Rickard Posted April 14, 2016 Share Posted April 14, 2016 Man ska inte värma olivolja för då förstörs den... har jag hört många gånger... Men visst kan man värma olivolja, säger dessa artiklar: https://chriskresser.com/is-it-safe-to-cook-with-olive-oil/ https://authoritynutrition.com/is-olive-oil-good-for-cooking/ http://www.truthinoliveoil.com/2013/10/science-cooking-olive-oil Sant eller falskt? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted April 14, 2016 Share Posted April 14, 2016 Olivolja lämpar sig mer för uppvärmning än vanliga vegetabiliska oljor såsom raps, majs, sojaolja, eftersom olivolja har så mycket enkelomättat fett som inte oxiderar lika lätt som fleromättat, vilket det finns mycket av de de andra vegetabiliska. Men smör, ghee, ister och kokosfett är allra bäst i det avseendet. Man brukar säga att enkelomättat oxiderar 10 ggr lättare än mättat och fleromättat 10 ggr lättare än enkelomättat, dvs 100 ggr lättare än mättat. Och oxiderade fettsyremolekyler kräver antioxidanter i våra kroppar och bidrar till oxidativ stress. Kanske hälften smör, hälften olivolja är en utmärkt kompromiss? Himmelskt gott blir det också... 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.