Sockerråtta

Moraliska problem med LCHF (kött, ägg, mejerier)

Recommended Posts

Som föredetta vegan har jag extrema moraliska problem med att konsumera djur. Då menar jag i form av kött, ägg och mejerier. Det sistnämnda är dock mitt minsta problem (mejerier) eftersom jag redan ifrågasatt det naturliga i att konsumera en kossas modersmjölk. Även börjat fundera på hur ägg hör hemma i kosten.

 

Hur som helst. Just nu har jag haft svårt för att på allvar komma igång med LCHF igen. Därför äter jag just nu motsatsen dvs. HCLF. Mest veganskt men jag äter fisk pga. vill inte ta tillskott av B12 samt har inte samma moraliska problem med fisk. Dessutom köper jag miljömärkt fisk. Har precis börjat dock och ska låta det gå en vecka för se hur jag känner mig och ev. utvärdera. Någonstans inom mig känner jag dock tvivel (har viktproblem som jag en gång fick bukt på med LCHF men efter flera år föll av - en lång historia men kort sagt: sötningsmedel är boven i dramat!).

 

Hur känner ni andra som äter LCHF? Är ni alla hårdhudade personer som inte känner något speciellt för djur eller boskapsdjur? Jag antar att flera av er har husdjur dvs. katt eller hund eller kanske någon gnagare (kanin?). Hur snurrar det i er hjärna när ni samtidigt konsumerar andra djur, speciellt ko och gris? Om ni inte känner något för boskapsdjur, hur känner ni för att andra kulturer som äter hund och katt? Inget ni går bananas på?

 

Jag har egentligen inte svårt för konceptet "äta eller ätas". Vissa djur äter kött och andra inte. Jag har en hund som jag ger BARF och jag har inte slutat med det nu eller när jag var vegan. Det här för att jag är helt övertygad om att det är vad hundar ska äta. Som vargen. Samma med katt men nu har jag ingen katt. Hade jag haft en orm hade jag således blivit tvungen att mata den med levande föda, att försöka mata den med broccoli är ju lika illa som att erbjuda en kanin en köttbit.

 

Trots att jag således köper att människan egentligen inte är någon vegan, så har jag svårt för hela köttindustrin. Jag känner mig osäker på hur det faktiskt går till. Allt jag har att tillgå är det veganer visar (YouTube och Djurrättsalliansen). Jag vet att många köttätare direkt skjuter ner på det och menar att de bara visar en sida osv. Fast hur vet jag att köttätarna inte bara försvara sin köttkonsumtion? Vet de eller upprepar de bara vad de tror/hört? Vem har koll egentligen?

 

Egentligen har jag inga större problem att äta vilt dvs. älg, hjort, vildsvin osv. eftersom dessa lever i de fria. Ren kan jag också känna verkar leva ett bra liv. Värre är det med boskapsdjur som jag upplever aldrig få leva. Hur mycket vilt finns det egentligen att köpa? Alla kan knappast äta det.

 

Sen hör man ju mycket om "gräsbetes kött" men hur många köper det? Upplever att det mesta köttet i butiken är vanligt svenskt eller utländskt kött. Inget KRAV-certifierat och naturbetes kött. Enligt WWFs köttguide är det endast KRAV-certifierat kött som faktiskt har grön gubbe på djurens välfärd (gäller både ko, gris och kyckling) bortsett från får, där räcker tydligen svenskt. Ganska allvarligt kan jag känna eftersom jag tror att de flesta inte köper det här pga. ekonomiska skäl. Samtidigt blir jag besviken på Sverige som inte höjer djurens välfärd med att ställa högre krav på alla (istället överlämnar man valet åt konsumenter).

 

Jag vill gärna höra hur ni tänker i frågan.

 • Gilla 7

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag köper nästan aldrig kött i butik. Om jag gör det så köper jag antingen kravmärkt, eller kött med kort datum så att det stackars djuret inte har dött i onödan.

Merparten av det kött jag äter är antingen vilt (jägare i familjen), eller gräsbeteskött köpt direkt från en lokal uppfödare (lamm och nöt). Tyvärr lade min leverantör av glada utegrisar ned sin verksamhet, så där håller jag på att söka ett nytt alternativ. Kycklingar som fått springa ute på grönt gräs, samt ägg från lyckliga utehöns köper jag också direkt från en lokal uppfödare. 

