jera8900 Posted January 25, 2016 Share Posted January 25, 2016 Jag är en 40-årig kvinna som känner mig fullt frisk och som äter enligt LCHF och har så gjort i snart ett halvår. I mitt landsting kallas alla som fyller 40 på en rutinmässig hälsokontroll och jag var och gjorde denna förra veckan. Jag har ett BMI på 26, så lite överviktig är jag (fortfarande) men inte så farligt. Mina värden var enligt följande: Blodtryck: 110/86 HDL: 1,5 LDL: 2,1 Kolesterol: 4,0 Triglycerider: 0,8 Fastesocker: 5,0 (från fingret) Efter detta fick jag dricka en sockerlösning och göra ett till blodsockertest efter 2 timmar (från fingret). Detta visade på 15,9! Skyhögt! Det togs därför direkt ett till prov och detta visade på 15,3. Fortfarande väldigt högt. Genast börjades det pratas om diabetes och jag blev självklart jätterädd. Vi har ingen diabetes i familjen.De tog då ett sk. långtidssocker (från armvecket) som jag idag fick svar på och det låg då på 32. De sa att referensvärdena på långtidssockret är 27-42, så det var ju bra. Nu till min fråga. Är det någon som kan förklara detta? Till saken hör att jag under de senaste veckorna innan hälsokontrollen har ätit hyfsat strikt LCHF och dessutom tillämpat periodisk fasta. Fick alltså dricka sockelösningen på morgonen (klockan 08.30), när min kropp inte är van att hantera matintag före kl. 11.30. Berättade allt detta för sköterskan, men hon sa att det "ska funka ändå". De köper helt enkelt inte den förklaringen. Nu vet ingen varför jag hade så skyhögt socker efter glukosbelastningen och sjukvården vill att jag ska göra om glukosbelastningstestet. Jag vet varken ut eller in. Känner ju att jag mår bra av denna kost, men är förvirrad av det skyhöga sockervärdet. Någon som kan ge mig lite tips och råd? Bör jag vara orolig för min hälsa utifrån dessa värden? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syster Posted January 25, 2016 Share Posted January 25, 2016 Välkommen till forumet jera8900 När man ätit lågkolhydratkost ett tag så tar liksom bukspottkörteln "semester". Den pytsar inte ut insulin lika snabbt som när man äter mycket socker. Det kan ju verka jättedumt och konstigt, men vi ska ha i åtanke att vi aldrig tidigare under vår evolution har ätit raffinerat socker, så den funktionen att ta ner höga blodsockervärden från en massa vitt socker aldrig har behövts tidigare. Om du äter kolhydrater några dagar och sedan tar om provet så är nog det troligaste att du har normala blodsockervärden, då bukspottkörteln förstått att det är dags för "hårt jobb" igen Här kan man läsa om samma problem som drabbade Annika Dahlkvist http://www.kostdoktorn.se/har-annika-dahlqvist-diabetes 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angelico Posted January 25, 2016 Share Posted January 25, 2016 Välkommen till forumet jera8900 När man ätit lågkolhydratkost ett tag så tar liksom bukspottkörteln "semester". Den pytsar inte ut insulin lika snabbt som när man äter mycket socker. Det kan ju verka jättedumt och konstigt, men vi ska ha i åtanke att vi aldrig tidigare under vår evolution har ätit raffinerat socker, så den funktionen att ta ner höga blodsockervärden från en massa vitt socker aldrig har behövts tidigare. Om du äter kolhydrater några dagar och sedan tar om provet så är nog det troligaste att du har normala blodsockervärden, då bukspottkörteln förstått att det är dags för "hårt jobb" igen Hur mycket kolhydrater behöver man äta de dagarna ungefär för att "få godkänt" på ett sådant prov? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syster Posted January 25, 2016 Share Posted January 25, 2016 Hur mycket kolhydrater behöver man äta de dagarna ungefär för att "få godkänt" på ett sådant prov? Jag vet faktiskt inte, skulle tro att det nog är ganska individuellt. Personligen så skulle jag nog satsa på kolhydrater från stärkelse, som ris och potatis, kanske upp till 100-150 gram per dygn. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angelico Posted January 25, 2016 Share Posted January 25, 2016 Jag vet faktiskt inte, skulle tro att det nog är ganska individuellt. Personligen så skulle jag nog satsa på kolhydrater från stärkelse, som ris och potatis, kanske upp till 100-150 gram per dygn. Okej, ja 100-150 kan man ju stå ut med 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted January 25, 2016 Share Posted January 25, 2016 Jag är en 40-årig kvinna som känner mig fullt frisk och som äter enligt LCHF och har så gjort i snart ett halvår. I mitt landsting kallas alla som fyller 40 på en rutinmässig hälsokontroll och jag var och gjorde denna förra veckan. Jag har ett BMI på 26, så lite överviktig är jag (fortfarande) men inte så farligt. Mina värden var enligt följande: Blodtryck: 110/86 HDL: 1,5 LDL: 2,1 Kolesterol: 4,0 Triglycerider: 0,8 Fastesocker: 5,0 (från fingret) Efter detta fick jag dricka en sockerlösning och göra ett till blodsockertest efter 2 timmar (från fingret). Detta visade på 15,9! Skyhögt! Det togs därför direkt ett till prov och detta visade på 15,3. Fortfarande väldigt högt. Genast börjades det pratas om diabetes och jag blev självklart jätterädd. Vi har ingen diabetes i familjen.De tog då ett sk. långtidssocker (från armvecket) som jag idag fick svar på och det låg då på 32. De sa att referensvärdena på långtidssockret är 27-42, så det var ju bra. Nu till min fråga. Är det någon som kan förklara detta? Till saken hör att jag under de senaste veckorna innan hälsokontrollen har ätit hyfsat strikt LCHF och dessutom tillämpat periodisk fasta. Fick alltså dricka sockelösningen på morgonen (klockan 08.30), när min kropp inte är van att hantera matintag före kl. 11.30. Berättade allt detta för sköterskan, men hon sa att det "ska funka ändå". De köper helt enkelt inte den förklaringen. Nu vet ingen varför jag hade så skyhögt socker efter glukosbelastningen och sjukvården vill att jag ska göra om glukosbelastningstestet. Jag vet varken ut eller in. Känner ju att jag mår bra av denna kost, men är förvirrad av det skyhöga sockervärdet. Någon som kan ge mig lite tips och råd? Bör jag vara orolig för min hälsa utifrån dessa värden? Jag vågar påstå att du inte behöver vara orolig för din hälsa! Det du råkat ut för är en fýsikalisk företeelse som inträffar på lågkolhydratkost/ketogen kost! Den företelsen har ett namn och det är "fat induced insuln resistens"! Dvs på ren svenska.. din kropp är inställ på att använda främst fett som energi källa och snålar då på glukosen så de celler som verkligen behöver glukos får detta och inte tex musklerna som annars lätt dränerar dina glykogendepåer. I USA där de flesta har privata försäkringar så krävs ett glukosbelastningstest för att försäkringen skall gälla vid graviditet! De lowcarbande damer over there blir därför tvungna att käka minst 100 gram kolisar i några dagar för att återställa kroppens förmåga att hantera stora mängder glukos. Nästa gång du pratar med dem skall du säga att du äter en ketogen diet! Ditt långtidssocker och dina lipider sägar att du inte är det minsta insulinresistent på riktigt! 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jera8900 Posted January 25, 2016 Author Share Posted January 25, 2016 Välkommen till forumet jera8900 När man ätit lågkolhydratkost ett tag så tar liksom bukspottkörteln "semester". Den pytsar inte ut insulin lika snabbt som när man äter mycket socker. Det kan ju verka jättedumt och konstigt, men vi ska ha i åtanke att vi aldrig tidigare under vår evolution har ätit raffinerat socker, så den funktionen att ta ner höga blodsockervärden från en massa vitt socker aldrig har behövts tidigare. Om du äter kolhydrater några dagar och sedan tar om provet så är nog det troligaste att du har normala blodsockervärden, då bukspottkörteln förstått att det är dags för "hårt jobb" igen Här kan man läsa om samma problem som drabbade Annika Dahlkvist http://www.kostdoktorn.se/har-annika-dahlqvist-diabetes Tack för din pedagogiska förklaring. Skulle du se till att "äta igång" bukspottskörteln och sedan göra om glukosbelastningstestet? Finns det någon poäng i detta eller kan jag lika gärna låta det vara? Jera Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jera8900 Posted January 25, 2016 Author Share Posted January 25, 2016 Jag vågar påstå att du inte behöver vara orolig för din hälsa! Det du råkat ut för är en fýsikalisk företeelse som inträffar på lågkolhydratkost/ketogen kost! Den företelsen har ett namn och det är "fat induced insuln resistens"! Dvs på ren svenska.. din kropp är inställ på att använda främst fett som energi källa och snålar då på glukosen så de celler som verkligen behöver glukos får detta och inte tex musklerna som annars lätt dränerar dina glykogendepåer. I USA