Jump to content

Kolhydrater i mandel jämfört med mandelmjöl


Petra183

Recommended Posts

Enligt kostbevakningen innehåller 100 g mandel 13 g kolhydrater, medan 100 g mandelmjöl innehåller 5 g kolhydrater. Någon som kan förklara skillnaden eller vet vad den beror på? Vad händer med mandeln som gör att kolhydratsinnehållet minskar när den mals ner? Är mandelmjöl som man mal själv hemma i köket ett sämre val än köpt mandelmjöl om man ser till mängden kolhydrater?

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jag vet inte svaret men om jag skulle spekulera kan det bero på flera saker. Dels är kolhydratsinnehållet olika från mandel till mandel och dels är inte skalet med när mandeln mals till mjöl. Kan tänka mig att mandlar med skal innehåller mer fibrer som räknas som kolhydrater i innehållsförteckningen för dem.

 

När Kostdoktorn bekostade en egen test visade det sig att kolhydratsinnehållet som angavs på förpackningen till mandelmjöl var bluff. Dock lägre i mjöl än i vanlig mandel med skal.

http://www.kostdoktorn.se/testresultat-det-verkliga-kolhydratsinnehallet-i-mandelmjol

Link to comment
Share on other sites

Den 9 juli förra året skrev Per Wikholm ett inlägg här på forumet om skillnaderna i hur kolhydratsinnehållet beräknas i USA resp. EU:

 

"EU och USA har olika regler för hur kolhydrater ska deklareras i näringsdeklarationen.

EU deklarerar fibrer för sig och inte som kolhydrater... Således är den kolhydratsmängd som finns på en påse valnötter som packeterats i EU ungefär det Robban Atkins kallade för nettokolhydrater. Samma valnötter paketerade i USA anger en större kolhydratsmängd då även icke digererbara fibrer räknas som kolhydrater."

 

Så kanske skillnaden har att göra med att påsarna med hela mandlar har innehållsdeklarerats enligt USA-metoden, och mandelmjölet enligt EU:s metod. Mandlar innehåller troligen också andra fibrer än de som sitter i skalen.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...