Gå till innehåll

LCHF livsfarligt.


Recommended Posts

  • Svar 741
  • Created
  • Senaste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Jag säger som Peter, att ni orkar . . . Jag har inte heller tänkt ge mig in i debatten, men jag måste få höra mera om det ruttnade köttet i våra tarmar . . . vart befinner sig detta ruttnade kött någ

Det var ju inget argument, det var en fråga, eller två, eftersom jag inte har en aning om vart i tarmsystemet man hittar det ruttnade köttet och hur det ser ut, det var mina frågor.Eftersom vissa hävd

Tommy!   Min bedömning är att du har fått ett oerhört bra bemötande här. Det skulle vara intressant att se hur ett relativt aggressivt inlägg från en LCHF:are på ett Veganforum med rubriken "Att INT

Hur var det nu igen, vet du eller vet du inte att det är bättre att cellerna tar upp mer kolesterol? ;)

Tja, det är ju till cellen kolesterolet ska, så det är verkar väl vara bra? Cellerna kan ju själva nedreglera sin egen produktion så dom kommer ju inte få för mycket. Jag känner då inte till något

problem som beror på för mycket kolesterol i cellerna. Gör du? 

 

Men däremot är för mycket kolesterol i blodkärlen väldigt vanligt. Nr1 killer...

 

Dessutom ser vi från jämförelser med djur och jägare/samlare vad som är en normal kolesterolnivå i blodet.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Gör du? 

 

Nr1 killer...

 

Nej, jag frågade enbart för att du uttalade dig med säkerhet igen om något som du tidigare sagt att du inte visste.

 

Hm...

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

suck.... va otrevlig du är.

 

Inte bara HDL, utan även LDL sjunker ju. Inga konstigheter. Mättat fett gör ju som sagt att cellerna tar upp mindre kolesterol från blodet, jämfört med pufa.

Då måste det transporteras tillbaka till levern i HDL istället. Bättre att det får komma in i cellerna och inte åka runt och skapa problem i blodkärlen.

ErikL: 

 

Masajerna har också lågt kolesterol, lägre än inutierna, såvitt jag kommer ihåg från när jag läst om det tidigare.

 

"The evolutionary consequences of inhabiting a challenging environment can be seen within the genomes of Greenland Inuit. Fumagalli et al. have found signs of selection for genetic variants in fat metabolism, not just for promoting heat-producing brown fat cells but also for coping with the large amounts of polyunsaturated fatty acids found in their seafood diet (see the Perspective by Tishkoff). Genes under selection in these populations have a strong effect on height and weight of up to 2 cm and 4 kg, respectively, as well as a protective effect on cholesterol and triglyceride levels."

http://science.sciencemag.org/content/349/6254/1343

 

Nu var vi där igen med tankeförmågan!

 

Cellerna är de som producerar kolesterol.. då går det från dem inte in till dem!

 

Högre Insulin stimulerar kolesterolproduktion intra cellulärt, glukagon minskar densamma!

 

Du får nog länka ytterligare studier för att påvisa att kvoten blir bättre på PUFA.. förutom EPA+DHA, som för övrigt främst kommer från animaliska livsmedel!

 

Såå.. du är fortfarande inne på att ett lågt HDL är en hälsomarkör, där skiljer du dig nog mot de flesta som har kunskap om hälsa?

 

Grejen är fortfarande att man kan ha rätt olika lipidfördelning beroende på kost och livssituation.. utan att det för den skull innebär ökad risk för tidig och plötslig död!

 

Och då har vi inte ens nämnt de på Kitava.. som lever till stora delar på sötpotatis och har högre APO-b än vanliga västerlänningar som lever på junkfood!

 

På detta så har det visats om och om igen att de som äter en högre andel mättat fett för sitt energibehov har lägre andel av dessa i sitt blod.. i kontrast till de som lever till stora delar på kolhydrater!

 

Det är lixom inte heller särskildt svårt att förstå.. för de som äter högre andel mättat fett använder detta som energi.. medans de som lever till stora delar utav kolhydrater producerar mer av dessa i sin lever!

  • Gilla 5
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Människans hjärna började väl växa när vi började äta as...  vi började ta benmärgen från redan uppätna bytesdjur.  det skapade då förutsättningar för att hjärnan började växa vilket gjorde att vi kunde utveckla ett språk som var en förutsättning för att vi skulle kunna börja jaga...   Så har jag fått för mig ialla fall.

Jaa, men fisk var den stora källan då vilket gav mycket Omega3 fett vilket ledde  til hjärnans  tillväxt.

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tja, det är ju till cellen kolesterolet ska, så det är verkar väl vara bra? Cellerna kan ju själva nedreglera sin egen produktion så dom kommer ju inte få för mycket. Jag känner då inte till något

problem som beror på för mycket kolesterol i cellerna. Gör du? 

 

Men däremot är för mycket kolesterol i blodkärlen väldigt vanligt. Nr1 killer...

 

Dessutom ser vi från jämförelser med djur och jägare/samlare vad som är en normal kolesterolnivå i blodet.

väldigt  vad  du jämför med  andra  djur? funkar metabolismen lika som hos människan? Kanske  du kan jämföra med  våra närmaste släktingar..... men vad säger det? Allt  du vill visa är ju att lågt kolesterol är bra, men verkligheten säger ju annorlunda. En fråga: är dietert kolesterol en fara? Kleggar igen blodkärlen men inte socker? Och ursäkta ordvalet  om att du är  fanatisk i din ide, men du är! Fanatisk är inte  dåligt kanske ibland...om man tror på sin ide!

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Människans hjärna började väl växa när vi började äta as... vi började ta benmärgen från redan uppätna bytesdjur. det skapade då förutsättningar för att hjärnan började växa vilket gjorde att vi kunde utveckla ett språk som var en förutsättning för att vi skulle kunna börja jaga... Så har jag fått för mig ialla fall.

