Jump to content

Begreppsförvirringen kring LCHF - från ett "utifrånperspektiv".


Science Nurse

Recommended Posts

Vänner på forumet!

 

Jag har förstått att det många gånger förts en debatt om gränsdragningar av antal gram kolhydrater och "den enda sanna och rätta definitionen" av begreppet LCHF. Jag har därför, delvis för att själv sätta mig in i problematiken, gjort ett blogginlägg om detta.

I mitt inlägg tar jag en titt "utifrån" på vad den här debatten och, ibland, förvirringen kan leda till. Jag tittar på det i egenskap av sjuksköterska och företrädare för det stundtals hatade etablissemanget, men förstås med bakgrund i att jag själv är övertygad och aktivt utövande LCHF:are. (Eller är det lågkolhydrat? Eller paleo? Eller...)

 

Ta gärna och läs inlägget! Kanske kan jag tillföra något till diskussionen. Kanske har du synpunkter så att vi kan fortsätta meningsutbytet här på forumet.

 

Väl mött i Säffle nästa helg och till dess: ha en bra midsommar med eller utan potatis!

 

Fredrica "ScienceNurse"

 

 

 

https://sciencenurse.com/2016/06/21/begreppsforvirringen-kring-lchf-fran-en-annan-synvinkel/

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Klokt skrivet. Jag har tyvärr inget att tillföra diskussionen, förutom att jag tycker det är olyckligt att det finns ett antal olika definitioner av strikt LCHF. Är det upp till 10 gram kolhydrater per dag, eller är det 20 gram? Problemet kanske främst uppstår om man ställer en fråga i någon facebookgrupp och t ex har tagit till sig kostdoktorns definition, där strikt är upp till -20 gram per dag och gruppen har en annan definition. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag tänker såhär:

 

Strikt LCHF: Grönsaker, allt kött (fisk ingår i kött), feta mejerier, ägg och sallad.

 

Måttlig LCHF: Nötter och bär.

 

Liberal LCHF: Frukt.

 

Både nötter och bär kan ingå i strikt LCHF men man kanske äter mindre av detta. Någon som äter måttligt kan äta det oftare och en liberal kanske inte har några problem med lite frukt här och där.

 

Mao rent socker och stärkelse är det enda som inte är LCHF. Jag tycker personligen det är dumt att i strikt LCHF utesluta t.ex. tomat. Hur mycket tomat äter man egentligen? Givetvis måste man inte äta tomat men jag upplever inte att någon grönsak (inte ens morot) påverkar hälsa, viktnedgång eller någon ätstörning.

 

Värst tycker jag sötningsmedel är. Jag förstår att folk lockas att använda det, men man bör verkligen undvika söta i tid och otid. Sötningsmedel är långt ifrån naturligt eller riktig människoföda.

 

Jag vägrar räkna kalorier och jag vägrar räkna kolhydrater. Så länge man äter bra livsmedel behöver man inte räkna något.

Link to comment
Share on other sites

Var personligen i början av min tid som LCHF-ätare väldigt noga med att definiera mitt ätande efter olika grader av kolhydrater men har märkt att jag vidgat mitt tänkande. Jag är mer och mer inne på så ren mat man kan, ekologiskt när det går att få tag på och inga skräpprodukter, oavsett kh-innehåll utan hellre då en och naturlig vara med högre halt kh.

Mer kh i form av grönsaker är okej för mig numera men aldrig gluten, socker eller stärkelse.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Bra inlägg! Jag hoppas att detta med definitioner inte kommer att vara så relevanta med tiden eftersom gränserna för vad individen mår bra av är individuell. Det gäller alla makronutrienter enligt mina erfarenheter. Likaså är sammansättningen och gränserna för dem olika för när varje individ hamnar i ketos om det är målet. Det intressanta för mig är att få människor att förstå vad riktig mat kan göra för hälsan. De flesta jag känner har inte upplevt vad riktig hälsa innebär och förstår därmed inte hur bra det går att må.

 

Jag delar dina farhågor att "rörelsen" idag även omfattar vaccinering, alternativ medicin och jordbruksmetoder etc. Det tror jag att det vore bra att hållas separat från kosten. Jag har liksom du upplevt att vissa är väldigt fanatiska även om en viss ilska och bitterhet över alla förspillda år av lidande p g a felaktiga kostråd av sjukvård och dietister, må vara förståelig, så är inte definitionen av strikt LCHF lösningen på all världens problem. Även om det kanske vore en bra början :-)

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...