där de flesta har privata försäkringar så krävs ett glukosbelastningstest för att försäkringen skall gälla vid graviditet! De lowcarbande damer over there blir därför tvungna att käka minst 100 gram kolisar i några dagar för att återställa kroppens förmåga att hantera stora mängder glukos. Nästa gång du pratar med dem skall du säga att du äter en ketogen diet! Ditt långtidssocker och dina lipider sägar att du inte är det minsta insulinresistent på riktigt! Jag sade till sköterskan idag att jag äter ketogen diet och tänkte att detta kunde vara en möjlig förklaring till det höga blodsockret efter glukosbelastningen, men hon köpte inte det som förklaring. Hon menade, vad jag förstod, att kroppen ska fungera och kunna bryta ner glukosen som vanligt oavsett vilken diet man går på. Ställer samma fråga till dig som jag ställde till en annan som svarat. Tycker du att det finns en poäng i att äta kolhydrater några dagar för att (förhoppningsvis) "klara" glukosbelastningstestet, eller kan jag lika gärna låta det vara? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Trollmormor Posted January 25, 2016 Popular Post Share Posted January 25, 2016 Jag kanske är dum i huvudet, men varför ska man vräka i sej en massa sockerlösning när man har bra värden? 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted January 25, 2016 Share Posted January 25, 2016 Jag sade till sköterskan idag att jag äter ketogen diet och tänkte att detta kunde vara en möjlig förklaring till det höga blodsockret efter glukosbelastningen, men hon köpte inte det som förklaring. Hon menade, vad jag förstod, att kroppen ska fungera och kunna bryta ner glukosen som vanligt oavsett vilken diet man går på. Ställer samma fråga till dig som jag ställde till en annan som svarat. Tycker du att det finns en poäng i att äta kolhydrater några dagar för att (förhoppningsvis) "klara" glukosbelastningstestet, eller kan jag lika gärna låta det vara? Alla dina andra värden visar att du kan strunta i glukosbelastningstestet! Vi har konstaterat rätt länge vad som anses normalt i samhället.. enligt detta så äter du/vi/jag en väldigt udda och extrem diet.. potentiellt farlig.. om man skall gå efter vad de har lärt sig och vad som anses normalt! Tex så menar de att det är helt okej för diabetiker att äta det som alla andra gör och bara öka på insulininjektionerna! http://www.kostdoktorn.se/diabetesorganisation-for-fram-vetenskapligt-baserade-basta-recept-for-diabetiker-bakverk-och-brownies Iomed att du äter LCHF så utgår jag från att du inser att det är nonsens? Grejen är att du förefaller frisk, 40 år.. har himla fina lipider och HBA1c.. så kan du om du vill käka 100 gram kolisar per dag helst i form av potatis/ris i en vecka och sen göra om glukosbelastningen.. om du vill bevisa att de har fel! Jag tillomed rekommenderar dig att göra detta om du skulle kunna påverka dem så att poletten ramlar ner.. tror du inte att det skulle bli så, så kan du rent ut sagt skita i det! Då.. om så vore fallet kan du ha räddat livet för någon/några andra.. som inte är lika frisk som dig! Om man säger som så.. att dra i sig 75 glukos löst i vatten är som att dra i sig ett halvt kilo potatis i en eller två svälj/klunkar! Nu är det som så.. att dra i sig 75 gram glukos på en lunch är rätt normalt.. iomed att det är rätt vanligt att man äter junkfood! Finner du något nöje i att motbevisa dem så kan du så klart utsätta dig för detta.. annars så kan du slå dig till ro med att du vet bättre än dem ? Och från det första till det tredje.. är man kvinna och fyllda 40 så är lixom inte BMI 26 något större problem.. så länge de inte sitter placerat centralt på magen! Som man anser jag/föredrar jag.. att 40åriga kvinnor ser ut som mogna kvinnor.. men det är en avvikelse från ämnet och en personlig/manlig betraktelse! 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post The Biochemist Posted January 25, 2016 Popular Post Share Posted January 25, 2016 Kan bara instämma i det syster och zepp mfl skriver. De flesta i sjukvården har dock inte så bra koll på detta (eller något annat om hur kroppen fungerar för den delen). Fråga sjuksyrran om hon har någon tonåring hemma som inte börjat med alkohol än? Be henne göra ett alkohol-toleranstest på sin unge som aldrig druckit. Kommer tonåringen bli mer snurrigt snurrig på ett glas rött än en Fransman på ett hel flaska rött? Oj, då måste ju sjuksysterns unge vara sjuk på nåt sätt. Bäst att bröja med sprutor så ungen tål alkoholen bättre. Låter jättesmart. Av samma anledning som en nykterist inte tål mycket alkohol tål inte en LCHF:are mycket kolhydrater. Visst man kan träna kroppen "tåla" båda men det är ju inte risktfritt i längden. 