Naturligtvis så är det är inte bara filéer och kotletter i köttlådorna man får hem, de innehåller bitar från hela djuret så att minimalt går till spillo. Benen kokar jag buljong på. Inte blir det mycket dyrare än butiksköttet, men ack så mycket godare!

 • Gilla 6

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vet inte var du handlar din mat men jag tycker det finns gott om krav-kött, kyckling, nöt och fläsk i butikerna. Ganska ofta hittar jag det på rea och brukar då bunkra lite extra. Jag köper mest krav/eko tex högrev, nötfärs, fläsklägg, hönsfärs, ryggbiff.

 • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Som övriga talare, köper jag numera bara svenskt KRAV/eko/gräsbetat kött. Jag har inga problem med att äta glada djur, vilt eller husdjur som gått ute året runt och fått äta sin naturliga föda. I min ungdom (typ 25-30-årsåldern) hade vi får och slaktade själva lamm om hösten. Till och med första slakten kändes naturlig när den närmade sig, vi behandlade lammen väl in i det sista.

 

Jag har också svårt för den storskaliga köttindustrin. Om det inte finns KRAV/eko/gräsbetat kött, avstår jag hellre. Jag vill inte bidra till att djur produceras som i en fabrik, dessutom tror jag att det köttet är mindre nyttigt och har mer rester av onyttigheter i sig (antibiotika mm).

 

Att äta herbivora sällskapsdjur är ok för mig, om de är uppfödda på samma villkor som husdjuren ovan. 

Är carnivorer hälsosam människoföda?

 • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag köper kött som de ovan, och har slutat helt att köpa kyckling-kött. Hittar inte längre något som har gått helt fritt och fått äta vad den vill. Ägg ser jag inga problem med, och mejerier tycker jag inte man bör äta fast jag äter grädde ibland, ibland en latte och så äter jag get- och får-ost.

 

Jag äter ganska lite proteiner. För mig är den här kosten fett, mkt ovanjordsgrönsaker och inte alls fokus på kött. Bönor är bra, och fet fisk också. 

 • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vet inte var du handlar din mat men jag tycker det finns gott om krav-kött, kyckling, nöt och fläsk i butikerna. Ganska ofta hittar jag det på rea och brukar då bunkra lite extra. Jag köper mest krav/eko tex högrev, nötfärs, fläsklägg, hönsfärs, ryggbiff.

 

Jag handlar på stora butikskedjor som ICA Maxi, Willys och ibland CityGross. Jag har sett KRAV-kött men i jämförelse med hela sortimentet känns det som en nål i en höstack.

 

Eh.. grejen är att vi alla har våra moraliska problem att brottas med och att vara vegan är knappast en sak som gör att man slipper den problematiken!

 

Då är man i sämsta fall dum i huvudet eller i bästa fall naiv!

 

För så länge man inte odlar sin egen mat under bästa tänkbara förhållanden för samvetet så är man i klorna på andra odlare.. och det är lixom inte helt säkert att de som odlar den är särskildt hänsynstagande!

 

För det föesta så borde det vara lag på att alla affärer skall tillhandhålla gräsbetskött.. och att det skall stå på alla matpaket hur stor andel gräs och örter min mat har ätit!

 

Ett annat problem med att vara moralisk är att man är tvungen att ha bil, samt att bränna en jävla massa kolekvivalenter för att åka runt och handla tjänlig mat!

 

There are no shortcuts.. and there are no such things as a free lunch!

 

http://www.gronagardar.se/

 

Vad menar du med "i klorna på odlare"? Vad är problemet med det?

 

De som kan och vill odla själva kan ju göra det trots att det finns andra odlare?

 

Jag är säker på att svenska butikskedjor har något utbud av KRAV-kött. Undantaget är väl utländska butikskedjor som Netto och Lidl.

 

Man måste inte ha bil, det är bara bekvämlighet. Finns cykel och buss.

 

Tack för länken! Måste spana in.

 

Lierre Keiths bok Vegomyten bidrog också till intressanta vinklingar tycker jag. Storskalig produktion av vegetabilier är oftast monokulturell, dvs endast en gröda ska växa, och "obehöriga" djur och växter ska helst inte finnas i närheten. Tänkvärt.

 

Hört mycket om den boken så får väl ta och läsa den.

