Fnutt 854 Postad 17 Juni, 2016 Share Postad 17 Juni, 2016 Naturlig smörproduktion =) Lite off topic, men... Ja, hu! Den där bilden ser ju jätteläskig ut... ända tills man tittar närmre på den. För egentligen är ju bilden bara ett försök att få något enkelt att se väldigt krångligt ut. Mjölken/grädden/smöret tillförs ju ingenstans i processen några tillsatser, mer än värme och kyla i vissa faser samt eventuellt lite mjölksyrning. Det enda som egentligen händer i de olika processerna är ju att kärmmjölk mm separeras bort, precis så som det fungerar även när man gör smör hemma i köket. 2 Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Ganymedes 879 Postad 17 Juni, 2016 Share Postad 17 Juni, 2016 Jag vet inte, men i vilket fall så kan vi lita på att en LCHF-kost ger exakt rätt nivå Jag äter LCHF och trivs på många sätt med det. Det är praktiskt, det är gott, jag är nöjd mellan måltiderna, får aldrig blodsockerfall, jag småäter aldrig, äter aldrig godis och kakor eller annan gegga, jag är väldigt viktstabil, jag har aldrig ätit så "ren" mat som jag gör idag, min mage är betydligt lugnare. Och jag har aldrig ätit så mycket grönsaker som jag gör idag, trots att jag tidigare varit mer eller mindre vegetarian. Men helt säker på att det är bra i längden är jag inte. Vi har trots allt aldrig ätit så här pass hög andel fett tidigare. Så en liten tveksamhet finns det där ibland. Och där skiljer du och jag oss åt. Jag förstår inte hur man kan vara så säker som du verkar vara när det gäller något så omstritt som kosten. Samtidigt som jag vet att vi aldrig har ätit så här pass hög andel fett tidigare, så vet vi ju också att vi aldrig heller varit veganer dom senaste årmiljonerna. Vi är inte veganer. Vi skulle inte vara människor idag om vi var veganer. Då skulle vi ha suttit bredvid gorillorna och mumsat blad. Vi är allätare. Du förespråkar ett sätt att äta på som är artfrämmande för oss. Även om det säkert går att vara vegan och må bra av det. Vi är alla olika. Jag är medveten om att jag inte heller äter på ett "ursprungligt" sätt, men jag gör så gott jag kan. Och jag är medveten om att det sista ordet när det gäller vår kost inte är sagt än. Och, alternativet för mig, och jag är säker på att jag inte är ensam, är inte att bli vegan. Det finns inte på kartan. Alternativet, som det ser ut idag, är att det skulle bli mer skräpmat, så som jag åt innan jag hittade LCHF. Så lyckas du skrämma upp mig så blir det sämre mat än idag 1 Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Tommy H 18 Postad 17 Juni, 2016 Författare Share Postad 17 Juni, 2016 Samtidigt som jag vet att vi aldrig har ätit så här pass hög andel fett tidigare, så vet vi ju också att vi aldrig heller varit veganer dom senaste årmiljonerna. Vi är inte veganer. Vi skulle inte vara människor idag om vi var veganer. Då skulle vi ha suttit bredvid gorillorna och mumsat blad. Jag misslyckas att hänga med i logiken. Allätare = evolution? Växtätare = Stagnation? Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Tommy H 18 Postad 17 Juni, 2016 Författare Share Postad 17 Juni, 2016 Och, alternativet för mig, och jag är säker på att jag inte är ensam, är inte att bli vegan. Det finns inte på kartan. Alternativet, som det ser ut idag, är att det skulle bli mer skräpmat, så som jag åt innan jag hittade LCHF. Anledningen till att du inte kan tänka dig att vara vegan är för att du blivit fostrad att instinktivt avfärda det. Etablerad media som är skyldiga sina annonsörer (som inte sällan är samma företag) en levererad mediabild skulle inte tillåta någon positiv bild spridas om en hälsolivsstil där det finns ytterst begränsade vinstmarginaler att hämta. Tror du att alla älskar Arla för att Arlas produkter är så fundamentalt hälsosamma eller tror du att vi älskar Arla för att vi tror att dem är så genuint goda och gulliga? Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Ganymedes 879 Postad 17 Juni, 2016 Share Postad 17 Juni, 2016 Jag misslyckas att hänga med i logiken. Allätare = evolution? Växtätare = Stagnation? Vi skulle naturligtvis ha evolverat oavsett kost. Precis som gorillan gjort. Gorillan har inte alltid varit gorilla. För att vi skulle bli människor krävdes det bla. att hjärnan växte, och det krävde säker tillgång till mycket lättsmält energi under väldigt lång tid. Utan animalisk föda skulle det vara mycket svårt om inte omöjligt. Att du kan vara vegan idag beror på att vi redan är människor. Jakten och det sättet att leva har också format oss till dom sociala tänkande varelser vi är. Vi skulle inte heller ha kunnat sprida oss till jordens alla hörn om vi inte redan var effektiva jägare och samlare sedan väldigt lång tid. Anledningen till att du inte kan tänka dig att vara vegan är för att du blivit fostrad att instinktivt avfärda det. Nej, där har du fel. Jag har läst och funderat på det här med kosten i över 30 år. Jag har ätit vegetariskt, provat och testat. Jag gav min son lakto-vegetarisk kost när han var liten (vilket jag bett om ursäkt för). Jag var inne på vegantänkandet. Vi människor är inte veganer. Vi är allätare. Att äta animalier är en del av att vara människa. Sen står det var och en fritt att göra som man vill. 7 Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Brumolf 93 Postad 17 Juni, 2016 Share Postad 17 Juni, 2016 Raps är genmodifierad och förädlad för att inte vara giftig vilket den är i sin naturliga form. Och anledningen jag inte kan tänka mig vara vegan är för att jag inte kan äta svensk miljövänlig mat året om för att täcka mina behov av mättat fett och mitt icke-behov av kolhydrater gör det till en svår diet. Sen vill jag inte sponsra den genmodifierade industrin som patenterar grönsaker. 