Jump to content

Tallriksmodell för lata - nyhet från SLV (den gamla för aktiva)


Erik 2

Recommended Posts

"En tallriksmodell för den som rör sig och en annan för soffpotatisen som har mindre behov av energi. Det är den nya modellen när Livsmedelverket gör en make over av klassiska tallriksmodellen. Den aktive kan enligt Livsmedelverket fortsätta att äta lika stora delar grönsaker respektive potatis, pasta eller gryn. Den mera stillasittande ska i stället lägga mer fokus på grönsakerna som nu läggs över halva tallriken. För att minska kaloriintaget reduceras mängden potatis, pasta, bröd och gryn."

 

http://www.vk.se/1724085/tva-tallriksmodeller-nya-modellen?mobil

 

http://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/pressmeddelanden/nu-lanserar-livsmedelsverket-tallriksmodellen-i-ny-tappning/

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Hm. Jag lärde känna denna "latmanstallrik" när jag gick med i viktväktarna för 15 år sen...

undrar om de kommer att stämma Livsmedelsverket för varumärkesintrång....men kanske de har missat att ta patent på "halva tallriken grön"?

 

Och sen snacket "mer grönt fyller ut magen och ger mer mättnad"! Jisses. Till slut käkar man grönsaker som en ko och ändå är hungrig jämt!

Sen äter man frukt mellan måltiderna "för att jämna ut blodsockret"...

Pinsamt, Livsmedelsverket, mycket pinsamt....

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Inget fett någonstans på tallriken- inte ens olivoljedressing på grönskerna.

 

Det förvånar mig att SLV inte skriver ut att man ska skära bort allt synligt fett från köttbiten. Kanske ännu mer förvånande att de alls har med köttet. Jag hade förväntat mig en bit kokt fisk.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

"Att till exempel våga prova och välja grova, fiberrika grönsaker och rotfrukter som kål av olika slag, bönor och lök. För miljön är det även bra att välja kött och fisk med omsorg, eller byta ut det mot bönor, ärter och linser, säger Åsa Brugård Konde".
 

Det är väl bara kålrot som är en rotfrukt? Vitkål, rödkål, grönkål m fl är väl inga rotfrukter... När det gäller bönor, ärter och linser, har man verkligen räknat in i ekvationen alla mediciner som jag skulle behöva ta till för att slippa de problem jag får med magen och luftrenaren för att andra ska slippa ta del av dessa problem...

 

Håller dock helt med om att det är viktigt att välja kött och fisk med omsorg.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Vid en snabb anblick verkar det inte finnas någon restriktion för fett, gött! :D

 

Läste någonstans (kommentar hos Doktor Annika?) att det som vanligt är rapsolja och olivolja som man ohejdat kan hälla över maten. Fortfarande uppmanas vi att sky mättat fett som pesten.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Enligt min son som går i nian och har Hemkunskap enligt SLV så menar man där att i tallriksmodellen ingår fett naturligt i det man lägger på tallriken, dvs fett är inte en egen del. Fett steker man in, har i eventuell sås, dressing, på mackan osv. De har också under högstadiet pratat om att de som tränar mycket kan äta mer rena kolhydrater såsom pasta och potatis. De som tränar mindre rekommenderas att äta mindre pasta och potatis och mer grönsaker. Lite fett är bra för kroppen och det ger också mättnad men fortfarande ska man vara försiktig med fett och framför allt mättat fett.

 

Att de lanserar det som nytt känns ganska konstigt. Den gamla boken som de har på Hemkunskapen är utgiven av SLV och där finns det med.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

 

 

Att de lanserar det som nytt känns ganska konstigt. Den gamla boken som de har på Hemkunskapen är utgiven av SLV och där finns det med.

 

kan bara bekräfta det du säger. Soffpotatis-modellen (med mindre kalori/kolhydratsdel) har funnits länge i hemkunskapsböckerna. Jag väljer mer att se kolhydrats-delen som energi-delen i stället, och den kan man fylla med valfritt bränsle! :)

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...