 

Men, jag håller med, det är ett etiskt dilemma, och det är ett dilemma som inte tidigare funnits, det är ett modern dilemma som har kommit med en modern och industriell djurhantering, som faktiskt är skrämmande  :(

 

Skönt att höra att jag inte är ensam. Inte ovanlig att man få höra att folk inte bryr sig (avtrubbade?) vilket skrämmer mig som bryr mig väldigt mycket.

 

Nu menar jag folk som äter kött då, veganer bryr sig givetvis men det blir så ensidigt tänk också. De har bara en lösning på problemet.

 

Jag tror att detta moraliska problem är kopplat till vår syn på liv och död.

Min ståndpunkt är att döden inte är ett slut, utan en övergång till nästa fas i individens utveckling.

 

Allt levande har  en själ, ett medvetande, även växter.  Och liv och död handlar om själens utveckling.

 

Våra husdjur bör med detta i åtanke, behandlas mycket väl på ett personligt sätt. Djurets vinst är att umgås med oss människor och att lära sig av oss. Enligt naturens lagar innebär det också att de ger sitt liv för att vi ska kunna få föda och att vi ska kunna leva vidare.

 

Indianernas inställning, att högakta och vörda de djur och växter som användes som föda, är nära min syn.

 

Det innebär att djurfabriker och massproduktion är inte moraliskt korrekt. 

Vi behöver återgå till ett naturligt och småskaligt jordbruk. Kan vara organiserat enligt denna avhandling.

http://www.slu.se/sv/om-slu/fristaende-sidor/aktuellt/alla-nyheter/2014/10/smaskaligt-jordbruk-kan-matta-manga-munnar/

 

Tänker direkt på en scen i filmen Avatar där hon dödar ett djur och i samma stund som hon hugger med kniven mumlar hon något som i någon förlåtelse.

 

Hur som helst. Håller med angående jordbruket. Jag tycker Sverige ska öka djurens välfärd genom strängare regler som helt förbjuder djurlidande i köttindustrin. Jag vill även att Sverige slutar importera utländskt kött men jag antar att problemet är EU. Trots att grundtanken är god med EU så är det inte värt en sämre djurhållning eller färre och sämre svenska bönder. Vi borde lämna EU. Sen borde vi förbjuda pälsfarmning, gärna totalförbud mot pälsindustrin. Finns redan länder som förbjuder pälsfarmning och ett land hade lagförslag om totalförbud mot pälsindustrin.

 • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kul att höra att så många faktiskt köper naturbetes och KRAV-certifierat kött. Ni verkar inte främst köpa detta i butik som jag förstår det. Hur hittar ni dessa gårdar som erbjuder gräsbetes och KRAV-certifierat kött? Är det via gronagardar.se eller har ni bara lyckats hitta själva?

 

Bor själv i stan så jag har inget kontaktnät med bönder om man säger så.

 

Vad kostar det föresten? Jag önskar att pengar inte spelade roll men tyvärr gör det (i dagsläget). Inte sagt att det måste vara snorbilligt i stil med billigaste köttet i butikskedjor men ni fattar.

 

Att äta "hela djuret" och inte bara välja ut delar lät intressant. Det blir ju varierande samtidigt som inget går till spillo. Säljs alla delar i butik eller vad händer med de delar som inte når butiken?

 

Sist jag var och handlade skulle jag köpa hel kyckling som var KRAV-märkt. Kostade 99 kr/kg men blev övertalad att inte köpa pga. en kyckling gick på 200 kr. Det fanns även KRAV-märkta kycklingvingar och kycklingklubbor som istället kostade 49 kr/kg och 79 kr/kg om jag minns rätt. Tyvärr var det helt slut så gick inte köpa det heller. Därför blev det bara MSC-märkt fisk. När jag tänker efter kostar fisken också runt 100 kr/kg, bara mindre vikt. Så vet inte om 99 kr/kg för en KRAV-märkt kyckling var så farligt ändå. Även om jag inte har något emot att äta andra billigare delar.

 

Just nu äter jag mest veganskt och kommer äta upp det först. Om jag ev. tar upp LCHF/Paleo igen så kommer det bara bli KRAV-ceritiferat kött men jag måste få ekonomin att gå ihop. Givetvis hålla koll på reor men också sluta köpa onödiga varor. När jag åt LCHF (och misslyckades - tog dock år!) köpte man mycket mandelmjöl, hasselnötsmjöl, kokosmjöl osv. För inte glömma svindyra näringsfattiga nudlar osv. Inte alltid men det kostar ju en del och är egentligen onödigt. Hellre lägga pengarna på riktigt kött och hålla mig borta från allt var sötningsmedel heter.