2 Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Johan Wallström 307 Postad 17 Juni, 2016 Share Postad 17 Juni, 2016 Jag har också ett perspektiv tillbaka i tiden och det är att vi aldrig haft så höga kolesterolnivåer som nu. Känns det inte säkrare att ligga på en nivå i närheten av andra djur och autentiska jägare/samlare? =)Alla genmodifierade grödor måste märkas i EU! Vanlig rapsolja är inte GMO. 1 Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Augustus 105 Postad 17 Juni, 2016 Share Postad 17 Juni, 2016 Jag har också ett perspektiv tillbaka i tiden och det är att vi aldrig haft så höga kolesterolnivåer som nu. Känns det inte säkrare att ligga på en nivå i närheten av andra djur och autentiska jägare/samlare? =) Alla genmodifierade grödor måste märkas i EU! Vanlig rapsolja är inte GMO. En spännande punkt är att du lagt dig själv på samma nivå som inuiterna, som lär haft annan kost än dig? Får ju iaf mig att tänka på matkvalitet snarare än sorts föda. Alltså, människan är omnivor, vi kan äta allt möjligt. 1 Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Johan Wallström 307 Postad 17 Juni, 2016 Share Postad 17 Juni, 2016 Ja, det är spännande! Det kanske har att göra med deras genetiska adaption till högfettkost. Eller andra delar av vår livsstil. Dom har förmodligen högre belastning av infektioner och parasiter som håller nere deras kolesterol. I vilket fall är det en faktor som dom flesta verkar sakna här i väst. Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Tommy H 18 Postad 17 Juni, 2016 Författare Share Postad 17 Juni, 2016 Vi skulle naturligtvis ha evolverat oavsett kost. Precis som gorillan gjort. Gorillan har inte alltid varit gorilla. För att vi skulle bli människor krävdes det bla. att hjärnan växte, och det krävde säker tillgång till mycket lättsmält energi under väldigt lång tid. Utan animalisk föda skulle det vara mycket svårt om inte omöjligt. Att du kan vara vegan idag beror på att vi redan är människor. Jakten och det sättet att leva har också format oss till dom sociala tänkande varelser vi är. Vilken del av den animaliska födan säkerställde en växande hjärna? Det verkar finnas forskningar som pekar åt andra håll: "The rapid growth in hominin brain size during the Middle Pleistocene will have required an increased supply of preformed glucose." http://www.journals.uchicago.edu/doi/full/10.1086/682587 Jag tror förövrigt att efter människan började kommunicera med språk så hade dieten en relativt liten roll att spela i civilicerandet av människan/utvecklandet av hjärnan. Ganymedes, on 17 Jun 2016 - 14:08, said: Vi skulle inte heller ha kunnat sprida oss till jordens alla hörn om vi inte redan var effektiva jägare och samlare sedan väldigt lång tid. Det enda jag köper med det argumentet är att när vi förflyttat oss efter föda (som jag fortfarande tror bestod av nästan uteslutande växter) så var möjligheten att fånga och äta annat när födan var knapp, en överlevnadsframgång. Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
iAnna 6 373 Postad 17 Juni, 2016 Share Postad 17 Juni, 2016 Tommy H, Har du fått något svar från Andreas, Kostdoktorn själv? Troligtvis får du liknande svar från honom som du redan fått av oss i denna tråd. 1 Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Skymning 1 563 Postad 17 Juni, 2016 Share Postad 17 Juni, 2016 Jag har också ett perspektiv tillbaka i tiden och det är att vi aldrig haft så höga kolesterolnivåer som nu. Känns det inte säkrare att ligga på en nivå i närheten av andra djur och autentiska jägare/samlare? =) Alla genmodifierade grödor måste märkas i EU! Vanlig rapsolja är inte GMO. Är det konstaterat att personer som äter en högfett-kost har högre kolesterol än de som äter lågfett-kost? Både jag och min man var nyligen på hälsoundersökning och ingen sa något om högt kolesterol till någon av oss. Alla värden verkade fina trots att vi äter mycket fett. 1 Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Johan Wallström 307 Postad 17 Juni, 2016 Share Postad 17 Juni, 2016 Ja, men det finns en start genetisk komponent i det också och massa andra faktorer som stress. Prova pluppa in dig i grafen och se var du hamnar, den är från en publicerad artikel skriven av paleo-pappan Loren CordainAtt kosten ändrar kolesterol vet man från den här meta-analysen av 395 studier där man matade folk med olika kost och kollade vad som händehttp://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9006469 1 Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Gäst jala Postad 17 Juni, 2016 Share Postad 17 Juni, 2016 JW: ( Men allvarligt talat så sa jag det bara för att visa att jalas argument om att fleromättat fett skulle innebära kolesterolbrist är felaktigt. ) Något som jag aldrig har påstått. Är det inte dags att du skärper dig JW ? Och du skall snacka om härskartekniker,,,,,,,,,,,,,,,, Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Tommy H 18 Postad 17 Juni, 2016 Författare Share Postad 17 Juni, 2016 JW: ( Men allvarligt talat så sa jag det bara för att visa att jalas argument om att fleromättat fett skulle innebära kolesterolbrist är felaktigt. ) Något som jag aldrig har påstått. Är det inte dags att du skärper dig JW ? Och du skall snacka om härskartekniker,,,,,,,,,,,,,,,, Du skrev ju ordagrant "Det här med kolesterol fixar kroppen själv om vi inte trasslar till det med fockade gräsoljor som vi inte är gjorda för." Vad antyder du om inte kolesterolunderskott? Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Tommy H 18 Postad 17 Juni, 2016 Författare Share Postad 17 Juni, 2016 Tommy H, Har du fått något svar från Andreas, Kostdoktorn själv? Troligtvis får du liknande svar från honom som du redan fått av oss i denna tråd. Nej, inget svar. Någon rekommenderade mig att bli medlem i en månad för att då få möjlighet att ställa riktade frågor till Kostdoktorn 1 Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Gäst jala Postad 17 Juni, 2016 Share Postad 17 Juni, 2016 Tommy H. Lässvårigheter eller? Jag antyder inget. Läs vad jag skriver och försök att inte göra det till något annat. Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Tommy H 18 Postad 17 Juni, 2016 Författare Share Postad 17 Juni, 2016 Tommy H. Lässvårigheter eller? Jag antyder inget. Läs vad jag skriver och försök att inte göra det till något annat. Vad menar du då med: "Det här med kolesterol fixar kroppen själv om vi inte trasslar till det med fockade gräsoljor som vi inte är gjorda för." Du får lov att förtydliga om du inte vill bli misstolkad, men om du tänker fortsätta att ljuga och förolämpa så tycker jag du ska låta bli att svara alls Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Johan Wallström 307 Postad 17 Juni, 2016 Share Postad 17 Juni, 2016 Jahaja jala, då vet vi att du inte menade att man får för lite kolesterol då. Det lät som att du anser att kolesterol är så nyttigt att man bör ha mycket av det.http://www.cebm.net/cebm-response-lack-association-inverse-association-low-density-lipoprotein-cholesterol-mortality-elderly-systematic-review-post-publication-pee/ 1 Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
ErikL 111 Postad 17 Juni, 2016 Share Postad 17 Juni, 2016 Jahaja jala, då vet vi att du inte menade att man får för lite kolesterol då. Det lät som att du anser att kolesterol är så nyttigt att man bör ha mycket av det. http://www.cebm.net/cebm-response-lack-association-inverse-association-low-density-lipoprotein-cholesterol-mortality-elderly-systematic-review-post-publication-pee/ Fortfarande svamlar du i blindo sorry I verkligheten har detta med kolesterol inte styrkts utan tvärtom! Men du kan fortsätta vara rädd för kolesterol det är ok! Zepp har många poänger men fortfarande verkar det som kolesterolet inte har någon inverkan på hjärtsjukdom generellt. Dina svävande gissningar tror jag ingen godtar om genetiska skäl eller att dom bara har tur? Faktum är ju att kolesterolhypotesen är fortfarande just en hypotes efter snart 60 år och ALDRIG bevisad! Men jag tror som någon sa att inte äta skitmat och leva " väl" gäller! Sen kan du bolla med hypotetiska algoritmer som utgår från att kolesterol är farligt för dig. Vad gäller jala var det glasklart vad han sa.Men du är uppenbarligen bra på att vända saker till din fördel trots substans Johan....Tror många är trötta på dina felaktiga påståenden och rent felaktiga, men visst svårt att bevisa varken dina eller " våra" påståenden nu, så kliv av dina höga hästar som Zepp mycket riktigt påpekar. Du kan tro på vad du vill , men det handlar fortfarande om en tro! Verkligheten springer ikapp dig JW! Men jag tror att du lever väl ändå än så länge! Men din verklighet kanske kommer ikapp dig............ Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Johan Wallström 307 Postad 17 Juni, 2016 Share Postad 17 Juni, 2016 Om jag nu säger så mycket felaktigheter borde det vara lätt att argumentera mot mig i sak. Att jag ärligt missförstod jala kan väl knappast ligga min argumentation till last, det finns ju faktiskt folk som tror på sådana saker som att högt kolesterol är bra. Tex Ravnskov som ni har länkat till 2-3 gånger i den här diskussionen. Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Gäst jala Postad 17 Juni, 2016 Share Postad 17 Juni, 2016 JW. Jag har ingenstans skrivit att man får för lite kolesterol. Skärp dig. Tommy H. Ta och tagga ner grabbhalva. Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Gäst jala Postad 17 Juni, 2016 Share Postad 17 Juni, 2016 I Like Neil Young Idag 16:00 3 Jag skulle vilja säga att allt pekar på att Statiner är betydligt farligare än kolesterol. Vill man snabbt göra sig sjuk och svag och kanske snabba på demensen (hjärnan är ju en stor fettklump) så käkar man statiner. Vill man leva längre ,friskare och bättre så kastar man ut allt vad kolhydrater heter och börjar käka helsmör , cocosfett , kött , fisk,ost och ÄGG!!..;)Vill man så kan man garnera med lite grönsaker. Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Gäst jala Postad 17 Juni, 2016 Share Postad 17 Juni, 2016 Ulf Idag 18:12 Mats Lindgren är som vanligt klockren i sin analys på sin blogg "fet hälsa". Där dundrar han apropå Ancel Keys falska studier om kolesterol som bl a slv fortfarande anammar: "Hur kan vi tro på att det som kroppen tillverkar varje dag ska vara något farligt?" "Skulle verkligen kroppen tillverka ont kolesterol? Tänk efter, tanken är absurd! Bara en ytterst liten del av kolesterolet kommer från det vi äter." https://fethalsa.wordpress.com/2016/06/13/ldl-kolesterol-ar-inte-alls... Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Zepp 18 737 Postad 17 Juni, 2016 Share Postad 17 Juni, 2016 Ja, Zepp, hur är det själv med läsförståelsen? Dom skriver att PUFA, fleromättat fett minskar kolesterolet. Det är inga nyheter precis eller hur? Fortsättningen på den paragraf du citerade lyder: "In conclusion, fatty acids substantially affect plasma LDL-C concentrations and therefore the risk for CHD. Although SFAs have a negative effect on LDL-C levels, unsaturated fat decreases plasma cholesterol." Har jag nånsin sagt nåt annat?? Angående kanadensiska studien så struntar du i poängen att mättat fett leder till högre apoB, som du själv håller med om att det en bra riskmarkör, och säger att dom borde sluta äta högglykemisk mat. Jadu, jämför man godis och mat så vinner givetvis mat, men det är inte riktigt det jag pratade om, eller hur? Jag pratade om mättat fett vs andra fetter och hur det påverkar receptoraktivitet för insulin och ldl. Jag har gett referenser för att vettiga kolhydrater sänker apoB jämfört med SFA så när du pratar om att mättat fett sänker apoB jämfört med kolhydrater så är det enbart i jämförelsen med skräpmat som vi båda är överens inte är bra. HDL-argumentet har vi kört ett antal gånger nu, det är ju tydligt att HDL inte behöver vara högt om man har lågt LDL och det är osäkert att förlita sig på högt HDL eftersom det finns både negativa och positiva faktorer som höjer det. Hur var det nu med tankeförmågan.. PUFA sänkte ju HDL! Du menar altså att PUFA sänker HDL och Tot-Ch och detta är den hälsosamma fördelen med att äta veganskt/Omega-6? Sen så vet du mycket väl att det är EPA och DHA som har hälsofördelarna.. dvs ät mer fisk/vilt! LDL säger nästan inget alls om risk ensamt utan det är först vid Tot-C/LDL-C eller ännu bättre APO-b/APO-a1! Och som de studier du redovisade så skiljer det inte på antalet APO-b vad gäller kost, skillnaden låg i hur de hanterades. Och det kanske inte är så konstigt.. iomed att olika kost ger litta olika sätt att hantera denna.. iallafall APO-b var konstant.. oavsett om de åt pizza eller linser! Kroppen hanterade APO-b på olika sätt bara.. det hade ju varit märkligare om de kommit fram till att kroppen är rigid och alltid funkar på samma sätt oberoende på vad du äter! 1 Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
ErikL 111 Postad 17 Juni, 2016 Share Postad 17 Juni, 2016 Om jag nu säger så mycket felaktigheter borde det vara lätt att argumentera mot mig i sak. Att jag ärligt missförstod jala kan väl knappast ligga min argumentation till last, det finns ju faktiskt folk som tror på sådana saker som att högt kolesterol är bra. Tex Ravnskov som ni har länkat till 2-3 gånger i den här diskussionen. Jag svarade just att du svamlar i blindo! Du kan trolla med studier som säger nada om orsak, som du tar för att ditt sätt är riktigt. JA, det kan det vara, men blunda inte för att vårat sätt med LCHF är riktigt! Många av oss har ätit i typ 10 år eller mer och inga felaktigheter som du försöker visa med kolesterolet även med din standard! Och vet du.. att värden kan fluktuera även krafitgt i om provtagningar? Vad beror detta på tro? Att Iniuiter har genetisk fördel av fett får du visa på tack! Och har även alla andra folkslag detta? Masajer? Nä.. tror som andra sagt att det beror på skitmat mer och allmänt dåligt leverne , för vad bevisar att ett folkslag likt amrisar har högt kolesterol? Kanske att dom behöver för att läka ? Men som sagt jga tror att Du Johan lever väl och är uppmärksam på näring, men denna unga Tommy? Vad har du för råd till honom? Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
ErikL 111 Postad 17 Juni, 2016 Share Postad 17 Juni, 2016 Jag svarade just att du svamlar i blindo! Du kan trolla med studier som säger nada om orsak, som du tar för att ditt sätt är riktigt. JA, det kan det vara, men blunda inte för att vårat sätt med LCHF är riktigt! Många av oss har ätit i typ 10 år eller mer och inga felaktigheter som du försöker visa med kolesterolet även med din standard! Och vet du.. att värden kan fluktuera även krafitgt i om provtagningar? Vad beror detta på tro? Att Iniuiter har genetisk fördel av fett får du visa på tack! Och har även alla andra folkslag detta? Masajer? Nä.. tror som andra sagt att det beror på skitmat mer och allmänt dåligt leverne , för vad bevisar att ett folkslag likt amrisar har högt kolesterol? Kanske att dom behöver för att läka ? Men som sagt jga tror att Du Johan lever väl och är uppmärksam på näring, men denna unga Tommy? Vad har du för råd till honom? Att du Tommy hyllar johan som en vinnare talar för snarast din okunskap! Att diskutera med en vegan resulterar snarast i att man ger upp I O M att denna vägrar att inse dina synpynkter. Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
