lchfwinther

Kostdoktorn intervjuad av diabetesförbundet

Recommended Posts

Har ni läst artikeln med Andreas där han bli intervjuad av diabetesförbundet? Om inte finns den här  :)

 

http://www.diabetes.se/sv/Om-oss/Nyheter/Nyheter/HETA-STOLEN-Kostdoktorn-Andreas-Eenfeldt/

 

Väldigt mycket fokus på barn med diabetes typ 1 och om det inte faktiskt är farligt för dem med LCHF, där tycker jag att Andreas svarade väldigt sakligt och tydligt trots tjatet från intervjuaren.

 

 

Reagerade däremot på detta svar från Andreas;

Passar LCHF för alla?

– Egentligen är det nog ganska onödigt för de flesta. Är man frisk, smal och mår bra utan hälsoproblem kan man kanske fortsätta som man gör.

Där tycker jag helt tvärtom, tror att LCHF är bra för de alla flesta, och är man frisk så gör LCHF att man har större chans att fortsätta vara det. Varför ska man vänta tills man blir sjuk innan man skippar socker, gluten och skräpmat?  :blink:

Isåfall undrar jag verkligen varför Andreas E själv som frisk och vältränad äter LCHF?

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Isåfall undrar jag verkligen varför Andreas E själv som frisk och vältränad äter LCHF?

 

 

Funderade faktiskt om de missuppfattat svaret

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Han kanske bara menade att alla inte behöver äta sådan hög andel fett som ingår i LCHF. Inte att man skulle fortsätta äta socker och annan skräpmat.

 

Sen kan man äta LCHF för att det är praktiskt och på många sätt enkelt. Och gott och, tycker jag, lättare att få i sig mer grönsaker.

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Raffinerade kolhydrater och gluten mår nog de flesta bättre av att skippa, även om de inte upplever hälsoproblem. Men är man metabolt frisk finns det väl ingen anledning att skippa naturligt förpackade kolhydrater, som vi ju ätit i vår utvecklingslinje i många, många miljoner år. Är man däremot metabolt skadad av övermått raffinerade kolhydrater har man allt att vinna på att byta ut även naturligt förpackade kolhydrater (typ frukt, rotfrukter, bär) mot bra fetter. Andreas får svara för sig själv, men det skulle inte förvåna om han menade något i den stilen.

  • Gilla 7

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Raffinerade kolhydrater och gluten mår nog de flesta bättre av att skippa, även om de inte upplever hälsoproblem. Men är man metabolt frisk finns det väl ingen anledning att skippa naturligt förpackade kolhydrater, som vi ju ätit i vår utvecklingslinje i många, många miljoner år. Är man däremot metabolt skadad av övermått raffinerade kolhydrater har man allt att vinna på att byta ut även naturligt förpackade kolhydrater (typ frukt, rotfrukter, bär) mot bra fetter. Andreas får svara för sig själv, men det skulle inte förvåna om han menade något i den stilen.

 

Min gissning är att intervjusvaren är nedkortade för att rymmas på sidan, och att Andreas svar därför kom att bli lite kryptiskta på sina håll.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har ni läst artikeln med Andreas där han bli intervjuad av diabetesförbundet? Om inte finns den här  :)

 

http://www.diabetes.se/sv/Om-oss/Nyheter/Nyheter/HETA-STOLEN-Kostdoktorn-Andreas-Eenfeldt/

 

Väldigt mycket fokus på barn med diabetes typ 1 och om det inte faktiskt är farligt för dem med LCHF, där tycker jag att Andreas svarade väldigt sakligt och tydligt trots tjatet från intervjuaren.

 

 

Reagerade däremot på detta svar från Andreas;

Passar LCHF för alla?

– Egentligen är det nog ganska onödigt för de flesta. Är man frisk, smal och mår bra utan hälsoproblem kan man kanske fortsätta som man gör.

Där tycker jag helt tvärtom, tror att LCHF är bra för de alla flesta, och är man frisk så gör LCHF att man har större chans att fortsätta vara det. Varför ska man vänta tills man blir sjuk innan man skippar socker, gluten och skräpmat?  :blink:

 

Undrar om det kan vara ett försök att undvika fanatiker-stämpeln? Håller med er andra på denna punkt att LCHF är bra för de flesta, givetvis ska det vara upp till var och en att välja sin kost men det är ju bra om informationen sprids så fler kan göra ett upplyst val.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tycker att det var en väldigt bra intervju. På vilken "sida" brukar Diabetesförbundet stå - medicin eller kost? Det finns så många olika föreningar så jag har svårt att hålla reda på dem.

 

Om de är på medicinsidan tycker jag att det är stort av dem att intervjua Kostdoktorn. Ett stort steg framåt.

  • Gilla 6

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Min gissning är att intervjusvaren är nedkortade för att rymmas på sidan, och att Andreas svar därför kom att bli lite kryptiskta på sina håll.

 

 

Var också inne på den tanken, skulle vara intressant att höra direkt från Andreas om så är fallet.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ett mycket märkligt svar må jag säga. Undrar om det verkligen är rätt återgivet. Vore mycket bra om Andreas kan förtydliga sig.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tycker det finns en retorisk poäng i Kostdoktorns resonemang - för hur många är friska, smala och mår bra utan hälsoproblem? Troligen väldigt få. 

 

Sen så är min åsikt att vad som är LCHF verkar väldigt mycket vara i betraktarens ögon. Definitionerna verkar vara lika många, minst, som de som hänger på forumet. Att man inte behöver kolhydrater är väl de flesta överens om här. Hur det är med glutenet, mejerierna och intaget av proteiner och ickeprocessade kolhydrater råder det ju ganska stor oenighet om. Kanske borde man börja prata om ketogen kost istället för det är ju mätbart.

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hur många är friska, smala och mår bra utan hälsoproblem? Jag tror frågan snarare är Hur många upplever sig vara friska, smala och utan hälsoproblem? Jag tyckte ju att jag var fullt frisk och utan krämpor; lite ont här, krånglig mage, förkylningskänsla, acne...det är väl fullt normalt!

Som tur är kunde jag inte hävda att jag var smal, och således halkade jag in på lchf-kosten. Inser nu att de där högst normala småkrämporna inte alls var nödvändiga. Men att inse det utan att testa...?

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Mäh.. tycker det var ett bra och diplomatiskt svar!

 

Dvs det är lättare att säga vem som har bäst nytta utav LCHF, att påstå att alla har nytta utav det är lixom "one size fits all"!

 

Tex så finns det nog gott om folk som inte bara är friska utan oxå äter nyttigt och har en bra livstil.

 

Motsatsen till LCHF är snarare att livnära sig på junkfood!

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tycker också det hade varit bra med ett förtydligande från Andreas.

Höll han igen medvetet eller har något svar blivit lite felciterat?

 

Vi är många som möter frågor dagligen och ett påstående som att LCHF är onödigt för de flesta går i alla fall emot min uppfattning som är mer att LCHF är bra för de flesta.

 

Även svaren kring DKA skiljer sig en hel del från Smarta Diabetikers ståndpunkt.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.