Peter B

Så ser Werlabs hälsotest ut

Recommended Posts

För er som funderar på att testa sig privat kan det kanske vara intressant att se vad man får för pengarna   ;) (testet nedan kostar dryga 1000-lappen.)

 

H_lsotest_20151222.jpg

  • Gilla 7

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hur mår du? Jag ser att TSH ligger på 3,8 vilket är oroande. Inom referens visserligen, men den rekommenderade diagnosgränsen för hypotyreos ligger på 2,5. T4 är relativt högt ändå, men tillsammans med T3 skulle man få en tydligare bild. Järnvärdet ligger mot nedre referens också, vilket är vanligt vid just hypo. Att ferritinet ändå ligger så pass högt kan tyda på inflammation. Hashimotos?

 

Jag spekulerar bara här. 

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hur mår du? Jag ser att TSH ligger på 3,8 vilket är oroande. Inom referens visserligen, men den rekommenderade diagnosgränsen för hypotyreos ligger på 2,5. T4 är relativt högt ändå, men tillsammans med T3 skulle man få en tydligare bild. Järnvärdet ligger mot nedre referens också, vilket är vanligt vid just hypo. Att ferritinet ändå ligger så pass högt kan tyda på inflammation. Hashimotos?

 

Jag spekulerar bara här. 

Ja...vissa av mina blodvärden ligger inte helt perfekt heller...men t ex B-SR ser bra ut. Men jag mår ganska bra...så det som egentligen oroar mig är glukosvärdet ...det var  en viktig orsak till att jag började med LCHF.

 

Egentligen är precis det du tar upp lite av faran med att ta tester på egen hand....det är nog för ytterst få alla värden ligger perfekt...det kan tyda på att något inte står riktigt rätt till men också bero på att man ligger naturligt i övre eller nedre delen av normalintervallen och är fullt frisk.

  • Gilla 6

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja...vissa av mina blodvärden ligger inte helt perfekt heller...men t ex B-SR ser bra ut. Men jag mår ganska bra...så det som egentligen oroar mig är glukosvärdet ...det var en viktig orsak till att jag började med LCHF.

 

Egentligen är precis det du tar upp lite av faran med att ta tester på egen hand....det är nog för ytterst få alla värden ligger perfekt...det kan tyda på att något inte står riktigt rätt till men också bero på att man ligger naturligt i övre eller nedre delen av normalintervallen och är fullt frisk.

Mnjae... Normalintervall/referensintervall innehåller både friska och sjuka värden. Tyvärr tror många (även läkare!) att allt inom referensintervallen är friska värden, men det stämmer inte. Tycker du att du mår ganska bra ska jag förstås inte tjata vidare, men jag ville påpeka hur vanskligt det är att lita på referensintervall som ett slags friskt normalintervall.

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Mnjae... Normalintervall/referensintervall innehåller både friska och sjuka värden. Tyvärr tror många (även läkare!) att allt inom referensintervallen är friska värden, men det stämmer inte. Tycker du att du mår ganska bra ska jag förstås inte tjata vidare, men jag ville påpeka hur vanskligt det är att lita på referensintervall som ett slags friskt normalintervall.

Exakt! Som vanligt handlar det mycket om statistik...du kan vara sjuk även om du har värden innanför referensintervallen och vice versa...så vi pratar om sannolikheter...det borde de flesta läkare vara medvetna om.

 

Tack för synpunkterna hursomhelst :) ..jag kommer nog fortsätta att testa mig typ 1-2 ggr per år (om jag har råd) av ren nyfikenhet och då får man ju också se hur dessa värden rör på sig.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

För er som funderar på att testa sig privat kan det kanske vara intressant att se vad man får för pengarna   ;) (testet nedan kostar dryga 1000-lappen.)

 

Ges det några kommentarer från läkare till Werlabs testresultat ? T ex när ett värde ligger utanför referensintervallet.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja..de verkar alltid kommentera när det ligger utanför referensintervallet.

