Jump to content

Kolsyra - ofarligt eller ej?


HelenaB

Recommended Posts

När jag senast träffade min mamma och syster pratade de om att de läst att kolsyra skulle vara farligt att konsumera även i form av kolsyrat vanligt vatten. Jag har sedan dess försökt hitta några som helst belägg för att detta skulle stämma. Man skulle enligt det de läst vara väldigt försiktig eftersom kolsyran belastade magen och bukspottkörteln på ett sätt som skulle kunna leda till pankreatit och/eller cancer.

 

Det enda jag har kunnat hitta är varningar för mineralvatten, ffa till barn p g a fluorhalten i väldigt många av dessa. Är det någon annan som har någon info om detta? 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

jag har kollat runt, jag hittar inget som bestyrker den teorin. du kanske kan fraaga var de laeste detta? jag sjaelv har skaffat mig en sodastream, sedan smaksaetter jag med grapefruitkaernextrakt (inte arom, utan riktigt extrakt) som faktiskt ska hjaelpa till med att saenka blodsocker pga innehaallet naringinin - mer om detta haer. koer paa med vattnet, det aer saekert mycket baettre aen cola!

 

http://martinajohansson.se/n3-experiment-fruktos-och-blodsocker/

http://appliedhealth.com/benefits-of-grapefruit-seed-extract/

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Min tandläkare säger att kolsyra fräter på tänderna. Sedan Sodastream blev populär har skadorna ökat säger hon. 

 

Här en artikel från BBC: http://www.bbc.com/future/story/20150911-is-sparkling-water-really-bad-for-you

 

So if you want a change from plain old water, then although it’s mildly acidic, so far there isn’t strong evidence to suggest that it’s harmful to your bones, your stomach or your teeth. 

 

Som alltså kommer fram till att det saknas bevis för att kolsyrat vatten är skadligt för ben, mage eller tänder. 

 

Jag tycker om vatten som har små bubblor... verkar vara vanligare utomlands, det känns som att det har en bra påverkan på matsmältningen. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

jag har kollat runt, jag hittar inget som bestyrker den teorin. du kanske kan fraaga var de laeste detta? jag sjaelv har skaffat mig en sodastream, sedan smaksaetter jag med grapefruitkaernextrakt (inte arom, utan riktigt extrakt) som faktiskt ska hjaelpa till med att saenka blodsocker pga innehaallet naringinin - mer om detta haer. koer paa med vattnet, det aer saekert mycket baettre aen cola!

 

http://martinajohansson.se/n3-experiment-fruktos-och-blodsocker/

http://appliedhealth.com/benefits-of-grapefruit-seed-extract/

Det verkade då när vi pratade om det som om det var från olika håll de hört/läst detta varav ett 2000-talet vetenskap, men jag har sökt även där utan att hitta något om kolsyra. Att Coladrycker inte är hälsosamma är ett välkänt fenomen bl a med sitt innehåll av fosforsyra och coffein. Men detta skulle alltså gälla intaget av kolsyran som sådan även i vanligt vatten. Att läkarna ser sammanhanget med ökningen av Sodastreamers tror jag beror på att de flesta väljer att smaksätta drycken på något sätt. Själv är jag endast ute efter bubblorna i vattnet, vill jag ha läsk så ska det vara en specifik dryck typ julmust av visst märke. 

 

För mig låter det som en anka men jag vet att jag dissade mammas lovord av Annika Dahlqvist också i början....  :blink: Jag hoppas att jag lär mig av mina misstag och vill därför vara öppen för nya idéer. Denna tror jag dock bygger på bas/syra myten av allt att döma och den har ju Chris Kresser dementerat ganska grundligt. Men med tanke på min genetiska förutsättning har jag ingen lust att ignorera varningar om det finns fog för dem.

Link to comment
Share on other sites

Min tandläkare säger att kolsyra fräter på tänderna. Sedan Sodastream blev populär har skadorna ökat säger hon. 

 

Här en artikel från BBC: http://www.bbc.com/future/story/20150911-is-sparkling-water-really-bad-for-you

 

So if you want a change from plain old water, then although it’s mildly acidic, so far there isn’t strong evidence to suggest that it’s harmful to your bones, your stomach or your teeth. 

 

Som alltså kommer fram till att det saknas bevis för att kolsyrat vatten är skadligt för ben, mage eller tänder. 

 

Jag tycker om vatten som har små bubblor... verkar vara vanligare utomlands, det känns som att det har en bra påverkan på matsmältningen. 

Tack Eric2!

Det verkar vara en sund genomgång av studier.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Min son har problem med magkatarr, får periodvis medicinera mot detta. En läkare sa till honom, att hemmakolsyrat vatten ofta kunde förvärra symptomen, medan köpt mineralvatten oftast gjorde att det blev bättre. (Samma läkare avrådde honom starkt från att dricka större mängder läsk, för att det för de allra flesta förvärrar magkatarr. Och så var det det där med kaffe då, den "symptomförvärrare" som sonen har svårast att begränsa...)

Nu frågade jag inte läkaren efter några källor, men det kanske ligger något i det...

Link to comment
Share on other sites

Vissa helger piffar vi med Radenska Classic, naturligt kolsyrehaltigt källvatten som är mycket gott och verkar ha gott om bra mineraler, väldigt mycket mer än de flesta sorter jag jämfört. Jag känner mig skönt uppiggad när jag tar ett glas. Vet dock inte pH. Vad tror ni om det http://www.radenska.si/en/natural-mineral-and-spring-water/radenska-classic/

 

Detta blir liksom vår findricka istället för öl, vin etc som vi inte dricker. Och barnen tycker också om det, så det frågas typ aldrig om läsk o liknande hemma.

 

Ps. Kul sida för vattennördar http://www.mineral-calculator.com/all-waters.html Dock är Sverige inte med, inte heller Marocko med sitt superba Eau minérale d'Oulmès.

Link to comment
Share on other sites

Här http://martinajohansson.se/haft-fel-om/ skriver Martina Johansson att hon ändrat sig angående kolsyrat vatten. Hon menar att det är betydligt surare än vatten utan kolsyra, och att magen vill ha basiskt.

 

Men bättre än sockerdricka är det naturligtvis med Ramlösa  :)

Det enda är att Martina inte tydliggjorde om det är kolsyrat mineralvatten eller kranvatten, sen tycker väl jag att hon gör en tankemiss när hon menar att det kolsyrade vattnet p g a sitt lägre pH är sämre för tarmarna eftersom tarmen vill ha basiskt. Hela magsäcken är ju full av syra med väldigt lågt pH.... Det är väl bukspottskörteln uppgift att utsöndra ämnen som ger rätt pH till tarmen. Det var den kopplingen jag funderade över att den på något vis skulle kunna överbelastas, men då skulle ju juice, vinäger mm vara ännu farligare känns det som. Jag har också lyssnat ännu än gång på Chris Kressers föredrag här på Kostdoktorn för säkerhets skull.

 

Tack för allas input! Eftersom ingen av er heller har hittat någon vetenskaplig artikel som stödjer påstående om det, så tänker jag fortsätta att njuta av bubblor i vattnet  :)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Enligt min sons kemibok i nian är hela magsäcksväggen täckt med bikarbonat (basisk) för att inte frätas sönder av saltsyran (stark syra) och enzymerna som ska sönderdela och smälta det som hamnar i magsäcken. Kolsyrat vatten är en extremt svag syra jämfört med saltsyra!

 

Känner man halsbränna när man dricker kolsyrat vatten kan man ju sluta med det och dricka platt vatten istället.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...