jera8900

Hälsokontroll - förvirring. Hjälp!

Recommended Posts

Jag är en 40-årig kvinna som känner mig fullt frisk och som äter enligt LCHF och har så gjort i snart ett halvår. I mitt landsting kallas alla som fyller 40 på en rutinmässig hälsokontroll och jag var och gjorde denna förra veckan. Jag har ett BMI på 26, så lite överviktig är jag (fortfarande) men inte så farligt. Mina värden var enligt följande:

 

Blodtryck: 110/86

HDL: 1,5

LDL: 2,1

Kolesterol: 4,0

Triglycerider: 0,8

 

Fastesocker: 5,0 (från fingret)

 

Efter detta fick jag dricka en sockerlösning och göra ett till blodsockertest efter 2 timmar (från fingret). Detta visade på 15,9! Skyhögt! Det togs därför direkt ett till prov och detta visade på 15,3. Fortfarande väldigt högt.  Genast börjades det pratas om diabetes och jag blev självklart jätterädd. Vi har ingen diabetes i familjen.De tog då ett sk. långtidssocker (från armvecket) som jag idag fick svar på och det låg då på 32. De sa att referensvärdena på långtidssockret är 27-42, så det var ju bra.

 

Nu till min fråga. Är det någon som kan förklara detta? Till saken hör att jag under de senaste veckorna innan hälsokontrollen har ätit hyfsat strikt LCHF och dessutom tillämpat periodisk fasta. Fick alltså dricka sockelösningen på morgonen (klockan 08.30), när min kropp inte är van att hantera matintag före kl. 11.30. Berättade allt detta för sköterskan, men hon sa att det "ska funka ändå".  De köper helt enkelt inte den förklaringen. Nu vet ingen varför jag hade så skyhögt socker efter glukosbelastningen och sjukvården vill att jag ska göra om glukosbelastningstestet. Jag vet varken ut eller in. Känner ju att jag mår bra av denna kost, men är förvirrad av det skyhöga sockervärdet.

 

Någon som kan ge mig lite tips och råd? Bör jag vara orolig för min hälsa utifrån dessa värden?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Välkommen till forumet jera8900  :)

 

När man ätit lågkolhydratkost ett tag så tar liksom bukspottkörteln "semester". Den pytsar inte ut insulin lika snabbt som när man äter mycket socker.

Det  kan ju verka jättedumt och konstigt, men vi ska ha i åtanke att vi aldrig tidigare under vår evolution har ätit raffinerat socker, så den funktionen att ta ner höga blodsockervärden från en massa vitt socker aldrig har behövts tidigare.

 

Om du äter kolhydrater några dagar och sedan tar om provet så är nog det troligaste att du har normala blodsockervärden, då bukspottkörteln förstått att det är dags för "hårt jobb" igen  :)

 

Här kan man läsa om samma problem som drabbade Annika Dahlkvist

http://www.kostdoktorn.se/har-annika-dahlqvist-diabetes

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Välkommen till forumet jera8900  :)

 

När man ätit lågkolhydratkost ett tag så tar liksom bukspottkörteln "semester". Den pytsar inte ut insulin lika snabbt som när man äter mycket socker.

Det  kan ju verka jättedumt och konstigt, men vi ska ha i åtanke att vi aldrig tidigare under vår evolution har ätit raffinerat socker, så den funktionen att ta ner höga blodsockervärden från en massa vitt socker aldrig har behövts tidigare.

 

Om du äter kolhydrater några dagar och sedan tar om provet så är nog det troligaste att du har normala blodsockervärden, då bukspottkörteln förstått att det är dags för "hårt jobb" igen  :)

Hur mycket kolhydrater behöver man äta de dagarna ungefär för att "få godkänt" på ett sådant prov?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hur mycket kolhydrater behöver man äta de dagarna ungefär för att "få godkänt" på ett sådant prov?

Jag vet faktiskt inte, skulle tro att det nog är ganska individuellt.

 

Personligen så skulle jag nog satsa på kolhydrater från stärkelse, som ris och potatis, kanske upp till 100-150 gram per dygn.

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag vet faktiskt inte, skulle tro att det nog är ganska individuellt.

 

Personligen så skulle jag nog satsa på kolhydrater från stärkelse, som ris och potatis, kanske upp till 100-150 gram per dygn.

