Helgonet

Provsvar efter 1 år på LCHF - oroväckande?

Recommended Posts

Säger du att det även kan vara ett problem med dom små täta LDL-partiklarna i sig, oberoende av last?

 

Föreläsningen finns även att se på Youtube, men då missar man den svenska textningen.

 

 

Både ja och nej.. för du får lixom inte hög representation av många små täta LDL-partiklar utan orsak.

 

Det var det första, det andra är att det blir fler LDL för leverns receptorer att ta hand om/att bryta ner.

 

En tredje sak är att du kan ha dåligt fungerande receptorer, då kan LDL bli ox-LDL, om de får snurra runt för länge i blodet, dessa tas oxå upp av macrofager som binder dem i kärlväggen.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Så du säger att Cate förenklar lite väl mycket och att APO-kvoten fortfarande är relevant?

 

Hon pratar om ox-LDL men menar, om jag fattade det rätt, att det inte är något problem med en vettig kost. Eller är den oxidering hon pratar om och ox-LDL olika saker?

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Glyc-LDL är LDL nedkletatade med socker.. främsta orsak är som sagt högt och långvarit blodsocker.

 

Då kan inte LDL fästa på leverns receptorer när de gjort sin uppgift färdigt.

 

Det är som sagt inget av dina problem.. sådant indikeras med hjälp av HBA1c, dessa är ioförsej röda blodkroppar men talar om hur mycket glycolisering som förekommer på blodkropparna generellt.

 

Ok, då är jag med hur du menar. Bör vara ok alltså. Och egentligen om de är oxiderade ldl som flyter omkring så är väl enda sättet att bota de att fortsätta äta som jag gör :)

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Så du säger att Cate förenklar lite väl mycket och att APO-kvoten fortfarande är relevant?

 

Hon pratar om ox-LDL men menar, om jag fattade det rätt, att det inte är något problem med en vettig kost. Eller är den oxidering hon pratar om och ox-LDL olika saker?

 

Har inte sett videon ännu, men jag förenklar o det väldigaste!

 

Det är altså hur komplext som helst!

 

APO-kvot är fortfarande det bästa säkraste sättet att prediktera framtida CVD risk!

 

Och detta baserar sig på statistik på stora befolkningsgrupper.

 

Däremot så kan alla de ha fått taskig APO-kvot av hundra olika orsaker.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jodå, jag förstår att det är förenklingar.

 

Okej, APO-kvot är relevant för "stora befolkningsgrupper". Men är den relevant för mig som äter en kost där risken för att få glyc-LDL och ox-LDL förmodligen är betydligt mindre?

 

"Stora befolkningsgrupper" besöker väl tänker jag både pizzerian och donken, likväl som bröd, chips och godishyllan i butiken.

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jodå, jag förstår att det är förenklingar.

 

Okej, APO-kvot är relevant för "stora befolkningsgrupper". Men är den relevant för mig som äter en kost där risken för att få glyc-LDL och ox-LDL förmodligen är betydligt mindre?

 

"Stora befolkningsgrupper" besöker väl tänker jag både pizzerian och donken, likväl som bröd, chips och godishyllan i butiken.

 

Du drar helt rätt slutsatser.. dvs det räcker inte med enskilda submarkörer för att dra långgående slutsatser om framtida CVD risk.

 

När det handlar om stora grupper så är det betydligt enklare att dra sådana slutsatser!

 

Såå.. stora hälsorganisationer har tagit fram Score-diagram för hur stor risken är.. men de är på inga sätt kompletta iomed att det är svårt att få komplett underlag för att passa in i sådana diagram.

 

"Många har frågat om betydelsen av andra riskfaktorer så- som familjeanamnes på kardiovaskulär sjukdom, fetma, psykisk stress, glukosintolerans, förhöjda värden av fibrinogen, akutfasprotein, homocystein och lipoprotein (a) samt social klass etc.

 

Det finns för närvarande inte tillräckligt med data där dessa faktorer kunnat inkluderas i en gemensam riskfunktion för att kunna kvantifiera betydelsen av dem.

