Jump to content

Värma olivolja...?


Rickard
 Share

Recommended Posts

Man ska inte värma olivolja för då förstörs den... har jag hört många gånger...

Men visst kan man värma olivolja, säger dessa artiklar:

 

https://chriskresser.com/is-it-safe-to-cook-with-olive-oil/

https://authoritynutrition.com/is-olive-oil-good-for-cooking/

http://www.truthinoliveoil.com/2013/10/science-cooking-olive-oil

 

Sant eller falskt?

Link to comment
Share on other sites

Olivolja lämpar sig mer för uppvärmning än vanliga vegetabiliska oljor såsom raps, majs, sojaolja, eftersom olivolja har så mycket enkelomättat fett som inte oxiderar lika lätt som fleromättat, vilket det finns mycket av de de andra vegetabiliska. Men smör, ghee, ister och kokosfett är allra bäst i det avseendet.

 

Man brukar säga att enkelomättat oxiderar 10 ggr lättare än mättat och fleromättat 10 ggr lättare än enkelomättat, dvs 100 ggr lättare än mättat.

 

Och oxiderade fettsyremolekyler kräver antioxidanter i våra kroppar och bidrar till oxidativ stress.

 

Kanske hälften smör, hälften olivolja är en utmärkt kompromiss? Himmelskt gott blir det också...

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...