Jump to content

Är alla rotfrukter dåliga?


Monsterkaka
 Share

Recommended Posts

Nej.. men man behöver en lista!

 

Du vet, Rädisor är det inte mycket kolisar i!

 

Här har du en sådan!

 

http://www.hertzmanfrukt.se/produkt.htm

 

Dessutom så innehåller som regel rotfrukter en del näring i övrigt.

 

Och du vet, om du inte är så superkänslig så gör det inget med en (1) potatis till maten.. blir ungefär 8 gram kolisar!

 

För o inte tala om kokta morötter med vitlökssmör!  :P

 

De är altså inte dåliga snarare tvärt om.. om folk åt rotfrukter till maten i stället för socker och annat tjafs så hade vi knappt den epedemin med fettma och diabetes som vi har i dag.

 

Däremot så är det ett problem att folk brukar basera sin mat på potatis  och äta fettsnålt!

Link to comment
Share on other sites

rotfrukter är väl inte dåliga?? Det äter jag i omed att jag kör en mer liberal lchf och tränar mkt och då rekommenderas ju dem naturliga kolhydraterna alltså rotfrukter och någon enstaka frukt plus nötter??? Så rotfrukter tror jag inte alls är dåligt.... de är väl pastan och riset och allt vetemjöl och socker som är boven?

Link to comment
Share on other sites

Potatis ligger så vitt jag vet runt 15 gram kolhydrater och bör undvikas, beroende på vad man har för mål såklart. Jag själv mår dåligt av stärkelsen i potatis. Får helt enkelt ont i magen. Morötter och rödbetor äter jag däremot lite av ibland.

 

Rättika räknas som en helt ok rotfrukt, men jag har svårt för smaken och låter bli :)

 

EDIT: Dessutom är det lite skillnad mellan råa och tillagade rofrukter, samt deras kemiska egenskaper. Det är en hel vetenskap!

Link to comment
Share on other sites

rotfrukter är väl inte dåliga?? Det äter jag i omed att jag kör en mer liberal lchf och tränar mkt och då rekommenderas ju dem naturliga kolhydraterna alltså rotfrukter och någon enstaka frukt plus nötter??? Så rotfrukter tror jag inte alls är dåligt.... de är väl pastan och riset och allt vetemjöl och socker som är boven?

 

Det beror på det perspektiv man har och hur man definierar "dålighet".

 

Kroppen skiljer inte biokemiskt på om du äter sega gubbar eller rotfrukter...eller grönsaker. Allt blir till slut ändå bara glukos/monosackarider. Det som spelar roll är mängden...och självklart är det för det mesta mer mikronutrienter i rotfrukterna.

 

Vad gäller rekommendationerna om träning och LCHF så är "själv bäste dräng". Se rekommendationera som ett utgångsläge men bli inte förvånad om de inte stämmer. Personligen har jag inte kunnat motivera "liberal LCHF". Däremot har jag återkommande stött på tränande som mår skit på LCHF just för att de aldrig blir riktigt ketoanpassade utan de håller ständigt på och micklar med "glykogenpåfyllning" och annat som de oftast inte alls behöver eller ska tänka på.

 

Bottom line: If it works for you...run with it! (Bokstavligt talat i det här fallet.)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Det är svårt att dra klara gränser

 

Man får äta "med insidan av skallen" också ;)

 

En liten potatis nån gång lär inte döda dig men ett berg av blomkål varje dag kan stoppa en viktminskning

 

Det är alltså inte bara kolhydratmängd i produkten utan mängd på tallriken och frekvens som man också måste ta hänsyn till :)

Link to comment
Share on other sites

Tack för allas svar! Så om man sammanfattar det hela spelar det ingen roll att det är rotfrukter så länge de har en låg kolhydrathalt? Sedan kanske jag borde berätta att jag inte har något intresse i att gå ned i vikt utan jag vill gå upp i vikt och träna. Jag ska därför inrikta mig på en lite mer liberal LCHF.

Link to comment
Share on other sites

Rättika räknas som en helt ok rotfrukt, men jag har svårt för smaken och låter bli :)

Rättikan har väl lite knepig smak rå men blir supergod tillagad:

-  istället för potatis i Janssons frestelse men blir godast efter uppvärmning dagen efter 

-  grovt riven och fräst på svag värme i MYCKET smör tills rättikasmaken är borta, kryddad med salt och svartpeppar

 

Rättikan innehåller dessutom bara 2 gram kolhydrater per 100 gram så ur den synpunkten är den betydligt bättre än många ovanjordsgrönsaker.

 

På exakt samma sätt tillagar jag zucchini/squash. Himmelskt gott!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...