Jump to content

Dosering av Omega-3


Olkenhof

Recommended Posts

Jag undrar om det är någon som har koll på vad som är en okej dosering av omega-3 och inte okej (överdosering).

 

Tar 5 1000 mg-kapslar 2 gånger dagligen då jag tycker det förbättrar mina eksem. 

 

Jag har läst om blodförtunnande och eventuell hjärnblödning som den värsta biverkningen...är min dosering för mycket eller funkar den tro?

Link to comment
Share on other sites

10 gram fiskolja kan vara allt mellan 3 till 7 gram omega-3.

Har läst på flera ställen att de avråder från att man tar mer än 3 gram omega-3 utan att det är i samråd med läkare. Är det tre gram eller neråt skulle jag inte vara orolig.

 

Finns varningar för att man hämmar immunförsvaret, sänker blodtrycket för mycket och annat med högre doser.

Vill minnas att det finns risk för E-vitaminbrist vid högre doser under längre tid. Kanske något att kolla upp.

Ganska intetsägande svar när jag varken skriver att det är för mycket eller att det är ofarligt. Du får avgöra själv.

Jag har dock tänkt att gå högre.

Link to comment
Share on other sites

10 gram fiskolja kan vara allt mellan 3 till 7 gram omega-3.

Har läst på flera ställen att de avråder från att man tar mer än 3 gram omega-3 utan att det är i samråd med läkare. Är det tre gram eller neråt skulle jag inte vara orolig.

 

Finns varningar för att man hämmar immunförsvaret, sänker blodtrycket för mycket och annat med högre doser.

Vill minnas att det finns risk för E-vitaminbrist vid högre doser under längre tid. Kanske något att kolla upp.

Ganska intetsägande svar när jag varken skriver att det är för mycket eller att det är ofarligt. Du får avgöra själv.

Jag har dock tänkt att gå högre.

Okej. Det är ganska exakt 1 gram omega-3 på 2 kapslar, så 6 kapslar om dagen borde va ok? Om mer så helst korta perioder?

 

Hur mycket tänkte du ta? Jag har läst om folk som tränar mycket, de tar 10-15 gram omega-3. Låter lite mycket dock.

Link to comment
Share on other sites

Okej. Det är ganska exakt 1 gram omega-3 på 2 kapslar, så 6 kapslar om dagen borde va ok? Om mer så helst korta perioder?

 

Hur mycket tänkte du ta? Jag har läst om folk som tränar mycket, de tar 10-15 gram omega-3. Låter lite mycket dock.

Tveksam till att det är någon fara med dina 10 kapslar, men det är fortfarande över vad som rekommenderas. Vill du dämpa eksemet kanske det är den immunhämmande effekten du är ute efter?

 

Jag kommer ta över 10 gram i alla fall.

Link to comment
Share on other sites

Eh.. det är mer komplext, dels så handlar det om Omega-3/EPA/DHA, dels om fleromättade fetter, dels om Eikosanoider.. antagligen något annat oxå!

 

För det första.. fleromättade fetter lagras inte lika lätt i kroppen som mättade gör, de tenderar att oxideras som energi såvida de inte går direkt in i Eikosanoidsystemet!

 

Tillskott innehåller E-vitamin i någon form eller någon annan antioxidant!

 

Bäst är såklart att få sina EPA/DHA från riktiga råvaror.. fet fisk, gräsbetat kött/mejerier!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Eh.. det är mer komplext, dels så handlar det om Omega-3/EPA/DHA, dels om fleromättade fetter, dels om Eikosanoider.. antagligen något annat oxå!

 

För det första.. fleromättade fetter lagras inte lika lätt i kroppen som mättade gör, de tenderar att oxideras som energi såvida de inte går direkt in i Eikosanoidsystemet!

 

Tillskott innehåller E-vitamin i någon form eller någon annan antioxidant!

 

Bäst är såklart att få sina EPA/DHA från riktiga råvaror.. fet fisk, gräsbetat kött/mejerier!

Eh.. man kan göra det hur komplext man vill.

Med går "direkt in i eikosanoidsystemet" antar jag att du menar infogas i membran. Dock behöver de inte infogas i membran för att ha effekt. Korttids högdos har också visat sig ha effekt.

Många fiskoljor innehåller inte tillräcklig mängd E-vitamin. Alltså inte en mängd som motsvarar det ökade behovet.

Gräsbetat kött innehåller inte särskilt mycket DHA/EPA, däremot lite mer ALA som du kan även kan få från från nötter och frön. Dock mindre mängd omega-6.

Link to comment
Share on other sites

Eh.. man kan göra det hur komplext man vill.

Med går "direkt in i eikosanoidsystemet" antar jag att du menar infogas i membran. Dock behöver de inte infogas i membran för att ha effekt. Korttids högdos har också visat sig ha effekt.

Många fiskoljor innehåller inte tillräcklig mängd E-vitamin. Alltså inte en mängd som motsvarar det ökade behovet.

Gräsbetat kött innehåller inte särskilt mycket DHA/EPA, däremot lite mer ALA som du kan även kan få från från nötter och frön. Dock mindre mängd omega-6.