 

SCORE-diagrammet har som nämnts bildat underlag för europeiska riktlinjer, och det är rimligt att nyare svenska så- dana även kommer att utnyttja det för att harmonisera preventionsriktlinjerna i Europa."

 

http://ltarkiv.lakartidningen.se/2004/temp/pda28608.pdf

 

Och om du kikar på de ingående komponenterna så ser du att ålder är en hög risk, och rökning, samt metabolt syndrom/diabetes/högt blodtryck/högt blodsocker.

 

Förutom kajko blodlipider.. som antagligen oxå är beroende utav de andra faktorerna?

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

En tredje sak är att du kan ha dåligt fungerande receptorer, då kan LDL bli ox-LDL, om de får snurra runt för länge i blodet, dessa tas oxå upp av macrofager som binder dem i kärlväggen.

Går det att mäta om receptorerna fungerar dåligt, eller är det APO-kvoten man använder då? Och om dom fungerar dåligt, vad gör man åt det?

 

Många har frågat om betydelsen av andra riskfaktorer så- som familjeanamnes på kardiovaskulär sjukdom, fetma, psykisk stress, glukosintolerans, förhöjda värden av fibrinogen, akutfasprotein, homocystein och lipoprotein (a) samt social klass etc.

 

----

 

Och om du kikar på de ingående komponenterna så ser du att ålder är en hög risk, och rökning, samt metabolt syndrom/diabetes/högt blodtryck/högt blodsocker.

 

Förutom kajko blodlipider.. som antagligen oxå är beroende utav de andra faktorerna?

 

Jodå, det finns andra riskfaktorer. Det har varit uppe här ett antal gånger tidigare. Och om dom riskfaktorerna kan ge blodlipider som är kajko så ... varför mäter vi blodlipiderna som verkar vara så svårtolkade/omstridda, och varierar pga orsaker (tex. så enligt Ravnskov kan stress göra att kolesterolet stiger med 50% på en halvtimme), när det finns så mycket annat vi kan kolla/mäta? Och som är betydligt mer lättolkat/pålitligt?

 

Och min undran kvarstår. Om man äter en hyfsat bra LCHF/paleo, tillför då APO-kvoten något av värde?

 

Är det verkligen "fortfarande det bästa säkraste sättet att prediktera framtida CVD risk!" för oss som äter LCHF/paleo?

 

Om kvoten ändå är relevant, skulle man inte kunna tänka sig att gränserna för vad som är en okej kvot flyttas till lite högre värden? Kitavaborna hade högre APO-kvot än oss utan problem.

 

http://forum.kostdoktorn.se/topic/6680-hur-pålitlig-är-apo-kvoten/#entry91032

 

Bildas det inte både glyc-LDL och ox-LDL oavsett kost men att vi har system som tar hand om det så att det normalt inte hamnar i kärlväggarna, och att problem uppstår först när systemet överbelastas?

 

Alternativt att mängden glyc-LDL och ox-LDL blir så pass liten vid en bra kost så att det under en livstid inte hinner bli ett problem?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Går det att mäta om receptorerna fungerar dåligt, eller är det APO-kvoten man använder då? Och om dom fungerar dåligt, vad gör man åt det?

 

 

Jodå, det finns andra riskfaktorer. Det har varit uppe här ett antal gånger tidigare. Och om dom riskfaktorerna kan ge blodlipider som är kajko så ... varför mäter vi blodlipiderna som verkar vara så svårtolkade/omstridda, och varierar pga orsaker (tex. så enligt Ravnskov kan stress göra att kolesterolet stiger med 50% på en halvtimme), när det finns så mycket annat vi kan kolla/mäta? Och som är betydligt mer lättolkat/pålitligt?

 

Och min undran kvarstår. Om man äter en hyfsat bra LCHF/paleo, tillför då APO-kvoten något av värde?

 

Är det verkligen "fortfarande det bästa säkraste sättet att prediktera framtida CVD risk!" för oss som äter LCHF/paleo?

 

Om kvoten ändå är relevant, skulle man inte kunna tänka sig att gränserna för vad som är en okej kvot flyttas till lite högre värden? Kitavaborna hade högre APO-kvot än oss utan problem.