17 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted January 25, 2016 Share Posted January 25, 2016 Jag kan bara sälla mig till kören som menar att dina värden är utmärkta! En viss mängd färdigproducerad insulin ligger alltid och "väntar" i bukspottlörteln. Eftersom du ätit LCHF en tid före glukosbelastningstestet hade du helt enkelt mindre insulin på vänt så blodsockret steg mer än om du varje dag ätit socker och stärkelse och bukspottkörteln vant sig vid att hålla ett större lager. Så simma lugnt 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post jera8900 Posted January 26, 2016 Author Popular Post Share Posted January 26, 2016 Tack för alla kloka svar! Jag ska tillbaka idag och diskutera om och i så fall hur vi går vidare med detta. Jag har skrivit ut artikeln någon länkade till ovan om Annika Dahlqvists glukosbelastningstest. Om det känns som att jag får ett acceptabelt gensvar är jag villig att äta kolhydrater några dagar och sedan göra om glukosbelastningen i syfte att öka sjuksköterskans kunskap om detta. Om inte struntar jag helt enkelt i det för jag har ändå blivit lugnad av att inget av mina övriga värden indikerar att jag är insulinresistent på riktigt. Jag är väldigt tacksam för alla svar jag fått. Det är svårt att hantera sådana här situationer för jag vet inte så mycket om hur kroppen fungerar och i det här fallet visade det sig att sjuksköterskan visste ännu mindre. Jag är van att "lita" på sjukvården, att de kan och vet. Detta blev lite av en tankeställare för mig. Så tack, alla kloka! 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
The Biochemist Posted January 26, 2016 Share Posted January 26, 2016 Vår sjukvård är bra. Men heter helt korrekt sjukvård och inte hälsovård. Det sistnämnda brukar jag inte ens diskutera med sjukvården (med några få undantag till läkare/forskare jag har stött på genom åren). 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trollmormor Posted January 26, 2016 Share Posted January 26, 2016 Sjukvården vårdar ofta sjukdomen istället för att vårda patienten 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jera8900 Posted January 26, 2016 Author Share Posted January 26, 2016 Har nu varit på återbesök. De är oroliga att "jag döljer en diabetes genom min kosthållning" och vill absolut göra en ny glukosbelastning. Efter lite diskussion enades vi istället om att jag ska komma och lämna nytt fastesocker och långtidssocker om 6 månader, för att de ska kunna se att det inte handlar om "en diabetes på uppgång". Fick också lite förmaningar med mig om att jag ökar risken för att "dra på mig diabetes" på lång sikt genom LCHF och att "studier visar att svenska befolkningens blodfetter blivit allt sämre sedan LCHF blev populärt". 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xiro Posted January 26, 2016 Share Posted January 26, 2016 Tips till personalen: http://tylervigen.com/spurious-correlations 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted January 26, 2016 Share Posted January 26, 2016 Har nu varit på återbesök. De är oroliga att "jag döljer en diabetes genom min kosthållning" och vill absolut göra en ny glukosbelastning. Efter lite diskussion enades vi istället om att jag ska komma och lämna nytt fastesocker och långtidssocker om 6 månader, för att de ska kunna se att det inte handlar om "en diabetes på uppgång". Fick också lite förmaningar med mig om att jag ökar risken för att "dra på mig diabetes" på lång sikt genom LCHF och att "studier visar att svenska befolkningens blodfetter blivit allt sämre sedan LCHF blev populärt". Undrar hur de tänkt sig detta iomed att det krävs ansenliga mängder kolhydrater att dra på sig diabetes typ2? Mycket möjligt att det har blivit så i landet under den tiden.. det har ju inte direkt rivits några snabbmatsställen under den tiden utan snarare tvärt om! Ytterligare en kommentar.. som redan sagts.. av Bio och andra, vi har bra sjukvård.. hälsovård får du stå för själv.. men/och med tanke på hur normalkost ser ut och hur sjukvården/dess personal är van att tolka resultat så får vi väl ändå ge dem en eloge för att de vill följa upp ditt svinhöga postprandiala blodsocker? Man får lixom inte tro att de skall springa omkring i korridoren och ropa halleluja.. när du förklarade hur det ligger till! 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
