Jump to content

Hunger och energidepåer


John
 Share

Recommended Posts

Hunger är väl kroppens sätt att signalera att den behöver energi?

Om en person är överviktig eller väldigt fet så släpar ju den personen runt på stora mängder energi i form av övervikten? Vad är orsaken till att kroppen signalerar hunger, dvs den vill ha energi tillförd utifrån i form av en måltid, när den redan har tillgång till stora mängder överskottsenergi? Borde inte feta ha svagare hungerkänslor än smala? Eller är det näring kroppen skriker efter när man är hungrig?

Link to comment
Share on other sites

Möjligen kan det vara så att kroppen helst inte vill släppa ifrån sig sitt reservlager av energi om den inte är tvungen och därför i först hand vill ha energi tillfört. Tänk att fettet på kroppen är ett sparkonto. Visst kan du om situationen kräver betala hyran från sparkontot, men troligtvis väljer du istället att ha en inkomst och betala de löpande kostnaderna från den inkomsten så att du behåller din buffert för sämre tider.

 

Jag har för mig att jag även läst att det är lite krångligare och mer energikrävande att tillgodogöra sig energin från kroppsfettet än att nyttja matens energi. För att gå tillbaka till liknelsen med ett sparkonto så kanske du inte har kortet kopplat till kontot utan behöver ta dig till banken och få hjälp av en banktjänsteman för att komma åt dina sparade pengar.

 

Sedan, som du verkar vara inne på, behöver kroppen näring i form av mikronutrienter (vitaminer, mineraler) och det behöver i stor utsträckning tillföras.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Kroppsfett är inte kopplat till hunger på det sättet.
På samma sätt som en smal människa kan känna mättnad trots att de behöver äta mer så kan en tjock människa känna hunger trots att de skulle behöva äta mindre.
Inlagrat fett kan inte avsätta särskilt mycket energi heller. Varje kilo fett kan avsätta runt 70 kcal per dygn, detta är förövrigt en av anledningarna att man skall genomföra relativt långsamma viktnedgångar för bästa resultat.
Fetma är i väldigt stor grad styrd av gener, även om de fysiologiska lagarna är likadana för människor behöver vissa jobba oerhört mycket mer för att gå ner i vikt än andra.

Så en överviktig människa kommer inte producera mer leptin för att tala om att du är mätt, den kommer inte heller producera mindre ghrelin för att tala om att du skall sluta äta på grund av att du har mer inlagrat fett.
Den vikt som kroppen är nöjd med kallas setpoint. Olika människor har olika setpoint.
Setpoint kan även höjas, för de som blivit kraftigt överviktiga så har det alltsom oftast gjorts med socker, läsk och annan skit som inte ger någon näring och mättar väldigt dåligt.
 

Så för att sammanfatta: Hunger har i första hand att göra med vad för sorts mat du äter och dina gener.

Det första kan du påverka, det andra inte.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Det sägs att socker och liknande förstör kroppens signaler till när den är mätt/hungrig. Fettlagring går före fettförbränning om båda är igång. Man kan samtidigt gå upp i vikt i form av fett samtidigt som resten av kroppen inte får tillräckligt fett och bryter då ner organ och muskler för att kunna överleva. Finns feta som dör i svält.

Är väl det största problemet med fetmaepedemin, att många inte fattat att det har med hunger att göra, inte disciplin - och att feta inte generellt har mindre hunger. Och vad som ändrar hur mycket hunger man har. Att hunger inte går att motstå i längden, utan lösningen är att äta kost som inte triggrar lika mycket hunger (som generellt ger bättre näring till kroppen).

Link to comment
Share on other sites

Hunger är väl kroppens sätt att signalera att den behöver energi?

Om en person är överviktig eller väldigt fet så släpar ju den personen runt på stora mängder energi i form av övervikten? Vad är orsaken till att kroppen signalerar hunger, dvs den vill ha energi tillförd utifrån i form av en måltid, när den redan har tillgång till stora mängder överskottsenergi? Borde inte feta ha svagare hungerkänslor än smala? Eller är det näring kroppen skriker efter när man är hungrig?

 

Nyckeln till det här problemet har att göra med bränslepartitionering. Hunger är starkt kopplat till detta. Mängden kroppsfett antyder egentligen bara att man konsumerat mer energi än vad kroppen förbränt. Och det kan också antyda just att man pga kostsammansättning, fysisk aktivitet och andra faktorer som P/E-kvot primärt lagrar fett istället för att det förbränns. Uttryckt ur perspektivet hunger, ju MER energi som förbränns, dvs partitioneras till muskler och andra organ, desto MINDRE energi fettinlagras, dvs partitioneras till fettceller.

 

Så när människor ser ner på feta och överviktiga och tänker eller t.o.m. uttrycker saker som "äh, du behöver nog inte äta X eller Y" (så fet som du är) så missar man helt den märkliga men mycket viktiga paradoxen att fetma ofta sammanfaller med upplevelsen och vissa av de biokemiska processer som brukar kopplas till svält. Fetma = svält...hur konstigt det än kan låta. 

 

Ideal bränslepartitionering har ex. de med mycket god insulinkänslighet...och bland vanliga dödliga sådana som dels följer lågkolhydratkost, dels tränar bra (fokus på högintensiv träning för styrka/muskler) och genetiskt har anmärkningsvärt goda P/E-kvoter (ofta de som "naturligt" har lätt att lägga på sig muskler/bli av med fett).

 

Tillägg (Minnet är kort): Effekten av bränslepartitionering tror jag är huvudorsaken till de starka (och felaktiga) ståndpunkter som finns kring energibalansteorin från båda sidor. Taubes och gänget hävdar att "kalorier inte räknas" (fast han uttrycker å andra sidan att de gör det men inte tillräckligt starkt för att det ska feltolkas av hans lärjungar). Professor Hallonbåt å andra sidan bjäbbar på om hur energibalansteorin är det enda som räknas vilket, i synnerhet för de extrema patienter som han ansvarat för, är så fel det kan bli. Ja, det enda som avgöra VIKTMINSKNING är energibalansteorin. Men bryr man sig om LÅNGSIKTIG viktminskning och dessutom sådan med KVALITET (fettminskning istället för onödig muskel- och organminskning) så får man allt ta och anamma de biokemiska processerna lite bättre, ex. genom att förstå det stimuli som kolhydrater har på sådant som fettinlagring/fettförbränning.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...