Jaa, men fisk var den stora källan då vilket gav mycket Omega3 fett vilket ledde  til hjärnans  tillväxt.

 

Dom exakta detaljerna hur det gick till när vi blev människor kommer vi kanske aldrig att få. Allt för länge sedan och allt för lite som bevaras.

 

Omega-3 är viktigt men tänk på att en hjärna idag kan växa sig stor utan att man äter en massa fisk. Det var inte annorlunda då vad jag förstår. Dessutom så var köttet vi åt då gräsbetat med en naturligt högre andel omega-3. Och vi åt andra delar på djuret än vad vi gör idag. Men säkerligen har vi under vår utveckling ätit en hel del fisk och skaldjur.

 

Den största begränsande faktorn är energin för att driva den.

 

Men det måste ha varit flera samverkande faktorer. Det räcker inte med mer energi för att hjärnan ska växa, det måste finnas ett genetiskt tryck mot en större hjärna. Det måste finnas en överlevnads-, och fortplantningsfördel med att den växer. Och där ligger jakten närmare till hands än samlandet av grönsaker. Jakten kräver mer av planering och samarbete.

 

Utan den animaliska födan hade det inte blivit något.

 

Vägen mot att vi blev människor började långt innan hjärnan började växa i någon större utsträckning. Jag tilltalas av vattenapahypotesen:

 

Min tes är att en gren av denna primitiva grupp av apor tvingades av konkurrensen om livet i träden att livnära sig på havsstränderna och att där jaga för mat, skaldjur, sjöborrar m m, i de grunda vattnen utanför kusten. Jag antar att de tvingades ner i vattnet precis som vi har sett hända i så många andra grupper av landlevande djur. Jag föreställer mig att detta hände i de varmare delarna av världen, i de tropiska hav där Människan kan stå ut att vara i vattnet under relativt långa perioder, dvs flera timmar i sträck.

 

https://sv.wikipedia.org/wiki/Vattenapahypotesen

 

http://www.alltomvetenskap.se/nyheter/anpassning-till-vatten-skilde-oss-fran-aporna

 

http://lup.lub.lu.se/luur/download?func=downloadFile&recordOId=1320498&fileOId=1320499

 

Och då är vi 5-7 miljoner år tillbaks i tiden.  Jag vet att hypotesen är kritiserad men den behöver inte vara helt felaktig för det.

 

Jag är inte heller främmande för att vi även innan vi klättrade ner från träden åt larver, insekter, fågelägg och sådant.

  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Helge: Den har länkats flera gånger i den här diskussionen =)

 

Nu var vi där igen med tankeförmågan!

 

 

Synd att inte moderatorerna tar tag i sånt här skit. Om och om igen förolämpar du mig. Varför kan du inte debattera på ett bättre sätt?

Jag är inte alls inne på att lågt HDL är en hälsomarkör. Däremot är jag "inne på att" högt LDL är ett problem, och HDL är trixigt eftersom både positiva och negativa mekanismer kan höja det.
Tex kan överdriven alkoholkonsumtion höja HDL, eller CETP-inhibitorer. Men båda höjer risken för hjärtproblem. I vilket fall så är inte lågt HDL generellt ett problem om inte LDL samtidigt är högt.

Kolesterol produceras av perifera celler, men framförallt i levern, tarmar och andra specifika ställen. Från levern skickas det till andra celler genom LDL-partiklar. Vad trodde du var hela poängen med kolesterol i blodet?
Blodet är en transportväg för att skicka kolesterol till andra celler än där det producerats. Mättat fett gör att målcellen får svårare att ta upp kolesterolet. 

liver-lipoproteins-color2.png
Ja, insulin stimulerar kolesterolproduktionen intracellulärt, men nedreglerar apoB som jag visat. Det senare en effekt som dock minskas av insulinresistans. Du tyckte själv att apoB är en bra markör.
Men om du med det menar att kolhydrater skulle höja kolesterolet i blodet så stämmer det ju inte när man tittar på totala effekten av kolhydrater kontra mättat fett, för där är det ju onekligen så 
att mättat fett är det som höjer kolesterol i blodet mest. 

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Men Johan jag har inte sett att Du kommenterat faktumet, att de som har högt LDL- KOLESTEROL,och är över 60-år lever längre eller lika länge, som de som har lågt LDL.

Om du läst studien har jag svårt att förstå, att du anser högt LDL är ett problem. Eller menar du, att det är det bara för de under 60 års ålder?

 

Har du skrivit om det redan kanske du kan säga i vilket inlägg?

 

Ralf Sundvberg intervjuades av TV4 häromdagen om studien.:

 

http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/onda-kolesterolet-inte-farligt-3414652

  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Lejon borde ha livsfarliga nivåer av kolesterol med din logik Johan. Att dom kan överleva! Kanske dom borde bli veganer?

 

 

Men ErikL, du kan inte jämföra lejon med människor. Lejonet är en carnivor, köttätare - människan är en omnivor, allätare.

Just sayin' ...  :)

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

ErikL:

Olika arter har olika kolesterol-metabolism. Lejon är bättre anpassade till deras kost. Vi härstammar från apor... 
Lejon drabbas inte av det är för att dom omvandlar kolesterol i överskott till gallsyra. Det gör vi också, men inte lika effektivt.
Även mellan apor kan effekten på kolesterol i blodet av kolesterol och fetter i kosten skilja rätt mycket..

Djur i fångenskap tenderar också att få högre kolesterol. Detsamma gäller som sagt människor, i det vilda så har vi lägre kolesterol även
när vi inte äter veganskt. Kom ihåg att mitt argument här är att det är möjligt att äta animaliskt och hålla en rimlig kolesterolnivå för människor
i det vilda. Det kan vi ju se i graferna jag postat. Men i våra hygieniska förhållanden så drabbas vi inte av kolesterolsänkande infektioner,
vi får i oss mindre fiber och vi behöver inte gå långa sträckor för att samla bär osv. 

