Jump to content

Metabolt skadad och ketos


Peter B

Recommended Posts

Är det så att ju mer metabolt skadad man är desto mer krävs det för att man ska hamna i nutritionell ketos?


Fick tanken när jag testade en av mina söner som har fått ett ryck att äta mer LCHF-likt, han hade 2,0 mmol/L beta-hydroxybutyrate, själv ligger jag på 0,4 just nu. Min bedömning är dock att han äter mer liberalt.

Tänkte att om man är metabolt skadad så kanske insulinnivåerna kan hamna relativt högt trots ett lågt kolhydratintag och på så sätt håller nere nivån av ketoner?

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Javisst är det så.. opå det så skall man för att få bra värden på nutriell ketos ha föräldrar som äter ketogen diet! :wacko:

 

Nämenaltså när du kommer på vad som gör vad får du Nobellpris i medicin!

 

Ålder är garanterat en av faktorerna.. vi blir lixom inte yngre och summan av alla dina tillkortakommanden läggs på varandra.. genetiska, metabola, sociala, stressrelaterade, karriärmässiga, livsstilsmässiga.. osv!

 

Sen så tror jag rent utav att han dels är oförstörd, dels så har han nybörjarens omställningsketos, dels så är han inte fullt adapterad till fett ännu.. dvs han har en relativ glukosbrist som kompenseras av ökad ketos!?

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

 

Sen så tror jag rent utav att han dels är oförstörd, dels så har han nybörjarens omställningsketos, dels så är han inte fullt adapterad till fett ännu.. dvs han har en relativ glukosbrist som kompenseras av ökad ketos!?

Mm...du menar att när fett frisätts från fettvävnad (eller från mat) och cellernas fettoxidation inte är "optimerad" så prioriteras ketonproduktion istället? Vad styr den prioriteringen?

Link to comment
Share on other sites

Mm...du menar att när fett frisätts från fettvävnad (eller från mat) och cellernas fettoxidation inte är "optimerad" så prioriteras ketonproduktion istället? Vad styr den prioriteringen?

 

Det styrs till stora delar utav ketolysensymer.. och karnitinsystemet!

 

Vid övergång till en diet där glukosbrist uppstår så sjunker insulin och mer FFA frigörs.

 

Då ökar oxå glukagon som först o främst ökar på glykogenolys, senare när detta inte räcker till oxå glukoneogenes.

 

När glukoneogenesen går på högvarv bryts fett bara ner till hälften och går sen in i ketossystemet.

 

Levern har jävligt lite ketolysensymer så ketonkropparna strömmar då ut i blodet där det kan tas upp och användas av celler med mer ketolysensymer.. typ hjärnan och hjärtat!

 

Under omställningen så tullar musklerna fortfarande på glukosen iomed att muskelceller oxå har rätt lite ketolysensymer.

 

Tills de uppreglerat karnitinsystemet som krävs främst för att föra längre fettsyror över muskelcellernas membran.

 

Såå.. i början används trots allt en hel del glukos, det leder då till att glukoneogenesen går på högvarv, samtidigt som de lägre insulinnivåerna gör att mer FFA frigörs ur fettväven.. det leder då till ökade ketonhalter per se.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...