstans man kan köpa sig ett sådant test? Vi pratar ju om insulinresistens ganska ofta...men är det någon som mätt IR som inte redan är diagnostiserad diabetiker. Säger värdet något om insulinresistens? Hej! Werlabs gör det: https://werlabs.se/igf-1-och-c-peptid 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted December 15, 2015 Author Share Posted December 15, 2015 Hej! Werlabs gör det: https://werlabs.se/igf-1-och-c-peptid Vad kul...jag har letat efter det där typ 1000 ggr 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted December 15, 2015 Share Posted December 15, 2015 Är insulinet egentligen så intressant? http://www.smartadiabetiker.com/wp/nyheter/ar-det-glukagonet-och-inte-insulinet-som-ar-problemet/ Ja det är det för alla som fortfarande har en frisk bukspottkörtel! För insulin och glukagon fungerar som kommunicerande kärl i princip. Dvs det är insulin som reglerar Glukagon. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted December 15, 2015 Author Share Posted December 15, 2015 Näe det funkar litta samma som HBA1c, dvs c-peptid är en restprodukt av insulinproduktion. Medans insulin har en halveringstid på någon minut så har c-peptid en betydligt längre halveringstid.. timmar tror jag? Det är främst vid typ 1 man mäter sådant.. för att se vilken restproduktion av insulin man har kvar. För den insulin man sprutar in har ingen C-peptid alls. Vi skriver ju om insulinresistens här i spaltkilometer ...folk fastar som galningar för att minska insulinresistensen...våran husgud Fung inte minst rekommenderar det. ...så har man ett högt c-peptid värde när man är på väg mot T2? ...vid halveringstid på timmar kan det ju inte riktigt jämföras med HbA1C? Vi är ju en del här med ganska högt fastesocker men ändå med relativt låga HbA1C...vad kan man förvänta sig av c-peptid värdet då i olika situationer: a) BS i övre intervallet men egentligen frisk b ) BS i övre intervallet men insulinresistent. c) BS i övre intervallet men på väg mot T1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted December 15, 2015 Share Posted December 15, 2015 Vi skriver ju om insulinresistens här i spaltkilometer ...folk fastar som galningar för att minska insulinresistensen...våran husgud Fung inte minst rekommenderar det. ...så har man ett högt c-peptid värde när man är på väg mot T2? ...vid halveringstid på timmar kan det ju inte riktigt jämföras med HbA1C? Vi är ju en del här med ganska högt fastesocker men ändå med relativt låga HbA1C...vad kan man förvänta sig av c-peptid värdet då i olika situationer: a) BS i övre intervallet men egentligen frisk b ) BS i övre intervallet men insulinresistent. c) BS i övre intervallet men på väg mot T1 Mm.. du kan ha ett normalt fasteblodsocker och normalt HBA1c i 10-30 år innan du får symptom på diabetes/metabolt syndrom. Hade C-peptid varit ett standardprov hade det märkts tidigare. Ett rätt enkelt hemmatest på insulinresistens är glukosbelastning. Grejen är.. att höga C-peptider indikerar hyperinsulinemi! Hyperinsulinemi leder till insulinresistens/steatos.. i slutändan cirros.. det är då du får tydliga symptom på typ2 diabetes. Dvs när bukspottkörteln inte längre kan producera den mängd insulin längre som krävs för att hålla en normal blodsocker och fetthalt i blodet. Och med tanke på att Glukagon nämdes.. den löper amok iomed att du inte längre kan producera den mängd insulin som krävs för att hålla det i schack. Har du ett blodsocker inom normalt intervall och C-peptid inom normalt intervall är du frisk! Har du normalt blodsocker och högt C-peptid så är du i princip redan diabetiker/insulinresistent. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted December 15, 2015 Author Share Posted December 15, 2015 "Hyperinsulinemi leder till insulinresistens/steatos.. i slutändan cirros.. det är då du får tydliga symptom på typ2 diabetes." Men visst borde T2 oftast tydligt manifesteras långt innan insulinproduktion sjunker på något dramatiskt sätt utan beror just på att cellerna är "resistenta" mot insulinet...när insulinproduktionen sjunker borde väl snarast C-peptidvärdet falla? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted December 15, 2015 Share Posted December 15, 2015 "Hyperinsulinemi leder till insulinresistens/steatos.. i slutändan cirros.. det är då du får tydliga symptom på typ2 diabetes." Men visst borde T2 oftast tydligt manifesteras långt innan insulinproduktion sjunker på något dramatiskt sätt utan beror just på att cellerna är "resistenta" mot insulinet...när insulinproduktionen sjunker borde väl snarast C-peptidvärdet falla? När insulinproduktionen faller så sjunker såklart C-peptid iomed att det är en restprodukt av insulinproduktion! Men då har du redan kraftiga symptom på diabetes. Diabetes typ 2 är altså ett tillstånd som det tar 10-30 år att utveckla med fulla symptom. För så länge du har tillräcklig insulinproduktion så kommer du inte att märka detta.. förutom fettma och graviditetsdiabetes. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.