Helge:

Sida 12 #227. Dessutom har deras studie blivit hårt kritiserat för bias och otydliga kriterier, uteslutande av studier som visar på annat...
dålig vetenskap helt enkelt och det är ju det dom har kritiserat andra för, så det är ju lite ironiskt 
 

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

ErikL:

 

Olika arter har olika kolesterol-metabolism. Lejon är bättre anpassade till deras kost. Vi härstammar från apor... 

Lejon drabbas inte av det är för att dom omvandlar kolesterol i överskott till gallsyra. Det gör vi också, men inte lika effektivt.

Även mellan apor kan effekten på kolesterol i blodet av kolesterol och fetter i kosten skilja rätt mycket..

Djur i fångenskap tenderar också att få högre kolesterol. Detsamma gäller som sagt människor, i det vilda så har vi lägre kolesterol även

när vi inte äter veganskt. Kom ihåg att mitt argument här är att det är möjligt att äta animaliskt och hålla en rimlig kolesterolnivå för människor

i det vilda. Det kan vi ju se i graferna jag postat. Men i våra hygieniska förhållanden så drabbas vi inte av kolesterolsänkande infektioner,

vi får i oss mindre fiber och vi behöver inte gå långa sträckor för att samla bär osv. 

Helge:

 

Sida 12 #227. Dessutom har deras studie blivit hårt kritiserat för bias och otydliga kriterier, uteslutande av studier som visar på annat...

dålig vetenskap helt enkelt och det är ju det dom har kritiserat andra för, så det är ju lite ironiskt 

 

 

Klart kolesterolet går upp för djur i fångenskap. De får väl troligen en massa spannmål och junk-specialfoder. Dessutom gäller ju för människor, en massa processat junk (ofta med spannmål, dåliga fetter och socker i ett härligt hopkok) som vi inte klarar att ta hand om. Kolesterolet går upp!

  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Klart kolesterolet går upp för djur i fångenskap. De får väl troligen en massa spannmål och junk-specialfoder. Dessutom gäller ju för människor, en massa processat junk (ofta med spannmål, dåliga fetter och socker i ett härligt hopkok) som vi inte klarar att ta hand om. Kolesterolet går upp!

Någon källa på att spannmål ökar kolesterol? =) Det ju mättat fett som höjer kolesterolet mest hos människor och djur, och det är mättat fett och kolesterol som man matar djur med för att inducera åderförkalkning i djurförsök.

 

"Rhesus monkeys fed a high fat, high cholesterol diet develop complex coronary artery lesions (41) with an increase in the density of vasa vasora in the media and thickened intima (42). This species was among the first to reveal the regression of coronary atherosclerosis consequent upon the return to a low fat diet (43)."

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3331926/

 

Fullkorn sänker iaf kolesterol hos människor. Sen trodde jag att ni tycker att högt kolesterol är bra? =S Baserat på att ni länkade Ravnskovs artikel. 

 

ErikL: jag missade ett tidigare inlägg, #306. 

Det är väl rimligt att jämföra våra nivåer med andras, för att få en uppfattning om var vi bör ligga. Med det sagt så är det helt klart skillnader mellan olika arter, hur höga TC är, vilka fraktioner (LDL/HDL) som kolesterolet skickas i och vilka subklasser av fraktionerna som finns. Men, jag jämför ju också med människor, jägare/samlare... Det måste väl vara relevant?

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Sida 12 #227. Dessutom har deras studie blivit hårt kritiserat för bias och otydliga kriterier, uteslutande av studier som visar på annat...

dålig vetenskap helt enkelt och det är ju det dom har kritiserat andra för, så det är ju lite ironiskt

 

Klart studien blir kritiserad. Något annat hade varit oväntat på ett närmast chockartat sätt.

 

För mig handlar det i slutänden om vilka jag ska tro på, då jag är alltför okunnig för att kunna sätta mig in i studierna själv.

Så, som jag frågat tidigare, varför ska jag tro på dig?  Varför ska jag inte tro på Ralf Sundberg och Uffe Ravnskov?

 

Och jag vet, den där frågan går det inte att ge ett bra svar på.

  • Gilla 5
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det här var en intressant diskussion jag såg igår. Två praktiserande amerikanska "hus-läkare" och en ingenjör, om vad som orsakar hjärt- och kärlsjukdom, nämligen höga insulin-nivåer.

https://www.youtube.com/watch?v=193BP6aORwY

 

Jag har en kollega med hjärtproblem, och hans läkare säger samma sak - det är sockret som är problemet.

Insulin-receptorer förlamas och Betaceller dödas av mättade fetter vilket orsakar insulinresistens. http://nutritionfacts.org/video/what-causes-diabetes/ se de 16 källhänvisningarna under "Sources Cited".

 

Vill du att kroppen ska kunna kontrollera insulinnivåer själv? Skippa animaliska fetter.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag håller helt med dig om att man inte får dra på alltför stora växlar från djurstudier, men överlag så visar dom ändå att det är mättat fett och kolesterol som man måste öka för att orsaka åderförkalkning i djur. Ju mer karnivorisk kost i det vilda för en art, desto mer måste man öka kolesterollasten för att orsaka problem hos dom.

Högt kolesterol är en helt nödvändig komponent för åderförkalkning, såvitt vi kan se från djurförsök. Man kan ge herbivorer åderförkalkning av en atherogen kost (mättat fett och kolesterol). Men man kan inte, så vitt jag vet, mata karnivorer med spannmål för att ge dom högt kolesterol och därmed åderförkalking. Man måste ge dom en atherogen kost samtidigt som man sabbar deras kolesterolmetabolism med medicin, för att det ska ske.

