Jump to content

Baktips


Truckdoktor

Recommended Posts

Hej.

Provad laga lite LCHF-bakverk/bröd, men det blir aldrig ngt. bra deg, som jag känner det ifrån, när jag tog vanlig mjöl, mm. Det blir aldrig ngn bra fast deg, man kunde knyta med hand eller så. Jag får bara fram en konstig massa som glider bara ihop i en stor massa på bakplåten, om jag följer anvisningar. (Se kortet, det här skulle igentligen blir ngn slags fraller.138ef9f1e814bff9cdc047f7935817bb.jpg)

Lite tipps?

Link to comment
Share on other sites

Deg utan vetemjöl blir alltid lite kladdigare och de pöser inte upp lika mycket.

Min favorit är zuccinibröd. Ibland byter jag ut mandelmjölet mot hasselnötsmjöl eller mixade valnötter. Jag kan byta ut zuccinin mot rivna morötter ibland. Jag har alltid lite mer salt, en msk vinäger och lite mer fiberhusk än receptet.

Ibland gör jag tekakor istället för småbaguetter

http://www.lchfarkivet.se/lchf-recept/zucchinibaguetter/

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Det här receptet har jag lyckats med.  http://lesscarbs.se/lchf-frukost/mejerifria-pofiberbrod/ Frallorna är en mejerifri variant. De kallas ibland för pones om du vill söka efter fler recept.

 

Ett annat bröd som jag gjort och blivit nöjd med. Tyvärr kommer jag inte ihåg om jag bakade dem som frallor eller i långpanna. ;)   http://lesscarbs.se/lchf-frukost/lesscarbs-snabba-brod/

Link to comment
Share on other sites

Jag har experimenterat mig fram genom åren och har nu ett grundrecept jag följer som fungerar bra att göra bullar av.

 

4 ägg

80 gr smält smör

2 dl valfria mejerivaror 

4 dl mjöl (mandel, nöt etc.)/fröer varav minst 1 dl kokosmjöl

2 tsk bakpulver

2 msk fiberhusk (kan uteslutas)

ev. kryddor

 

Blanda torra och våta ingredienser var för sig. Blanda sedan ihop allt.

 

Jag brukar grädda i varmluftsugn på 175 grader. Då tar det 20-25 minuter för bullar och 50-60 minuter om jag gör formlimpa.

 

Äggen kan vispas ordentligt, men oftast vispar jag bara ihop dem ganska lätt med en gaffel. Mejerivaror är ju olika flytande - det är skillnad på grädde och riven ost - men blir degen för lös är det bara att hälla i lite mer av det torra. Jag vet inte hur viktigt kokosmjölet verkligen är. Men jag tror utan att veta säkert  att det gör en hel del för konsistensen, så kanske är det det som gör att bullarna inte flyter ut.

 

(Jag använder förresten samma recept till mjuka kakor. Inget jag äter varje dag, men snart är det fettisdagen och då ska jag använda kardemumma som krydda och göra mig en semla.)

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Nu så råkar det vara som så att jag inte är en bakperson.. så mig kvittar det!

 

En sak som jag begripigt hur som helst är att utan mjöl så lär det alldrig bli som det bröd som är gjort av mjöl!

 

Meen.. man kan tydligen göra smarriga grejer ändå.. om man är en bakperson!

 

Här har ni tips från en;

 

http://mariannslchf.se/

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Sorry för kortet, är inte van med appen funktioner än...

Jag bakade detta idag....jättegott! 

 

Foccicia bröd enligt LCHF

 

4 ägg

200 gr philadelphiaost

100 gr smält smör

2 dl mandelmjöl

2 msk fiberhusk

1 tsk salt

1,5 tsk bakpulver

100 gr fetaost

10 grovt hackade gröna oliver

Rosmarin

1 liten rödlök grovt hackad

Havssalt

Olivolja

 

Ugn 200 gr C

 

1. Vispa äggen fluffigt

2. Tillsätt philadelpiaosten och rör smeten slät

3. Rör ner det smälta smöret

4. Blanda de torra ingredienserna och blanda ner dessa i smeten.

5. Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper

6. Tryck ner de grovt hackade oliverna, rödlöken och bitar av fetaost

7. Strö över rosmarin och havssalt och ringla sedan olivolja över.

8. Grädda mitt i ugnen under cirka 25 minuter...gyllenbrunt gräddad!

Link to comment
Share on other sites

Nu så råkar det vara som så att jag inte är en bakperson.. så mig kvittar det!

 

En sak som jag begripigt hur som helst är att utan mjöl så lär det alldrig bli som det bröd som är gjort av mjöl!

 

Meen.. man kan tydligen göra smarriga grejer ändå.. om man är en bakperson!

 

Här har ni tips från en;

 

http://mariannslchf.se/

Pröva dessa: OSTFRALLOR

 

4 stycken

1 tsk bakpulver

1 dl mandelmjöl

3 msk Pofiber

0,75 msk fiberhusk

2 ägg

2 dl riven västerbottensost

Blanda ihop de torra ingredienserna och rör sedan ner ägg och ost och låt svälla ett tag.

Tag en matsked och gör runda bollar och lägg på bakplåtsklädd plåt och

grädda ca 10 min i 225 g.  Gyllenbruna ska de bli!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Lite uppdatering kannske:

Testad ostplättor fr. tjockakocken och konsistensen är mycke bättre. Få se, hur dom blir...

Jag tror, att problemet var fiberhusken som saknades på en del recepter. Fick leta ett tag på Maxi tills jag hittade det tills slut mellan andra allergi- och glutenfria produkter...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...