Jump to content

Frågor om Inderal och Concerta medicinering vid LCHF


Guest
 Share

Recommended Posts

Fått för en längre tid sedan några månader sedan, Inderal, mot högt blodtryck och puls pga. inre stress/oro som orsakar detta besvär enligt min läkare på Hälsocentralen.

 

Finns det några risker med att ta Inderal/Propranolol om man äter LCHF?

I bipacksedeln står det att man ska undvika ta medicinen om man går på sträng fastediet.

 

Det gick bra i början, första dagarna och veckorna vid insättandet av medicinen som jag vid läkares inrådan bara skulle ta vid behov.

 

Vid ett senare tillfälle några få veckor senare efter insätandet av medicinen så slutade jag att ta Inderal vid behov pga. jag blev skrämd av en biverkan jag fick. När jag tog en styck 10mg på dagen fick jag senare mot kvällen efter några timmars intag en kraftig biverkan som kändes som om hjärtat höll på att svikta. Jag blev lite chockad och höll på att svimma fastän jag låg i som tur var i sängen påverkad av denna biverkan i några få timmar tills det gick över, väldigt obehagligt!

 

Sedan dess har jag inte vågat ta en enda tablett av Inderal. Och håller på att planera när jag ska boka tid hos läkare på Hälsocentralen för samtal om detta som jag drar mig för.

 

Till saken är den att jag har även en till medicin som jag tar dagligen, Concerta, mot ADHD. Som jag använt under flera års tid utan att det gjorts någon kontinuerlig uppföljning av psykiatrin. Jag fick till stånd att psykläkare för några månader sedan sänkte Concertan från 54mg till 36mg som jag har nu och kommer att begära att få sänka ytterligare ett snäpp för att se om blodtrycket och pulsen sänks något. Troligen så var det den höga dosen 54mg som orsakade mitt höga blodtryck som efter den sänkta medicindosen sänktes blodtrycket något, eftersom det är en centralstimulerande medicin som kan orsaka just högt blodtryck.

 

Jag frågade Hälsocentralens läkare om det var Concerta som orsakade mitt höga blodtryck, till svar fick jag att det inte var troligt utan berodde på inre stress och oro.

 

Jag anser att psykiatrin gjorde fel i att dom hänvisade mig till Hälsocentralen från första början när jag sa att jag hade högt blodtryck istället för till psykiatrimottagningen för att jag har ju just en psykiatrisk medicin mot en neuropsykiatrisk åkomma. Och det är en medicin som ligger inom psykiatrins område att av psykläkare följa upp eventuella biverkningar.

 

Tycker det är lite konstigt att vårdpersonal på psykiatrin inte verkar vilja ta ansvar över mig som patient utan ska bollas till andra som ibland brukar bolla en tillbaka eller till andra vårdinrätningar. Och läkare på Hälsocentralen verkar inte veta vad som är hönan och ägget för de inte arbetar med psykiatriska tillstånd och mediciner. Man måste själv som patient idag vara väldigt uppmärksam på hur man reagerar på mediciner som skrivs ut hej vilt och dessutom stå på sig för sin sak och rätt.

 

Den bästa läkaren är tydligen du själv eller i mitt fall jag själv som förstår att man kan inte skriva ut mediciner höger och vänster eller få en medicin mot en medicin mot en medicin mot en medicin....osv. Sjuk och hälsovården måste ju utreda en grundligt av vårdpersonal som är utbildad och arbetar inom specifikt sjuk och hälsoområde och gå till roten med problemet och inta skriva ut mediciner så lättvindligt.

 

Åter till ämnet, kan det vara så att jag blivit känsligare för vissa mediciner på grund av LCHF och att jag får bra positiv effekt av att äta LCHF att jag håller på att bokstavligt talat äta mig frisk från ADHD så att jag därför har kunnat sänka Concertan en hel del?

 

Tar även omega-3 tillskott i form av kapslar och dricker måttliga mängder kaffe dagligen, kan det påverka positiv i samband med LCHF mat intag? Kanske det boostar effekten av LCHF mat?

 

Är tacksam för åsikter om detta ämne ni som orkat läsa igenom det långa inlägg!

Link to comment
Share on other sites

Jag är inte sjukvårdspersonal så jag har ingen professionell åsikt men LCHF är ingen sträng diet. Då menar de nog kaloribantning eller fasta.

Det finns folk som ätit sej betydligt friskare från ADHD och liknande sjukdomar genom att kraftigt dra ner på kolhydrater och framför allt utesluta spannmål och socker

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Din Concerta förskrivs från psykkliniken, då skulle jag inte acceptera att någon annan läkare behandlar dig för inre oro och stress. Om hen envisas rekommenderar jag att du begär remiss till "din" specialistläkare dvs psykkliniken. 10 mg inderal är en ganska liten dos men du kan vara känslig för dess blodtryckssänkande effekt.

Concerta kan mycket väl vara orsak till din blodtrycksförhöjning, En läkare bör sköta dina besvär inkl ADHD, acceptera inget annat. Vill din psykläkare ha hjälp av någon annan läkare ska hen skriva remiss för det, inte hänvisa dig.

Link to comment
Share on other sites

Concerta kan absolut orsaka högt blodtryck, något som ska tas på största allvar. Antar att du läst i bipacksedeln eller Fass, vilka mer eller mindre sällsynta biverkningar som finns? Biverkningar som hjärtinfark och plötslig död... Sådana biverkningar lär bero på att varningsfaktorer som högt blodtryck ignorerats.

 

Min dotter kunde minska sin Concertados, efter att vi uteslutit socker och spannmål ur hennes kost. Hon äter inte LCHF fullt ut, utan äter både potatis, ris och frukt. Men sockerfritt, glutenfritt och att i möjligaste mån undvika eller begränsa mängden av spannmålsbaserad mat, även glutenfri sådan. Det har gjort jättestor skillnad för henne. Hon tar även tillskott av Omega 3.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...