Jag har ingen anledning att ni borde lyssna på mig, men jag tycker en anledning att inte lyssna på Ravnskov är att han har jobbat hela sitt liv på en hypotes, och säljer böcker om ämnet - det är nog rätt svårt för honom att ändra åsikt nu. När han började kritisera kolesterolhypotesen fanns det nog bättre anledning att vara skeptisk än vad det finns nu. Men stödet har bara blivit starkare genom kliniska försök, gentiska studier, djurmodeller, provrörsförsök osv. Tex så använder han argumentet att kolesterol-nivåer inte är associerat med åderförkalkning hos människor. Det är ett påstående han baserar på tidigare studier med angiografi och ett mättillfälle av kolesterolhalten. Men angiografi är ett vädligt dåligt mått på åderförkalkning, och ett enda mätvärde säger inte mycket om hur höga värden folk har haft över sin livstid. Senare studier har förbättrat metodologin till att mäta två tillfällen över några år, och mäta växten av åderförkalking istället för momentanvärdet - dessutom med bättre mätmetod, intern ultraljudsprob (IVUS). Då har man tagit bort mycket av osäkerheten i mätningarna. Och då ser man ett tydligt samband mellan kolesterol och åderförkalking! Men han väljer fortfarande att presentera dom äldre studierna på sina föreläsningar. Jättekonstigt, och jag kan inte förklara det på något annat sätt att han har jobbat fram en mental bild i sitt huvud över hur det fungerar som han inte längre ifrågasätter.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14623804
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17126642

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Fast visst är det så att kor har börjat få åderförkalkning nu sedan det införts kraftfoder för dem.  och både hundar och katter har väl fått hjärt och kärlproblem fetma och diabetes sedan de får mest spannmål....

  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ge gärna någon källa på det, jag har inte lyckats hitta något själv =) Åderförkalkning menar jag då alltså.

Hos kossor kan jag inte hitta nånting sånt. Hos hundar kan sänkt thyriodfunktion öka kolesterol, vilket man måste göra med medicin i djurexemperiment på hundar också om man vill inducera högt kolesterol och åderförkalkning. Obehandlad diabetes med för låga insulinnivåer kan också öka produktion av kolesterol, och där genom leda till åderförkalkning. Men det ger ju bara mer stöd för att högt kolesterol är ett problem. 

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

En bra video med Malcolm Kendrick:

 

Efter c:a 20 minuter nämner Dr Malcolm kendrick, att största risken att dö i hjärtinfarkt efter 14 år i Framingham studien är sjunkande kolesterol nivåer.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

sjunkade kolesterolnivåer är en indikation på sjukdom, det finns inget som säger att det är orsaken till ökad risk... detsamma gäller sjukande glukos, det indikerar vilka som är sjuka, men det betyder inte att ett högt glukos generellt är bra

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Men hur ställer ni er till insulin, Johan W och Tommy H? Det visar sig ju att hjärt- och kärlpatienter ofta har normala kolesterolvärden men höga insulin-nivåer.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag håller helt med dig om att man inte får dra på alltför stora växlar från djurstudier, ...

 

Sen gör du det ändå ;)

 

Tänk om alla resurser som lagts på djurförsök när det gäller vår kost hade lagts på bra forskning istället. Då kanske vi inte skulle vara så oense som vi är idag.

 

Jag har ingen anledning att ni borde lyssna på mig, men jag tycker en anledning att inte lyssna på Ravnskov är att han har jobbat hela sitt liv på en hypotes, och säljer böcker om ämnet. ...

 

Vi kan för sakens skull säga att du har rätt om UR (jag har verkligen inte den blekaste aning om det du beskriver, även om det är lätt att tänka sig att han själv har väldigt många invändningar), dom var 17 stycken som stod bakom den där studien. Varför ska jag inte tro på dom andra 16?

 

Jättekonstigt, och jag kan inte förklara det på något annat sätt att han har jobbat fram en mental bild i sitt huvud över hur det fungerar som han inte längre ifrågasätter.

 

Är du helt säker på att du inte själv har gjort det du beskyller UR för?

 

Jag säger inte att du gjort det, jag tänker bara att man kanske ska vara lite försiktig med sådana uttalanden då dom lätt kan vändas emot en själv.

 

Och är det inte lite som att säga att någon är fanatisk, fast typ inlindat i lite finare ord?

 

sjunkade kolesterolnivåer är en indikation på sjukdom, det finns inget som säger att det är orsaken till ökad risk... detsamma gäller sjukande glukos, det indikerar vilka som är sjuka, men det betyder inte att ett högt glukos generellt är bra

För varje gång du vänder på resonemangen så blir det tydligare och tydligare att kolesterol förmodligen är en fullständig värdelös markör för hälsa. Det måste finnas något bättre att titta på. Något som det är lättare att enas om.

 

Som typ blodsockret, där kan vi enas om att varken högt eller lågt är bra.

 

Kolesterolet är ett träsk som vi måste ta oss ur på något sätt.

  • Gilla 6
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Insulin-receptorer förlamas när Betaceller dödas av mättade fetter vilket orsakar insulinresistens. http://nutritionfacts.org/video/what-causes-diabetes/ se de 16 källhänvisningarna under "Sources Cited".

 

Vill du att kroppen ska kunna kontrollera insulinnivåer själv? Skippa animaliska fetter.

 

Äntligen.. och det är hyperinsulinemi som orsakar steatosen!

 

 Insulin Resistance and Hyperinsulinemia Is hyperinsulinemia the cart or the horse? 

"Insulin resistance, recently recognized as a strong predictor of disease in adults, has become the leading element of the metabolic syndrome and renewed as a focus of research. The condition exists when insulin levels are higher than expected relative to the level of glucose. Thus, insulin resistance is by definition tethered to hyperinsulinemia. The rising prevalence of medical conditions where insulin resistance is common has energized research into the causes."

 

http://care.diabetes...ent_2/S262.full

 

Vill du slippa hyperinsulinemi.. slopa carbsen!

