DRAKULLA

Hur mycket rött kött är okej egentligen?

Recommended Posts

Tråkigt att universitetet i Glasgow samfelar med KI!

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tråkigt att universitetet i Glasgow samfelar med KI!

 

Samfelar var ett nyord som jag tar till mig!

 

Dvs vi som är pro LCHF bör heller inte samfela.

 

Grejen är väl när man undersöker sk epedmiologiska data så hittar man både ditten och datten till stora delar beroende på vilka utvalskriterier man utgår ifrån?

 

På det så skall man vara j*vligt kritisk när något benämns en högfettdiet.. det kan ibland handla om ända upp till 30-40E% fett! :blink:

 

Grejen är att sådant är bullshit och knappast ens i närheten utav LCHF/med inriktning mot Paleo!

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

LCHF-Magasinet nr 1 - 2016, har en artikel-serie om rött kött skriven av S. S.  Skaldeman. 

Mycket välskrivet och intressant. När man läst dessa så har man klart för sig att rött kött är nyttigt, och dessutom klimat-vänligt. Hör och häpna.

 

Det är angeläget att kunskapen sprids att våra kor, som går på naturbete, är effektiva ur natur-hänsyn. De medverkar till kol-inlagring i jordarna och ger dels sänkt CO2 i atmosfären och dels förbättrad bördighet i jorden.  Vidare ger det också en ökad bio-diversitet, som är mycket angeläget med dagens industri-jordbruk.

 

Det är ett effektivt sätt att producera hög-värdig mat för folk och ger ökad naturvänlighet.

  • Gilla 7

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

LCHF-Magasinet nr 1 - 2016, har en artikel-serie om rött kött skriven av S. S.  Skaldeman. 

Mycket välskrivet och intressant. När man läst dessa så har man klart för sig att rött kött är nyttigt, och dessutom klimat-vänligt. Hör och häpna.

 

Det är angeläget att kunskapen sprids att våra kor, som går på naturbete, är effektiva ur natur-hänsyn. De medverkar till kol-inlagring i jordarna och ger dels sänkt CO2 i atmosfären och dels förbättrad bördighet i jorden.  Vidare ger det också en ökad bio-diversitet, som är mycket angeläget med dagens industri-jordbruk.

 

Det är ett effektivt sätt att producera hög-värdig mat för folk och ger ökad naturvänlighet.

 

 

Låter väldigt intressant och jag skulle gärna vilja läsa men jag har tyvärr inte LCHF magasinet. 

 

Jag kan ju spana lite på Sten-Stures blogg. Han kanske skriver något om det där.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hmmm...min spontana reaktion är att "journalisten" satt fel rubrik...

 

Även om jag själv inte äter kött så tror jag inte att rent kött är farligt. Men djur som matats med allt möjligt konstigt som de inte skulle ha ätit i för dem naturligt tillstånd skulle jag inte vilja äta. Många djur matas med ju både soja, kadaver, majs och får både antibiotika och hormoner. Det är jag mer tveksam för än köttet i sig. 

 

Men jag bara spekulerar...

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tror att det som är farligt med kött, kanske cancerframkallande, är hur vi tillagar det nu för tiden. Vi sitter inte längre vid en lägereld och steker stora stycken, eller ett helt djur. Eller, som i begynnelsen, äter det rått. Vi steker och grillar skivat kött och får på det sättet fler stekytor. Vi får i oss mycket mer ofta hårdstekta och brända stekytor. Det är ohälsosamt. Inte köttet i sig.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tror att det som är farligt med rött kött är var man äter detta och vad man äter tillsammans med detta.. tex på BK eller Donken.. eller om man sköljer ner detta samt pommes med litervis med Cola!

 

Grejen är snarare att besök på sagda ställen är ett varningstecken, de bör helst inte bli fler än enstaka gånger per år!

 

Såå.. faran med rött kött hänger snarare ihop med mängden pommes och Cola man äter/dricker till detta?

  • Gilla 6

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tror att det som är farligt med kött, kanske cancerframkallande, är hur vi tillagar det nu för tiden. Vi sitter inte längre vid en lägereld och steker stora stycken, eller ett helt djur. Eller, som i begynnelsen, äter det rått. Vi steker och grillar skivat kött och får på det sättet fler stekytor. Vi får i oss mycket mer ofta hårdstekta och brända stekytor. Det är ohälsosamt. Inte köttet i sig.

Som jag förstått har vi kokat mycket, då går mindre förlorat av näringen, och som du säger, ingen stekyta.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Som jag förstått har vi kokat mycket, då går mindre förlorat av näringen, och som du säger, ingen stekyta.

 

 

Ja, kokt kött har nog försvunnit en del ur den svenska matkulturen, tyvärr. Nu ska det istället grillas, grillas och grillas. 

 

Det är nog inte så många som behärskar grillen fullt ut utan köttet blir alltför ofta svart och bränt någonstans.

