Angelico

Olja till majonnäs

Recommended Posts

Jag brukar oftast göra egen majonäs. Den blir ganska bitter i smaken när jag använder olika kallpressade olivoljor, även de som har betäckningen mild. Oftast har jag använt Urtekrams eko kallpressad olivolja.

Det går åt mycket majonäs här hemma så oljan måste vara ok att äta dagligen.

 

Har ni några tips på ekologisk smakneutral olja som är lämplig till detta?

Senast testade jag  Zeta raffinerad ekologisk rapsolja och det blev jättebra smak, men kanske är den inte så häsosam att använda ofta?

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Du kan givetvis ha smör i majonnäsen :) Blanda olivolja och smör och det blir neutralare i smaken!

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Du kan givetvis ha smör i majonnäsen :) Blanda olivolja och smör och det blir neutralare i smaken!

Jag vill göra majonäs på olja.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Zeta har en mild olivolja som jag brukar använda:

http://www.zeta.nu/produkter/matlagningolja/olivolja/zeta-olio-di-oliva-0-5-l

Och så tar jag hälften detta och hälften vanlig rapsolja (ej kallpressad). jag tycker kallpressade oljor går inte att ha i majonäs, det smakar alltid lite väl fränt för min smak...

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Zeta har en mild olivolja som jag brukar använda:

http://www.zeta.nu/produkter/matlagningolja/olivolja/zeta-olio-di-oliva-0-5-l

Och så tar jag hälften detta och hälften vanlig rapsolja (ej kallpressad). jag tycker kallpressade oljor går inte att ha i majonäs, det smakar alltid lite väl fränt för min smak...

Den ser bra ut men jag söker en ekologisk olja. Det verkar svårt att hitta en eko som samtidigt är neutral.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Både Garant (hemköp) och ica har ekologiska kallpressade rapsoljor som jag tycker fungerar bra i majonnäs. De oljorna är inte neutrala som kallpressad olja och kommer att sätta karaktär på majonnäsen, men jag tycker det blir gott. När jag har testat att göra majonnäs på olivolja tycker jag att det smakar väldigt dåligt.

 

Vad ska du ha majonnäsen till? Om du vill ha det som dressing kan du testa att göra följande recept:

 

Tärna och koka 100 g kålrot så att det blir mjukt i 2 dl vatten (eller i buljong). Mixa vattnet och kålroten med 2 avokados, saft från 1 lime, en röd pepparfrukt samt 1,5 dl olivolja samt salt. Då kommer du att få en sås/dressing som du kan använda istället för majonnäs. Den funkar bra både som kall och varm. Det går även att byta ut avokadon och limen mot andra grönsaker så länge du behåller kålroten som används som redning.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Både Garant (hemköp) och ica har ekologiska kallpressade rapsoljor som jag tycker fungerar bra i majonnäs. De oljorna är inte neutrala som kallpressad olja och kommer att sätta karaktär på majonnäsen, men jag tycker det blir gott. När jag har testat att göra majonnäs på olivolja tycker jag att det smakar väldigt dåligt.

 

Vad ska du ha majonnäsen till? Om du vill ha det som dressing kan du testa att göra följande recept:

 

Tärna och koka 100 g kålrot så att det blir mjukt i 2 dl vatten (eller i buljong). Mixa vattnet och kålroten med 2 avokados, saft från 1 lime, en röd pepparfrukt samt 1,5 dl olivolja samt salt. Då kommer du att få en sås/dressing som du kan använda istället för majonnäs. Den funkar bra både som kall och varm. Det går även att byta ut avokadon och limen mot andra grönsaker så länge du behåller kålroten som används som redning.

Ja, jag har också gjort majonäs på både kallpressad rapsolja och kallpressad olivolja. Grejen är att jag altid tröttnar på bismaken från dessa oljor efter en tid och då blir det lätt att jag köper färdiggjord majonäs. Jag söker nu en neutralt smakande olja som är eko och samtidigt hälsosam nog att äta ofta.

När jag ringlar olja på grönsaker direkt tycker jag oljan gärna kan ha karaktär, men när jag ska ha den som bas till en mild ajoli med färska örter eller rivet citronskal då blir det absolut mycket godare med en neutral olja. Jag gillar subtila smakbrytningar :).

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det verkar svårt att hitta det jag söker. Så kanske läge att tipsa de som producerar olja om en produkt som saknas. 

Just nu tänker jag att om jag gör egen majonäs på raffinerad ekologisk rapsolja+ägg+eko äppelcidervinäger så blir det ändå ett mycket bättre alternativ än den köpta majonäsen med socker, stabiliseringsmedel och allt vad de nu har i. 