  • Gilla 4
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Helge: Den har länkats flera gånger i den här diskussionen =)

 

Synd att inte moderatorerna tar tag i sånt här skit. Om och om igen förolämpar du mig. Varför kan du inte debattera på ett bättre sätt?

 

Jag är inte alls inne på att lågt HDL är en hälsomarkör. Däremot är jag "inne på att" högt LDL är ett problem, och HDL är trixigt eftersom både positiva och negativa mekanismer kan höja det.

Tex kan överdriven alkoholkonsumtion höja HDL, eller CETP-inhibitorer. Men båda höjer risken för hjärtproblem. I vilket fall så är inte lågt HDL generellt ett problem om inte LDL samtidigt är högt.

 

Kolesterol produceras av perifera celler, men framförallt i levern, tarmar och andra specifika ställen. Från levern skickas det till andra celler genom LDL-partiklar. Vad trodde du var hela poängen med kolesterol i blodet?

Blodet är en transportväg för att skicka kolesterol till andra celler än där det producerats. Mättat fett gör att målcellen får svårare att ta upp kolesterolet. 

 

liver-lipoproteins-color2.png

Ja, insulin stimulerar kolesterolproduktionen intracellulärt, men nedreglerar apoB som jag visat. Det senare en effekt som dock minskas av insulinresistans. Du tyckte själv att apoB är en bra markör.

Men om du med det menar att kolhydrater skulle höja kolesterolet i blodet så stämmer det ju inte när man tittar på totala effekten av kolhydrater kontra mättat fett, för där är det ju onekligen så 

att mättat fett är det som höjer kolesterol i blodet mest. 

 

Du får ta kritiken som du vill.. vad jag pepåkar är att du antingen har svårt att förstå eller medvetet gör logiska kullerbyttor!

 

Kolesterolet tillverkas i dina egna celler.. alla celelr förutom könsceller kan tillverka kolesterol!

 

Överkottet av Kolesterol hämtas upp av HDL och transporteras till könsceller eller till levern.

 

Levern gör galla utav detta.. som sen töms i tunntarmen, och sen tas så mycket kolesterol upp igen som kroppen anser sig behöva.

 

Dvs 90 % av det kolesterol som tas upp i tunntarmen är endogent.. producerat i dina egna celler!

 

Jag är rätt bekant med hur de olika lipoproteienerna fungerar.. men tack ändå!

 

En littan rättelese där till bilden.. Kylomicronerna går via lymfan och transporterar främst triglycerier vilka de främst tömmer i adiopota celler med hjälp utav ASP!

 

Sen så är jag inte bekant med huruvida du vet skillnaden mellan katabolt eller anabolt tillstånd.. det sista brukar oxå benämnas postprandialt!

 

Det är lixom orsak till att man mäter lipider i katabolt tillstånd/12 timmar fastande.. för annars mäter man sin måltid och inte sitt metabola tillstånd!

 

På det så kan jag hålla med dig om att lipoproteiner ökar vid en fettig måltid.. det skall vi vara glada för, annars så lider man utav något allvarligt sjukligt tillstånd.. typ malabsorbation/maldigestion/pancereatis/gallstas/annat!

  • Gilla 4
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vill du slippa hyperinsulinemi.. slopa carbsen!

Och som du skrev i ett tidigare inlägg:

 

På detta så har det visats om och om igen att de som äter en högre andel mättat fett för sitt energibehov har lägre andel av dessa i sitt blod.. i kontrast till de som lever till stora delar på kolhydrater!

 

Det är lixom inte heller särskildt svårt att förstå.. för de som äter högre andel mättat fett använder detta som energi.. medans de som lever till stora delar utav kolhydrater producerar mer av dessa i sin lever!

Är man rädd för mättat fett i blodet, ät mättat fett.

  • Gilla 4
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Angående kornas hjärt och kärlhälsa är jag ganska säker på att jag läst det i något veterinär sammanhang för en del år sedan. kommer tyvärr inte ihåg var...

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Fast visst är det så att kor har börjat få åderförkalkning nu sedan det införts kraftfoder för dem.  och både hundar och katter har väl fått hjärt och kärlproblem fetma och diabetes sedan de får mest spannmål....

Även hästar kan får sockersjuka, Equine Metabolic Syndrome.

 

http://stud.epsilon.slu.se/286/1/lindback_m_090702.pdf

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ganymedes: 

nädå, jag drar inte på för stora växlar av djurstudier, men det måste väl gå att prata om dom ändå. Som sagt så gäller ju detsamma för samlare/jägare, och även i nyfödda barn. 
Vi har alla bias förstås. Men det var ett exempel på en sån uppenbar bias att han borde inse det själv. Jag har själv frågat hnoom om det, men fick inget vettigt svar.

May: 

En växtbaserad kost är toppen för att få ett normalt insulin, så det finns ingen motsättning där.
Det är inte så att ju mer kolhydrater man äter desto mer insulin får man. Det är bara i lowcarb-författares böcker
som det funkar så. I verkligheten förbättrar en växtbaserad kost insulinkänsligheten, så att man kan 
äta kolhydrater utan problem. Veganer har generellt bättre glukos- och insulinnivåer.

Vill du få lågt insulin, skippa livsmedel som höjer insulinresistans! 
Växter hjälper dessutom till att skydda funktionen av insulinproduktionen, till motsats mot mättat fett,
som Tommy visade. Istället för att se vår kolhydratmetabalism som ett sjunkande skepp som man bör
överge, så reparera hålen istället, det finns hopp! =)

Zepp: 

nä, man kan inte bara förolämpa folk så där och säga "ta det hur du vill". Det är oförskämt och en vuxen människa bör kunna förstå det. När folk reagerar om och om igen på ditt sätt att skriva måste du väl kunna förstå att du bör ändra ditt sätt att tilltala folk. 

