Angelico 3 235 Postad 6 April, 2016 Författare Share Postad 6 April, 2016 Det kan ju vara så ...men då skulle det ju vara mycket värt att successivt kunna reducera sockerinnehållet i kavli-majonnäsen (om man hade det jävla receptet ;-) till en absolut nödvändig miniminivå och ändå behållen en mycket god smak. Hmm...det är ju hela ägg jag brukar använda...tänkte att knepet kanske var att bara använda gulan. Ja...all processad mat har väl lite mer insmikrande smak. Just den där Kavlimajonäsen tycker jag till och med kan vara lite aptittriggande, så som sötad processad mat kan vara. Så sugen blir jag aldrig på att äta mer av den hemgjorda, trots att jag tycker den är lika god. Jag tror mer på den lite karga stilen. Kavlimajonäsen utan socker är nog inte alls så god. Industrin döljer ju också genom att söta. Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Angelico 3 235 Postad 6 April, 2016 Författare Share Postad 6 April, 2016 Ja...all processad mat har väl lite mer insmikrande smak. Just den där Kavlimajonäsen tycker jag till och med kan vara lite aptittriggande, så som sötad processad mat kan vara. Så sugen blir jag aldrig på att äta mer av den hemgjorda, trots att jag tycker den är lika god. Jag tror mer på den lite karga stilen. Kavlimajonäsen utan socker är nog inte alls så god. Industrin döljer ju också genom att söta. Jag brukar använda lite dragon också förästen, som i bearnaise. Det ger en fin smakbrytning om man tar försiktigt med kryddan. 1 Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
stroker49 894 Postad 6 April, 2016 Share Postad 6 April, 2016 http://www.kavli.se/Varumaerken-produkter/Kavli/Majonnaes/Kavli-majonnaes/Kavli-Aekta-majonnaes Innehåller lite lite socker men det ser bra ut. En ovanligt vettig färdig produkt, tycker ni om den så är det väl ingen katastrof att äta denna. Jag gör min på rapsolja, helt ägg, salt, vitpeppar, dijonsenap och pressad citron eller vitvinsvinäger. Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Angelico 3 235 Postad 6 April, 2016 Författare Share Postad 6 April, 2016 http://www.kavli.se/Varumaerken-produkter/Kavli/Majonnaes/Kavli-majonnaes/Kavli-Aekta-majonnaes Innehåller lite lite socker men det ser bra ut. En ovanligt vettig färdig produkt, tycker ni om den så är det väl ingen katastrof att äta denna. Jag gör min på rapsolja, helt ägg, salt, vitpeppar, dijonsenap och pressad citron eller vitvinsvinäger. Ja visst, den är helt ok att äta ibland. Men min utgångspunkt i tråden var egentligen att jag vill äta en del majonäs dagligen och då är det mer hälsosamt med olivolja och om jag dessutom vill äta ekologisk olja så är den ekologiska olivoljan lite bitter i smaken. 1 Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
lchfwinther 1 083 Postad 6 April, 2016 Share Postad 6 April, 2016 Jag gör min på enbart MCT - olja Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
fiskhandlarn 15 Postad 8 April, 2016 Share Postad 8 April, 2016 Precis som jiim skriver så är raps inte bra om man vill tänka på omega 3/6-ration (jag har svårt att fatta varför vissa publika lchf-förespråkare förordar det öht).Den minst dåliga oljan ur ovanstående synpunkt (förutom kokosolja) är mig veterligen makadamiaolja. Den har en ganska neutral smak också imo.Den är dock väldigt dyr på de flesta ställen, men jag har lyckats hitta lite billigare på amazon: http://www.amazon.co.uk/1-Ltr-Macadamia-Nut-Oil/dp/B004RGOCA2/ref=sr_1_9?ie=UTF8&qid=1379859104&sr=8-9&keywords=Macadamia+Nut+Oil (kolla om det finns andra billigare från Naissance, var länge sen jag beställde)http://www.iherb.com/ kan också ha lite billigare.När jag har gjort aioli så har jag använt 2 dl olja för ett helt ägg. De två decilitrarna har jag fördelat så här: 1 msk olivolja, 1 dl + 1 msk kokosolja, resten makadamiaolja. Ju mer kokosolja desto mer fast blir den ju i kylskåpet, men denna ratio funkade ok för min smak, möjligt att andra vill ha mindre andel kokosolja. Vill också tipsa om stavmixer-tricket om någon missat det: 1 Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Rickard 1 517 Postad 13 Juni, 2016 Share Postad 13 Juni, 2016 Snabb och enkel MCT-majonnäs http://4health.se/snabb-och-enkel-mct-majonnas Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
