Xiro Posted July 13, 2016 Share Posted July 13, 2016 För att grönskan ska bli gödsel, såsom du nämnde, måste den brytas ner, antingen aerobt eller anaerobt. Jättebra om man kan få till en hållbar odling av baljväxter, men innehållet av lektiner, fytinsyra och aflatoxiner verkar inte alla klara så bra tyvärr. Tycker du de ska äta det ändå, eller kan de få lov att äta naturbetat? Btw, hur effektiv blir den sant hållbara baljväxtodlingen med tanke på markanvändning, arbetsinsats, transporter, etc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johan Wallström Posted July 13, 2016 Share Posted July 13, 2016 Ja, och i jorden bryts den ner aerobt.I kossornas gräs finns också baljväxter i form av klöver. Alltså inget man äter direkt, utan kvävebindande växter som bidrar med kväve till jorden. Man kan alltså ha kvävebindande baljväxter som en del av en växtföljd, utan att för den delen äta bönor, om man nu inte vill göra det.Bara ett exempel;http://www.svd.se/klover-gor-falten-friskareMen med det sagt så verkar baljväxter vara bland det bästa maten man kan få tag på. Vad folk som inte klarar av det bör äta kan jag inte svara på, men jag tror att er rädsla för baljväxter är överdrivenBaljväxter är väldigt effektiva vad gäller markanvändning, producerar tex storleksordningen 10ggr mer protein per hektar än konventionellt kött och därmed ännu högre jämfört med gräsbetat, i snitt, och mer än 20ggr för soja. Eftersom dom binder kväve själva så behöver man mindre transport av gödsel. Arbetsinsats vet jag inte.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cleppa Posted July 13, 2016 Share Posted July 13, 2016 glöm inte att kalkylera med biotillgängligheten. och dessutom har jag sett för många som bara räknat på proteinet utan att t ex tänka på att sedan när man äter det måste det t ex blötläggas så 2/3 vikt blir vatten då och då är det faktiskt bara 1/3 protein kvar så att säga... medans kött nästan ökar då du tar bort vatten när det tillagas... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johan Wallström Posted July 13, 2016 Share Posted July 13, 2016 Det är ju räknat på antal gram protein, det förändras inte av att blötlägga eller torka det när man räknar av produktionen per hektar. Men visst, bönor är mindre kaloritäta så man måste äta fler gram tillagade bönor än kött. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jala Posted July 13, 2016 Share Posted July 13, 2016 Självklart skall ALL åkermark återgå till naturbete. Och då räcker marken även globalt. Sedan kan du länka till hur många Körsbärsplockade studier du vill. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johan Wallström Posted July 13, 2016 Share Posted July 13, 2016 Körsbärsplockade? Visa då en studie som säger att det finns tillräckligt med mark för att föda alla på gräsbetat. Gräsbete kräver MER mark än odling, så det räcker inte att konvertera odlad mark till bete - det förvärrar bara problemet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xiro Posted July 13, 2016 Share Posted July 13, 2016 Ja, och i jorden bryts den ner aerobt. I kossornas gräs finns också baljväxter i form av klöver. Alltså inget man äter direkt, utan kvävebindande växter som bidrar med kväve till jorden. Man kan alltså ha kvävebindande baljväxter som en del av en växtföljd, utan att för den delen äta bönor, om man nu inte vill göra det. Bara ett exempel; http://www.svd.se/klover-gor-falten-friskare Men med det sagt så verkar baljväxter vara bland det bästa maten man kan få tag på. Vad folk som inte klarar av det bör äta kan jag inte svara på, men jag tror att er rädsla för baljväxter är överdriven Baljväxter är väldigt effektiva vad gäller markanvändning, producerar tex storleksordningen 10ggr mer protein per hektar än konventionellt kött och därmed ännu högre jämfört med gräsbetat, i snitt, och mer än 20ggr för soja. Eftersom dom binder kväve själva så behöver man mindre transport av gödsel. Arbetsinsats vet jag inte.. Ja aerobt, som var min poäng... Tolkar ditt svar som att det är ok med naturbeteskött. Skönt, jag som trodde du var emot betande djur Hur mycket baljväxter kan man odla fram per hektar betesmark som är olämplig för odling? Hur mycket baljväxter kan man odla fram per hektar på odlingbar mark med verkligt hållbara metoder? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johan Wallström Posted July 13, 2016 Share Posted July 13, 2016 xiro: Jag är för en växtbaserad kost som du nog vet =) angående markutnyttjande så har jag redan sagt att min åsikt är att växtbaserad kost minskar behovet av odlad mark totalt, och därför kan man använda ej odlingsbar mark till annat. Det finns ingenting magiskt med kossor som gör att dom är mer hållbara än andra metoder. Och ingen metod är 100% hållbar i dagsläget, eftersom vi inte återför näring som vi äter, utan låter det gå ut i haven Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jala Posted July 14, 2016 Share Posted July 14, 2016 Utopiafolk och veganer, ER fantasivärld kommer aldrig att bli verklighet. Det finns i dagens läge tillräckligt med livsmedel i världen, men ojämnt fördelat. Det prognosticerade ökade behovet av livsmedel kan mer än väl täckas av en omläggning av jordbruket och lägre köttkonsumtion, det har modern forskning och erfarenhet visat. Beträffande lägre köttkonsumtion så slänger våra affärer vansinga mängder av kött. http://www.nyatider.nu/smaskaligt-jordbruk-overlagset-det-storskaliga/ http://www.svt.se/nyheter/inrikes/lat-allt-lantbruk-bli-ekologiskt http://www.svd.se/ekologiska-lantbruket-utvecklas-hela-tiden https://runelanestrand.wordpress.com/tag/slu/ Man kan undra varför SLU plockade bort denna länk. Troligtvis var den inte Politiskt Korrekt. http://www.slu.se/om-slu/fristaende-sidor/aktuellt/alla-nyheter/2014/10/smaskaligt-jordbruk-kan-matta-manga-munnar/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johan Wallström Posted July 14, 2016 Share Posted July 14, 2016 jala, du inser väl att dagens produktion inte är gräsbetat eko-kött, va? Det kräver större areal. Jag pratar om global produktion, inte svensk. Vi är glesbefolkade här som sagt.Prova googla på titeln så hittar du den, ingen fara, finns ingen konspiration mot ekohttp://www.slu.se/ew-nyheter/nyhetsarkiv/2014/10/smaskaligt-jordbruk-kan-matta-manga-munnar/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ganymedes Posted July 14, 2016 Share Posted July 14, 2016 Det är inte märkligt, vi har en enorm population nu, vi måste anpassa oss efter den situation som vi försatt oss i. Åjo, nog är det märkligt allt Är det inte bättre att vi försöker ta oss ur den situation vi försatt oss i, istället för att anpassa oss? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johan Wallström Posted July 14, 2016 Share Posted July 14, 2016 Nä, jag tycker inte vi ska börja avliva folk, jag tycker det känns rimligare att äta en banan 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ganymedes Posted July 14, 2016 Share Posted July 14, 2016 Oj!Livet är kort, och jag har annat att göra Ha de Edit: Jag la till Oj! för att vara lite tydligare 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johan Wallström Posted July 14, 2016 Share Posted July 14, 2016 Förstår att du inte heller tycker det förstås, men vi sitter liksom lite i smeten med den här situationen och det finns inte så mycket att göra åt saken, mer än att anpassa oss Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cleppa Posted July 14, 2016 Share Posted July 14, 2016 Fast man är ganska säker på att befolkingsökningen kommer att avta om inte allt för länge... så om vi redan producerar mat för dubbel befolkning är det ett icke problem... med arealerna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johan Wallström Posted July 14, 2016 Share Posted July 14, 2016 Så när är det problemet löst? =) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xiro Posted July 18, 2016 Share Posted July 18, 2016 Nu diskuteras jordtransplantation för att mikrofloran dött. En effekt av odling utan betande djur? Över ån efter vatten... http://4health.se/aven-jorden-vi-odlar-mat-pa-behover-transplantation-av-bakterier?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=aven-jorden-vi-odlar-mat-pa-behover-transplantation-av-bakterier Heja naturbete!! 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johan Wallström Posted July 18, 2016 Share Posted July 18, 2016 Eller bara en effekt av monokulturer och bekämpningsmedel? =) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.