 

http://forum.kostdoktorn.se/topic/6680-hur-pålitlig-är-apo-kvoten/#entry91032

 

Bildas det inte både glyc-LDL och ox-LDL oavsett kost men att vi har system som tar hand om det så att det normalt inte hamnar i kärlväggarna, och att problem uppstår först när systemet överbelastas?

 

Alternativt att mängden glyc-LDL och ox-LDL blir så pass liten vid en bra kost så att det under en livstid inte hinner bli ett problem?

 

Du är frågsam och nyfiken.. det är bra.

 

Däremot kan varken jag eller Ravnskog ge dig det slutliga svaret.

 

Vi mäter det vi kan mäta och sen så drar vi övervägda slutsatser från de submarkörerna.. det skall vi i princip vara glada för, men oxå ha i åtanke att vi är såpass rika i det här landet att vi oxå övermedicinerar vid rätt små avvikelser.. för att vi kan och har råd.

 

Vi har/får alltid Glyc-LDL och ox-LDL och de skall tas omhand utav macrofager samt bindas i kärlväggen innan de ställer till mer skada där de inte hör hemma.

 

Så småningom bryts de ner i proteolysen i sina beståndsdelar och går till lever/njure för destruktion.. problemet är när det byggs upp fortare än kroppen hinner med att ta hand om allt.. och den förmågan minskar med åldern.

 

Dåligt fungerande receptorer hänger ihop med FH, förgiftning, mediciner, andra sjukdomar.

 

APO-kvot är en bra indikator på metabolt syndrom/Hyperinsulinemi/stress/annat.. för APO-b är den främsta aterogena lipoproteinen.

 

Därmed inte sagt att mycotoxiner är lösningen.. utan som på Kitava.. leva ett helt annat liv? :blink:

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Du är frågsam och nyfiken.. det är bra.

 

Däremot kan varken jag eller Ravnskog ge dig det slutliga svaret.

 

Vi mäter det vi kan mäta och sen så drar vi övervägda slutsatser från de submarkörerna.. det skall vi i princip vara glada för, men oxå ha i åtanke att vi är såpass rika i det här landet att vi oxå övermedicinerar vid rätt små avvikelser.. för att vi kan och har råd.

 

Vi har/får alltid Glyc-LDL och ox-LDL och de skall tas omhand utav macrofager samt bindas i kärlväggen innan de ställer till mer skada där de inte hör hemma.

 

Så småningom bryts de ner i proteolysen i sina beståndsdelar och går till lever/njure för destruktion.. problemet är när det byggs upp fortare än kroppen hinner med att ta hand om allt.. och den förmågan minskar med åldern.

 

Dåligt fungerande receptorer hänger ihop med FH, förgiftning, mediciner, andra sjukdomar.

 

APO-kvot är en bra indikator på metabolt syndrom/Hyperinsulinemi/stress/annat.. för APO-b är den främsta aterogena lipoproteinen.

 

Därmed inte sagt att mycotoxiner är lösningen.. utan som på Kitava.. leva ett helt annat liv? :blink:

 

Ni har en mycket givande diskussion må jag säga! Men de jag även undrar , såsom nämnt ovan. Om jag/man har dåliga LDL-receptorer på cellerna , hur gör man då för att få dem i bra funktion igen? Vad som kan ha förstört dem har jag nog lämnat bakom mig, om jag ens har dåliga receptorer vill säga ;)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ursäkta att jag bryter in. Vad hela kolesteroldiskussionen syftar till är väl att undvika kärlförträngningar, eller? Varför bryr man sig då om kolesterolet så mycket? Varför inte fokusera på förträngningarna och de saker/metoder som man vet har direkt koppling till sådana? Att mäta triglycerider hajar jag, men resten?

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ni har en mycket givande diskussion må jag säga! Men de jag även undrar , såsom nämnt ovan. Om jag/man har dåliga LDL-receptorer på cellerna , hur gör man då för att få dem i bra funktion igen? Vad som kan ha förstört dem har jag nog lämnat bakom mig, om jag ens har dåliga receptorer vill säga ;)

 

Jag ser inga sådana tecken hos dig.. det brukar ses som skyhöga LDL/APO-b.

