Jump to content

Vilket fett tål högst värme utan att förlora sina nyttigheter/bli skadligt?


alexandra_ekh
 Share

Recommended Posts

Om du smälter smör och sedan låter det svalna långsamt så det stelnar igen kommer det de långa mättade fettsyrorna stelna först. Häll av det flytande fettet när ungefär hälften har stelnat och använd den stelnade fettet så har du från ett redan bra fett tagit ut de mest stabila fetterna från det.

 

Men frågan är förstås varför du ska kunna steka I så hög temperature? Maten tål det nämligen inte. Karifierat smör innehåller inget vatten vilket gör att det inte fräser vid 100 grader C. Förstår inte vitsen med det, tycker det är perfekt att smöret fräser för då vet man när stekpannan har rätt temperatur. Om jag steker I kokosfett, ister, olivolja eller något annat tar jag en matsked vatten och slänger på då och tå för att se hur mycket det fräser. Perfekt för att hålla koll på att man inte får för hög temp på stekpannan. När det väl börjar ryka om ett fett är tempen för hög och skador har redan skett så det är svårt att se utan lite vatten I som kokar redan vid 100 grader (för fetterna ligger kokpunkten på ungefär det dubbla beroende på vilket fett det är).

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...