ErikL 111 Postad 17 Juni, 2016 Share Postad 17 Juni, 2016 http://ettsotareblod.se/tv4-onda-kolesterolet-inte-farligt/ So true........... 2 Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
may 1 151 Postad 17 Juni, 2016 Share Postad 17 Juni, 2016 Jag var också så där för typ tio år sen innan hade tillräcklig kunskap om hur kroppen fungerar och vad lågkolhydratskost innebär. Jag tänkte - ok på kort sikt kanske LCHF är bra men på längre sikt???- men nej, vet jag nu, verkligen ALLT talar för att det inte är nån fara. Veganer borde vända sig mot andra än de som äter lågkolhydratskost/paleo/LCHF - vi äter mindre mängd mat (eftersom vi inte får blodsockersvängningar hela tiden går vi längre utan hunger), vi tar en annan tur i livsmedelsbutiken - vi köper rena råvaror, mycket ovanjordsgrönsaker, inte processat skräp, de flesta väljer ekologiska produkter. Andelen fett i procent av det totala energiintaget går upp när andelen kolhydrater minskar (stora bovar är t ex potatis och bröd som jag tycker är meningslöst att äta pga dålig näring) så själva fettmängden behöver inte gå upp egentligen. Fettet ska ge mättnad men är inget att frukta. Proteinintaget ska hållas måttligt, typ enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. 6 Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Ganymedes 879 Postad 17 Juni, 2016 Share Postad 17 Juni, 2016 Vilken del av den animaliska födan säkerställde en växande hjärna? Jag förstår inte frågan? Det verkar finnas forskningar som pekar åt andra håll: "The rapid growth in hominin brain size during the Middle Pleistocene will have required an increased supply of preformed glucose." http://www.journals.uchicago.edu/doi/full/10.1086/682587 Jag tror förövrigt att efter människan började kommunicera med språk så hade dieten en relativt liten roll att spela i civilicerandet av människan/utvecklandet av hjärnan. Jo, jag tänker också att stärkelserika rötter och andra grönsaker varit en del av vår kost. Bla. amylaset i vår saliv tyder på det. Men för att det skulle bidra till vår växande hjärna så var vi tvungna att uppfinna kokkonsten först. Precis som dom skriver. Och det finns det tydligen inte några säkra belägg för att vi gjort regelbundet i mer än några hundra tusen år. Vi hade en tråd om det tidigare: http://forum.kostdoktorn.se/topic/6870-är-vi-verkligen-gjorda-för-att-äta-kött/ För kokning av rötter krävs det eld och när vi väl lärt oss kontrollera elden så borde vår hjärna redan ha börjat växa. Vi var redan på väg att bli människor. Att koka sin mat och hantera eld är inga enkla grejer. Fossila fynd tyder på att våra släktingar började äta kött för drygt 2,5 miljoner år sedan. Kokkonsten verkar ha slagit igenom långt senare. http://fof.se/artikel/kott-befriade-vara-forfader Och det gäller fossila fynd. Animalier åt vi innan dess. Så, vi har ätit en hel del animalisk föda. och vi har säkert ätit en hel del rötter och andra grönsaker. I varierande grad. Det har, tänker jag, aldrig varit antingen eller under någon längre tid. Kött är en del av vår kost. Jag tänker att dieten fortfarande är viktig. Får vi inte i oss det vi behöver kommer det att skapa problem för oss. Och som sagt. Det är lätt att vara vegan idag när vi redan är människor i en globaliserad värld. 3 Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Ganymedes 879 Postad 17 Juni, 2016 Share Postad 17 Juni, 2016 Jag har också ett perspektiv tillbaka i tiden och det är att vi aldrig haft så höga kolesterolnivåer som nu. Känns det inte säkrare att ligga på en nivå i närheten av andra djur och autentiska jägare/samlare? =) Det är du som påstår att höga kolesterolnivåer är farliga, och du är duktig på att hitta argument som talar för din sak. Tänk om du har fel? Att du är duktig på att hitta studier som, enligt dig, talar för din sak gör inte att du nödvändigtvis har rätt. Jag klarar tyvärr inte av att läsa studierna du och andra postar då dom är skrivna på engelska med ett akademiskt språk. Men, att höga kolesterolnivåer är farliga är omstritt och ifrågasatt, och det kommer hela tiden nya studier som talar emot att det skulle vara farligt, och det kommer nya studier hela tiden som visar att smör och mättat fett är ofarligt. Så varför skulle jag tro på dig? Tvivlar du inte själv ibland? Fler och fler upptäcker LCHF och väldigt många gör enorma hälsovinster och att då fastna i att kolesterolet är lite högt verkar lite märkligt i mina ögon. 6 Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