Till det här testet skrev de så här:

 

"Dina blodfetter, ditt blodvärde och ditt långtidsblodsocker ligger bra. Ditt fasteblodsocker ligger lätt förhöjt vilket kan bero på otillräcklig fasta eller intag av vissa läkemedel innan provtagningen. Blodvärde och ApoB/ApoA1-kvot normaliserats sedan förra provtagningen vilket är mycket positivt. Nu ses i dina blodfetter snarare ett lätt förhöjt ApoA1-värde i vilket är associerat med det "goda" kolesterolet och som inte är prognostiskt ogynnsamt. ALAT stabiliserats sedan förra provtagningen. I övrigt ses inget avvikande i dina provsvar."

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nu har jag bara använt Werlabs en gång.. men planerar att använda era tjänster mer.. främst iomed att jag och vissa av mina vårdcentral-/företags- läkare inte alltid är överens om orsak och verkan!

 

Min egen  företagsläkare säger en sak, min vårdcentralsläkare säger nästan det motsatta!

 

Grejen är att Werlabs är för oss som bestämt oss för att ta vår hälsa i egen hand oumbärligt.

 

Vad vi behöver är ett oberoende laboratorium.. läkarkommentarerna är oxå välkomna.. skönt att veta att någon utbildad/kunnig ger kommentarer!

 

Hur som helst.. man bör få standard läkarkommentarer.. dvs det som nuvarande läkarutbildning lär ut.. sen så får man lov att utvärdera allt enligt eget skön/välja hur man vill gå vidare!

 

Vi är här på forumet rätt luttrade vad gäller standard läkarkommentarer.. flertalet har av olika anledningar valt att ta saken i egna händer/testa om LCHF är en lösning.. främst om det handlar om hyperinsulinemi som skulle kunna orsaka diverse olika metabola problem.

 

Hyperinsulinemi är en farsot som sprider sig, diabetes blir allt vanligare.

 

Nu  så är vi så många medlemmar så vi har bland oss flera som har andra problem oxå.. ett fåtal även hemska totalkolesterol på LCHF!

 

Allt sådant där är bra att veta.. bara man får lov att ta prover!

 

Det är då man kan mickla med kosten och livstilen så att åtminstone submarkörerna blir närmare vad en vanlig läkare anser normalt!

  • Gilla 6

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tycker att det är jättebra att det finns den möjligheten att ta prover, men vad gör man om något är åt "fanders" ?

Vissa tester vet vi ju nästan alla vad det är, som hela blodfettsprofilen, och vi kan ta egna beslut, ställningstagande och även få råd från andra forummedlemmar.

Men vad gör vi om det är på tok med andra labsvar, tester som vi knappt vet vad de betyder. "Köper" en läkare på hälsocentralen dessa värden, om något är fel? Hur går man vidare vid frågeställningar?

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Grejen är.. tada.. när man står där med Werlabs provresutat att man kan sträcka över det till sin behandlande Vårdcentrals-/Företags-  läkare och visa att man har fler prover som pekar i annan riktning att man kan kräva ytterligare utredning!

 

Oså kan man sluta bekymmra sig om allt möjligt annat om resultatet inte pekar i den riktning som man själv trodde att man var inne på!

 

Som sagt vad.. iiallafall jag har sagt det tidigare.. dvs läkare är sällan några dumhuvuden, det är en av de mest krävande utbildningarna och de kan hur som helst en massa om mänsklig hälsa och kan tolka olika provsvar.. däremot är de sällan tankeläsare/kan spå i framtiden för alla de möter i sin yrkesutövning!

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

En bra idé vore om Werlabs hade möjlighet att erbjuda "Kostdoktorn" medlemmar rabatt, exempelvis 10%

Detta då en majoritet är måna om sin hälsa och med rabatt troligen är återkommande kunder, 1-2 ggr/år med att kolla sina värden

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tänkte ta ett blodprov på Werlabs. Det står att man ska vara fastande 12 tim och ta provet före kl 10.