 

Jodå, man kan grilla grönsaker och fisk men det är oftast köttet som får hedersplatsen på grillen.

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

En fara med rött kött är faktiskt att hemjärn (som det finns mycket mer av i det som kallas rött kött) kan vara en cancerrisk. Hemjärn metaboliseras av cellerna i tarmen så att ämnen bildas som bidrar till cancer. Men det finns räddning! Klorofyll är till förvillning likt hemjärn och konkurrerar därmed om att bli metaboliserat, så om man äter rikligt med gröna grönsaker (exempelvis färska blad) samtidigt så minskar risken. Alltså så som vi under årmiljonerna säkert ätit.

 

Både hemjärn och klorofyll är komplexa molekyler - likadana utom på en punkt: i centrum av hem sitter järn och i centrum av klorofyll magnesium.

 

En annan sak det finns mycket av i rött kött är karnitin, som spelar samman med vissa bakterier och kan bidra till cancer var som helst i kroppen. Även här finns utmärkt räddning! Dessa bakterier gynnas av spannmål, så om man skippar sådant slipper man denna risk.

 

Källa: http://www.thepaleomom.com/2015/08/the-link-between-meat-and-cancer.html

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

En fara med rött kött är faktiskt att hemjärn (som det finns mycket mer av i det som kallas rött kött) kan vara en cancerrisk. Hemjärn metaboliseras av cellerna i tarmen så att ämnen bildas som bidrar till cancer. Men det finns räddning! Klorofyll är till förvillning likt hemjärn och konkurrerar därmed om att bli metaboliserat, så om man äter rikligt med gröna grönsaker (exempelvis färska blad) samtidigt så minskar risken. Alltså så som vi under årmiljonerna säkert ätit.

 

Både hemjärn och klorofyll är komplexa molekyler - likadana utom på en punkt: i centrum av hem sitter järn och i centrum av klorofyll magnesium.

 

En annan sak det finns mycket av i rött kött är karnitin, som spelar samman med vissa bakterier och kan bidra till cancer var som helst i kroppen. Även här finns utmärkt räddning! Dessa bakterier gynnas av spannmål, så om man skippar sådant slipper man denna risk.

 

Källa: http://www.thepaleomom.com/2015/08/the-link-between-meat-and-cancer.html

 

 

Intressant!

 

Räknar du in allt kött som rött?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Intressant!

 

Räknar du in allt kött som rött?

Kött med mycket hemjärn blir rödare till färgen. Begreppet kommer väl från USA och jag vet inte var de drar gränsen. Jag förmodar ju rödare, desto mer hemjärn. Så nöt, vilt, lamm, get, gris hör dit, men inte fågel, fisk och sådant.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kött med mycket hemjärn blir rödare till färgen. Begreppet kommer väl från USA och jag vet inte var de drar gränsen. Jag förmodar ju rödare, desto mer hemjärn. Så nöt, vilt, lamm, get, gris hör dit, men inte fågel, fisk och sådant.

Tack! Nu fick jag lite kött på benen.... :D

 

Ju rödare kött desto mer hemjärn och detta hjälper man upp med spenat o dylikt. En vanlig LCHF -måltid alltså.

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2016-05-01 at 09:01, DRAKULLA sade:

Det skrivs allt mer om att vi bör dra ner på rött kött.

 

I studie efter studie finns det med ett " och så ska vi äta mindre rött kött".

 

Det verkar finnas ett flertal orsaker; cancer, tarmfloran, mättat fett mm.

 

Sen är det ju miljöaspekten men det är ju en annan sak.

 

I dag läste jag att det även kan påverka den biologiska åldern men i denna studie(nedan) kan man ju ifrågasätta hela livsstilen.

 

Jag har inte haft någon rädsla för kött över huvud taget men nu funderar jag lite över om jag bör se över mitt intag lite.

 

Hur ser ni andra LCHFare på den saken? Är det endast skrämselpropaganda från etablissemanget?

 

Hur är det med fläskkött, lamm och kyckling? Är det något bättre i detta sammanhang?

 

 

http://na.se/nyheter/sverige/1.3821563-for-mycket-kott-okar-biologisk-alder

Noll procent industrikött och cirka 10-20E% om det är vilt eller gräsbetat!

Märk väl att det inte handlar om färgen.. kyckling/fågel är oxå rött kött samt gris och lamm!

Utan det skulle altså handla om hemjärn som trots allt är den främst näringsbristen i världsmåttstock.. främst iomed att i fattiga länder så har många inte råd att äta kött.

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Veganer har ideologiska incitament för att påstå att rött kött är farligt. De är motståndare till konsumtionen av ideologiska skäl och vill naturligtvis få extra argument och stöd genom att påstå att man får cancer och allt annat. Människan har ätit rött kött hur länge som helst. Det man kanske bör diskutera är förvaring och hur det processas tex. 

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
35 minuter sedan, MrB sade:

Det man kanske bör diskutera är förvaring och hur det processas tex. 

Och djurhållningen...! 

  • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.