 

Visst.. hur komplext som helst.. bara man kikar lite närmare på det hela! :wacko:

 

Eikosanoiderna är intracellulära hormoner.. du tänker nog på olika fosfolipider som bildar cellmembranet?

 

"Eicosanoids exert complex control over many bodily systems, mainly in inflammation or immunity, and as messengers in the central nervous system. They are found in most living things. In humans, eicosanoids are local hormones that are released by most cells, act on that same cell or nearby cells (i.e., they are autocrine and paracrine mediators), and then are rapidly inactivated."

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Eicosanoid

Link to comment
Share on other sites

Visst.. hur komplext som helst.. bara man kikar lite närmare på det hela! :wacko:

 

Eikosanoiderna är intracellulära hormoner.. du tänker nog på olika fosfolipider som bildar cellmembranet?

 

"Eicosanoids exert complex control over many bodily systems, mainly in inflammation or immunity, and as messengers in the central nervous system. They are found in most living things. In humans, eicosanoids are local hormones that are released by most cells, act on that same cell or nearby cells (i.e., they are autocrine and paracrine mediators), and then are rapidly inactivated."

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Eicosanoid

Jo, fast vi menar samma sak. När du käkar fiskolja vill du ha in fettsyrorna i membranen. Fettsyrorna blir till fosfolipider och ingår i olika cellmembran. Eikosanoiderna bildas sedan från fettsyror/fosfolipider från membranen när de "behövs".

Därav att det inte är tillräckligt att höja nivån av olika omega-3 i blodet.

Link to comment
Share on other sites

Jo, fast vi menar samma sak. När du käkar fiskolja vill du ha in fettsyrorna i membranen. Fettsyrorna blir till fosfolipider och ingår i olika cellmembran. Eikosanoiderna bildas sedan från fettsyror/fosfolipider från membranen när de "behövs".

Därav att det inte är tillräckligt att höja nivån av olika omega-3 i blodet.

 

Mnjae.. du är inne på teorin om stela/mjuka cellmembran.. det är till stora delar en myt.. det styrs av gener.. inte utav vad du äter!

 

Utan det som "essentiella fettsyror" handlar om är främst Eikosanoidsystemet!

 

Det funkar inte utan rätt fettsyror, det är därför som de är essentiella!

 

Och det handlar främst om att vi är genetiskt hårdkodade för en viss föda.. via evolutionen!

 

Cellmembranens sammansättning styrs av andra gener och de är stabila, då kroppen själv syntetiserar alla de fettsyror/fosfolipider/glykolipider som skall ingå däri!

 

Kruxet är fortfarande att kroppen har en begränsad förmåga att bilda EPA och DHA.. speciellt om vi får i oss för mycket O-6!

 

Iomed att det behandlas av samma ensymsystem!

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Mnjae.. du är inne på teorin om stela/mjuka cellmembran.. det är till stora delar en myt.. det styrs av gener.. inte utav vad du äter!

 

Utan det som "essentiella fettsyror" handlar om är främst Eikosanoidsystemet!

 

Det funkar inte utan rätt fettsyror, det är därför som de är essentiella!

 

Och det handlar främst om att vi är genetiskt hårdkodade för en viss föda.. via evolutionen!

 

Cellmembranens sammansättning styrs av andra gener och de är stabila, då kroppen själv syntetiserar alla de fettsyror/fosfolipider/glykolipider som skall ingå däri!

 

Kruxet är fortfarande att kroppen har en begränsad förmåga att bilda EPA och DHA.. speciellt om vi får i oss för mycket O-6!

 

Iomed att det behandlas av samma ensymsystem!

 

Tackar för alla era svar, en fråga till dock gällande omega-fetterna:

Vad jag förstår så förstörs de vid upphettning över 52 grader. Jag kan inte tänka mig att majoriteten av folket som värmer på sin fisk inte hettar upp den mer än så. 

Bör alla då äta tillskott, rå fisk och/eller råa ägg?

Link to comment
Share on other sites

Ät rå äggula = löskokta ägg. All mat som värms förändras ofta till det sämre, själv äter jag oftast rå lax ( dock ej norsk odlad lax ), rå lever, nötköttet äter jag rått liksom grovmalet nötfärs.

Link to comment
Share on other sites

Ät rå äggula = löskokta ägg. All mat som värms förändras ofta till det sämre, själv äter jag oftast rå lax ( dock ej norsk odlad lax ), rå lever, nötköttet äter jag rått liksom grovmalet nötfärs.

Det är nog bra ja. Hur mår magen efter rått kött eller lever? Svårt att bryta ner eller är det bara nåt påhitt?

Link to comment
Share on other sites

Påhitt, magen och jag mår så otroligt mycket bättre. Evolutionärt så fanns det inga spisar , kastruller och stekpannor.

 

Visserligen, men eld har ju å andra sidan funnits med från början. Jag är ändå inne på samma linje som du, tänker dock på eventuella parasiter när det gäller rå föda.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Lite off topic här men en fråga angående eksemet jag har. Kör ansiktstvätt med äppelcidervinäger, blandar i ytterst lite vatten och kör även hårbotten med detta. Kan det skada huden på nåt vis? Blir ju lite rött i ansikten men detta lägger sig efter en stund.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...