Okej, ja 100-150 kan man ju stå ut med :)

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag är en 40-årig kvinna som känner mig fullt frisk och som äter enligt LCHF och har så gjort i snart ett halvår. I mitt landsting kallas alla som fyller 40 på en rutinmässig hälsokontroll och jag var och gjorde denna förra veckan. Jag har ett BMI på 26, så lite överviktig är jag (fortfarande) men inte så farligt. Mina värden var enligt följande:

 

Blodtryck: 110/86

HDL: 1,5

LDL: 2,1

Kolesterol: 4,0

Triglycerider: 0,8

 

Fastesocker: 5,0 (från fingret)

 

Efter detta fick jag dricka en sockerlösning och göra ett till blodsockertest efter 2 timmar (från fingret). Detta visade på 15,9! Skyhögt! Det togs därför direkt ett till prov och detta visade på 15,3. Fortfarande väldigt högt.  Genast börjades det pratas om diabetes och jag blev självklart jätterädd. Vi har ingen diabetes i familjen.De tog då ett sk. långtidssocker (från armvecket) som jag idag fick svar på och det låg då på 32. De sa att referensvärdena på långtidssockret är 27-42, så det var ju bra.

 

Nu till min fråga. Är det någon som kan förklara detta? Till saken hör att jag under de senaste veckorna innan hälsokontrollen har ätit hyfsat strikt LCHF och dessutom tillämpat periodisk fasta. Fick alltså dricka sockelösningen på morgonen (klockan 08.30), när min kropp inte är van att hantera matintag före kl. 11.30. Berättade allt detta för sköterskan, men hon sa att det "ska funka ändå".  De köper helt enkelt inte den förklaringen. Nu vet ingen varför jag hade så skyhögt socker efter glukosbelastningen och sjukvården vill att jag ska göra om glukosbelastningstestet. Jag vet varken ut eller in. Känner ju att jag mår bra av denna kost, men är förvirrad av det skyhöga sockervärdet.

 

Någon som kan ge mig lite tips och råd? Bör jag vara orolig för min hälsa utifrån dessa värden?

 

Jag vågar påstå att du inte behöver vara orolig för din hälsa!

 

Det du råkat ut för är en fýsikalisk företeelse som inträffar på lågkolhydratkost/ketogen kost!

 

Den företelsen har ett namn och det är "fat induced insuln resistens"!

 

Dvs på ren svenska.. din kropp är inställ på att använda främst fett som energi källa och snålar då på glukosen så de celler som verkligen behöver glukos får detta och inte tex musklerna som annars lätt dränerar dina glykogendepåer.

 

I USA där de flesta har privata försäkringar så krävs ett glukosbelastningstest för att försäkringen skall gälla vid graviditet!

 

De lowcarbande damer over there blir därför tvungna att käka minst 100 gram kolisar i några dagar för att återställa kroppens förmåga att hantera stora mängder glukos.

 

Nästa gång du pratar med dem skall du säga att du äter en ketogen diet!

 

Ditt långtidssocker och dina lipider sägar att du inte är det minsta insulinresistent på riktigt!

  • Gilla 7

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 

 

 

Välkommen till forumet jera8900  :)

 

När man ätit lågkolhydratkost ett tag så tar liksom bukspottkörteln "semester". Den pytsar inte ut insulin lika snabbt som när man äter mycket socker.

Det  kan ju verka jättedumt och konstigt, men vi ska ha i åtanke att vi aldrig tidigare under vår evolution har ätit raffinerat socker, så den funktionen att ta ner höga blodsockervärden från en massa vitt socker aldrig har behövts tidigare.

 

Om du äter kolhydrater några dagar och sedan tar om provet så är nog det troligaste att du har normala blodsockervärden, då bukspottkörteln förstått att det är dags för "hårt jobb" igen  :)

 

Här kan man läsa om samma problem som drabbade Annika Dahlkvist

http://www.kostdoktorn.se/har-annika-dahlqvist-diabetes

Tack för din pedagogiska förklaring. Skulle du se till att "äta igång" bukspottskörteln och sedan göra om glukosbelastningstestet? Finns det någon poäng i detta eller kan jag lika gärna låta det vara?

 

Jera

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag vågar påstå att du inte behöver vara orolig för din hälsa!

 

Det du råkat ut för är en fýsikalisk företeelse som inträffar på lågkolhydratkost/ketogen kost!

 

Den företelsen har ett namn och det är "fat induced insuln resistens"!

 

Dvs på ren svenska.. din kropp är inställ på att använda främst fett som energi källa och snålar då på glukosen så de celler som verkligen behöver glukos får detta och inte tex musklerna som annars lätt dränerar dina glykogendepåer.

 

I USA där de flesta har privata försäkringar så krävs ett glukosbelastningstest för att försäkringen skall gälla vid graviditet!

 

De lowcarbande damer over there blir därför tvungna att käka minst 100 gram kolisar i några dagar för att återställa kroppens förmåga att hantera stora mängder glukos.

 

Nästa gång du pratar med dem skall du säga att du äter en ketogen diet!

 

Ditt långtidssocker och dina lipider sägar att du inte är det minsta insulinresistent på riktigt!