Återigen, levern och andra specifika områden producerar en stor andel av kroppens kolesterol som transporteras ut till cellerna så att dom inte ska behöva stå för hela sin produktion själva, även om dom kan det. I vilket fall blir effekten av mättat fett att vilken cell som nu vill ta upp det från blodet inte kan göra det lika effektivt, inklusive leverns upptag för att kovertera till galla, därav ökningen av kolesterol i blodet. Vart vill du komma med din argumentation här? Att mättat fett inte höjer kolesterol??

Givetvis håller jag med om att godis inte är bra, men om du kan visa att frukt, baljväxter, fullkorn höjer serum SFA så gör gärna det. Det är i vilket fall ett till mått där veganer klarar sig bättre än omnivorer generellt. 

Ja, jag vet förstås vad postprandialt är. Det har för övrigt argumenterats att hjärtsjukdom är ett postprandialt problem framförallt, och att det därför är relevant att mäta icke-fastande värden för att se hur kroppen hanterar måltiden. Det återstår att se, men i minsta fall så ger det lika bra riskbedömning som fastande. Man går därför ifrån den rekommendationen nu. Det finns ju klart en risk att den postprandiala höjningen av en LC-kost är ett problem.
http://www.techtimes.com/articles/155224/20160501/you-dont-need-to-fast-before-a-cholesterol-test-new-guidelines-reveal.htm

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 Insulin Resistance and Hyperinsulinemia Is hyperinsulinemia the cart or the horse? 

Är det inte lite trångsynt att bara prata om "the cart or the horse"? Varför frågar du dig inte om det finns några flera orsak-verkan-förhållanden i ledet. Personligen så tror jag på dr. Gregers forskningskällor som pekar på att mättade fetter är boven som dödar Betacellerna och orsakar insulinresistens. http://nutritionfacts.org/video/what-causes-diabetes/

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är högt i tak på forumet, men det finns alltid någon som är ömfotad och tar illa vid sig av Zepps språkbruk. Det skulle jag vilja kalla för trångsynthet.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är högt i tak på forumet, men det finns alltid någon som är ömfotad och tar illa vid sig av Zepps språkbruk. Det skulle jag vilja kalla för trångsynthet.

Jag vet inte vad du syftar till specifikt jala, men att uppmana till saklig och respektfull debatt har jag extremt svårt att koppla till trångsynthet. Hur menar du?

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Uppenbart har du lässvårigheter ( vilket jag påpekat tidigare).

Vad är det jag "läser fel", kan du börja ge konkreta exempel istället för att bara slänga ur dig tomma förolämpningar? Jag tolkar din ton och perspektiv som att du är precis lika otrevlig och osaklig som Zepp kan vara, vilket är varför du känner dig tvungen att försvara hans beteende ;)

  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vegansk kost är väl ofta lågfettkost? Och low-carb visar fördelar när den är högfett. Och båda kosterna visar på hälsofördelar? 

 

Kan det vara så att kombinationen kolhydrater/fett är vad som är det farliga?

  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Din tolkning står för dig och speglar din aggressiva hållning. Den stör mig inte men är väldigt otrevlig. Ivrigt påhejad JW.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vegansk kost är väl ofta lågfettkost? Och low-carb visar fördelar när den är högfett. Och båda kosterna visar på hälsofördelar? 

 

Kan det vara så att kombinationen kolhydrater/fett är vad som är det farliga?

Visst är det så!

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tror också på en synergistisk effekt vad gäller diabetes, kanske inte mellan kolhydrater och fett generellt men åtminstone av animaliska livsmedel tillsammans med raffinerade kolhydrater. Det var väl lite det Denise Minger var inne på med "macro nutrient swamp land"? =)
Tex http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12933690


SFA och hemjärn försämrar insulinkänslighet och förstör för insulinproduktionen, och samtidigt kräver raffinerade kolhydrater insulin för att hanteras.
Tillsammans blir det jobbigt för bukspottskörteln.

Däremot har jag inte sett nåt som talar för att oraffinerade fettkällor som nötter skulle vara ett problem. Tror inte det är ett problem att ligga på valfri fetthalt som vegan så länge man inte äter en stor andel i form av raffinerade oljor? (oliv, raps eller whatever)

Men utöver den eventuella synergistiska effekten där mellan så skulle jag ändå peka på ett antal andra problematiska ämnen i dom animaliska livsmedlen och fördelaktiga ämnen från växterna... Tex TMAO har ju varit uppe på tapeten, neu5gc, dom cancerframkallande ämnena osv... och bristen på fytonutrienter, fibrer osv..

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

- Fast vi vet ju att t.ex. fasta kan förebygga, skydda och i viss grad även "läka" cancer samt visat sig vara viktigt gällande reparationer av celler/kroppen, extra märkbart gällande åldrandet och allmänhälsan (alltså hålla sig yngre och friskare, fysiskt sett, högre upp i åldrarna)  - och att med strikt LCHF så träder flera av fastans fördelar och funktioner in. Och synnergieffekten när både fasta och förhållandevis strikt LCHF tillämpas kan ytterligare förstärka de olika positiva funktionerna och effekterna. 

 

- Vi ser även i forskning och även bland elitidrottare när det gäller uthållighets/långdistans-idrotter att när dessa idrottare gått över, och hunnit anpassa sig till en, ketogen/fettadapterad kost - så kommer den berömda "väggen" mycket senare och i flera fall i princip inte alls. Samtidigt som återhämtningsfasen kortas ner märkbart - även den katabola (nedbrytande) delen av dessa långdistans/uthållighetslopp har visat på skillnader.

