Popular Post Syster Posted July 17, 2016 Popular Post Share Posted July 17, 2016 Gödsla med slaktavfall Det har jag aldrig hört talas om att man gör, och så väljer man att göra det med populär veganmat, snacka om falsk marknadsföring. Vansinnigt i mitt tycke. Kan man lita på någon livsmedelsproducent över huvud taget? http://www.svd.se/slaktavfall-i-godsel-for-eko-havre 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post The Biochemist Posted July 17, 2016 Popular Post Share Posted July 17, 2016 Om man är vegan kanske det inte känns så kul att få reda på hur det ligger till. Men på något sätt måste de grundämnen vi tar upp ur jorden komma tillbaka dit.. Annars tart det slut i jorden och ingen näring finns kvar. Kol och kväve finns i luften och binds av växter (kväve för all del endast av vissa i symbios med prokaryota mikroorgansimer) tillbaka i jorden. Kol andas vi och djuren ut (i form av koldioxid, CO2) så växterna får tillbaka det. Men allt annat tar vi med oss så att säga så på något sätt måste dessa grundämnen tillbaka till naturen. 11 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iAnna Posted July 17, 2016 Share Posted July 17, 2016 Oatlys "försvarstal": http://www.oatly.com/odlaekologiskt/ "... För det visar hur svårt det är att vara vegan och miljövän samtidigt. ..." 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trollmormor Posted July 17, 2016 Share Posted July 17, 2016 Hm, det är alltså benmjöl det handlar om. Det utvinns ur djurben. Det har använts som gödning till bl a rosor så länge jag kan minnas. Att det används till matproduktion var däremot nytt för mej. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Gladan Posted July 17, 2016 Popular Post Share Posted July 17, 2016 Från jorden är du kommen, jord ska du åter vara....det kallas för kretslopp. Jag ser inte att det är nåt fel i det? Det är ju inte så att gödseln (och jag räknar även slaktavfall som ett gödsel) sugs upp direkt i plantan och hamnar i havrekärnan! Det sker ju en viss omvandling däremellan. Tycker sånt är löjlig och bara visar hur långt folk har kommit ifrån kunskapen hur mat produceras. För om det nu vore så att vi inte åt djur och alla vore veganer, då finns det fortfarande ett behov av att återföra näring, nämligen vårt bajs! Och det gillas ju inte det heller.... Gör man inte det skulle det på sikt inte växa så mycket på våra åkrar.... 10 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Xiro Posted July 17, 2016 Popular Post Share Posted July 17, 2016 Trams av Oatly att antyda att det ligger i händerna på andra. Det handlar om lönsamhet - vill de odla sant hållbart får de acceptera den sänkta lönsamhet det ger. Men det mest tramsiga är deras ambition att skapa fejkade mejeriprodukter och låtsas att det är bra för miljö, klimat och hälsa. Produkter med rapsolja full av omega 6 och ineffektiv D2 men hallå... Skulle inte förvåna mig om deras B12 är i cyanidform till råga på allt, för lönsamheten. Oatly impar inte på mig. Edit: Här fortsätter de desperat sitt försvar med bl a "A boycott is not the solution". Bättre att använda lokalproducerad gräsbetad grädde istället för långväga transporterad palmolja om man är mån om planeten... http://www.oatly.com/faq/ 9 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xiro Posted July 17, 2016 Share Posted July 17, 2016 Dessutom skickar Oatly produkter från Sverige till Tyskland och tillbaka, enbart för att med god lönsamhet kunna förpacka dem 100% fritt från mjölk och soja. Inte bra för klimat och miljö. Varför gör de det då när de säger att miljö och klimat är så himla viktigt? 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tobias Posted July 18, 2016 Share Posted July 18, 2016 Superbra att hela djuret används och inte slösas bort. Självklart ska vi äta så mycket som möjligt av det först! Har inte ens tänkt på det som slakeriavfall innan, men benmjöl, blodmjöl mm är ju gamla kända gödningsmedel. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xiro Posted July 19, 2016 Share Posted July 19, 2016 Mailade Oatly och fick snabbt svar. Av svaret framgick följande: - det vitamin B12 de använder är i formen cyanokobalamin "som framställs genom fermentering av bakterier", - det vitamin D de använder är i formen D2 och uppger "Vi kan inte använda oss av vegetariskt D3 eftersom det inte är tillgängligt för livsmedelsindustrin, då stora mängder behövs", - det salt de använder i de icke ekologiska produkterna innehåller natriumferrocyanid E535, - angående omega 6 och inflammation skriver de "Angående din fråga om omega-6, så har en hög kvot mellan omega-6- och omega-3-fettsyror i kosten förts fram som möjlig faktor för risken att utveckla olika sjukdomar som till exempel hjärt- och kärlsjukdomar och inflammatoriska tillstånd. Dock är det totala intaget av omega-6- och omega-3-fettsyror mer betydelsefullt och enligt Nordiska näringsrekommendationer 2012 (NNR 2012) går det inte att slå fast att en viss kvot mellan omega 3 och omega 6 i kosten skulle vara bäst för hälsan. Läs mer på SLVs sida: http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Fett/Fleromattat-fett-omega-3-och-omega-6/#viktigt" - angående kolesterol skriver de "Överlag så är kost, kolesterolnivåer och hjärt-kärlsjukdomar såklart ett komplext område. Ständig forskning och diskussioner pågår om hur allt hänger ihop. Livsmedelsverket rekommenderar att byta ut mättade animaliska fetter mot omättade vegetabiliska fetter eftersom förhöjda kolesterolvärden leder till ökad risk för hjärt-kärlsjukdom. På vår hemsida kan du läsa mer om havrens hälsosamma mervärden http://www.oatly.com/foodservice/halsa/" Min slutsats är att de med hjälp av vilseledande marknadsföring levererar undermåliga produkter där man kompromissat väsentligt med de hälsobringande egenskaperna för att istället fokusera på lönsamheten. 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xiro Posted February 11, 2017 Share Posted February 11, 2017 "Råvarukostnaden för en liter mjölkmjölk är tio gånger högre än för havredrycksmjölken, men havredrycken kostar mer i affären. Det finns en industri som tjänar bra på det så kallade proteinskiftet, medan bönderna och konsumenterna får en mindre del av kakan." http://tradgardenjorden.blogspot.se/2017/01/vem-tjanar-pa-proteinskiftet.html?m=1 I en av kommentarerna: "Har du sett den här artikeln som ger en bra beskrivning av vilken industriell produkt dessa drycker är? Hela kemilådan plockas fram för att göra produkterna smakliga. Och ändå(?) lyckas de inte komma i närheten av komjölkens näringsinnehåll: http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10408398.2012.761950" Varför tillåter Livsmedelsverket att Oatly och andra håller på? Är de för upptagna med hindra användandet av begreppet low carb, eller kanske de har fullt upp med att nyckelhålsmärka sötad yoghurt? Eller har de religiös seans i nån ny fräck kemifabrik som tillverkar "mat"? 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xiro Posted October 1, 2017 Share Posted October 1, 2017 Oatly innehåller tydligen kolloidalt havre, låter inte hälsosamt: "en del av det finmalda mjölet, som säljs som ”colloidal oatmeal”" https://www.svenskalivsmedel.se/single-post/2015/09/22/Unik-värdekedja-med-dolda-kopplingar Tankarna vandrar mot homogenisering av mjölk, samt övergenomsläpplig tarm. 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.