Jag sade till sköterskan idag att jag äter ketogen diet och tänkte att detta kunde vara en möjlig förklaring till det höga blodsockret efter glukosbelastningen, men hon köpte inte det som förklaring. Hon menade, vad jag förstod, att kroppen ska fungera och kunna bryta ner glukosen som vanligt oavsett vilken diet man går på. 

 

Ställer samma fråga till dig som jag ställde till en annan som svarat. Tycker du att det finns en poäng i att äta kolhydrater några dagar för att (förhoppningsvis) "klara" glukosbelastningstestet, eller kan jag lika gärna låta det vara? 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag sade till sköterskan idag att jag äter ketogen diet och tänkte att detta kunde vara en möjlig förklaring till det höga blodsockret efter glukosbelastningen, men hon köpte inte det som förklaring. Hon menade, vad jag förstod, att kroppen ska fungera och kunna bryta ner glukosen som vanligt oavsett vilken diet man går på. 

 

Ställer samma fråga till dig som jag ställde till en annan som svarat. Tycker du att det finns en poäng i att äta kolhydrater några dagar för att (förhoppningsvis) "klara" glukosbelastningstestet, eller kan jag lika gärna låta det vara? 

 

Alla dina andra värden visar att du kan strunta i glukosbelastningstestet!

 

Vi har konstaterat rätt länge vad som anses normalt i samhället.. enligt detta så äter du/vi/jag en väldigt udda och extrem diet.. potentiellt farlig.. om man skall gå efter vad de har lärt sig och vad som anses normalt!

 

Tex så menar de att det är helt okej för diabetiker att äta det som alla andra gör och bara öka på insulininjektionerna!

 

http://www.kostdoktorn.se/diabetesorganisation-for-fram-vetenskapligt-baserade-basta-recept-for-diabetiker-bakverk-och-brownies

 

Iomed att du äter LCHF så utgår jag från att du inser att det är nonsens?

 

Grejen är att du förefaller frisk, 40 år.. har himla fina lipider och HBA1c.. så kan du om du vill käka 100 gram kolisar per dag helst i form av potatis/ris i en vecka och sen göra om glukosbelastningen.. om du vill bevisa att de har fel!

 

Jag tillomed rekommenderar dig att göra detta om du skulle kunna påverka dem så att poletten ramlar ner.. tror du inte att det skulle bli så, så kan du rent ut sagt skita i det!

 

Då.. om så vore fallet kan du ha räddat livet för någon/några andra.. som inte är lika frisk som dig!

 

Om man säger som så.. att dra i sig 75 glukos löst i vatten är som att dra i sig ett halvt kilo potatis i en eller två svälj/klunkar!

 

Nu är det som så.. att dra i sig 75 gram glukos på en lunch är rätt normalt.. iomed att det är rätt vanligt att man äter junkfood!

 

Finner du något nöje i att motbevisa dem så kan du så klart utsätta dig för detta.. annars så kan du slå dig till ro med att du vet bättre än dem ?

 

Och från det första till det tredje.. är man kvinna och fyllda 40 så är lixom inte BMI 26 något större problem.. så länge de inte sitter placerat centralt på magen!

 

Som man anser jag/föredrar jag.. att 40åriga kvinnor ser ut som mogna kvinnor.. men det är en avvikelse från ämnet  och en personlig/manlig betraktelse!

  • Gilla 7

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag kan bara sälla mig till kören som menar att dina värden är utmärkta! En viss mängd färdigproducerad insulin ligger alltid och "väntar" i bukspottlörteln. Eftersom du ätit LCHF en tid före glukosbelastningstestet hade du helt enkelt mindre insulin på vänt så blodsockret steg mer än om du varje dag ätit socker och stärkelse och bukspottkörteln vant sig vid att hålla ett större lager.

 

Så simma lugnt  ;)

  • Gilla 7

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vår sjukvård är bra. Men heter helt korrekt sjukvård och inte hälsovård. Det sistnämnda brukar jag inte ens diskutera med sjukvården (med några få undantag till läkare/forskare jag har stött på genom åren).

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Sjukvården vårdar ofta sjukdomen istället för att vårda patienten :wacko:

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har nu varit på återbesök. De är oroliga att "jag döljer en diabetes genom min kosthållning" och vill absolut göra en ny glukosbelastning. Efter lite diskussion enades vi istället om att jag ska komma och lämna nytt fastesocker och långtidssocker om 6 månader, för att de ska kunna se att det inte handlar om "en diabetes på uppgång".

 

Fick också lite förmaningar med mig om att jag ökar risken för att "dra på mig diabetes" på lång sikt genom LCHF och att "studier visar att svenska befolkningens blodfetter blivit allt sämre sedan LCHF blev populärt".

  • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har nu varit på återbesök. De är oroliga att "jag döljer en diabetes genom min kosthållning" och vill absolut göra en ny glukosbelastning. Efter lite diskussion enades vi istället om att jag ska komma och lämna nytt fastesocker och långtidssocker om 6 månader, för att de ska kunna se att det inte handlar om "en diabetes på uppgång".