ErikL 111 Postad 17 Juni, 2016 Share Postad 17 Juni, 2016 Det är du som påstår att höga kolesterolnivåer är farliga, och du är duktig på att hitta argument som talar för sin sak. Tänk om du har fel? Att du är duktig på att hitta studier som, enligt dig, talar för din sak gör inte att du nödvändigtvis har rätt. Jag klarar tyvärr inte av att läsa studierna du och andra postar då dom är på skrivna på engelska med ett akademiskt språk. Men, att höga kolesterolnivåer är farliga är omstritt och ifrågasatt, och det kommer hela tiden nya studier som talar emot att det skulle vara farligt, och det kommer nya studier hela tiden som visar att smör och mättat fett är ofarligt. Så varför skulle jag tro på dig? Tvivlar du inte själv ibland? Fler och fler upptäcker LCHF och väldigt många gör enorma hälsovinster och att då fastna i att kolesterolet är lite högt verkar lite märkligt i mina ögon. Ja..allt Johan hittar letar han upp för att han är en fanatiker. Om allt om kolesterol som det är nu skulle motbevisas skulle ju hela iden med att vara vegan omkullkastas. Såklart han håller fast vid som alla veganer.... men en fråga till dig Johan W. Det finnes ju somliga veganer som annamar LCHF.. har dom helt fel då? Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Skymning 1 563 Postad 17 Juni, 2016 Share Postad 17 Juni, 2016 Personliga påhopp hör inte till diskussionen. 3 Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Ganymedes 879 Postad 17 Juni, 2016 Share Postad 17 Juni, 2016 Ja..allt Johan hittar letar han upp för att han är en fanatiker. Det är din ord och det var absolut inte det jag menade. Jag önskar bara lite mer tvivel och eftertanke. Lite ödmjukhet inför att vi kanske inte vet allt. Hos mig, hos oss alla. 3 Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
ErikL 111 Postad 17 Juni, 2016 Share Postad 17 Juni, 2016 Var fanns påhpppen? Om man inte får säga att någon är fanatisk så vet jag inte... Allvarligt en fråga var det... Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Skymning 1 563 Postad 17 Juni, 2016 Share Postad 17 Juni, 2016 Var fanns påhpppen? Om man inte får säga att någon är fanatisk så vet jag inte... Allvarligt en fråga var det... Nej, det är inte okej. Det är tämligen degraderande att kalla någon fanatisk. Det tillför heller inte diskussionen något. 2 Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Johan Wallström 307 Postad 17 Juni, 2016 Share Postad 17 Juni, 2016 Hur var det nu med tankeförmågan.. suck.... va otrevlig du är. Inte bara HDL, utan även LDL sjunker ju. Inga konstigheter. Mättat fett gör ju som sagt att cellerna tar upp mindre kolesterol från blodet, jämfört med pufa. Då måste det transporteras tillbaka till levern i HDL istället. Bättre att det får komma in i cellerna och inte åka runt och skapa problem i blodkärlen. ErikL: Masajerna har också lågt kolesterol, lägre än inutierna, såvitt jag kommer ihåg från när jag läst om det tidigare. "The evolutionary consequences of inhabiting a challenging environment can be seen within the genomes of Greenland Inuit. Fumagalli et al. have found signs of selection for genetic variants in fat metabolism, not just for promoting heat-producing brown fat cells but also for coping with the large amounts of polyunsaturated fatty acids found in their seafood diet (see the Perspective by Tishkoff). Genes under selection in these populations have a strong effect on height and weight of up to 2 cm and 4 kg, respectively, as well as a protective effect on cholesterol and triglyceride levels." http://science.sciencemag.org/content/349/6254/1343 Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
ErikL 111 Postad 18 Juni, 2016 Share Postad 18 Juni, 2016 Om ordet fanatisk berör viss aber jag om ursäkt men jag kan inte se annat än att jag har rätt när någon påstår till varje pris att något är rätt. Trots upprepade motbevis upprepas mantrat att kolesterol är dåligt. Att då kalla någon fanatisk? Oki ursäkta men betydligt hårdare ord har fällts här , men ni verkar ju gå på Johans resonemang. Och Johan du gissar ju bara nu....bara för att du är övertygad! Och ja ursäkta numer är det ju populärt att känna sig kränkt.... tänkte inte på det... Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Skymning 1 563 Postad 18 Juni, 2016 Share Postad 18 Juni, 2016 Om ordet fanatisk berör viss aber jag om ursäkt men jag kan inte se annat än att jag har rätt när någon påstår till varje pris att något är rätt. Trots upprepade motbevis upprepas mantrat att kolesterol är dåligt. Att då kalla någon fanatisk? Oki ursäkta men betydligt hårdare ord har fällts här , men ni verkar ju gå på Johans resonemang. Och Johan du gissar ju bara nu....bara för att du är övertygad! Och ja ursäkta numer är det ju populärt att känna sig kränkt.... tänkte inte på det... Vi är alla här övertygade i vår tro... eh... whatever. I vilket fall är jag snudd på lyrisk över hur väl lchf fungerar för mig. Huruvida jag skulle dö av min fetma eller om jag dör av att jag äter för mycket fett är ett lätt val. Jag dör hellre av att äta fett och må bra, för även om jag inte ens är i närheten av någon normalvikt så mår jag löjligt bra idag. *Kryper in i garderoben med min burk kokosolja* 1 Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Vittvrak 597 Postad 18 Juni, 2016 Share Postad 18 Juni, 2016 Lchf-rävar (med något undantag) : vad är poängen med att sänka mödosamt ihopskrapade argument med att så tydligt signalera irritaton, nästan aggresivitet? Avskräcka nyfikna för att hålla smörpriset nere ? Ok, cyniskt i överkant i så fall men bra för en arm arbetare som jag. JW skrattar nog hela vägen till salladsbuffen, eller för att lansera en trösterik teori som den blå figuren då skulle antyda: the JW:s. Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Gäst jala Postad 18 Juni, 2016 Share Postad 18 Juni, 2016 Skrattar bäst som skrattar sist. Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Ganymedes 879 Postad 18 Juni, 2016 Share Postad 18 Juni, 2016 Mättat fett gör ju som sagt att cellerna tar upp mindre kolesterol från blodet, jämfört med pufa. Då måste det transporteras tillbaka till levern i HDL istället. Bättre att det får komma in i cellerna och inte åka runt och skapa problem i blodkärlen. Hur var det nu igen, vet du eller vet du inte att det är bättre att cellerna tar upp mer kolesterol? Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Cleppa 3 913 Postad 18 Juni, 2016 Share Postad 18 Juni, 2016 Människans hjärna började väl växa när vi började äta as... vi började ta benmärgen från redan uppätna bytesdjur. det skapade då förutsättningar för att hjärnan började växa vilket gjorde att vi kunde utveckla ett språk som var en förutsättning för att vi skulle kunna börja jaga... Så har jag fått för mig ialla fall. Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Johan Wallström 307 Postad 18 Juni, 2016 Share Postad 18 Juni, 2016 Hur var det nu igen, vet du eller vet du inte att det är bättre att cellerna tar upp mer kolesterol? Tja, det är ju till cellen kolesterolet ska, så det är verkar väl vara bra? Cellerna kan ju själva nedreglera sin egen produktion så dom kommer ju inte få för mycket. Jag känner då inte till något problem som beror på för mycket kolesterol i cellerna. Gör du? Men däremot är för mycket kolesterol i blodkärlen väldigt vanligt. Nr1 killer... Dessutom ser vi från jämförelser med djur och jägare/samlare vad som är en normal kolesterolnivå i blodet. Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Ganymedes 879 Postad 18 Juni, 2016 Share Postad 18 Juni, 2016 Gör du? Nr1 killer... Nej, jag frågade enbart för att du uttalade dig med säkerhet igen om något som du tidigare sagt att du inte visste. Hm... Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Zepp 18 737 Postad 18 Juni, 2016 Share Postad 18 Juni, 2016 suck.... va otrevlig du är. Inte bara HDL, utan även LDL sjunker ju. Inga konstigheter. Mättat fett gör ju som sagt att cellerna tar upp mindre kolesterol från blodet, jämfört med pufa. Då måste det transporteras tillbaka till levern i HDL istället. Bättre att det får komma in i cellerna och inte åka runt och skapa problem i blodkärlen. ErikL: Masajerna har också lågt kolesterol, lägre än inutierna, såvitt jag kommer ihåg från när jag läst om det tidigare. "The evolutionary consequences of inhabiting a challenging environment can be seen within the genomes of Greenland Inuit. Fumagalli et al. have found signs of selection for genetic variants in fat metabolism, not just for promoting heat-producing brown fat cells but also for coping with the large amounts of polyunsaturated fatty acids found in their seafood diet (see the Perspective by Tishkoff). Genes under selection in these populations have a strong effect on height and weight of up to 2 cm and 4 kg, respectively, as well as a protective effect on cholesterol and triglyceride levels." http://science.sciencemag.org/content/349/6254/1343 Nu var vi där igen med tankeförmågan! Cellerna är de som producerar kolesterol.. då går det från dem inte in till dem! Högre Insulin stimulerar kolesterolproduktion intra cellulärt, glukagon minskar densamma! Du får nog länka ytterligare studier för att påvisa att kvoten blir bättre på PUFA.. förutom EPA+DHA, som för övrigt främst kommer från animaliska livsmedel! Såå.. du är fortfarande inne på att ett lågt HDL är en hälsomarkör, där skiljer du dig nog mot de flesta som har kunskap om hälsa? Grejen är fortfarande att man kan ha rätt olika lipidfördelning beroende på kost och livssituation.. utan att det för den skull innebär ökad risk för tidig och plötslig död! Och då har vi inte ens nämnt de på Kitava.. som lever till stora delar på sötpotatis och har högre APO-b än vanliga västerlänningar som lever på junkfood! På detta så har det visats om och om igen att de som äter en högre andel mättat fett för sitt energibehov har lägre andel av dessa i sitt blod.. i kontrast till de som lever till stora delar på kolhydrater! Det är lixom inte heller särskildt svårt att förstå.. för de som äter högre andel mättat fett använder detta som energi.. medans de som lever till stora delar utav kolhydrater producerar mer av dessa i sin lever! 5 Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
ErikL 111 Postad 18 Juni, 2016 Share Postad 18 Juni, 2016 Människans hjärna började väl växa när vi började äta as... vi började ta benmärgen från redan uppätna bytesdjur. det skapade då förutsättningar för att hjärnan började växa vilket gjorde att vi kunde utveckla ett språk som var en förutsättning för att vi skulle kunna börja jaga... Så har jag fått för mig ialla fall. Jaa, men fisk var den stora källan då vilket gav mycket Omega3 fett vilket ledde til hjärnans tillväxt. 1 Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