EVS 1 352 Postad 13 Juni, 2016 Share Postad 13 Juni, 2016 http://www.kavli.se/Varumaerken-produkter/Kavli/Majonnaes/Kavli-kyld-majonnaes/Kavli-Deli-Aekta-majonnaes Den är god, tycker jag. Bästa jag hittat innehållsmässigt dessutom. Visst, jag har gjort egen majonnäs ibland också, men det sista brukar mögla. Bättre hållbarhet på tub... Sen är det ju så, att även jag har misslyckats med att få till ätbar majonnäs med annat än neutral rapsolja. Och jag tycker att MCT-olja är lite väl dyrt för att experimentera med att göra majonnäs av. Men det är jag det. Äter inte heller så mycket majonnäs att jag tror att den rapsoljan är skadlig. Men för den som äter decilitervis av majonnäs dagligen, förstår jag att det kan vara ett problem! Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Inez 2 083 Postad 13 Juni, 2016 Share Postad 13 Juni, 2016 Jag skulle vilja ha en majonnäs som är lika god som Kavlis ekologiska, lite mindre söt. Finns det någon av alla varianter som pratas om här som ligger i närheten av denna? Jag gör gärna majonnäsen själv...men det skulle vara bra så mycket roligare om den ändå var i närheten av så god som Kavlis... Jag gör egen, prisvärd majonnäs som verkligen är god i smaken, men har vissa problem med konsistensen. Hälften smör och hälften kokosolja smälts tillsammans och får svalna. Om man har den färdiga majonnäsen i kylskåp blir den mycket fast i konsistensen, men går den åt inom några dagar kan den stå i rumstemp eller skafferi, och då är konsistensen helt OK. 1 Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Little Redhead 565 Postad 13 Juni, 2016 Share Postad 13 Juni, 2016 Jag gör egen, prisvärd majonnäs som verkligen är god i smaken, men har vissa problem med konsistensen. Hälften smör och hälften kokosolja smälts tillsammans och får svalna. Om man har den färdiga majonnäsen i kylskåp blir den mycket fast i konsistensen, men går den åt inom några dagar kan den stå i rumstemp eller skafferi, och då är konsistensen helt OK. Har du testat att göra lösare majjo? Tänkte om den blir mindre hård i kylen då... Skickat från min iPhone med Tapatalk 1 Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Jamtlandstjej 3 664 Postad 14 Juni, 2016 Share Postad 14 Juni, 2016 Den här tycker jag är helt okej, på tub! www.coop.se/handla-omline/varor/smaksattare/majonnas/17813-majonnas.krav Äsch, får inte till länken... Kanske nån annan kan det! Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Inez 2 083 Postad 14 Juni, 2016 Share Postad 14 Juni, 2016 Har du testat att göra lösare majjo? Tänkte om den blir mindre hård i kylen då... Skickat från min iPhone med Tapatalk Det låter bra, men vilken ingrediens skulle jag göra den lösare med, om jag inte vill ha i oljor? (Förutom 2 dl av fettet använder jag ett helt ägg, 2 tsk äppelvinäger, 1 tsk Dijonsenap). Kan man tillsätta vatten utan att majonnäsen skär sig? Eller grädde kanske? Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Inez 2 083 Postad 14 Juni, 2016 Share Postad 14 Juni, 2016 Den här tycker jag är helt okej, på tub! www.coop.se/handla-omline/varor/smaksattare/majonnas/17813-majonnas.krav Äsch, får inte till länken... Kanske nån annan kan det! Om det är Änglamarks majo i tub, så funkar denna länk: https://www.coop.se/handla-online/varor/smaksattare/smaksattare/majonnas/173813-majonnas-krav Den måste jag prova 1 Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Jamtlandstjej 3 664 Postad 14 Juni, 2016 Share Postad 14 Juni, 2016 Tack! Precis den är det! Jag tycker den är godare än Kavlis men inte lika god som hemlagad. Funkar utmärkt att ha en tub i kylskåpet på jobbet för att höja fetthalten i lunchen mellan varven. 2 Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