Händer det nåt magiskt i kroppen efter kl 10? :huh:

För jag tänkte gå dit på lunchen, kl 12-13 nåt.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tänkte ta ett blodprov på Werlabs. Det står att man ska vara fastande 12 tim och ta provet före kl 10.

Händer det nåt magiskt i kroppen efter kl 10? :huh:

För jag tänkte gå dit på lunchen, kl 12-13 nåt.

 

Vissa av proverna ska tas på morgonen, typ före 10. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jaa.. efter klockan 10 så har de flesta ätit frukost!

 

Du kan i princip skita i detta.. det kan lika gärna handla om att det är fullt med folk senare?

 

Annars så är många värden tidigt på förmiddagen att föredra.. iomed att vår hoemostas styrs till rätt stor del utav cirkadian cykle?

 

Är proverna bra så lär det knappast spela någon roll.. är de dåliga så vill man nog ha en jämförelse med hur det brukar vara tidigt på förmidagen?

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag frågade Werlabs och fick det här svaret:

 

Några prover måste tas på vissa bestämda tider, eftersom nivåerna av olika ämnen i kroppen kan variera under dygnet. För att man ska kunna använda enhetliga referensramar har man satt speciella tider för provtagning. Det är framförallt Testosteronet och Järn provet som skall tas innan kl 10.00. Testosteronprovet ska tas kl 07.00-10.00 på grund av dygnsvariationen.
Varför järnporvet skall tas innan kl 10.00 tror jag har att göra med själva analyseringen att göra men det står alltid att järn ska tas innan kl 10.00.Det kan innebära att de inte kommer att kunna ta ditt järnvärde. Labbet brukar alltid  göra en anteckning vilken tid proverna tas och då blir vår läkare och du själv medveten om det.

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tog ett prov nyligen kl11.00 och då sa labbet att järnprovet egentligen skulle tas innan 10.00. Men de tog provet ändå. Så nog kan de ta efter 11.00 ;)

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ok, tack! Kanske går dit vid 9 då. Då har jag fastat i 18 tim.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vad tar ni för prover på werlabs? Det finns ju en uppsjö av olika tester.
Om man är en medelålders dam utan kända hälsoproblem vad bör man kolla då för att få en bra bild av sin hälsa?
Tips mottages tacksamt :-)

 

// Ankan

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hva med insulinsvar/insulinresistens? Testes dette?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Om du mår bra - varför då lägga pengar på en undersökning? :)

Nyfikenhet kanske. :)

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vad tar ni för prover på werlabs? Det finns ju en uppsjö av olika tester.

Om man är en medelålders dam utan kända hälsoproblem vad bör man kolla då för att få en bra bild av sin hälsa?

Tips mottages tacksamt :-)

 

// Ankan

 

Om man bara är allmänt nyfiken så tar man någon av deras större kontroller XL eller Large, tycker jag.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hva med insulinsvar/insulinresistens? Testes dette?

Nej, jag vet inte om det finns något test för insulinresistens? men de testar glukos och HbA1C och man kan lägga till ett C-peptid test om man vill.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

I denna studie från 2005 kom de fram till att kvoten HDL/TG fungerar som surrogatmarkör för insulinkänslighet/resistens samt storlek på LDL: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16054467

 

Målvärdet större eller lika med 3,5 fungerar inte med de europeiska måtten, vilket Zepp redde ut i en tråd för något år sedan (som jag nu inte hittar).

 

MEN har man låga fina TG (typ under 1,0) i kombo med högt fint HDL (uppåt 2 eller mer) så torde man vara i rätt härad för att vara insulinkänslig och ha få av de små täta LDL.

 

TS Peters värden i första posten ser således utmärkta ut!

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tyvärr tror jag att jag är typiskt fall av insulinresistens. Jag tar upp det i en senare bloggpost för vidare diskussion :)

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.