 

Fick också lite förmaningar med mig om att jag ökar risken för att "dra på mig diabetes" på lång sikt genom LCHF och att "studier visar att svenska befolkningens blodfetter blivit allt sämre sedan LCHF blev populärt".

 

Undrar hur de tänkt sig detta iomed att det krävs ansenliga mängder kolhydrater att dra på sig diabetes typ2?

 

Mycket möjligt att det har blivit så i landet under den tiden.. det har ju inte direkt rivits några snabbmatsställen under den tiden utan snarare tvärt om!

 

Ytterligare en kommentar.. som redan sagts.. av Bio och andra, vi har bra sjukvård.. hälsovård får du stå för själv.. men/och med tanke på hur normalkost ser ut och hur sjukvården/dess personal är van att tolka resultat så får vi väl ändå ge dem en eloge för att de vill följa upp ditt svinhöga postprandiala blodsocker?

 

Man får lixom inte tro att de skall springa omkring i korridoren och ropa halleluja.. när du förklarade hur det ligger till!

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har nu varit på återbesök. De är oroliga att "jag döljer en diabetes genom min kosthållning" och vill absolut göra en ny glukosbelastning. Efter lite diskussion enades vi istället om att jag ska komma och lämna nytt fastesocker och långtidssocker om 6 månader, för att de ska kunna se att det inte handlar om "en diabetes på uppgång".

 

Fick också lite förmaningar med mig om att jag ökar risken för att "dra på mig diabetes" på lång sikt genom LCHF och att "studier visar att svenska befolkningens blodfetter blivit allt sämre sedan LCHF blev populärt".

 

Man tar sig för pannan!  :blink:

  • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har nu varit på återbesök. De är oroliga att "jag döljer en diabetes genom min kosthållning" och vill absolut göra en ny glukosbelastning. Efter lite diskussion enades vi istället om att jag ska komma och lämna nytt fastesocker och långtidssocker om 6 månader, för att de ska kunna se att det inte handlar om "en diabetes på uppgång".

 

Fick också lite förmaningar med mig om att jag ökar risken för att "dra på mig diabetes" på lång sikt genom LCHF och att "studier visar att svenska befolkningens blodfetter blivit allt sämre sedan LCHF blev populärt".

 

 

Snälla snälla jera8900 berätta här på forumet om 6 månader efter nya provtagningen. Den här vårdens inställning till det hela är så häpnadsväckande så klockorna stannar. Så snälla låt oss få följa, jag håller tummarna. Ethel Loberg

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hur dum får man bli, "dölja sin diabetes"! Menar de att motsatsen skulle vara bättre, att exponera sina diabetes??? Typ...Drick 2 liter cola om dagen och tryck i dig insulinsprutor, det är rätt väg att gå!

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Alternativ förklaring: När man börjar med LCHF är det vanligt att man får några veckors övergångsbesvär medan cellernas kraftverk, mitokondrierna, ställer om sig till att processa fett i stället för glukos som bränsle. Om man sedan plötsligt ställer om åt andra hållet är det rimligt att man drabbas av motsvarande övergångsproblem. Oavsett insulinmängd kan inte mitokondrierna hantera all glukos utan att ställa om, vilket visar sig i kostdoktorns mätningar efter en konferenslunch resp dr Annikas test. Tror mig ha hört, men minns inte om det är olika, specialiserade, mitokondrier för fett och glukos som behöver öka/minska i antal eller om det är samma som får lägga om själva processen.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Mitocondrierna lär knappast förbränna olika saker iomed att de främst använder Acetyl-COa och det är vad som går in i Citronsyracykeln.. oavsett macronutrient!

 

Däremot så är glukos lättare att förbränna och omvandlas via glykolys!

 

Däremot så kräver fettsyror alltid syre så då behöver den mängden ökas och det sker genom att antalet kapilärer ökas, (riddarrustningen)!

 

Oså för att mer fettsyror skall transporteras in i över cellmembranet och omvandlas via betaoxidation så krävs mer karnitinensymer.

 

Fettsyror tar sig över cellmembranet på annat sätt än glukos.. varvid främst antalet GLUT 4 minskar.. du har alldrig mer GLUT4 än vad som krävs.. och dessa aktiveras till cellmembranet främst via Insulin.

 

Såå.. javist.. Diabetes typ 2 är främst brist på GLUT4!

 

Dvs i detta sjukliga tillstånd så nedregleras antalet GLUTar så att cellen inte skall sprängas, och på en ketogen diet så är som regel cellen redan fulladdad med fettsyror varvid inte ytterligare substrat/glukos kan komma in.

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack för det! Jag lovar att uppdatera när jag fått svar på proverna som ska tas om ett halvår.

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.