EvaLeva 63 Postad 15 Januari, 2017 Share Postad 15 Januari, 2017 Skakar liv i denna majo-tråd... Är det någon som hittat det ultimata majonnäsreceptet än? Den blir ju superbra och god med rapsolja men de mängder som produceras och förtärs i denna familj gör att det inte längre känns hållbart :-( Neddrag på mejeri har medför uppgång för majonnäskonsumtionen. Spiken i kistan var denna intervju som vi lyssnade på häromdagen: https://blog.bulletproof.com/dr-cate-shanahan-376/ och har nu även lyssnat på dr Cate hos kostdoktorn (finns en intervju och en föreläsning med henne på medlemssidorna, superintressant föreläsning! Måste nog lyssna om en gång till för att begripa allt något så när...Men växtoljor måste BORT!) Har provat ett par av de tips som finns i denna tråd (först en del raps och sen en del neutral oliv, även provat smör/kokosolja-varianten; båda blir en rinnande sörja och inte jättegoda- med lite kryddor får det bli sås till kvällens lax, trist att slänga ju...) Om någon fått ok smak med bara olivolja, vilket märke? Exakt vilken etikett i så fall? :-) (Zeta finns tex flera) Alltså, tacksam om någon löst gåtan med hur få god och lättgjord majo med bra fetter och gärna till en anständigt kostnad... Vi gör typ varannan dag (dotter och make har i regel med matsäck till jobb/skola där majonnäs gärna är en del) och bara mct blir för dyrt. En annan intressant sak som dr Cate pratar om i intervjun på Bulletproof är varför man tenderar att bränns sig mindre lätt i solen när man äter LCHF, något jag faktiskt tycker mig ha märkt! Någon annan som upplevt det? Även detta har, enl intervju, koppling till vad som händer i våra vävnader när vi äter upphettade skit-oljor. 3 Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Angelico 3 235 Postad 15 Januari, 2017 Författare Share Postad 15 Januari, 2017 Skakar liv i denna majo-tråd... Är det någon som hittat det ultimata majonnäsreceptet än? Den blir ju superbra och god med rapsolja men de mängder som produceras och förtärs i denna familj gör att det inte längre känns hållbart :-( Neddrag på mejeri har medför uppgång för majonnäskonsumtionen. Spiken i kistan var denna intervju som vi lyssnade på häromdagen: https://blog.bulletproof.com/dr-cate-shanahan-376/ och har nu även lyssnat på dr Cate hos kostdoktorn (finns en intervju och en föreläsning med henne på medlemssidorna, superintressant föreläsning! Måste nog lyssna om en gång till för att begripa allt något så när...Men växtoljor måste BORT!) Har provat ett par av de tips som finns i denna tråd (först en del raps och sen en del neutral oliv, även provat smör/kokosolja-varianten; båda blir en rinnande sörja och inte jättegoda- med lite kryddor får det bli sås till kvällens lax, trist att slänga ju...) Om någon fått ok smak med bara olivolja, vilket märke? Exakt vilken etikett i så fall? :-) (Zeta finns tex flera) Alltså, tacksam om någon löst gåtan med hur få god och lättgjord majo med bra fetter och gärna till en anständigt kostnad... Vi gör typ varannan dag (dotter och make har i regel med matsäck till jobb/skola där majonnäs gärna är en del) och bara mct blir för dyrt. En annan intressant sak som dr Cate pratar om i intervjun på Bulletproof är varför man tenderar att bränns sig mindre lätt i solen när man äter LCHF, något jag faktiskt tycker mig ha märkt! Någon annan som upplevt det? Även detta har, enl intervju, koppling till vad som händer i våra vävnader när vi äter upphettade skit-oljor. Tror iofs att jag redan sagt allt jag kommit fram till i frågan. Men jag tror vi alla ibland kan gå väl långt i all vilja pressa in alla optimala egenskaper i en önskan. Oljan ska vara supernyttig men inte smaka så som den nyttiga oljan smakar... Jag har genom livet upptäckt att det går ganska lätt att vänja sig vid nya smaker så jag utvecklar hela tiden min smak genom att utmana smaklökarna . Eftersom jag som du vill ha en nyttig majonäs till ett hyfsat pris så gör jag den på ekologisk kallpressad olivolja. Ibland när jag har råd blandar jag med macadamiaolja eller avokadoolja, men oftast döljer jag istället den bittra smaken som finns i högkvalité-olivolja med dijonsenap, äppelcidervinäger, citron osv. Jag tycker min majo är supergod! Om jag ska bjuda kräsna barn eller vuxna med ängsliga oerfarna smaklökar(ursäkta ironi) så blandar jag alltid med lite macadamiaolja. 4 Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
DRAKULLA 3 274 Postad 16 Januari, 2017 Share Postad 16 Januari, 2017 Precis som Angelico skriver så är det svårt ibland att få till det optimalt nyttiga med det optimalt goda. Kompromisser och träning kan behövas. Jag har haft samma dilemma med majonnäs. Det senaste är att jag använder Zetas oliv extra mild. Finns inte överallt men det är en blandning av processad och oprocessad(ej ekologisk) och verkligen mild(smaklös). Jag tänker att det ändå är olivolja trots process och ska väl innehålla mindre omega6 än rapsoljan. Ibland blandar jag 50/50 raps/oliv. Har även testat kokosolja. Kan funka men man får ha större andel ägg och mindre kokosolja eftersom den stelnar. Jag använder dock bara äggulor när jag gör majjo så jag vet inte hur det blir med hela ägg. Smör funkar också men jag har märkt att det blir bäst om man bara tar med det klara smöret(ghee). Den "vita sörjan" förstör konsistensen(rinner). Och i ärlighetens namn så äter jag även vanlig köpemajjo á la Findus 4 Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