 

Utan du ligger aningen högt på LDL-C och HDL-C.. det tyder på högt kolesterol, dvs själva ämnet kolesterol och LDL transporterar ut detta samt HDL tar tillbaka detta till levern.. ioförsej leder detta till aningens överskott av APO-b oxå i ditt fall.

 

Kolesterol bildas främst i dina celler.. ytterst lite kommer från kosten.. Insulin ökar produktionen medans Glukagon minskar den.

 

På det så ligger dina triglycerider lite över gränsen.. vilket är konstigt.. speciellt på LCHF!

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ursäkta att jag bryter in. Vad hela kolesteroldiskussionen syftar till är väl att undvika kärlförträngningar, eller? Varför bryr man sig då om kolesterolet så mycket? Varför inte fokusera på förträngningarna och de saker/metoder som man vet har direkt koppling till sådana? Att mäta triglycerider hajar jag, men resten?

 

Det är fortfarande LDL-P/APO-b som är mest aterogent.

 

Och så klart för att vi kan och har råd.

 

Kallas för förebyggande vård.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

- Arteriografi,

- Kärlundersökning med ultraljud,

- Mäta skillnaden i blodtryck mellan armarna,

- Högkänslig sänka,

- HbA1c,

- C-peptid,

- Koagulationsfaktorer,

... o s v

 

Dessa är väl rätt heltäckande och mer pålitliga än kolesterolprov för kärlhälsan?

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

- Arteriografi,

- Kärlundersökning med ultraljud,

- Mäta skillnaden i blodtryck mellan armarna,

- Högkänslig sänka,

- HbA1c,

- C-peptid,

- Koagulationsfaktorer,

... o s v

 

Dessa är väl rätt heltäckande och mer pålitliga än kolesterolprov för kärlhälsan?

 

Visst, bra metoder men de görs inte på vanlig screening.. utan på indikationer... riktigt, riktigt så rika är inte landstingen.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ok så medicintekniskt håller du med? Men det handlar alltså om vad undersökningarna kostar och hur vanligt förekommande de är? Undrar vad under- och överdiagnosticering via kolesterol kostar. Jag slår vad om att det blir mycket billigare att kosta på sig en korrekt utredning. Både vad gäller direkta sjukvårdskostnaderna men även hälsobristkostnader utanför sjukvården.

 

Jag ifrågasätter kompetensen och integriteten hos beslutsfattarna för sjukvården!

  • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ok så medicintekniskt håller du med? Men det handlar alltså om vad undersökningarna kostar och hur vanligt förekommande de är? Undrar vad under- och överdiagnosticering via kolesterol kostar. Jag slår vad om att det blir mycket billigare att kosta på sig en korrekt utredning. Både vad gäller direkta sjukvårdskostnaderna men även hälsobristkostnader utanför sjukvården.

 

Jag ifrågasätter kompetensen hos beslutsfattarna för sjukvården!

 

Framförallt borde C-peptid ingå i screeningen, då skulle man fånga upp många innan de utvecklat metabolt syndrom/diabetes.

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag ser inga sådana tecken hos dig.. det brukar ses som skyhöga LDL/APO-b.

 

Utan du ligger aningen högt på LDL-C och HDL-C.. det tyder på högt kolesterol, dvs själva ämnet kolesterol och LDL transporterar ut detta samt HDL tar tillbaka detta till levern.. ioförsej leder detta till aningens överskott av APO-b oxå i ditt fall.

 

Kolesterol bildas främst i dina celler.. ytterst lite kommer från kosten.. Insulin ökar produktionen medans Glukagon minskar den.

 

På det så ligger dina triglycerider lite över gränsen.. vilket är konstigt.. speciellt på LCHF!