 

Ni skriver också att ni inte äter mycket kött eller inte mer än vanligt, istället äter ni fett. Antar ni menar smör, fet grädde osv. Om man som jag inte vill konsumera mejerier (verken från ko eller get/får) eller ägg, vilket fett kan jag då äta?

 

Vet att man kan göra majonnäs utan ägg (nej, ingen äcklig soja-majonnäs men man gör som vanligt bara exkluderar äggula). Sen finns kokosfett men gillar inte smaken, och jag tänkte mer fett som i tillbehör och inte bara att steka i (steka i kokosfett går bra annars). Antar att avokado funkar och det gillar jag jättemycket (blev tokig i avokado som vegan).

 

Sen antar jag att ni kanske äter grönsaker och sallad, men det är ju inte fett. Ska försöka fokusera på mer näringstäta grönsaker än sallad eftersom sallad kostar mer än det ger näring och mättnad.

 • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag köper nästan aldrig kött i butik. Om jag gör det så köper jag antingen kravmärkt, eller kött med kort datum så att det stackars djuret inte har dött i onödan.

 

Sådär brukar jag också tänka faktiskt. Tänker du så oavsett köttets ursprung? Alltså kan det både vara vanligt svenskt kött som utländskt? Så länge det är kort datum?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Sådär brukar jag också tänka faktiskt. Tänker du så oavsett köttets ursprung? Alltså kan det både vara vanligt svenskt kött som utländskt? Så länge det är kort datum?

Nej, aldrig utländskt kött.
 • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

"Sen finns kokosfett men gillar inte smaken"

Finns även utan kokossmak.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Att äta "hela djuret" och inte bara välja ut delar lät intressant. Det blir ju varierande samtidigt som inget går till spillo. Säljs alla delar i butik eller vad händer med de delar som inte når butiken?

 

Var på besök i Tensta häromsistens, i livsmedelsbutiken fanns alla möjliga styckdetaljer av nöt och får som jag inte kan namnet på (även en del fläsk också). Det mesta var halal.

 

Det som inte är halal går väl till korv och hundmat?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag frågade på ett slakteri utanför Tierp vad dom gör av inälvorna. Säljs för 10 kr/kg till hundmatstillverkare. Ingen vill köpa det som mat. Funderar på att köpa en låda.

 • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 

Hört mycket om den boken så får väl ta och läsa den.

 

 

Tyvärr tycks det svenska förlaget ha använt Google translate för den svenska versionen Vegomyten, läs hellre originalet 'The vegetarian myth' om din engelska är tillräckligt bra.

 • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja, jag kan nog säga att jag tycker synd om många djur i världens moderna djurhållning. Därför är det viktigt för mig och tänka på en hållbar djurhållning, men även en hållbar matproduktion i stort. Vi har förmånen att kunna köpa gräsbetat ekologiskt kött av en bonde vi känner, dessutom äter jag betydligt mindre med kött nu sedan jag började med Palleolitisk LCHF pga att jag även försöker reducera min proteinmängd. Jag har ofta en eller två vegetariska dagar i veckan och många dagar med fisk där jag äter godkänd viltfångad fisk.

En hållbar matproduktion handlar om så mycket mer än att värna om djuren. Tex att köpa bra oprocessade ekologiska varor, att inte slänga mat och även att äta allt som går av de djuren vi slaktat, att bara äta när man är hungrig, att ställa krav på restauranger att förbättra sin mathållning, mm, mm. För mig har LCHF-resan varit en tankeställare där mitt liv och min egen miljöpåverkan på samhället på köpet blivit betydligt sundare.

Det är nog inte fisande kor som är den största miljöboven utan all överproduktion av skräpmat runt om i världen där dessutom en stor del av produktionen sedan slängs.

Därtill människor som blir metabolt sjuka och börjar konsumera en massa onödiga mediciner.

Jag tycker mer synd om vår planet just nu faktiskt. Jag försöker vara en planetskötare så gott det går.....självklart lyckas inte jag heller alltid med det, men det är så här jag tänker.

 • Gilla 6

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Etik, filosofi och liknande är inte direkt min hemmabana. Men kanske denna podkast är till hjälp för den som grublar djupare i ämnet.

