Totto

Rabarberpaj LCHF och nötallergiker

Recommended Posts

Jag ska bort till goda vänner imorgon och har lovat att ta med efterrätt (för att vara säker på att jag kan äta den). En av vännerna är nötallergiker, bl a mandel, men de gillar kokos båda två.

 

Jag har rababer och tänkte göra något på dem och servera med vispgrädde.

 

Jag har dessutom riven kokos, solrosfrön, linfrön och kross, pofiber, fiberhusk, ägg och smör. Och sockerersättning i form av sötströ. Dessutom råkar citron och färsk ingefära finnas hemma.

 

Nån som har nån bra idé om hur jag kombinerar ihop det här.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det finns ett par recept på pajdeg pofiber om du googlar. 

 

Hittar du ingen bra paj, koka kompott och servera med vispgrädde till. 

 

Standardreceptet i Vår Kokbok säger att man ska ta 1-1,5 dl socker till 1,5 liter skuren rabarber, vilket motsvarar 750 gram. Lägg i en kastrull och sjud på svag värme tills rabarbern mjuknat. Det tar ca 5-10 minuter. Sockret ersätts givetvis med valfri sötning i lagom mängd. 

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ska det vara osötat, är ju rabarber lite knepigt, men vill du använda sötningsmedel är det lätt. Och du skrev ju om sötströ, så då antar jag att du tänker använda det. Sätt sötningen på rabarbern, degen klarar sig troligen utan. Jag brukar göra smuldeg på kokosflingor och smör, samt önskade kryddor (ex. vaniljpulver, kanel, kardemumma). Av dina övriga ingredienser på lager, skulle jag kunna tänka mig att också blanda i lite pofiber i degen.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ska det vara osötat, är ju rabarber lite knepigt, men vill du använda sötningsmedel är det lätt. Och du skrev ju om sötströ, så då antar jag att du tänker använda det. Sätt sötningen på rabarbern, degen klarar sig troligen utan. Jag brukar göra smuldeg på kokosflingor och smör, samt önskade kryddor (ex. vaniljpulver, kanel, kardemumma). Av dina övriga ingredienser på lager, skulle jag kunna tänka mig att också blanda i lite pofiber i degen.

Vad tror du om att mixa i lite solrosfrön? Eller sesamfrön, som jag just nu kom på att jag har? Och vad tror du om lite citroncest i smuldegen?

 

Jag har två sorters rabarber, en storvuen och sur, en småvuxen som inte alls är lika sur. Mera pill med den senare men bättre resultat!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tror att sesamfrön är godare än solrosfrön, förutsatt att de är vita/skalade. Citroncest kan säkert bli helt ok det också, som krydda, även om jag personligen nog skulle föredra att smaksätta degen med vanilj och kardemumma till rabarber. Småvuxen, mild rabarber låter som ett bra val!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag gjorde en rabarberpaj en gång med citroncest och ingefära tycker inte det blev särskilt gott men smaken är ju olika. Gillar bäst bäst klassiska smaker som kanel, kardemumma och vanilj till rabarber. Det funkar säkert alldeles utmärkt att göra en smuldeg av det som du har hemma - du kan ju köra det i en mixer. Tänk på att det behövs mycket mindre kokosmjöl än vad de behövs mandelmjöl om du ska byta ut mandelmjöl mot kokosmjöl.

 

Jag brukar använda typ det här receptet till smulpaj: http://www.lchfgourmet.se/baka-med-lchf-5/lchf-efteratter/lchf-smulpaj-med-rabarber/. Men jag gräddar pajen längst ner i ugnen och längre tid än 20 minuter så rabarbern eller äpplena hinner smälta. Ofta kör jag också bara på 175 grader.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack alla för hjälpen! Nu står rabarberna i ugnen för att smälta medans jag gör smuldegen. Det blir enklet: Smör, riven kokos, lite vaniljpulver och en äggula.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.