MLundkvist Posted January 21, 2016 Share Posted January 21, 2016 Hej, jag skulle vilja ha en förfjupning hur olika fettsyror är bra respektive dåliga, vad är skillnaden mellan mättat, omättat fleromättad fett? Inte bara hur de är uppbyggd utan hur kroppen reagerar vid förtäring. Varför är omega 3 fetter bättre än omega 6? Och hänger omega 3 fetter endast ihop med omättade fetter eller hur hänger allt ihop!? Jag behöver ett bra svar!! Tack /marco Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted January 21, 2016 Share Posted January 21, 2016 Eh.. låt oss slippa det för det är ännu mera komplicerat än så.. dvs att skilja mellan mättat, enkelomättat och fleromättat! Varje egen fettsyra har sin egen på verkan.. oså kommer alla derivat av varje enskild fettsyra eller när de ingår i någon fosfolipid eller annat! Sen så äter vi väldigt sällan enskilda fettsyror, vi äter som regel mat och/eller tillskott i någon form. Vi äter hela tiden blandningar av fettsyror och då även derivat av och fosfolipider där de ingår. Grundregeln är.. ät riktig mat från de bästa råvaror du finner och har råd med. laga så mycket mat som möjligt själv.. se till att få dina fettsyror först o främst från dessa kvalitativa råvaror så är det sällan något problem. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bitte Posted January 21, 2016 Share Posted January 21, 2016 Kolla det här inlägget av Jonas Bergqvist, kan tänka mig att du hittar en hel del svar där: http://www.jonasbergqvist.se/energiskola-2-fettsyror 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MLundkvist Posted January 21, 2016 Author Share Posted January 21, 2016 Tack för båda svaren, jag försöker äta exakt så. Men känner bara att det är så mycket fokus på att äta rätt fetter. Därav kom mitt intresse att lära mig mera. Men det borde inte vara några problem att få sig rätt så länge man håller sig till "riktig mat". 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rickard Posted January 21, 2016 Share Posted January 21, 2016 Så undviker du de inflammationsskapande fetterna: http://karlhulten.se/sa-undviker-du-de-inflammationsskapande-fetterna/ 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Effie Posted January 22, 2016 Share Posted January 22, 2016 Jag läste inte igenom allt...inte nu. Men du ställde en specific fråga om omega-3 och omega-6. Man kan ju inte saga att den ena är bra och den andra dålig..vi behöver båda, och ungefär lika mycket (=lite). Den ena driver inflammation (6), den andra motverkar det (3), vilket båda behövs för immunförsvaret. I dagens kost är det väldigt lätt att få I sig tjugo ganger mer omega 6 än 3. Omega-3 finns I flera typer; de är olika långa (det gör väl omega-6 oxå, men dem har jag inte koll på); den kortaste (ALA) finns I vegetabilier (linfröolja, som en del äter), de längre (DHA och EPA, som vi behöver) I t.ex. fet fisk (och I någon sorts alger). ALA kan omvandlas till DHA/EPA I kroppen, men ytterst lite, och bara om det inte finns omega-6 där. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jessirene Posted January 22, 2016 Share Posted January 22, 2016 En intressant föreläsning av Ralf Sundberg. Här får du fördjupande kunskap om fett och kolesterol. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bengt Nilsson Posted January 22, 2016 Share Posted January 22, 2016 (edited) Göran Petersson på Chalmers har bra information Kost för Hälsa via Video (pdf) Klicka på länken Video (23 min) för att komma direkt till filmen. FETTER – VÄLJ RÄTT - Biokemi visar grönt och rött (pdf) Göran Peterssons alla publikationer Edited January 22, 2016 by Bengt Nilsson 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MLundkvist Posted January 22, 2016 Author Share Posted January 22, 2016 Tack för alla bra svar!! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rickard Posted January 28, 2016 Share Posted January 28, 2016 Ny studie: De som äter MER mättat fett får MINDRE hjärtsjukdom http://www.kostdoktorn.se/ny-studie-de-som-ater-mer-mattat-fett-far-mindre-hjartsjukdom 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.