Men jag letar vidare efter olivoljan utan smak och som är eko.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har inte sett eko raffinerad olja, men ska titta efter det. Klarar inte smaken av den kallpressade. Bra att veta att det finns!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har inte sett eko raffinerad olja, men ska titta efter det. Klarar inte smaken av den kallpressade. Bra att veta att det finns!

Ja, den jag hittat tror jag är ny för jag har inte sett den innan, Zeta Ekologisk rapsolja, raffinerad,500 gram i plastflaska. Finns på Ica.
  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja, den jag hittat tror jag är ny för jag har inte sett den innan, Zeta Ekologisk rapsolja, raffinerad,500 gram i plastflaska. Finns på Ica.

Toppen! Synd att det är som vanligt med eko, små flaskor ger högt literpris, men säljer den så kanske det kommer storpack.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Törs man säga att man kan köpa ekologisk majonnäs ;)

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Törs man säga att man kan köpa ekologisk majonnäs ;)

Visst! Men har du smakat den? Den den innehåller mer socker än den okeologiska, och smakar nästan godis tycker jag. Och även om den är eko så innehåller den ju en hel del onödigt som industrimat gör. Så om man vill vara LCHF-ren så blir det ju till att göra egen majjo :)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Visst! Men har du smakat den? Den innehåller mer socker än den okeologiska, och smakar nästan godis tycker jag. Och även om den är eko så innehåller den ju en hel del onödigt som industrimat gör. Så om man vill vara LCHF-ren och äta ketogent så är det ett bra val att göra egen majjo :)

Det tar ca 2-3 minuter att göra egen.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Mmm.. Jag gör också egen majjo ibland :)

 

Jag tycker att den ekologiska smakar neutralt och bra... Sen är det ju precis som du säger, av någon anledning har de valt att lägga i extra socker... E% blir väldigt bra ändå .

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Mmm.. Jag gör också egen majjo ibland :)

 

Jag tycker att den ekologiska smakar neutralt och bra... Sen är det ju precis som du säger, av någon anledning har de valt att lägga i extra socker... E% blir väldigt bra ändå .

Ja, okej det är väl ingen stor grej just med E%. Men mer tveksamt om hur mkt man kan lita på ingredienserna. Men jag tänker så för att jag äter en del majo varje dag. Om man äte mer sällan är det väl ett onödigt bryderi.

Men den majo jag gjorde nu med eko rapsolja helt ekoägg dijonsenap och äppelcidervinäger smakar faktiskt nästan precis som köpemajo.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hittade ett tips hos Jamie Oliver (bra efternamn till denna fråga). Alltså börja med en ... sämre olja ... till dess emulsionen startat, då byter man till den braiga oljan. Värt att prova.

 

Use a refined oil (sunflower, canola, grape seed) until you get the emulsion, that is until the mix starts to get thick, then add extra virgin oil. For some reason, if you use it right away, it gets very bitter, but if you finish with it it's brilliant!

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hittade ett tips hos Jamie Oliver (bra efternamn till denna fråga). Alltså börja med en ... sämre olja ... till dess emulsionen startat, då byter man till den braiga oljan. Värt att prova.

 

Use a refined oil (sunflower, canola, grape seed) until you get the emulsion, that is until the mix starts to get thick, then add extra virgin oil. For some reason, if you use it right away, it gets very bitter, but if you finish with it it's brilliant!

Det låter ju verkligen lovande! Ska jag testa nästa gång jag gör majonäs! Kan det verkligen funka?

 

Föresten angående raps vs olivolja. När man läser olika lågkolhydrat-råd så sägs det ganska olika om dessa två oljor. Vissa säger att olivolja är den hälsosamma av de två och att raps är dåligt medan andra menar att rapsolja är den mer hälsosamma oljan.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Toppen! Synd att det är som vanligt med eko, små flaskor ger högt literpris, men säljer den så kanske det kommer storpack.

Men just idag var det extrapris på denna olja i min icabutik. 500 ml kostade 25 kronor!

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har testat att göra majjo på de flesta oljor, och den bästa blev med Kung Markattas neutrala olja.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har testat att göra majjo på de flesta oljor, och den bästa blev med Kung Markattas neutrala olja.

Ja, men vet du att det är solrosolja!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja, men vet du att det är solrosolja!

Jag vet :(

Men den är åtmindstone eko........jag får ta det goda med det onda. För det blir riktigt bra majjo av den oljan. 

Sen så får man se till mängden. Jäg äter inte majjo matskedvis varje dag, men kanske teskedsvis <,9

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag vet :(

Men den är åtmindstone eko........jag får ta det goda med det onda. För det blir riktigt bra majjo av den oljan.

Sen så får man se till mängden. Jäg äter inte majjo matskedvis varje dag, men kanske teskedsvis <,9

Okej. Ja då väljer jag hellre eko rapsolja som är också är neutral.
  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.