 

- Och något jag sett hos andra t.ex. här på forumet (samt hos mig själv), är att mjölksyran inte vill göra sig till känna (inte alls hos vissa, lite, eller/och mycket senare än vad som är brukligt för individen i fråga), när striktare LCHF/ketogen kost appliceras. Känns fortfarande väldigt märkligt när mjölksyran i benen lyser med sin frånvaro. Detta går ju forskningen in på bättre, men bör i stor del handla om att restprodukterna av kolhydrater/glukos är mer/fler och av sämre kvalité jämfört med ketoner (ja även jämfört med fett). Man kan alltså se det som att ketoner och fett fungerar som ett "renare" bränsle för kroppen - där kroppen både går smidigare, effektivare och knappt har något "utsläpp". Även behovet av proteiner har ju visat sig minska, på en ketogen kost (hos en fett/keto-adapterad individ) då kroppen förmår att göra "more of less" i detta tillståndet. Och betänker vi då även att för mycket proteiner kan ha en motsatt effekt än vad fasta kan ha (d.v.s. för mycket proteiner kan snabba på processer som påverkar (ökar) åldrandet, utvecklingen av cancer med mera). Så passar pusselbitarna än bättre samman.

 

Om vi sedan tar flera andra positiva effekter, som t.ex. inflammationshämmande, inflammationsläkande, tillåter mage och tarmar att återhämta sig (som bl.a. kan vara viktigt för att kunna få/upprätthålla en sund tarmflora) och mycket mera - så blir det tydligare och tydligare att "vi är något på spåret". Att när individen väl anpassat sig till den något striktare LCHF'n/ketogena kosten - då kunna känna sig mätt och belåten på 1 till 2 måltider per dag - och att kunna bevara fokus, humör, mående, energier o.s.v. (ja även om individen skulle missa eller hoppa över kostintag på ett/flera dygn).

 

Dessa saker går ju att hitta i forskningen/vetenskapen - men vi kan även hitta dem hos oss själva och t.ex. hos dessa elitidrottare jag nämnt (varav flera slagit rekord/banrekord med väldigt goda marginaler) och det kan vara tillfredställande att kunna se det såpass "svart på vitt" och kunna ha den mer eller mindre abstrakta forskningen/vetenskapen som stöd. De konkreta positiva effekterna hopar ofta snabbt upp sig på hög - Ja kanske så snabbt och effektivt att det känns svårt att tro på det och ens kunna förstå att det kan vara så effektivt för såpass många människor.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Är det inte lite trångsynt att bara prata om "the cart or the horse"? Varför frågar du dig inte om det finns några flera orsak-verkan-förhållanden i ledet. Personligen så tror jag på dr. Gregers forskningskällor som pekar på att mättade fetter är boven som dödar Betacellerna och orsakar insulinresistens. http://nutritionfacts.org/video/what-causes-diabetes/

 

Jupp.. och mekanismerna är väldigt väl kända!

 

"The risk factors associated with steatosis are varied, and include diabetes mellitus,[1][2] protein malnutrition,[3]hypertension[4] cell toxins, obesity,[5] anoxia[6] and sleep apnea.[7][8][9] As the liver is the primary organ of lipid metabolism it is most often associated with steatosis; however, it may occur in any organ, commonly the kidneys, heart, and muscle."

 

"Macrovesicular is the more common form of fatty degeneration, and may be caused by oversupply of lipids due to obesity, obstructive sleep apnea (OSA),[11]insulin resistance, or alcoholism. Nutrient malnutrition may also cause the mobilisation of fat from adipocytes and create a local oversupply in the liver where lipid metabolism occurs. Excess alcohol over a long period of time can induce steatosis. The breakdown of large amounts of ethanol in alcoholic drinks produces large amounts of chemical energy, in the form of NADH, signalling to the cell to inhibit the breakdown of fatty acids (which also produces energy) and simultaneously increase the synthesis of fatty acids. This "false sense of energy" results in more lipid being created than is needed.

Microvesicular fatty degeneration is characterized by small intracytoplasmic fat vacuoles (liposomes) which accumulate in the cell. Common causes aretetracyclines, acute fatty liver of pregnancy, Reye's syndrome, and hepatitis C.

Failure of lipid metabolism can also lead to the mechanisms which would normally utilise or remove lipids becoming impaired, resulting in the accumulation of unused lipids in the cell. Certain toxins, such as alcohols, carbon tetrachlorideaspirin, and diphtheria toxin, interfere with cellular machinery involved in lipid metabolism. In those with Gaucher's disease, the lysosomes fail to degrade lipids and steatosis arises from the accumulation of glycolipids. Protein malnutrition, such as that seen in kwashiorkor, results in a lack of precursor apoproteins within the cell, therefore unused lipids which would normally participate in lipoprotein synthesis begin to accumulate."

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Steatosis

 

"Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) is one of the causes of fatty liver, occurring when fat is deposited (steatosis) in the liver due to causes other than excessive alcohol use. NAFLD is the most common liver disorder in developed countries.[1][2]

NAFLD is related to insulin resistance and the metabolic syndrome and may respond to treatments originally developed for other insulin-resistant states (e.g. diabetes mellitus type 2) such as weight loss, metformin, andthiazolidinediones.[3] Up to 80% of obese people have the disease.[4] Non-alcoholic steatohepatitis (NASH) is the most extreme form of NAFLD, and is regarded as a major cause of cirrhosis of the liver of unknown cause.[5] Most people have a good outcome if the condition is caught in its early stages.[6]

A study using the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) found a 30% rate of NAFLD in the United States between 2011 and 2012."

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Non-alcoholic_fatty_liver_disease

 

Och boten är oxå välkänd;

 

"Curbing carbohydrates is more effective than cutting calories for individuals who want to quickly reduce the amount of fat in their liver, report UT Southwestern Medical Center researchers."

 

http://www.utsouthwestern.edu/newsroom/news-releases/year-2011/limiting-carbs-not-calories-reduces-liver-fat-faster-ut-southwestern-researchers-find.html

  • Gilla 3
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Men med en brasklapp

Dr. Browning cautioned that the findings do not explain why participants on the low-carb diet saw a greater reduction in liver fat, and that they should not be extrapolated beyond the two-week period of study.