 

Det är en av de mer belästa västerländska buddhisterna (Gil Fronsdal) som själv är vegetarian. Han har bott isolerat med munkar i flera år i Asien. Han blev vegetarian pga av Buddhismen och blev förstås förvånad när munkarna, tvärt om hur det framställs i västerländsk media, faktiskt åt kött. Hans tankar kring detta och Buddisternas motivering till att äta kött kanske är intressant för någon? Nu är det typ 5 år sedan jag lyssnade på denna så kommer inte ihåg alla detaljerna. 

 

http://www.audiodharma.org/talks/audio_player/2118.html

 • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja, jag kan nog säga att jag tycker synd om många djur i världens moderna djurhållning. Därför är det viktigt för mig och tänka på en hållbar djurhållning, men även en hållbar matproduktion i stort. Vi har förmånen att kunna köpa gräsbetat ekologiskt kött av en bonde vi känner, dessutom äter jag betydligt mindre med kött nu sedan jag började med Palleolitisk LCHF pga att jag även försöker reducera min proteinmängd. Jag har ofta en eller två vegetariska dagar i veckan och många dagar med fisk där jag äter godkänd viltfångad fisk.

En hållbar matproduktion handlar om så mycket mer än att värna om djuren. Tex att köpa bra oprocessade ekologiska varor, att inte slänga mat och även att äta allt som går av de djuren vi slaktat, att bara äta när man är hungrig, att ställa krav på restauranger att förbättra sin mathållning, mm, mm. För mig har LCHF-resan varit en tankeställare där mitt liv och min egen miljöpåverkan på samhället på köpet blivit betydligt sundare.

Det är nog inte fisande kor som är den största miljöboven utan all överproduktion av skräpmat runt om i världen där dessutom en stor del av produktionen sedan slängs.

Därtill människor som blir metabolt sjuka och börjar konsumera en massa onödiga mediciner.

Jag tycker mer synd om vår planet just nu faktiskt. Jag försöker vara en planetskötare så gott det går.....självklart lyckas inte jag heller alltid med det, men det är så här jag tänker.

Fast vår planet klarar sig nog. Det är vi människor som undergräver vår egen möjlighet att föra vårt släkte vidare på ett bra sätt. Vi tar djuren med oss i fördärvet när det är dålig djurhållning, de får foder som de inte tål mm

Jordarna blir bara mer och mer näringsfattiga (topplagret av jord runt om i världen försvinner) i stället för att ge näringsrikmat. Hur ska det se ut för oss människor några generationer fram?

Vår planet klarar sig nog.

 • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tänket med planet-skötare tycker jag är sympatiskt.  Som jag ser hållbart jordbruk, så gäller småbruk med mångfald i mixen.  Det kan kallas systemtjänster, att odla växter och hålla djur som kompletterar varandra. 

 

Gräs och örter är själva basen. Det är de som samlar in solljuset, som är den stora energi-givaren.

Våra idisslare, kor, får, getter, hjortar med flera betar dessa gräs och örter och ger högkvalitets mat, i form av mjölk och kött.

Grisar och höns är kretsloppsdjur som äter av överskott och avfall i jordbruket.

Grön- och rot-saker odlas efter de lokala förutsättningarna. Spannmål och oljeväxter odlas i liten skala.

 

Grundstommen i kosten är det gamla bonde-hushållet. Stor grad av självförsörjning.

 • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Köp kött direkt från bonden, då vet du hur dessa djur levt och blivit slaktad

Kan direkt påstå att alla köttbönder kan ge dig en privat visning, du kan alltså få se hur djuren lever & äter

Att besöka ett slakteri kan vara knepigare, detta då det inte finns speciellt många slakterier längre, detta pga alla krav på renlighet & separation, men kanske kan lösas med lite talförmåga :P (Säg som det är, att du vill frångå vegan livet)

 

Måste även säga, att mycket av Vegan påståendet är direkt fel när vi pratar Sverige, tex djurhållning, påverkan av miljö och slakt.. 

Exempelvis är det mer påverkan på miljön att odla 1 hektar morötter än 1 hektar Nötkratur, moroten drar näring från jorden, måste återföra näring i form av mineralgödsel, Nötkreaturet däremot äter gräs och bajsar gödsel.

Energi innehåll i en hektar morötter är mycket mindre än en hektar nötkratur.

 • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.