Jump to content

Oatlys havre gödslas med slaktavfall


Syster

Recommended Posts

Dessutom skickar Oatly produkter från Sverige till Tyskland och tillbaka, enbart för att med god lönsamhet kunna förpacka dem 100% fritt från mjölk och soja. Inte bra för klimat och miljö. Varför gör de det då när de säger att miljö och klimat är så himla viktigt?

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Superbra att hela djuret används och inte slösas bort. Självklart ska vi äta så mycket som möjligt av det först!

Har inte ens tänkt på det som slakeriavfall innan, men benmjöl, blodmjöl mm är ju gamla kända gödningsmedel.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Mailade Oatly och fick snabbt svar. Av svaret framgick följande:

 

- det vitamin B12 de använder är i formen cyanokobalamin "som framställs genom fermentering av bakterier",

- det vitamin D de använder är i formen D2 och uppger "Vi kan inte använda oss av vegetariskt D3 eftersom det inte är tillgängligt för livsmedelsindustrin, då stora mängder behövs",

- det salt de använder i de icke ekologiska produkterna innehåller natriumferrocyanid E535,

- angående omega 6 och inflammation skriver de "Angående din fråga om omega-6, så har en hög kvot mellan omega-6- och omega-3-fettsyror i kosten förts fram som möjlig faktor för risken att utveckla olika sjukdomar som till exempel hjärt- och kärlsjukdomar och inflammatoriska tillstånd. Dock är det totala intaget av omega-6- och omega-3-fettsyror mer betydelsefullt och enligt Nordiska näringsrekommendationer 2012 (NNR 2012) går det inte att slå fast att en viss kvot mellan omega 3 och omega 6 i kosten skulle vara bäst för hälsan. Läs mer på SLVs sida: http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Fett/Fleromattat-fett-omega-3-och-omega-6/#viktigt"

- angående kolesterol skriver de "Överlag så är kost, kolesterolnivåer och hjärt-kärlsjukdomar såklart ett komplext område. Ständig forskning och diskussioner pågår om hur allt hänger ihop. Livsmedelsverket rekommenderar att byta ut mättade animaliska fetter mot omättade vegetabiliska fetter eftersom förhöjda kolesterolvärden leder till ökad risk för hjärt-kärlsjukdom. På vår hemsida kan du läsa mer om havrens hälsosamma mervärden http://www.oatly.com/foodservice/halsa/"

 

Min slutsats är att de med hjälp av vilseledande marknadsföring levererar undermåliga produkter där man kompromissat väsentligt med de hälsobringande egenskaperna för att istället fokusera på lönsamheten.

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

"Råvarukostnaden för en liter mjölkmjölk är tio gånger högre än för havredrycksmjölken, men havredrycken kostar mer i affären. Det finns en industri som tjänar bra på det så kallade proteinskiftet, medan bönderna och konsumenterna får en mindre del av kakan."

http://tradgardenjorden.blogspot.se/2017/01/vem-tjanar-pa-proteinskiftet.html?m=1

 

I en av kommentarerna:

"Har du sett den här artikeln som ger en bra beskrivning av vilken industriell produkt dessa drycker är? Hela kemilådan plockas fram för att göra produkterna smakliga. Och ändå(?) lyckas de inte komma i närheten av komjölkens näringsinnehåll:

http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10408398.2012.761950"

 

Varför tillåter Livsmedelsverket att Oatly och andra håller på? Är de för upptagna med hindra användandet av begreppet low carb, eller kanske de har fullt upp med att nyckelhålsmärka sötad yoghurt? Eller har de religiös seans i nån ny fräck kemifabrik som tillverkar "mat"?

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...