“This is not a long-term study, and I don’t think that low-carb diets are fundamentally better than low-fat ones,” he said. “Our approach is likely to be only of short-term benefit because at some point the benefits of weight loss alone trounce any benefits derived from manipulating dietary macronutrients such as calories and carbohydrates.

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jupp.. och mekanismerna är väldigt väl kända!

 

"The risk factors associated with steatosis are varied, and include diabetes mellitus,[1][2] protein malnutrition,[3]hypertension[4] cell toxins, obesity,[5] anoxia[6] and sleep apnea.[7][8][9] As the liver is the primary organ of lipid metabolism it is most often associated with steatosis; however, it may occur in any organ, commonly the kidneys, heart, and muscle."

 

"Macrovesicular is the more common form of fatty degeneration, and may be caused by oversupply of lipids due to obesity, obstructive sleep apnea (OSA),[11]insulin resistance, or alcoholism. Nutrient malnutrition may also cause the mobilisation of fat from adipocytes and create a local oversupply in the liver where lipid metabolism occurs. Excess alcohol over a long period of time can induce steatosis. The breakdown of large amounts of ethanol in alcoholic drinks produces large amounts of chemical energy, in the form of NADH, signalling to the cell to inhibit the breakdown of fatty acids (which also produces energy) and simultaneously increase the synthesis of fatty acids. This "false sense of energy" results in more lipid being created than is needed.

Microvesicular fatty degeneration is characterized by small intracytoplasmic fat vacuoles (liposomes) which accumulate in the cell. Common causes aretetracyclines, acute fatty liver of pregnancy, Reye's syndrome, and hepatitis C.

Failure of lipid metabolism can also lead to the mechanisms which would normally utilise or remove lipids becoming impaired, resulting in the accumulation of unused lipids in the cell. Certain toxins, such as alcohols, carbon tetrachlorideaspirin, and diphtheria toxin, interfere with cellular machinery involved in lipid metabolism. In those with Gaucher's disease, the lysosomes fail to degrade lipids and steatosis arises from the accumulation of glycolipids. Protein malnutrition, such as that seen in kwashiorkor, results in a lack of precursor apoproteins within the cell, therefore unused lipids which would normally participate in lipoprotein synthesis begin to accumulate."

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Steatosis

 

"Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) is one of the causes of fatty liver, occurring when fat is deposited (steatosis) in the liver due to causes other than excessive alcohol use. NAFLD is the most common liver disorder in developed countries.[1][2]

NAFLD is related to insulin resistance and the metabolic syndrome and may respond to treatments originally developed for other insulin-resistant states (e.g. diabetes mellitus type 2) such as weight loss, metformin, andthiazolidinediones.[3] Up to 80% of obese people have the disease.[4] Non-alcoholic steatohepatitis (NASH) is the most extreme form of NAFLD, and is regarded as a major cause of cirrhosis of the liver of unknown cause.[5] Most people have a good outcome if the condition is caught in its early stages.[6]

A study using the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) found a 30% rate of NAFLD in the United States between 2011 and 2012."

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Non-alcoholic_fatty_liver_disease

 

Och boten är oxå välkänd;

 

"Curbing carbohydrates is more effective than cutting calories for individuals who want to quickly reduce the amount of fat in their liver, report UT Southwestern Medical Center researchers."

 

http://www.utsouthwestern.edu/newsroom/news-releases/year-2011/limiting-carbs-not-calories-reduces-liver-fat-faster-ut-southwestern-researchers-find.html

Alltså Zepp. Dina texter handlar bara om olika åkommor och dess eventuella orsaker/behandlingar, varav insulinresistens är en vanlig orsak. Jag pratar och har hela tiden pratat om vad som orsakar insulinresistens.

 

Du som säger att jag har fel, kan du visa någon trevlig studie som beskriver fenomenet insulinresistens?

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 

 

Tommy H Skrev till Zepp: "kan du visa någon trevlig studie som beskriver fenomenet insulinresistens?"

 

Samtidigt länkar du till ett inlägg. där Zepp levererar massor av länkar, om du läste dessa länkar, och om du gick vidare från dessa länkar

till källorns för dessa artiklar, så skulle du lära dig massor om insulinresistens.

Varför gör du inte det? Vad får dig att tro att du har rätt, fastän du verkar så dåligt påläst?

 

Varför tar du inte ansvar, och läser på ordentligt. Du verkar tro, att din tro är viktigare än all kunskap om fetmaexplosionen som producerats

av kända forskare och professorer, som t ex professor Robert Lustig. Han har t ex en video, som har setts över 6 millioner gånger.

 

Här är en nyare video, som kanske är bra att börja med: https://www.youtube.com/watch?v=Hk-sryTUhFA

  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Men med en brasklapp

 

Dr. Browning cautioned that the findings do not explain why participants on the low-carb diet saw a greater reduction in liver fat, and that they should not be extrapolated beyond the two-week period of study.

 

“This is not a long-term study, and I don’t think that low-carb diets are fundamentally better than low-fat ones,” he said. “Our approach is likely to be only of short-term benefit because at some point the benefits of weight loss alone trounce any benefits derived from manipulating dietary macronutrients such as calories and carbohydrates.

 

Tja, jag vet inte, kanske har jag fel, men går man ner i vikt så äter man ju mer av det livsfarliga mättade fettet som kroppen har lagrat, och vill man fortsätta få fördelarna från det så måste man vid någon tidpunkt börja tillföra det via maten.

 

Och/eller äta renare, bättre mat istället för skräpmat och låta kroppen själv tillverka det livsfarliga mättade fettet.

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Att mättat fett inlagrat i kroppen är dåligt är vi väl överens om,

 

Varför skulle vi vara överens om det menar du? Mättat fett inlagrat i kroppen är väl ett alldeles ypperligt sätt att lagra energi på?

 

Hur ska du annars överleva när jaktlyckan är lite dålig?

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst
Detta ämne är nu stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...