ErikL 111 Postad 18 Juni, 2016 Share Postad 18 Juni, 2016 Tja, det är ju till cellen kolesterolet ska, så det är verkar väl vara bra? Cellerna kan ju själva nedreglera sin egen produktion så dom kommer ju inte få för mycket. Jag känner då inte till något problem som beror på för mycket kolesterol i cellerna. Gör du? Men däremot är för mycket kolesterol i blodkärlen väldigt vanligt. Nr1 killer... Dessutom ser vi från jämförelser med djur och jägare/samlare vad som är en normal kolesterolnivå i blodet. väldigt vad du jämför med andra djur? funkar metabolismen lika som hos människan? Kanske du kan jämföra med våra närmaste släktingar..... men vad säger det? Allt du vill visa är ju att lågt kolesterol är bra, men verkligheten säger ju annorlunda. En fråga: är dietert kolesterol en fara? Kleggar igen blodkärlen men inte socker? Och ursäkta ordvalet om att du är fanatisk i din ide, men du är! Fanatisk är inte dåligt kanske ibland...om man tror på sin ide! Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Ganymedes 879 Postad 18 Juni, 2016 Share Postad 18 Juni, 2016 Människans hjärna började väl växa när vi började äta as... vi började ta benmärgen från redan uppätna bytesdjur. det skapade då förutsättningar för att hjärnan började växa vilket gjorde att vi kunde utveckla ett språk som var en förutsättning för att vi skulle kunna börja jaga... Så har jag fått för mig ialla fall. Jaa, men fisk var den stora källan då vilket gav mycket Omega3 fett vilket ledde til hjärnans tillväxt. Dom exakta detaljerna hur det gick till när vi blev människor kommer vi kanske aldrig att få. Allt för länge sedan och allt för lite som bevaras. Omega-3 är viktigt men tänk på att en hjärna idag kan växa sig stor utan att man äter en massa fisk. Det var inte annorlunda då vad jag förstår. Dessutom så var köttet vi åt då gräsbetat med en naturligt högre andel omega-3. Och vi åt andra delar på djuret än vad vi gör idag. Men säkerligen har vi under vår utveckling ätit en hel del fisk och skaldjur. Den största begränsande faktorn är energin för att driva den. Men det måste ha varit flera samverkande faktorer. Det räcker inte med mer energi för att hjärnan ska växa, det måste finnas ett genetiskt tryck mot en större hjärna. Det måste finnas en överlevnads-, och fortplantningsfördel med att den växer. Och där ligger jakten närmare till hands än samlandet av grönsaker. Jakten kräver mer av planering och samarbete. Utan den animaliska födan hade det inte blivit något. Vägen mot att vi blev människor började långt innan hjärnan började växa i någon större utsträckning. Jag tilltalas av vattenapahypotesen: Min tes är att en gren av denna primitiva grupp av apor tvingades av konkurrensen om livet i träden att livnära sig på havsstränderna och att där jaga för mat, skaldjur, sjöborrar m m, i de grunda vattnen utanför kusten. Jag antar att de tvingades ner i vattnet precis som vi har sett hända i så många andra grupper av landlevande djur. Jag föreställer mig att detta hände i de varmare delarna av världen, i de tropiska hav där Människan kan stå ut att vara i vattnet under relativt långa perioder, dvs flera timmar i sträck. https://sv.wikipedia.org/wiki/Vattenapahypotesen http://www.alltomvetenskap.se/nyheter/anpassning-till-vatten-skilde-oss-fran-aporna http://lup.lub.lu.se/luur/download?func=downloadFile&recordOId=1320498&fileOId=1320499 Och då är vi 5-7 miljoner år tillbaks i tiden. Jag vet att hypotesen är kritiserad men den behöver inte vara helt felaktig för det. Jag är inte heller främmande för att vi även innan vi klättrade ner från träden åt larver, insekter, fågelägg och sådant. 2 Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Johan Wallström 307 Postad 19 Juni, 2016 Share Postad 19 Juni, 2016 Helge: Den har länkats flera gånger i den här diskussionen =) Nu var vi där igen med tankeförmågan! Synd att inte moderatorerna tar tag i sånt här skit. Om och om igen förolämpar du mig. Varför kan du inte debattera på ett bättre sätt?Jag är inte alls inne på att lågt HDL är en hälsomarkör. Däremot är jag "inne på att" högt LDL är ett problem, och HDL är trixigt eftersom både positiva och negativa mekanismer kan höja det.Tex kan överdriven alkoholkonsumtion höja HDL, eller CETP-inhibitorer. Men båda höjer risken för hjärtproblem. I vilket fall så är inte lågt HDL generellt ett problem om inte LDL samtidigt är högt.Kolesterol produceras av perifera celler, men framförallt i levern, tarmar och andra specifika ställen. Från levern skickas det till andra celler genom LDL-partiklar. Vad trodde du var hela poängen med kolesterol i blodet?Blodet är en transportväg för att skicka kolesterol till andra celler än där det producerats. Mättat fett gör att målcellen får svårare att ta upp kolesterolet. Ja, insulin stimulerar kolesterolproduktionen intracellulärt, men nedreglerar apoB som jag visat. Det senare en effekt som dock minskas av insulinresistans. Du tyckte själv att apoB är en bra markör.Men om du med det menar att kolhydrater skulle höja kolesterolet i blodet så stämmer det ju inte när man tittar på totala effekten av kolhydrater kontra mättat fett, för där är det ju onekligen så att mättat fett är det som höjer kolesterol i blodet mest. Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Recommended Posts