 

 

Är med på ditt resonemang. Som sagt så ser de mesta bra ut. Är väl då som du säger bara TG som är de som beter sig underligt. Men som jag nämnde tidigare, de skulle ju säkerligen inte bli bättre om jag ändra till en normal högkolhydratkost. Det är då säkert. Kroppen kanske håller på med någon typ av läkning nu iom den "nya" kosten. Dock ätit då i drygt 14 månader.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Är med på ditt resonemang. Som sagt så ser de mesta bra ut. Är väl då som du säger bara TG som är de som beter sig underligt. Men som jag nämnde tidigare, de skulle ju säkerligen inte bli bättre om jag ändra till en normal högkolhydratkost. Det är då säkert. Kroppen kanske håller på med någon typ av läkning nu iom den "nya" kosten. Dock ätit då i drygt 14 månader.

 

Iomed att du knappast verkar vara varken diabetisk eller ha metabolt syndrom i övrigt så kan du eventuellt öka på kolisarna i form av rotfrukter och minska på fettet i motsvarande grad för att se om det gör skillnad.

 

Finns vissa hypoteser om att få utav oss är hyperresponders.

 

Med det menas att för de flesta i övrigt friska så påverkar fett och kolesterol i födan inte lipiderna mer än marginellt.. medans för ett fåtal så stiger blodlipiderna med mer fett och kolesterol i födan.

 

Det är altså något man sett i några små studier.. sen så vet man inte huruvida detta är dåligt eller ej. 

 

Menar.. det är sällan några potatisar ställer till det metabolt utan det är antagligen främst socker som är boven?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Iomed att du knappast verkar vara varken diabetisk eller ha metabolt syndrom i övrigt så kan du eventuellt öka på kolisarna i form av rotfrukter och minska på fettet i motsvarande grad för att se om det gör skillnad.

 

Finns vissa hypoteser om att få utav oss är hyperresponders.

 

Med det menas att för de flesta i övrigt friska så påverkar fett och kolesterol i födan inte lipiderna mer än marginellt.. medans för ett fåtal så stiger blodlipiderna med mer fett och kolesterol i födan.

 

Det är altså något man sett i några små studier.. sen så vet man inte huruvida detta är dåligt eller ej. 

 

Menar.. det är sällan några potatisar ställer till det metabolt utan det är antagligen främst socker som är boven?

 

Ja och någon potatis eller morot innan träning. Helst då styrketräning som jag ju utövar. Tror jag kan bli en utmärk kombo :) 

 

Tack för bra svar !

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Du är frågsam och nyfiken.. det är bra.

 

Tack för svar :)

 

Min nyfikenhet bottnar i en något hög APO-kvot och ett förhöjt LDL. Jag försöker kanske att trolla bort problemet. Om det nu är ett problem.

 

Jag har även problem med att få ihop det så att det finns någon logik i det hela.

 

Däremot kan varken jag eller Ravnskog ge dig det slutliga svaret.

Äsch då :)

 

Vi mäter det vi kan mäta och sen så drar vi övervägda slutsatser från de submarkörerna.. det skall vi i princip vara glada för, men oxå ha i åtanke att vi är såpass rika i det här landet att vi oxå övermedicinerar vid rätt små avvikelser.. för att vi kan och har råd.

Och för att vi har gått på kolesterolmyten?

 

Vi har/får alltid Glyc-LDL och ox-LDL och de skall tas omhand utav macrofager samt bindas i kärlväggen innan de ställer till mer skada där de inte hör hemma.

 

Så småningom bryts de ner i proteolysen i sina beståndsdelar och går till lever/njure för destruktion.. problemet är när det byggs upp fortare än kroppen hinner med att ta hand om allt.. och den förmågan minskar med åldern.

 

Ah, jag var inte helt fel ute i alla fall. Det handlar om att inte överbelasta systemen.

 

APO-kvot är en bra indikator på metabolt syndrom/Hyperinsulinemi/stress/annat.. för APO-b är den främsta aterogena lipoproteinen.

 

Därmed inte sagt att mycotoxiner är lösningen.. utan som på Kitava.. leva ett helt annat liv? :blink:

Men, APO-b är väl bara aterogent på ett problematiskt sätt om systemet överbelastas? Vi äter en kost som inte överbelastar systemet. Och gränsvärdena är satta utifrån en befolkning som överbelastar systemet.