EvaLeva 63 Postad 20 Januari, 2017 Share Postad 20 Januari, 2017 Övar på att gilla med olivolja, det går faktiskt ganska bra! Jag använder Micael Dahlens metod från (fantastiska!) boken "Kaosologi" (läs den!) om hur man skapar nya vanor; prova 14 ggr under en vecka typ:-) Så nu är det olivmajo till allt ett tag, ha ha.... Liten slatt avocadoolja har jag i men macadamiaolja har inte provats, var hittar du den, Angelico??? Letat i flera butiker :-( Köpt Zetas extra milda idag och ska se om den blir ännu bättre på den, Drakulla, tack för tips! Och, ja, jag tycker också köpe-majo funkar finfint ibland 1 Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Angelico 3 235 Postad 20 Januari, 2017 Författare Share Postad 20 Januari, 2017 Övar på att gilla med olivolja, det går faktiskt ganska bra! Jag använder Micael Dahlens metod från (fantastiska!) boken "Kaosologi" (läs den!) om hur man skapar nya vanor; prova 14 ggr under en vecka typ:-) Så nu är det olivmajo till allt ett tag, ha ha.... Liten slatt avocadoolja har jag i men macadamiaolja har inte provats, var hittar du den, Angelico??? Letat i flera butiker :-( Köpt Zetas extra milda idag och ska se om den blir ännu bättre på den, Drakulla, tack för tips! Och, ja, jag tycker också köpe-majo funkar finfint ibland Den är svår att hitta ibland. Just nu verkar bara denna finnas i nätbutikerna: http://www.shopping4net.se/Haelsokost/Vaard-hygien/Kropp/Olja/Macadamiolja-kallpressad-Eko.htm Inte billig precis men man kan ha den mest som smaksättare. Jag har själv köpt en lite billigare och större flaska från bodystore men de har den inte just nu. Vet att ICA maxi brukar ha också. Jag använde köpemajo i perioder när jag faktiskt tröttnar på hemgjorda majonäsens kosistens, den är inte lika fast när man blandar den i coleslaw och liknande utan glider liksom undan och försvinner mer, den hemlagade. Men efter någon vecka märker jag av att jag äter socker i köpevarianten och tycker det triggar min hunger lite mer än när jag äter helt oprocessat med den egna majonäsen. Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
LGs 88 Postad 12 April, 2018 Share Postad 12 April, 2018 Kavlis Eko majonäs innehåller "bara" 3,4 g kolisar per 100 gram. Det tycker inte jag är så mycket att det stör, plus att den smakar rätt bra. 1 Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Angelico 3 235 Postad 12 April, 2018 Författare Share Postad 12 April, 2018 6 timmar sedan, LGs sade: Kavlis Eko majonäs innehåller "bara" 3,4 g kolisar per 100 gram. Det tycker inte jag är så mycket att det stör, plus att den smakar rätt bra. Ja men det smakar så sött att det påminner mer om dessert. 1 Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Zepp 18 688 Postad 13 April, 2018 Share Postad 13 April, 2018 On 2018-04-12 at 17:28, Angelico sade: Ja men det smakar så sött att det påminner mer om dessert. Likt förbannat så har jag fastnat för Kavlis variant,, jo jag har köpt flera andra men hur som helst återgått till Kavli! Bäst är Kavlis på burk, för då kan jag tillsätta en himla massa vinäger som jag anser att den fattas. 2 Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Syster 7 948 Postad 14 April, 2018 Share Postad 14 April, 2018 Tvärtemot Zepp så vill jag inte ha en massa vinägersmak, så min favorit är Prinsens majonäs, vilken jag tror bara går att inhandla runt Göteborg. Men har man snälla släktingar som tar med sig till Norrland ibland, då blir det fest tycker jag 4 Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Gäst jala Postad 14 April, 2018 Share Postad 14 April, 2018 Eftersom jag aldrig tyckt om majonäs så har jag inga problem med vilken sort jag skall avstå från. Jag avstår så gärna alla sorter inklusive hemmagjord. Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.