Jump to content

Miniworkshop för barn - hålla sig varm och alert


Xiro

Recommended Posts

Hej!

 

Ska ut i skogen och hålla en miniworkshop för en grupp barn om hur man håller sig varm och alert ute i skogen under det kalla halvåret. Jag kommer att dra en del om rätt kläder, skydd mot väder, rörelse, göra upp eld. Men jag tänkte lägga rätt mycket fokus på lämplig mat och dryck: 

  • Jägare brukar väl se till att ladda med protein och fett, och indianerna hade sin pemikan. Ska även klura på vad samerna brukar ha med sig. Tänkte ta med nåt åt det hållet som barnen får smaka, så blir det en trevlig minnesvärd stund. 
  • Varm dryck antar jag är bra så de kommer nog få varm choklad i form av mörk choklad som får smälta i varm gammeldags mjölk. Man kan även klura på tallbarrsté, vore kul att låta barnen prova :)
  • Vissa andra kryddor värmer en del, t ex ingefära. Man klurar dock på lokala naturligt förekommande alternativ... Tänkte ta med lite ingefära i pulverform så att man kan prova lite i den varma chokladen om man vill. Kanske även lite chili och salt ;)
  • Snabba kolhydrater, hur ska man förhålla sig till dem här? Jag tänker mig att man ska vara restriktiv och spara dem till när de först verkligen behövs. Drar man på med mycket snabba kollisar från start så tror jag uthålligheten försämras. 
  • Är salt viktigt i värmeperspektiv? I den mån det innehåller jod så hjälper det väl till att peppa ämnesomsättningen? För att hålla sig alert är salt såklart viktigt. 

Idéer och glada tillrop är välkomna!

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Snabba kolhydrater hade jag hållit mig långt ifrån.

Passa på att introducera ölkorv, ost, oliver, nötter och annat smaskigt i skogen. Barnen kommer att tycka det är helgott och kommer att minnas det som annorlunda.

 

Hur länge ska ni vara ute?

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Miniworkshopen blev över förväntan! Barnen fick samla tallbarr (tips för att slippa klättra är att leta efter nedblåsta kvistar ;)) och koka tallbarrsté. Förvånande många tyckte det var helt ok, ja t o m gott! Under tiden det kokte fick de prova rökt kött vilket de blev mycket förtjusta i, såpass att de frågade mååånga gånger om det fanns mer :) Därefter blev det experiment med varm choklad - de fick prova att ha i cayennepeppar, ingefära, salt och/eller grädde. Det blev en trevlig och minnesvärd stund runt trangiaköket, under en stor tall, i strålarna av den första vårsolen.

 

 

post-8766-0-93354200-1458598707_thumb.jpg

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...