 

Är det inte rimligt att tänka sig att en person som överbelastar systemen kräver en lägre APO-kvot för att vara "säker" jämfört med någon som inte gör det?

 

För övrigt så är jag benägen att hålla med Xiro tidigare här i tråden. Det finns annat än kolesterolet att mäta/kolla som verkar vara betydligt lättare att förstå och tolka.

 

Och jo, visst längtar jag efter att annat liv ibland :)

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack för svar :)

 

Min nyfikenhet bottnar i en något hög APO-kvot och ett förhöjt LDL. Jag försöker kanske att trolla bort problemet. Om det nu är ett problem.

 

Jag har även problem med att få ihop det så att det finns någon logik i det hela.

 

Äsch då :)

 

Och för att vi har gått på kolesterolmyten?

 

 

Ah, jag var inte helt fel ute i alla fall. Det handlar om att inte överbelasta systemen.

 

Men, APO-b är väl bara aterogent på ett problematiskt sätt om systemet överbelastas? Vi äter en kost som inte överbelastar systemet. Och gränsvärdena är satta utifrån en befolkning som överbelastar systemet.

 

Är det inte rimligt att tänka sig att en person som överbelastar systemen kräver en lägre APO-kvot för att vara "säker" jämfört med någon som inte gör det?

 

För övrigt så är jag benägen att hålla med Xiro tidigare här i tråden. Det finns annat än kolesterolet att mäta/kolla som verkar vara betydligt lättare att förstå och tolka.

 

Och jo, visst längtar jag efter att annat liv ibland :)

 

Grattis.. du har kommit fram till samma som mig.. litta taskiga APO-b och några andra lipider!

 

Sådå.. enligt känd vetenskap.. så kanske du och jag får 2-4 dar kortare liv.. iomed litta kajko lipider?

 

Då uppstår frågan hur viktiga dessa fåtal dagar är?

 

De flesta utav oss dör mellan 80-90.. frågan är väl om man får lov att välja dödsorsak.. att pumpen lägger av tvärt, helst i sömnen förefaller vara ett bra alternativ, hur som helst!

 

Jag skiter nog i de där extra 4 dagarna rent ut sagt om jag väl lyckats leva till 80-90!

 

Osådå.. till frågan om varför det är så himla viktigt att mäta/screena blodlipider.. mm, dels som jag nämnt tidigare, för att vi kan och har råd, dels för att världens mest lönsamma medicin är statiner!

 

Det är som du skriver.. och cirka 20-30% av befolkningen lider utav glukosintollerans/insulinresistans.. cirka 50% utav hyperinsulinemi!

 

Dels så handlar det om gener, man brukar estimera 50%s verkan, resten handlar om kost, psykosocial miljö och livstil!

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Grattis.. du har kommit fram till samma som mig.. litta taskiga APO-b och några andra lipider!

Tack!

 

Jag nämner inte mitt HDL, för jag vet att du bara skulle bli avundsjuk ;)

 

Sådå.. enligt känd vetenskap.. så kanske du och jag får 2-4 dar kortare liv.. iomed litta kajko lipider?

2-4 dar? Ja, då är det väl ännu större anledning att sluta hålla på att kolla lipider.

 

Osådå.. till frågan om varför det är så himla viktigt att mäta/screena blodlipider.. mm, dels som jag nämnt tidigare, för att vi kan och har råd, dels för att världens mest lönsamma medicin är statiner!

 

Ingen vettig anledning alls alltså :)

 

Dessutom kostar det en massa pengar som vi kunde lägga på något bättre.

 

Det är som du skriver.. och cirka 20-30% av befolkningen lider utav glukosintollerans/insulinresistans.. cirka 50% utav hyperinsulinemi!

 

Så, vi kanske inte kan bestämma att vi ska höja referensvärdena för Apo-kvoten, men kan vi inte i alla fall enas om att dom värden som kostdoktorn använder sig av kanske är lite väl låga om man äter en hyfsat bra LCHF/Paleo?

 

http://www.kostdoktorn.se/kolesterol#tolka

 

Dels så handlar det om gener, man brukar estimera 50%s verkan, resten handlar om kost, psykosocial miljö och livstil!

