Jump to content

kolhydrater och fett


Grefven

Recommended Posts

Det är båg!

 

Det ligger lite på samma verklighetsförankring som kalorihypotesen!

 

Dvs det stämmer till viss del teoretiskt.

 

Tanken bakom kalorihypotesen menar att det beror på att man äter för många kalorier.. helt utan att förklara varför och hur detta påverkar hunger, hormoner TEE eller REE!

 

Tanken bakom att man skulle bli fet av en kombo av fett och kolhydrater skulle i så fall vara att allt insulin ser till att fett förblir lagrat,, men det strider mot kalorihypotesen först o främst och med rätta iomed att det dels inget säger om kalorierna eller deras fördelning mellan olika macronutrienter.

 

Grejen är att alla sådana förklaringsmodeller är tautologier.. de är förenklade utsagor som tangerar sanningen men knappast erbjuder några som helst ideer om vad som är huvudorsaken!

 

Så låt oss närma oss sanningen något;

 

För att bli fet så behöver man extra insulin som håller fettet kvar i fettväven.. då blir inte heller den energin tillgänglig för slutförbrukarna.. typ dina muskelceller.

 

När då du bara kan tillgodogöra dig en del av energin från måltiden så blir du hungrigare tidigare.. på så sätt äter du fler kalorier än du gör av med.

 

Och det finns grundläggande orsaker till att detta inträffar hos allt fler, dels så är vår normalkost överlastad av socker och kolhydrater, dels så har vi som art en rätt begränsad förmåga att lagra glukos.

 

Så då gäller att man gör av med en del glukos innan man fyller på mer.. Paolo Roberto har en lösning på detta och på fettma.. ut och spring 2 timmar minst, varje dag i högt tempo 7 dar i veckan.

 

Hur som helst.. struntar du i Paolos råd så kommer dina insulinnivåer att stiga till kroniskt höga och så småningom drabbas du av ett osynligt fenomen, nämligen hyperinsulinemi.

 

Det du märker är främst att byxliningen blir allt trängre ju högre din genomsnittliga insulinnivå stiger.

 

Så om man nu inte är elitidrottsman till proffesionen utan en vanlig desktop worker med familj och annat som hindrar en från den där träningsdosen varje dag så rekomenderas att dra ner drastiskt på kolhydrater.. främst socker och vitt mjöl iomed att du troligen redan har väl så fulla depåer av detta (glykogen).. och då störs inte heller aptitregleringen utav fallande blodsocker i samma utsträckning.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Jag har hört eller läst att det värsta man kan äta är en kombination av fett och kolhydrater. Det skall göra att man verkligen blir fet. Kan någon om nu detta är sant förklara för mig varför det är så??

Det är gott så man äter för mycket. Sen tror jag att man blir hungrig av kolhydrater även när de kommer i sällskap med fett. Det här gäller ju sånt som chips och kakor. Riktig mat som innehåller fett och kolisar är annorlunda, då menar jag kött, sås och potatis och efterrätt på det, då brukade man stå sig bra.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Zepps svar stämmer med min egen erfarenhet. Har ätit LCHFish i 4 år. Väldigt liberalt senaste tiden eftersom jag märker att en del kolhydrater inte är några problem så länge jag får i mig tillräckligt med naturligt fett som smör och grädde.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Zepps svar stämmer med min egen erfarenhet. Har ätit LCHFish i 4 år. Väldigt liberalt senaste tiden eftersom jag märker att en del kolhydrater inte är några problem så länge jag får i mig tillräckligt med naturligt fett som smör och grädde.

 

När du skriver att en del kolhydrater inte är några problem undrar jag om du menar volym eller kvalitén på kolhydraterna du äter.  Vilken slags kolhydrater äter du? 

Link to comment
Share on other sites

När du skriver att en del kolhydrater inte är några problem undrar jag om du menar volym eller kvalitén på kolhydraterna du äter. Vilken slags kolhydrater äter du?

Godis, pasta, bröd m.m. Men typ köpekakor och annan industrimat undviker jag. Jag tror processat vegetabiliskt fett som margarin är bland det onyttigaste vi kan äta.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Det beror förstås på relationen mellan fett och kolisar. Tex choklad och chips som jag nämnde ovan ligger på typ 30g fett och 60g kolhydrater per 100g. Det ger 50:50 i energiprocent från fett resp kolhydrater. Om man kan äta snickers och chips och gå ned i vikt och få bra blodvärden är det bara att gratulera men det är för de flesta svårt. Själva vitsen med LCHF är ju att minska på kolhydraterna och äta mer fett då fett i sig själv förbränns väl om det inte är för mycket kolhydrater med i spelet. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Det är båg!

 

Det ligger lite på samma verklighetsförankring som kalorihypotesen!

 

Dvs det stämmer till viss del teoretiskt.

 

Tanken bakom kalorihypotesen menar att det beror på att man äter för många kalorier.. helt utan att förklara varför och hur detta påverkar hunger, hormoner TEE eller REE!

 

Tanken bakom att man skulle bli fet av en kombo av fett och kolhydrater skulle i så fall vara att allt insulin ser till att fett förblir lagrat,, men det strider mot kalorihypotesen först o främst och med rätta iomed att det dels inget säger om kalorierna eller deras fördelning mellan olika macronutrienter.

 

Grejen är att alla sådana förklaringsmodeller är tautologier.. de är förenklade utsagor som tangerar sanningen men knappast erbjuder några som helst ideer om vad som är huvudorsaken!

 

Så låt oss närma oss sanningen något;

 

För att bli fet så behöver man extra insulin som håller fettet kvar i fettväven.. då blir inte heller den energin tillgänglig för slutförbrukarna.. typ dina muskelceller.

 

När då du bara kan tillgodogöra dig en del av energin från måltiden så blir du hungrigare tidigare.. på så sätt äter du fler kalorier än du gör av med.

 

Och det finns grundläggande orsaker till att detta inträffar hos allt fler, dels så är vår normalkost överlastad av socker och kolhydrater, dels så har vi som art en rätt begränsad förmåga att lagra glukos.

 

Så då gäller att man gör av med en del glukos innan man fyller på mer.. Paolo Roberto har en lösning på detta och på fettma.. ut och spring 2 timmar minst, varje dag i högt tempo 7 dar i veckan.

 

Hur som helst.. struntar du i Paolos råd så kommer dina insulinnivåer att stiga till kroniskt höga och så småningom drabbas du av ett osynligt fenomen, nämligen hyperinsulinemi.

 

Det du märker är främst att byxliningen blir allt trängre ju högre din genomsnittliga insulinnivå stiger.

 

Så om man nu inte är elitidrottsman till proffesionen utan en vanlig desktop worker med familj och annat som hindrar en från den där träningsdosen varje dag så rekomenderas att dra ner drastiskt på kolhydrater.. främst socker och vitt mjöl iomed att du troligen redan har väl så fulla depåer av detta (glykogen).. och då störs inte heller aptitregleringen utav fallande blodsocker i samma utsträckning.

Ett uttömmande svar lite svårbegripligt för en enkel amatör. Men som jag förstår dig så är det insulinökningen som är orsaken till varför kombo fett o kolhydrater är dåligt. Tack

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...