Jump to content

Vassle och hemgjord yoghurt


Petra183

Recommended Posts

Jag har testat att göra hemgjord yoghurt efter ett recept i Jonas Bergqvist bok "Ät och lev paleo". Yoghurten görs genom att man värmer 1 liter standardmjölk + 3 dl grädde till 90 grader. När yoghurten svalnat till 40 grader rör man i 1 dl yoghurt, antingen färsk naturell eller 1 dl från en tidigare sats. Lägg lock på kastrullen och ställ den fyrtiogradiga yoghurten på en skärbräda och svep en filt om. Låt stå över natt. Häll sedan yoghurten genom någon form av silduk (jag brukar ta en urtvättad kökshandduk) och låt den rinna av ca 4 timmar. Krama ev ur den sista vasslen. Förvara i kylskåp. Yoghurten kan ätas som den är eller användas till färskost då man blandar den med kummin eller någon annan krydda. 

 

Jag har lite funderingar på vad yoghurten egentligen innehåller. Bryts laktosen ner till någon form av nyttiga mjölksyrabakterier när den står över natt? Vad finns i vasslen mer än vatten? Enligt kostbevakningen så innehåller 1 liter vassle 51 g kolhydrater. Silar man bort mjölksockret? 

 

Erfarenhetsmässigt så vet jag att jag har svårt att tåla mejeriprodukter i någon större omfattning. Den här hemgjorda yoghurten verkar jag tåla i mindre mängder. Det jag funderar lite på är kolhydratshalten, eftersom den är svår att räkna på. Vågar man äta av yoghurten i tron att den är nyttig eller bör man hålla sig till sådant som har en innehållsförteckning?  :)

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Vad jag förstår omvandlar bakterierna under fermenteringen laktosen till mjölksyra, eller i alla fall större delen. Det borde vara därför det är lättare att tolerera produkter som ost, fil och yoghurt när man har problem med laktos (antingen man är intolerant eller vill hålla nere kh).

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...