may Posted January 26, 2016 Share Posted January 26, 2016 Har nu varit på återbesök. De är oroliga att "jag döljer en diabetes genom min kosthållning" och vill absolut göra en ny glukosbelastning. Efter lite diskussion enades vi istället om att jag ska komma och lämna nytt fastesocker och långtidssocker om 6 månader, för att de ska kunna se att det inte handlar om "en diabetes på uppgång". Fick också lite förmaningar med mig om att jag ökar risken för att "dra på mig diabetes" på lång sikt genom LCHF och att "studier visar att svenska befolkningens blodfetter blivit allt sämre sedan LCHF blev populärt". Man tar sig för pannan! 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ethel Posted January 27, 2016 Share Posted January 27, 2016 Har nu varit på återbesök. De är oroliga att "jag döljer en diabetes genom min kosthållning" och vill absolut göra en ny glukosbelastning. Efter lite diskussion enades vi istället om att jag ska komma och lämna nytt fastesocker och långtidssocker om 6 månader, för att de ska kunna se att det inte handlar om "en diabetes på uppgång". Fick också lite förmaningar med mig om att jag ökar risken för att "dra på mig diabetes" på lång sikt genom LCHF och att "studier visar att svenska befolkningens blodfetter blivit allt sämre sedan LCHF blev populärt". Snälla snälla jera8900 berätta här på forumet om 6 månader efter nya provtagningen. Den här vårdens inställning till det hela är så häpnadsväckande så klockorna stannar. Så snälla låt oss få följa, jag håller tummarna. Ethel Loberg 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted January 27, 2016 Share Posted January 27, 2016 Hur dum får man bli, "dölja sin diabetes"! Menar de att motsatsen skulle vara bättre, att exponera sina diabetes??? Typ...Drick 2 liter cola om dagen och tryck i dig insulinsprutor, det är rätt väg att gå! 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Posted January 27, 2016 Share Posted January 27, 2016 Alternativ förklaring: När man börjar med LCHF är det vanligt att man får några veckors övergångsbesvär medan cellernas kraftverk, mitokondrierna, ställer om sig till att processa fett i stället för glukos som bränsle. Om man sedan plötsligt ställer om åt andra hållet är det rimligt att man drabbas av motsvarande övergångsproblem. Oavsett insulinmängd kan inte mitokondrierna hantera all glukos utan att ställa om, vilket visar sig i kostdoktorns mätningar efter en konferenslunch resp dr Annikas test. Tror mig ha hört, men minns inte om det är olika, specialiserade, mitokondrier för fett och glukos som behöver öka/minska i antal eller om det är samma som får lägga om själva processen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted January 27, 2016 Share Posted January 27, 2016 Mitocondrierna lär knappast förbränna olika saker iomed att de främst använder Acetyl-COa och det är vad som går in i Citronsyracykeln.. oavsett macronutrient! Däremot så är glukos lättare att förbränna och omvandlas via glykolys! Däremot så kräver fettsyror alltid syre så då behöver den mängden ökas och det sker genom att antalet kapilärer ökas, (riddarrustningen)! Oså för att mer fettsyror skall transporteras in i över cellmembranet och omvandlas via betaoxidation så krävs mer karnitinensymer. Fettsyror tar sig över cellmembranet på annat sätt än glukos.. varvid främst antalet GLUT 4 minskar.. du har alldrig mer GLUT4 än vad som krävs.. och dessa aktiveras till cellmembranet främst via Insulin. Såå.. javist.. Diabetes typ 2 är främst brist på GLUT4! Dvs i detta sjukliga tillstånd så nedregleras antalet GLUTar så att cellen inte skall sprängas, och på en ketogen diet så är som regel cellen redan fulladdad med fettsyror varvid inte ytterligare substrat/glukos kan komma in. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jera8900 Posted January 27, 2016 Author Share Posted January 27, 2016 Tack för det! Jag lovar att uppdatera när jag fått svar på proverna som ska tas om ett halvår. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.