 

50% gener?

 

Jag tror jag har sett dig skriva det där på något annat ställe tidigare och inte egentligen reflekterat över det.

 

Är det inte mer korrekt att säga att det är 100% gener?

 

Jag tror att vi lätt lurar oss själva pga att vi är ett ovanligt flexibelt och anpassningsbart djur. Försöker vi äta/leva på sätt som vi inte är genetiskt anpassade för så kommer det att visa sig. På något sätt. Förr eller senare.

 

Vi har lite olika gener och lite olika bra gener, men det är alltid 100% gener.

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack!

 

Jag nämner inte mitt HDL, för jag vet att du bara skulle bli avundsjuk ;)

 

2-4 dar? Ja, då är det väl ännu större anledning att sluta hålla på att kolla lipider.

 

 

Ingen vettig anledning alls alltså :)

 

Dessutom kostar det en massa pengar som vi kunde lägga på något bättre.

 

 

Så, vi kanske inte kan bestämma att vi ska höja referensvärdena för Apo-kvoten, men kan vi inte i alla fall enas om att dom värden som kostdoktorn använder sig av kanske är lite väl låga om man äter en hyfsat bra LCHF/Paleo?

 

http://www.kostdoktorn.se/kolesterol#tolka

 

 

50% gener?

 

Jag tror jag har sett dig skriva det där på något annat ställe tidigare och inte egentligen reflekterat över det.

 

Är det inte mer korrekt att säga att det är 100% gener?

 

Jag tror att vi lätt lurar oss själva pga att vi är ett ovanligt flexibelt och anpassningsbart djur. Försöker vi äta/leva på sätt som vi inte är genetiskt anpassade för så kommer det att visa sig. På något sätt. Förr eller senare.

 

Vi har lite olika gener och lite olika bra gener, men det är alltid 100% gener.

 

Du är inne på en del kloka funderingar.. jag är väl inne på litta samma.. fast jag är såklart avundsjuk på ditt höga HDL! ;)

 

Iomed att högt HDL tenderar att göra något åt våra genetiska/livstils- tillkortakomanden!

 

Nämenaltså.. klart det är 100 pocent gener.. dvs Homo Sapiens Sapiens.. grejen är att det förekommer en variation inom arten!

 

Jag är altså inte emot screening.. tvärt om, utan det är lixom dina egna tankar tolkningar av submarkörerna det handlar om och vad man bör göra åt eländet!

 

Tex som någon klok sagt.. mäter man sockermetabolismen så hittar man cirka 20-30% som har problem.. mäter man insulin/C-peptid så är det cirka 50% som har problem!

 

Såå.. näe det är inte något slöseri att mäta blodlipider.. slöseriet kommer när vården tolkar värdena och rekomenderar olika råd/mediciner.

 

Dvs majoriteten lider utav metabolt syndrom! :o

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej Igen,

 

Då har vi fått ta nya prover igen via arbetsgivaren. Tänkte jag skulle delge dem här. Det är egentligen inte några större skillnader förutom Trig som ju faktiskt blivit betydligt bättre. Så något har ju hänt där. Samt faktiskt lite högre tot kol. Nå här är de:

 

(Inom parentes föregående värden)

 

Trig: 1,1 (1,8)

ApoKvot 1,1 (1,1)

ApoA1: 1,8 (1,9)

ApoB 1,9 (2,1)

TotKol 10,7(10)

HDL 1,8 (1,8)

LDL 8.1 (7,3)

CRP 0,36 (0,6)

 

Vad säger de lärda? Känslan är väl att något positivt hänt ändå iom lägre trig? Dock högre kol då.. Låt höra :)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Mnja, trg är kanske det mest fluktuerande värdet av alla lipidprover, handlar om så mycket.. tex dagsform.

 

Det hamnade iallafall under 1,7, så är såklart positivt.

 

APO-kvoten är oförändrad och litta hög.. den har iallafall inte blivit sämre.

 

10,0/1,8=5,55

10,7/1,8=5,94

 

Det är altså själva kolesterolet.

 

Du har altså fortfarande ett högt HDL!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.